Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Κ. Χατζηδάκης: Θέμα της Δικαιοσύνης αν υπάρχουν ευθύνες για τη ΔΕΗ


«Αν υπάρχει θέμα ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν για τη ΔΕΗ, αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης», επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός κάνει λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, για ένα πλέγμα λανθασμένων και άστοχων επιλογών που, συνδυαστικά, οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ υπογραμμίζει πως εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή «είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα».

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν κάτι να φοβηθούν ενώ και οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή, καθώς θα ενισχυθεί η θέση τόσο του ΔΕΔΔΗΕ όσο και της ΔΕΗ. Τονίζει ακόμη ότι:

-Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που θα γίνει προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τους καταναλωτές, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

-Η απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων θα γίνει σταδιακά και με παράλληλη διασφάλιση πόρων από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

-Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγορών και θα στείλουν συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

-Η βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η επένδυση στις Σκουριές, με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Ανακοινώσετε μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της Δ.Ε.Η. Σε πόσο χρόνο εκτιμάτε ότι μπορεί η εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία;

Απ.: Ακούστε, αυτή την ώρα είμαστε στη φάση της διάσωσης. Όταν κάποιος είναι στην εντατική δεν ρωτάμε πότε θα χορέψει. Ρωτάμε πότε θα γίνει καλά. Έχω τρεις αγωνίες με τη ΔΕΗ: Να μην γίνει μπλακ-αουτ. Να περάσουμε χωρίς πρόβλημα την 24η Σεπτεμβρίου -όταν και θα βγει η επόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Και τρίτον, να συμφωνήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά της ενέργειας μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Αυτές είναι οι πρώτες μου έγνοιες. Γνωρίζετε ότι έχουμε ήδη ανακοινώσει 10 μέτρα προς την κατεύθυνση της σωτηρίας και της εξυγίανσης της επιχείρησης, όπου κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της νέας διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εξειδικεύσει και να υλοποιήσει τα μέτρα.

Ερ.: Έχετε αναφερθεί κατ' επανάληψη σε ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και των θεσμών για τη συμφωνία αναφορικά με τη Δ.Ε.Η. και τις επιπτώσεις που είχε στα οικονομικά της επιχείρησης. Είπατε ακόμη ότι με τη συμφωνία αυτή ευνοήθηκαν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της Δ.Ε.Η., όπως για παράδειγμα με την υπόθεση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση και καταλογισμός ευθυνών για τα θέματα αυτά;

Απ.: Οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησαν τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της κατάρρευσης: Πρώτα εγκατέλειψαν το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» της κυβέρνησης Σαμαρά -που προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση του 1/3 της εταιρείας, τα χρήματα από την οποία θα ενίσχυαν την εξυγίανσή της- για να παίξουν θεατρικές παραστάσεις υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της. Προώθησαν μια ουσιαστικά δωρεάν ιδιωτικοποίηση, με την αδιανόητη μείωση του μεριδίου της στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα, με αποτέλεσμα η εταιρεία να δουλεύει 4 χρόνια τώρα για να χάσει πελάτες! Υιοθέτησαν τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος, όπου η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της, με ζημιές που ξεπερνούν τα 600 εκατ.! Την οδήγησαν, από 90 εκατ. κέρδη το 2014, να φτάσει να έχει 900 εκατ. ζημιές το 2018 και τη μετοχή της να έχει χάσει το 83% της χρηματιστηριακής της αξίας της μέσα σε 4 χρόνια. Και πριν λίγους μήνες, η Ernst & Young, ο ορκωτός ελεγκτής, προειδοποίησε στην ετήσιά της έκθεση, ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα βιωσιμότητας. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα πλέγμα λανθασμένων και άστοχων επιλογών που, συνδυαστικά, οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επομένως, εμένα αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή τη στιγμή είναι να σωθεί η ΔΕΗ, διότι αν καταρρεύσει, θα καταρρεύσει μαζί της και η χώρα. Από εκεί και πέρα, η πολιτική ευθύνη για την αποτυχία του κ. Τσίπρα και των κυβερνήσεών του σε αυτό, όπως και σε μια σειρά άλλα θέματα, αποδόθηκε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Και αν υπάρχει θέμα ευθυνών που πρέπει να αναζητηθούν, αυτό είναι ζήτημα της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Ερ.: Ανακοινώσατε αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με ισοδύναμα μέτρα που θα αντισταθμίσουν την αύξηση για τους τελικούς καταναλωτές. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο φορείς της αγοράς ανανέωσιμων πηγών ενέργειας ανησυχούν για τις επιπτώσεις της μείωσης στις καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς. Πώς το σχολιάζετε;

Απ.: Είχαμε πει προεκλογικά ότι οι καταναλωτές της ΔΕΗ θα συνεχίσουν να πληρώνουν όσα πλήρωναν και τηρούμε αυτή τη δέσμευσή μας. Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι μία από τις δύο μειώσεις που διασφαλίζουν ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Από εκεί και πέρα, οι παραγωγοί δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς έχουμε εξετάσει το ζήτημα ενδελεχώς: Οι πληρωμές τους είναι εξασφαλισμένες, καθώς ο ειδικός λογαριασμός για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει πλεόνασμα. Και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πλεόνασμα αυτό θα είναι επαρκές ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην αγορά ΑΠΕ και στο μέλλον.

Ερ.: Μιλήσατε για ζημιογόνες λιγνιτικές μονάδες που θα κόστιζαν λιγότερο στη Δ.Ε.Η. αν έκλειναν, ενώ ορισμένες από τις μονάδες αυτές λειτουργούν κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Έχουν προσμετρηθεί τυχόν επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού από την απόσυρση μονάδων όπως του Αμύνταιου και της Καρδιάς;

Απ.: Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες, όλοι θυμόμαστε να τις αποκαλούν ορισμένοι «πετράδια» της ΔΕΗ. Είδαμε ωστόσο την κατάληξη της ιδιωτικοποίησης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν βρέθηκε αγοραστής, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την απαξίωσή τους. Και δεν είναι να απορεί κανείς που δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, καθώς ορισμένες από αυτές -οι παλαιότερες- μας κοστίζουν ακριβότερα παραμένοντας ανοιχτές, παρά αν ήταν κλειστές και συνεχίζαμε να πληρώνουμε κανονικά τους εργαζόμενους. Αυτό έρχεται ως συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση, που επιβάλλει υψηλό κόστος σε εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ που έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρέπει και στην Ελλάδα να προχωρήσουμε σε σταδιακή απολιγνιτοποίηση, με την απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων. Λέω σταδιακή, διότι αυτό θα γίνει σε μια εύλογη μεταβατική περίοδο και με παράλληλη διασφάλιση πόρων από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Η μεταβατική περίοδος θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός της χώρας από άλλες πηγές ενέργειας. Για παράδειγμα τις ΑΠΕ, όπου έχουμε ως στόχο να αυξήσουμε το ποσοστό συμμετοχής τους στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας αλλά και να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς αυτές. Για λόγους ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, περιβαλλοντικούς αλλά και στήριξης της εταιρείας. Είναι άλλωστε, και σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις, απαράδεκτο το γεγονός ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι μόλις στο 2,9% και μάλιστα μετά από 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ που υποδυόταν ότι είχε το μονοπώλιο της περιβαλλοντικής συνείδησης. 

Ερ.: Διατυπώνονται ανησυχίες από εργαζόμενους στον ΔΕΔΔΗΕ για τις συνέπειες της μερικής ιδιωτικοποίησης στις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας. Τι απαντάτε; Επίσης, σας έχουν μεταφερθεί ενστάσεις από την πλευρά των τραπεζών αναφορικά με το σχέδιο της μερικής ιδιωτικοποίησης;

Απ.: Σε σχέση με το ΔΕΔΔΗΕ, δεν πάμε να υλοποιήσουμε ιδέες που κατεβάσαμε από την κούτρα μας. Η μερική ιδιωτικοποίηση που προωθούμε είναι μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλά και στην Ελλάδα, όπως έγινε πρόσφατα με την ιδιωτικοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ του 49% του ΑΔΜΗΕ -του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος- που είναι μια περίπτωση παρόμοια με αυτήν του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το δίκτυο διανομής ρεύματος. Εν πάση περιπτώσει, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες μόνο να κερδίσουν έχουν από τη διαδικασία μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, διότι έτσι θα μειωθεί τελικά το χρέος της ΔΕΗ. Τι θέλουν οι τράπεζες; Μια ΔΕΗ με μεγάλο χρέος; Με τη μερική ιδιωτικοποίηση -και τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ που τώρα κρύβονται μέσα στη γενικά άσχημη κατάσταση της επιχείρησης- θα ενισχυθεί η θέση του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της ΔΕΗ, η ρευστότητα της οποίας θα ενισχυθεί από τα έσοδα της ιδιωτικοποίησης. Στηρίζουμε με αυτό τον τρόπο την κεφαλαιακή θέση και τη φερεγγυότητά της απέναντι στις τράπεζες, που έχουν, επομένως, κάθε λόγο να θέλουν τη διάσωση της ΔΕΗ.

Ερ.: Ποιο είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχατε στην Κύπρο αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος; Υπάρχουν περιθώρια να παραμείνει το συνολικό έργο στη λίστα προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Επιπλέον, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του τμήματος Κρήτη-Αττική έχουν ήδη προκηρυχθεί. Θα προχωρήσουν κανονικά ή υπάρχει αλλαγή στον σχεδιασμό;

Απ.: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στην Κύπρο είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, τόσο στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην ομάδα διοίκησης της EuroAsia Interconnector, ότι είναι σημαντική προτεραιότητα για εμάς το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ξεκαθάρισα παράλληλα ότι είναι ακόμη σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ περισσότερο που η λειτουργούσα σήμερα μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόνησο θα πρέπει βάσει του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί. Η καθυστέρηση μάλιστα στην κατασκευή αυτού του project επιβαρύνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με 300 εκατ. ετησίως που καταβάλλονται μέσω των ΥΚΩ. Η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά και η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης είναι πιεστική. Όποιο μοντέλο επιλεγεί, δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο. 

Ερ.: Στις εκκρεμότητες του ενεργειακού τομέα περιλαμβάνονται οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ. Έχετε καταλήξει στο μοντέλο με το οποίο θα προχωρήσουν αυτές;

Απ.: Οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ είναι μεγάλης σημασίας και προφανώς είναι θέματα που τα επεξεργαζόμαστε, ώστε να τα προχωρήσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Είμαστε σε επαφή με το ΤΑΙΠΕΔ και για τις δύο αυτές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες, πέραν του ότι είναι μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι κομβικής σημασίας για να στείλουμε το μήνυμα ότι το κράτος δεν παριστάνει τον επιχειρηματία στην αγορά της ενέργειας. Πιστεύω ότι τόσο η περίπτωση των ΕΛΠΕ όσο και η περίπτωση της ΔΕΠΑ θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγορών. Πράγμα που θα στείλει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις.

Ερ.: Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμπλέκεται σε δύο μεγάλες επενδύσεις που εμφανίζουν προβλήματα και καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια: το Ελληνικό και τις Σκουριές. Υπάρχουν κάποια άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την επιτάχυνση της υλοποίησής τους;

Απ.: Είδα τους εκπροσώπους της Eldorado Gold και αποφασίσαμε τη σύσταση μικτής επιτροπής από ειδικούς της εταιρείας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιτροπή θα συζητήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα εκκρεμή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα. Η βούλησή μας είναι να στηριχθεί η επένδυση στις Σκουριές, με σεβασμό φυσικά όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, όπως έχει δεσμευθεί επανειλημμένως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για το Ελληνικό, προφανώς έχουμε ενεργή εμπλοκή. Εργαζόμαστε εντατικά και προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να εκδοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που εκκρεμούν εδώ και 1 χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Μυστήριο στην Ισλανδία: Άλλες 50 φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν στις ακτές της χώρας


Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο συμβάν σε δύο εβδομάδες, με τους ειδικούς να μην μπορούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα γιατί τόσος μεγάλος αριθμός φαλαινών καταλήγει στα ρηχά.

Περίπου 50 ραμφοφάλαινες, ή φάλαινες-πιλότοι ξεβράστηκαν την Παρασκευή στις ακτές της νοτίου Ισλανδίας, με περίπου 20 εξ αυτών τελικά να εκπνέουν, σύμφωνα με τις αρχές, ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο, αφού καταγράφηκε κι αντίστοιχο συμβάν προ δύο εβδομάδων με άλλα 52 κήτη στα δυτικά της νησιωτικής χώρας.

Οι ραμφοφάλαινες ανακαλύφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Γκάρντουρ, σε απόσταση 50 χλμ από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι περίοικοι αμέσως μετά τον εντοπισμό τους κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να σύρουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα, προτού ακόμη καταφθάσουν οι υπηρεσίες αρωγής, ή να τις κρατήσουν εν ζωή. Το είδος αυτό απαντάται σε όλον τον Ατλαντικό και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 600 με 800.000 κήτη.

«Περίπου 90 εθελοντές εργάσθηκαν όλη τη νύκτα για να κρατήσουν υγρά τα ζώα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Μαρ Μπιάρνασον, εκπρόσωπος της Ισλανδικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης. Περί τις 11.00 (ώρα Ελλάδος) τα τελευταία κήτη που διασώθηκαν τελικά μπόρεσαν να μετακινηθούν στα ανοικτά. «Χρειάσθηκε να περιμένουμε την πλημμυρίδα προκειμένου να τα οδηγήσουμε στα ανοικτά», τόνισε ο Μπιάναρσον.

Οι φάλαινες γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες όσο πλησιάζουν τις ακτές, κυνηγώντας τα θηράματά τους, καθώς εκεί τα νερά είναι ρηχά και παγιδεύονται. Ο λόγος που εκβράζονται στα ρηχά σε τόσο μεγάλους αριθμούς παραμένει άγνωστος ακόμη. Ορισμένες θεωρίες θέλουν να παρασύρονται από τις παρεμβολές στα μαγνητικά πεδία, που αισθάνονται με τα εσωτερικά τους αισθητηριακά όργανα, ενώ άλλες το αποδίδουν στον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο επικεφαλής οδηγός του κοπαδιού, τον οποίο τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ακολουθούν «ό,τι κι εάν γίνει, όπου κι εάν κατευθυνθεί», όπως είχε εξηγήσει ο Γκίσλι Βίκινγκσον, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Ρέικιαβικ, μετά το αντίστοιχο περιστατικό της 18ης Ιουλίου.


Πηγή : news247.gr


Άγρια συμπλοκή με τραυματίες σε πάρκο της Κοζάνης



Οι επιτιθέμενοι άρχισαν να χτυπούν τους επτά νεαρούς με λοστούς, μπαστούνια του μπέιζμπολ, πυροσβεστήρες, σιδερόβεργες και άλλα αντικείμενα.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προανάκριση που διενεργεί η Αστυνομία στην Κοζάνη, για να εξακριβώσει ποιοι είναι οι λόγοι για το μακελειό που αναστάτωσε την πόλη τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, όταν συνεπλάκησαν δυο ομάδες νεαρών οπλισμένων με κάθε λογής αντικείμενα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο διαπληκτισμό στην πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα σε τρεις νεαρούς από δυο διαφορετικές παρέες οι οποίες αποτελούνταν η μια από 15 και η άλλη από επτά άτομα μεταξύ 16 και 20 χρόνων. Κάποιοι χώρισαν τους τρεις πρωταγωνιστές και οι δυο ομάδες απομακρύνθηκαν. Όμως, λίγο αργότερα, η πιο πολυπληθής έστησε καρτέρι στην άλλη στο Δημοτικό πάρκο Κοζάνης.

Οι επιτιθέμενοι άρχισαν να χτυπούν τους επτά νεαρούς με λοστούς, μπαστούνια του μπέιζμπολ, πυροσβεστήρες, σιδερόβεργες και άλλα αντικείμενα! Δυο από τους αμυνόμενους διακομίσθηκαν τραυματισμένοι στο Μαμάτσειο νοσοκομείο με την κατάσταση του ενός να κρίνεται σοβαρή, ενώ οι αστυνομικοί που κλήθηκαν από τους περίοικους προσήγαν τέσσερα άτομα τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς δεν προέκυψε συμμετοχή τους στην αιματηρή σύρραξη.

Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Γ. Βρούτσης: Πλαφόν για όσους πήραν συντάξεις άνω των 4.000 ευρώ


Πλαφόν για τους λίγους που πήραν συντάξεις-ρετιρέ άνω των 4.000 ευρώ, βελτιώσεις για τους πολλούς με υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη και πρόθεση καταβολής αναδρομικών στους συνταξιούχους, ανάλογα με τις "δημοσιονομικές μας αντοχές", προαναγγέλλει ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής".

Το πλαφόν νομοθετείται άμεσα (ίσως και τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμη η διάταξη) και το "ταβάνι" στις υψηλές συντάξεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ε.Τ." της Κυριακής, στα 3.127 ευρώ για τα 42 χρόνια ασφάλισης, ενώ στα 35 ή 40 έτη το πλαφόν βγαίνει στα 2.365 ευρώ και 2.892 ευρώ. Πόσους θα πιάνουν αυτά τα όρια; Λίγους σε σχέση με την πλειονότητα των ασφαλισμένων που αδικήθηκαν με μειώσεις ως 40% από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο υπ. Εργασίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους, για ποσά των οποίων οι μειώσεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Αποσαφήνισε όμως  ότι οι όποιες επιστροφές θα εντάσσονται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας.

Για τις αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι έρχονται νέοι, βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης, αλλά το εύρος των αλλαγών θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που θα δείξει η απόφαση του ΣτΕ. "Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουν οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, ώστε όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης να παίρνουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη", ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, η απόφαση του ΣτΕ (σ.σ.: που αναμένεται το φθινόπωρο) θα δείξει ποιες αλλαγές θα γίνουν και στην ουσία ποιο θα είναι το νέο ασφαλιστικό για τα επόμενα χρόνια.

Τέλος ο υπ. Εργασίας αναφέρει ότι πρόθεσή είναι να αλλάξουν οι συντελεστές για την ανταποδοτική σύνταξη, ώστε να επιβραβεύονται όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης.


Πηγή : capital.gr


Πως η στεναχώρια εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μεγάλη στεναχώρια επιδρά τόσο πολύ αρνητικά τον οργανισμό, ώστε εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας, συνεπώς, την ευκαιρία σε επικίνδυνα μικρόβια να του επιτεθούν. 

Το εν λόγω εύρημα εξηγεί περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι αρρωσταίνουν βαριά ή και πεθαίνουν ακόμα όταν χάνουν τον/την σύντροφο της ζωής τους. Αυτό έγινε για παράδειγμα στην περίπτωση του διάσημου μουσικού Τζόνι Κας, που πέθανε το 2003 από επιπλοκές του διαβήτη. Ο Κας είχε χάσει 4 μήνες νωρίτερα τη σύζυγό του Τζουν και οι συγγενείς του είχαν πει τότε πως ο 71 ετών συνθέτης και τραγουδιστής δεν άντεξε τον θάνατό της.

Τα ουδετερόφιλα

Ανοσολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα στρες και κατάθλιψης που προκαλεί η μεγάλη στεναχώρια, μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία ενός είδους λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία λέγονται ουδετερόφιλα. Τα ουδετερόφιλα, που ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, όπως η πνευμονία.

Οι επιπτώσεις της στεναχώριας σε αυτά είναι πιο έντονες στους μεγάλης ηλικίας ανθρώπους. Και αυτό, επειδή έπειτα από τα 65 ο ανθρώπινος οργανισμός χάνει τη δυνατότητα να παράγει μία ορμόνη που μπορεί να εξουδετερώσει την εν λόγω αρνητική επίδραση.

«Υπάρχουν πολλές περιγραφές ζευγαριών που ήταν παντρεμένα επί 30 ή 40 χρόνια και όταν πέθανε ο ένας, ο άλλος τον “ακολούθησε” πολύ σύντομα. Ως φαίνεται, υπάρχει βιολογική βάση σε τέτοιου είδους περιστατικά», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνετ Λορντ, καθηγήτρια Βιολογίας των Ανοσοκυττάρων και διευθύντρια στο Κέντρο Έρευνας της Υγιούς Γήρανσης του πανεπιστημίου.

«Οι άνθρωποι αυτοί δεν πεθαίνουν από το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς, αλλά από “διαλυμένο” ανοσοποιητικό σύστημα, που επιτρέπει την εκδήλωση πάρα πολύ σοβαρών λοιμώξεων».

Κορτιζόλη και DHEA

Τα ευρήματα βασίζονται σε αναλύσεις του ανοσοποιητικού συστήματος και των ορμονικών επιπέδων 48 υγιών εθελοντών ηλικίας 65 ετών και πάνω. Οι μισοί από αυτούς είχαν χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μέσα στο τελευταίο 12μηνο.

Η αντιβακτηριακή δράση των ουδετερόφιλων στους εθελοντές που πενθούσαν βρέθηκε σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με εκείνη στους υπόλοιπους εθελοντές.

Επιπλέον, όσοι πενθούσαν είχαν και σημαντικά αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστό ότι καταστέλλει τη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων.

Τη δράση αυτή της κορτιζόλης καταστέλλει μία άλλη ορμόνη, η DHEA– και η αλληλεπίδραση των δύο ορμονών είναι που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί φυσιολογικά, ακόμα και σε περιόδους πένθους. Ωστόσο, η παραγωγή της DHEA μειώνεται με την ηλικία. «Ένα άτομο ηλικίας 70 ετών, παράγει το 10-20% της ποσότητας της DHEA που παράγει ένας 30άρης», εξήγησε η δρ Λορντ. «Η έλλειψή της DHEA όμως δίνει την ευκαιρία στην κορτιζόλη να εξουδετερώσει τα ουδετερόφιλα κύτταρα, με συνέπεια να αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη η μεγάλη στεναχώρια για τους ηλικιωμένους».

Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει ανακαλύψει ότι την ίδια ορμονική διαταραχή προκαλεί στους ηλικιωμένους και το κάταγμα του ισχίου, γεγονός το οποίο εξηγεί γιατί το περίπου 25% των ατόμων ηλικίας άνω των 80 ετών που παθαίνουν αυτό το κάταγμα, χάνουν μέσα σε ένα χρόνο τη ζωή τους.


Πηγή


Μ. Χρυσοχοΐδης: «Η ασφάλεια της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη»



«H σημερινή κυβέρνηση αγκαλιάζει όλους αυτούς τους εργάτες της ασφάλειας της χώρας και θα τους στηρίξει», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σήμερα το μεσημέρι από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, στο Χειμώνιο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που βρίσκεται στο νομό Έβρου από νωρίς το πρωί, επισκέφτηκε τμήματα συνοριακής φύλαξης, πραγματοποίησε πλωτή περιπολία στο Δέλτα του Έβρου, συναντήθηκε, συνομίλησε και ενημερώθηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ. στο νομό Χρήστο Δερμεντζόπουλο, Τάσο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Έβρο, Νατάσα Γκαρά, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, με αστυνομικούς συνδικαλιστικούς φορείς του Έβρου, στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Χειμώνιο Ορεστιάδας.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας των συναντήσεων διευκρίνισε ότι η σημερινή επίσκεψή του στον ακριτικό νομό έχει τριπλό σκοπό:

-Να ενημερωθώ για το πολύ σημαντικό αστυνομικό έργο της φύλαξης των συνόρων, το οποίο στον Έβρο έχει πρόσθετη εθνική σημασία.

-Να στείλω ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της και από εδώ και πέρα θα τα φυλάξει ακόμα αποτελεσματικότερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, αλλά ταυτόχρονα και η ασφάλεια της χώρας είναι εξίσου αδιαπραγμάτευτη. Η Ελλάδα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι κράτος δικαίου και θα παραμείνει πάντα κράτος δικαίου. Κυρίως και πρώτα στον Εβρο.

-Για να εκφράσω την ολόθερμη συμπαράσταση μου, την ολόθερμη στήριξη μου, τα συγχαρητήρια στους ακρίτες εδώ στον Έβρο που παρέχουν ένα πολύ σημαντικό έργο. Αυτά δεν είναι λόγια πολιτικού που κάνει μια τυπική επίσκεψη. Η σημερινή κυβέρνηση αγκαλιάζει όλους αυτούς τους εργάτες της ασφάλειας της χώρας και θα τους στηρίξει…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει πολύ σύντομα στην περιοχή «προκειμένου να εποπτεύσει όσα σήμερα προγραμματίστηκαν και σχεδιάστηκαν και αύριο θα υλοποιηθούν».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τους βουλευτές που συμμετείχαν στην ενημέρωση του υπουργού, στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε το θέμα της ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού στις υπηρεσίες της συνοριακής φύλαξης, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και της συνέχισης του προγράμματος «ΑΣΠΙΔΑ».

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου αναφέρουν ότι τόνισαν στον υπουργό την ανάγκη να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη, να γίνουν προσλήψεις συνοριακών φυλάκων για την ενίσχυση των συνόρων μας. Επισήμαναν επίσης την αναγκαιότητα επέκτασης του σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου με σταθερό σύστημα καμερών αλλά και την επαναφορά της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή των συνδικαλιστών της Ενωσης Συνοριακών Φυλάκων Εβρου

«Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδή  είχε σήμερα η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Χειμωνίου στην Ορεστιάδα,  στο πλαίσιο της επίσκεψης του κυρίου Υπουργού στον Έβρο και στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης των δύο Διευθύνσεων Αστυνομίας.

Επισημάναμε στον Υπουργό την αναγκαιότητα να μην απομακρυνθεί κανείς από την αποσπασμένη δύναμη είτε με δαπάνες είτε χωρίς δαπάνες από τις Υπηρεσίες μας. Του αναπτύξαμε την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι Υπηρεσίες και ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε δυνάμεις από την πρώτη γραμμή. Ζητήσαμε την παραμονή των αποσπασμένων που διατάχθηκαν να επιστρέψουν στην Αθήνα στην οργανική τους θέση καθώς οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η παραμονή τους είναι τουλάχιστον αναγκαία.

Ζητήσαμε επιπρόσθετα προσλήψεις συνοριακών φυλάκων για την ενίσχυση των συνόρων μας, για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε όλο τον Έβρο. Καταθέσαμε το συγκεκριμένο αίτημα σε έναν Υπουργό που πριν χρόνια ήταν ο πρωτεργάτης σύστασης του θεσμού του Συνοριακού Φύλακα στην Ελλάδα. Σε μια εποχή που τότε είχε αμφισβητηθεί το όλο εγχείρημα αλλά αποδείχθηκε πως η επιλογή αυτή διαχρονικά ήταν καταλυτική για την φύλαξη των συνόρων και την εθνική ασφάλεια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη αυτή για νέες προσλήψεις δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτή από τον καθένα.

Ζητήσαμε την επαναφορά της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που πριν δύο χρόνια η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, έθεσε ως πρωταρχική αναγκαιότητα να την καταργήσει!!!.  Μια κατάργηση που μόνο στα χαρτιά κατάφερε να πετύχει, καθώς συνεχίζει από τότε να υφίσταται και να λειτουργεί με τεράστιο όγκο εργασίας ένα χιλιόμετρο από τα τουρκικά σύνορα.  

Του επισημάναμε την αναγκαιότητα επέκτασης του σχεδίου επιτήρησης των χερσαίων συνόρων του Έβρου με σταθερό σύστημα καμερών, ένα σύστημα που σήμερα περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα στο βόρειο Έβρο.

Καταθέσαμε τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα. Ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό, την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου που θα εξασφαλίζει σύγχρονα και κατάλληλα οχήματα για κάθε χρήση σε όλη τη γραμμή των συνόρων.

Τέλος, συζητήσαμε και ζητήσαμε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να σταθεί και να υποστηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και πολλά χρόνια για την φύλαξη των συνόρων μας, στον αγώνα που δίνουμε καθημερινά να μην είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι, στον «πόλεμο» που έχουμε καθημερινά απέναντι στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Ένα κάλεσμα που όπως μας επιβεβαίωσε θα τον βρίσκει πάντα δίπλα μας σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια.  Θέτοντας σε προτεραιότητα την συνοριακή φύλαξη και την προστασία των συνόρων ο Υπουργός επεσήμανε πως θα πράξει ότι είναι δυνατόν που θα ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια που καταβάλλεται σε ολο τον Έβρο».


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δύο συλλήψεις στην Αρτέμιδα για απάτη κατά εξακολούθηση



Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 2-8-2019, στην Αρτέμιδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ραφήνας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 41 και 35 ετών και για απάτες κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, ύστερα από έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Ραφήνας, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες κατά το τελευταίο 8μηνο, προσποιούμενοι είτε τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η., είτε τους διεκπεραιωτές οικονομικών εκκρεμοτήτων οικείων προσώπων των παθόντων, διέπρατταν συστηματικά απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, τους οποίους προσέγγιζαν στο δρόμο και από τους οποίους αποσπούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος το οποίο ξεπερνά τις -60.000- ευρώ.

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί επτά περιπτώσεις απάτης, στις περιοχές της Ραφήνας, Χαλανδρίου, Φιλοθέης, Αμπελοκήπων και Αναβύσσου, ενώ το σύνολο των παθόντων αναγνώρισε ανεπιφύλακτα τους δράστες.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -645- ευρώ, κοσμήματα, -3- κινητά τηλέφωνα, καθώς και Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Ο Παππάς νόμιζε ότι η Θάνου και ο πατέρας του θα μείνουν αιώνια στις θέσεις τους



Πίκρα!!! Τεράστια πίκρα στον Νίκο Παππά μετά την σοβαρότητα που δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Δεν φτάνει η ξεφτίλα του πατέρα του που έφυγε διακοπές για να μην τον ξεκολλήσουν από τον θέση του στον ΟΑΣΘ λες και του την χάρισαν, τώρα βλέπει και την Θάνου να απομακρύνεται από την θέση της με συνοπτικές διαδικασίες και έχει τρελαθεί.

Μάλιστα προαναγγέλλει για να γελάσουμε περισσότερο ότι θα αμολήσει το "βαρύ όπλο" του ΣΥΡΙΖΑ Ευρωβουλευτή Παπαδημούλη για να ξεφτιλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο.

Ο Παππάς λοιπόν έβγαλε ανακοίνωση για να γελάμε αλλιώς δεν θα την ανεβάζαμε γιατί δεν έχει νόημα τα όσα λέει ο τύπος αυτός :  “Της νύχτας τις τροπολογίες τις βλέπει η μέρα και γελά, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία αντίκειται και στην κοινοτική νομοθεσία, η Ν.Δ. επιχειρεί να παύσει την επικεφαλής και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού”.

“Προφανώς έχουν ενοχλήσει οι τελευταίες αποφάσεις της επιτροπής, οι οποίες βάζουν φρένο στις γκρίζες ζώνες και πρακτικές που υπάρχουν στη διανομή του Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, καταθέτει άμεσα ερώτηση και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αυτή τη χυδαία και εξόφθαλμη παρέμβαση στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είναι προφανές ότι αυτή η πρόχειρη και φωτογραφική τροπολογία έχει συνταχθεί από κάποιο εκδοτικό συγκρότημα και όχι από το κυβερνητικό επιτελείο”, δηλώνει ο  Παππάς για να γελάει ο κόσμος.




Κυριάκος Μητσοτάκης!! Με την σοβαρότητα που κυβερνά τα έχουν χαμένα στον ΣΥΡΙΖΑ


Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, προφανώς και είναι πολύ νωρίς για τα όποια συμπεράσματα, αλλά η σοβαρότητα με την οποία προχωράει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν ελπίδες στους Έλληνες.

Τους το λέγαμε και δεν το πίστευαν, δεν πίστευαν στον Κυριάκο αυτό που βλέπαμε εμείς σε αυτόν και τώρα μας κοιτάνε και αναρωτιούνται!! Λές!!! Δεν λέω πλέον βλέπεις και κρίνεις είναι η απάντηση.

Σε 28 ημέρες η κυβέρνηση φτιάχνει το κράτος που δεν υπήρχε, κυβερνάει με σοβαρότητα, διορθώνει αδικίες των Συριζαίων προκαλώντας αμηχανία στην αντιπολίτευση που καταλαβαίνει πόσο ανίκανη ήταν να κυβερνήσει την Ελλάδα

Η θετική ανταπόκριση στην πλειοψηφία της κοινωνίας για τα όσα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και για τα όσα ακούει ότι θα γίνουν και γίνονται από τον πρωθυπουργό, αναπτερώνει το ηθικό των Ελλήνων και ειδικά των επιχειρήσεων και των επενδυτών.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι η κυβέρνηση του δεν έχει ούτε ένα 24ωρο περίοδο χάριτος, και γιαυτό ο Μητσοτάκης θέλει να διαμορφωθεί ένα επιτελικό κέντρο γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο, τους υπουργούς Επικρατείας και τις γραμματείες που αναφέρονται στον πρωθυπουργικό.

Από την άμεση επίλυση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ , την μείωση της φορολογίας, το ζήτημα της καταπολέμησης της ανομίας, την κατάργηση του ασύλου και τον ερχομό της μόνιμης 13ης σύνταξης δείχνει αυτή η κυβέρνηση ότι η σοβαρότητα επέστρεψε στην Ελλάδα.

Η επίσπευση παράλληλα των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, αντί για τις απολύσεις που είχε κάνει σημαία η αθλιότητα της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί, ούτε έχει την δύναμη να κάνει αντιπολίτευση γιατί απλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την σοβαρότητα την αριστεία και την ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Κώστας Βουκελάτος


3 Αυγούστου 1989, 30 χρόνια από την πτώση του αεροσκάφους στη Σάμο


3 Αυγούστου 1989 η μέρα που «δάκρυσε» όλη η Ελλάδα

3 Αυγούστου 1989. Ώρα 15:15.  Το αεροπλάνο της Ολυμπιακής με 31 επιβάτες απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Κω. Ενδιάμεσος σταθμός θα ήταν το αεροδρόμιο της Σάμου. Όμως, δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. 


Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσης, το «Νήσος Μήλος» όπως ονομαζόταν το αεροσκάφος τύπου Shorts SD 330, έπρεπε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σάμου στις 5:30 το απόγευμα. Όμως, ένα τέταρτο πριν από τις πέντε χάθηκε από το ραντάρ. Ήταν η τελευταία φορά που έδωσε «σημείο ζωής».

Πιλότος ήταν ο 43χρονος Παναγιώτης Μουτζουρέας και συγκυβερνήτης ο Γεώργιος Ηλιάδης. Αρχικά πολλοί έκαναν υποθέσεις ότι κάποιο μηχανικό πρόβλημα του αεροπλάνου οδήγησε στην πτώση. Όμως, όπως αποφάνθηκαν αργότερα οι εμπειρογνώμονες το δυστύχημα προκλήθηκε από λάθος χειρισμό. 



Το αεροπλάνο πετούσε επικίνδυνα χαμηλά. Η προσέγγιση στο αεροδρόμιο θα έπρεπε να γίνει στα 6.000 πόδια και όχι στα 3.000 που πετούσε το «Νήσος Μήλος». Πιθανότατα ένα κενό αέρος κοντά στην κορυφή της Κέρκης επηρέασε την πτήση με αποτέλεσμα να πετάξει χαμηλότερα και τελικά να προσκρούσει στο βουνό. Η κορυφή του βουνού ήταν στα 1420 μέτρα, ενώ το αεροσκάφος προσέκρουσε σε υψόμετρο 1370 μέτρων. Αυτό σήμαινε ότι αν βρισκόταν 50 μέτρα πιο ψηλά, η σύγκρουση με τις απόκρημνες πλευρές του όρους Κέρκη θα είχε αποφευχθεί.

Παρόλο που ήταν καλοκαίρι, στον ουρανό υπήρχε πολύ ομίχλη. Έξι λεπτά πριν από την πρόσκρουση, κατά την τελευταία επαφή του πληρώματος με τον πύργο ελέγχου, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι «είχε πάρει όλα τα στοιχεία για τον καιρό που επικρατούσε στο αεροδρόμιο και έκανε προσέγγιση όψεως στον διάδρομο 09». Ο Μουτζουρέας αποφάσισε να μην ακολουθήσει τους κανόνες πτήσεως δι’ οργάνων, όπως έπρεπε σε συνθήκες ομίχλης και επιχείρησε να κάνει την προσγείωση του αεροσκάφους «εξ όψεως» κατά την επίσημη ορολογία, δηλαδή με οπτική επαφή. Χωρίς να περιμένει οδηγίες από τον πύργο ελέγχου, χειριζόταν το πηδάλιο με μοναδικά βοηθήματα το ραντάρ του αεροπλάνου και τα όργανα ύψους και αποκλίσεων από τη νοητή γραμμή του διαδρόμου προσγείωσης. Επέλεξε να περάσει πάνω από το βουνό αντί να παρακάμψει το βουνό, κάνοντας έναν μικρό κύκλο. Όμως, δεν βγήκε εκτός πορείας.

Ο πιλότος γνώριζε τη διαδρομή, καθώς μερικές ώρες πριν είχε κάνει απογείωση από το αεροδρόμιο της Σάμου με το ίδιο αεροσκάφος. Ήξερε τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες της πτήσης. Ωστόσο, εμπιστεύτηκε το ένστικτό του. Ο Τύπος της εποχής απέδωσε το δυστύχημα στην «υπερβολική αυτοπεποίθηση» του πιλότου. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι λίγα δευτερόλεπτα πριν από το δυστύχημα ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε ένας γαλλικός δορυφόρος. Πιθανότατα είδε την κορυφή του βουνού την τελευταία στιγμή, όταν πια δεν μπορούσε να αποφύγει το μοιραίο.


Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την πρόσκρουση ήταν ένας βοσκός της περιοχής, ο Σταύρος Πίτας. Ενημέρωσε αμέσως τις αρχές και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. Βρέθηκε οκτώ ώρες μετά το δυστύχημα. Το αεροσκάφος βρέθηκε σχεδόν οκτώ ώρες μετά την πρόσκρουση. Το συνεργείο διάσωσης, που περιελάμβανε περίπου εκατό άτομα του στρατού, των ΕΚΑΜ, της δασικής υπηρεσίας και της αστυνομίας ξεκίνησε τις έρευνες. Όμως, το θέαμα που αντίκρισαν ήταν ανατριχιαστικό. Το αεροπλάνο είχε κοπεί στα δυο. Το ένα από τα δυο μέρη ήταν ακόμη μέσα στις φλόγες. «Λιωμένα σίδερα, διαμελισμένα κορμιά, άμορφες ανθρώπινες μάζες, ρούχα γεμάτα αίματα πεταμένα από ανοιχτές βαλίτσες κρέμονταν από τα βράχια σε μεγάλη απόσταση γύρω από το αεροσκάφος», έγραφε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

«Καθώς με την ανατολή του ηλίου άρχισε να διαλύεται η ομίχλη και διακρίναμε ένα ένα τα ανθρώπινα ευρήματα, νιώθαμε απαρηγόρητοι», είχε δηλώσει ένας γιατρός που συμμετείχε στην ομάδα διάσωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, τις επόμενες μέρες οι διασώστες άναψαν φωτιές, ώστε με τον καπνό να αντιμετωπίσουν τη δυσοσμία. Ο θάνατος των επιβατών ήταν ακαριαίος. Οι μοναδικοί που ήταν σε θέση να αναγνωριστούν ήταν δυο ενήλικες και ένα μικρό παιδί, το οποίο ταξίδευε με τους γονείς του στην Κω για να βαπτιστεί.

Συγγενείς και φίλοι πήγαιναν στα γραφεία της Ολυμπιακής στη Θεσσαλονίκη και ζητούσαν πληροφορίες για τους δικούς τους, με κραυγές, κλάματα, κατάρες και απειλές. Η αστυνομία της Σάμου συγκέντρωσε σε μια αίθουσα του νοσοκομείου όλα τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, ώστε να δοθούν στους συγγενείς. Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν ανατριχιαστικοί. «Τραγωδία. 34 νεκροί από την πτώση του «Νήσος Μήλος», «Κρανίου τόπος η βουνοκορφή», «Σκηνές αλλοφροσύνης στο νοσοκομείο της Σάμου. Αδύνατη η αναγνώριση των θυμάτων», «Κλάματα, κραυγές και κατάρες». Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ανέφερε ότι το δυστύχημα προκλήθηκε από «επιπολαιότητα υπό την επιεικέστερη μορφή της».


Πηγή : mixanitouxronou.gr


Έρχεται μόνιμη και αφορολόγητη η 13η σύνταξη



Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, έρχεται η 13 σύνταξη και μάλιστα μόνιμη. 

Την 13 σύνταξη αναμένεται να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η 13η σύνταξη να καταβάλλεται σταθερά στους συνταξιούχους κάθε Δεκέμβριο, θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα είναι με τη μορφή επιδόματος, και θα δίνεται σταθερά κάθε τέλος του έτους.

Η 13η σύνταξη θα είναι αφορολόγητη και αυξημένη για τους οικονομικά ασθενέστερους, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η πολυπόθητη «13 σύνταξη» θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020 με ποσό 800 εκατ. ευρώ.




Τι θα γίνει με τις ΜΚΟ; Θα μπουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη;



Οι ΜΚΟ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έκαναν πάρτι σε βάρος της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των προσφύγων, μεταναστών, και λαθρομεταναστών.

Πολλά τα λεφτά και οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα άφησαν να τα πάρουν άλλοι , εκμεταλλεύτηκαν με την κάλυψη του κόμματος τα πάντα για να βγάλουν πολλά εκατομμύρια που ακόμα τα ψάχνουν να δουν που πήγαν γιατί στους μετανάστες δεν πήγαν.

Πριν τις εκλογές την εμπλοκή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος ερευνούσαν οι ελληνικές αρχές, ύστερα από αίτημα της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ασχολείται με τη δράση συγκεκριμένων οργανώσεων στη χώρα μας που δρούσαν ανεξέλεγκτα κάτω από την ομπρέλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται τέσσερις ή πέντε μεγάλες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα στη σίτιση και τη στέγαση μεταναστών, και σε θέματα δικαιωμάτων μεγάλων πληθυσμιακά ομάδων.

Οι οργανώσεις αυτές ειδικά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα και πέραν των κρατικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων εμφανίζουν έσοδα και κίνηση χρημάτων προερχόμενων ακόμη και από τρίτες χώρες. Λέτε να είναι και η Βενεζουέλα μέσα;;;;;;

Οι ευρωπαϊκές αρχές που είναι αρμόδιες για το ξέπλυμα και την καταπολέμηση του παράνομου χρήματος έχουν ξεκινήσει από το 2016 έρευνα που συνδέεται και με την υπόθεση του προσφυγικού στην Ελλάδα. Η OLAF εξετάζει συγκεκριμένες εταιρείες όπως και τη ροή του χρήματος και μέχρι στιγμής λόγω κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρεθεί άκρη.

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF), που συνεδρίασε πρίν λίγους μήνες στο Παρίσι και η οποία στην παρούσα φάση αξιολογεί την Ελλάδα «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις αδυναμίες της χώρας μας στον έλεγχο της χρηματοδότησης των ΜΚΟ».

Πρόκειται για τον φορέα από τον οποίον, προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αυτό δείχνει ότι κάτι βρωμάει άσχημα σε αυτές τις ΜΚΟ!!!! Πολύ άσχημα.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι ελληνικές αρχές επί ΣΥΡΙΖΑ και μετά από πίεση της Ευρώπης, ξεκίνησαν να ελέγχουν τις πηγές χρηματοδότησης γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με σχεδόν δεκαετή δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει επιχορηγήσεις ακόμη και από τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα του ελέγχου και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις επιχορηγήσεις.

Η εν λόγω ΜΚΟ έχει αναλάβει δράση στην προάσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών και ευρύτερα ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, στο τομέα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στον τομέα της διερμηνείας και της λεγόμενης διαπολιτισμικής μεσολάβησης.

Η ΜΚΟ που ελέγχεται (και δεν είναι η μόνη φυσικά) από το 2011 έως και το 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα 23,13 εκατ. ευρώ και επιχορηγήσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ. Έχει λάβει μέσω Ελβετίας σημαντική οικονομική ενίσχυση από Σαουδαραβικών συμφερόντων fund το οποίο δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Δηλώνει ότι απασχολεί ως προσωπικό περισσότερα από 600 άτομα και εμφανίζει να καταβάλει ετησίως μισθούς ύψους 7 εκατ. ευρώ, ποσό που για το 2018 ξεπερνούσε κατά τρεις φορές τα ακαθάριστα έσοδα της.

Από την Αρχή για την καταπολέμηση το μαύρου χρήματος οι έλεγχοι ως προς συγκεκριμένες ΜΚΟ είναι σε εξέλιξη εδώ και εννιά περίπου μήνες χωρίς αποτέλεσμα και αυτό δείχνει ότι κάποιος οι κάποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η έρευνα.

Ο έλεγχος των ΜΚΟ παρακολουθείται τουλάχιστον από δύο διεθνείς οργανισμούς και όπως τονίζεται ανεξαρτήτως των προσώπων που εμπλέκονται θα καταλήξει σε συμπεράσματα δεδομένου ότι αφορά και πόρους που προέρχονται και από την ΕΕ.

Περιμένουμε την ενεργοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ώστε να ρίξει φως σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο.


Χρυσή στη Σόφια η Εθνική με αμαξίδιο!



Η Εθνική με αμαξίδιο επικράτησε της Σερβίας με 54-44 στη Σόφια και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη Γ’ Κατηγορία του EuroBasket!

Και μόνο με τη συμμετοχή στον τελικό η ελληνική ομάδα είχε ήδη εξασφαλίσει την άνοδο στη Β’ Κατηγορία, αλλά έφτασε μέχρι τέλους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής ομάδας κι είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Άλλωστε, η Ομοσπονδία Σωματείων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ) έχει στο πλευρό της τον ΟΠΑΠ, ο οποίος υποστηρίζει από το 2017 το έργο της.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 31-25, 39-33, 54-44

Ελλάδα (Οζντεμίρ): Μαρτσάκης 7, Στυλιανάκης 2, Ράσα 5, Μακρής 28 (14ρ.), Τσαουσίδης, Χαλδαίος, Κοντογιάννης 6, Τσαπανίδης




Νέο μακελειό στις ΗΠΑ σε μπαρ στο Οχάιο με επτά νεκρούς



Λίγες ώρες μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο, νέο μακελειό στο Οχάιο με 7 νεκρούς.

Ένοπλος άνοιξε πυρ, με τις πρώτες πληροφορίες των Αμερικανικών ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7 νεκρού και 24 τραυματίες, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο δράστης.

Η αστυνομία έκανε λόγο για «ένοπλο» κοντά σε μπαρ στην East 5th Street, στο σημείο βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και αναζητείται ένας συνεργός του δράστη.


Στην Κάρπαθο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λειτουργήσει πλήρως στελεχωμένο το Νοσοκομείο της Καρπάθου και τόνισε ότι θα βρίσκεται πολύ συχνά στην Ελληνική περιφέρεια.

Την Κάρπαθο για συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τον πρώτο εγχώριο προορισμό που επισκέπτεται με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, η πρόωρη προκήρυξη των εθνικών εκλογών είχε «προλάβει» το προγραμματισμένο, τότε, ταξίδι του και έτσι θέλησε η πρώτη επίσημη επίσκεψή του εντός της χώρας να είναι στο ακριτικό νησί το οποίο χαρακτήρισε ζηλευτό τόπο φιλοξενίας για κάθε πολίτη. Εκτός από την επίσκεψη στο Δημαρχείο και τις επαφές με τους φορείς, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Σάββατο την πόλη της Καρπάθου και να συνομιλήσει με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Όπως σημείωσε, «τα ακριτικά μας νησιά δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως φύλακες των συνόρων μας, αλλά και ως πρεσβευτές φιλίας με τους γείτονες», ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης η έμπρακτη στήριξη της νησιωτικής χώρας.

Νωρίτερα, στις 09.00 το πρωί, συνεδρίασε παρουσία του Πρωθυπουργού το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρπάθου και αποφάσισε την ανακήρυξη του κ. Μητσοτάκη σε επίτιμο δημότη του νησιού. Ο Πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε «για την εξαιρετική τιμή» τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε: «Θέλω και από εδώ, από την Κάρπαθο, να σας μεταφέρω τη δέσμευσή μου, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, να βρίσκομαι συνέχεια στην Ελληνική περιφέρεια. Το έπραξα ανελλιπώς τα 3,5 χρόνια που ήμουν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και ο λόγος που θα συνεχίσω αυτό το πρόγραμμα των εντατικών επισκέψεων στην περιφέρεια, είναι ότι δεν θέλω ποτέ να βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να βρίσκομαι εντός του Μεγάρου Μαξίμου αποκομμένος από τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας». Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται στις σημερινές συναντήσεις του στο νησί από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Τουρισμού Mάνο Κόνσολα.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στις επαφές με τους φορείς του νησιού που ακολούθησαν, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η πρώτη του προτεραιότητα είναι να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Καρπάθου η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 2014. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο το έργο παραλαμβάνεται και η διαδικασία εξοπλισμού και στελέχωσής του θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 μήνες. «Υποχρέωσή μας είναι να δίνουμε αποτελεσματικές λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Πολλές φορές αυτές οι λύσεις δεν έχουν έντονο ιδεολογικό χρώμα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το να λειτουργήσει το νοσοκομείο σας το συντομότερο δυνατόν -όχι απλά να κάνουμε εγκαίνια σε ένα κτίριο κουφάρι, αλλά να λειτουργήσει με γιατρούς και νοσηλευτές- δεν αποτελεί ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική».

«Δεν πρόκειται να έρθουμε εδώ να κάνουμε εγκαίνια του νοσοκομείου αν το νοσοκομείο δεν είναι πλήρως στελεχωμένο» δεσμεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι όλες οι ακριτικές περιοχές μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην ηπειρωτική χώρα, και ειδικά ως προς την Κάρπαθο μέσω της αύξησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων που τη συνδέουν με τη Ρόδο, την Αθήνα και την Κρήτη. Όσον αφορά την καθημερινότητα στο νησί, εστίασε στην ανάγκη ολοκλήρωσης του φράγματος του Σχοινιά ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και στην επανένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου μετατροπής του σημερινού ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για να ξεκλειδώσουν οι αναπτυξιακές δυνατότητες του νησιού προέχει η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων των υποδομών όπως το λιμάνι αλλά και η ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κάρπαθο να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων στο Αρδάνι και στο κέντρο της Καρπάθου.


Είκοσι νεκροί και 26 τραυματίες από την επίθεση στο πολυκατάστημα του Ελ Πάσο


Νεαρός έσπειρε τον θάνατο σε πολυκατάστημα στην πόλη Ελ Πάσο, στο Τέξας, όπου άνοιξε πυρ και σκότωσε είκοσι ανθρώπους που είχαν πάει ανυποψίαστοι να κάνουν τα ψώνια τους, πριν συλληφθεί.

Από τα πυρά του άνδρα, ο οποίος άρχισε να ρίχνει χθες το πρωί στον χώρο έξω από το πολυκατάστημα Walmart, που προτιμούν πολλά μέλη της κοινότητας των λατινοαμερικάνων του Ελ Πάσο, τραυματίστηκαν άλλοι 26 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν το βράδυ του Σαββάτου σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οπλοφόρος, λευκός, 21 ετών, είχε συντάξει ένα «μανιφέστο» το οποίο καθιστά σαφές ότι επρόκειτο για «έγκλημα μίσους».

Στις ΗΠΑ, ο συγκεκριμένος προσδιορισμός αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα τα οποία στοχοθετούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή, το θρήσκευμα, ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Σύμφωνα με ορισμένα ΜΜΕ, δράστης της σφαγής είναι ο Πάτρικ Κρούσιους, 21 ετών, κάτοικος προαστίου του Ντάλας.

Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα τουφέκι στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Στο Γουόλμαρτ είχαν πάει πολλοί κάτοικοι του Ελ Πάσο να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την επιστροφή των παιδιών τους στο σχολείο, που το πολυκατάστημα προσέφερε χθες με έκπτωση. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαγαζί ήταν ήδη κατάμεστο: 1.000 ως 3.000 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του.

Η Βανέσα Σάενς, 37 ετών, που πήγαινε στο εμπορικό κέντρο με τον γιο της, ενός έτους, και τη μητέρα της, είπε στο Fox News πως άκουσε κάτι που αρχικά της φάνηκε πως ήταν «πυροτεχνήματα», καθώς έψαχνε θέση να παρκάρει.

«Είδα έναν άνδρα με μαύρο μπλουζάκι και καμουφλάζ παντελόνι που κράταγε κάτι που μου φάνηκε πως ήταν τουφέκι. Σημάδευε κόσμο κι έριχνε κατευθείαν πάνω του. Είδα τρεις ή τέσσερις ανθρώπους να πέφτουν κάτω», πρόσθεσε.

Ερασιτεχνικά βίντεο κατέγραψαν σκηνές πανικού, με πελάτες να σπεύδουν να αναζητήσουν κάλυψη, με πτώματα πεσμένα στο έδαφος. Σε ένα από τα βίντεο, που τραβήχτηκε στο εσωτερικό του πολυκαταστήματος, ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Ρόμπερτ Κουράδο είπε στην εφημερίδα El Paso Times ότι κρύφτηκε μαζί με τη μητέρα του ανάμεσα σε δύο αυτόματα μηχανήματα πωλήσεων στην είσοδο του Γουόλμαρτ. «Ο άνδρας προσπάθησε να με πετύχει από κάτω, αλλά αστόχησε διότι έπεσα στο δάπεδο», αφηγήθηκε, προσθέτοντας πως πρόλαβε να δει ότι κράταγε «ένα AK-47», ημιαυτόματο τουφέκι εφόδου.

«Μανιφέστο»

Ένα κείμενο που αποδίδεται στον δράστη κυκλοφορεί ήδη στο Διαδίκτυο. Καταγγέλλει την «εισβολή των ισπανόφωνων στο Τέξας» κι αναφέρεται στη σφαγή που διέπραξε λευκός ρατσιστής σε τεμένη στην Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας (15η Μαρτίου, 51 νεκροί).

Οι ΗΠΑ, όπου η οπλοφορία επιτρέπεται διά νόμου και όπου υπάρχουν περισσότερα πυροβόλα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι, βυθίζονται συχνά στο πένθος εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων, που διαπράττονται ολοένα πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, ακόμα και μέσα σε σχολεία, σε χώρους λατρείας, σε γιορτές, σε εργασιακούς χώρους, σε εμπορικά κέντρα.

Το μακελειό του Ελ Πάσο είναι το 249ο mass shooting που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Gun Violence Archives. Ο όρος mass shooting αναφέρεται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων και τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

Την περασμένη Κυριακή, 19χρονος ένοπλος εισέβαλε σε έκθεση τροφίμων και ποτών στην πόλη Γκίλροϊ της Καλιφόρνιας κι άνοιξε πυρ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα αγοράκι τριών ετών, και τραυματίζοντας πολλούς άλλους πριν αυτοκτονήσει.

Την Τρίτη, υπάλληλος της Γουόλμαρτ άνοιξε πυρ μέσα σε άλλο πολυκατάστημα της αλυσίδας, στην Πολιτεία του Μισισιπή, και σκότωσε δύο συναδέλφους του.

Όπως έπειτα από κάθε τέτοια ανθρωποσφαγή, υψώθηκαν φωνές για να απαιτήσουν αυστηρότερο έλεγχο στις πωλήσεις πυροβόλων όπλων στις ΗΠΑ.

«Είναι επιτέλους καιρός για δράση για να τερματιστεί αυτή η επιδημία της βίας που σχετίζεται με τα όπλα», ανέφερε μέσω Twitter ο Τζο Μπάιντεν, τέως αντιπρόεδρος επί Μπαράκ Ομπάμα και ένα από τα φαβορί στην εσωκομματική διαδικασία για το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ υποσχέθηκε ότι ο δράστης του μακελειού θα προσαχθεί το ταχύτερο ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών τα μεσάνυχτα στην Αθήνα με δύο τραυματίες



Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκε στις 00:20 τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας.

To περιστατικό  σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Αβέρωφ και από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν δύο Αφγανοί, ο ένας από σφαίρα στο πόδι και ο δεύτερος από τα χτυπήματα.

Και οι δύο έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται στον «Ευαγγελισμό».


Ο Κύργιος, σταμάτησε τον Τσιτσιπά και πήγε τελικό



Μετά από ένα συγκλονιστικό ματς ο Νικ Κύργιος κατάφερε να κάμψε την αντίσταση του Στέφανου Τσιτσιπά με 2-1 σετ (6-4, 3-6, 7-6[6]) και προκρίθηκε στον τελικό του Open της Ουάσιγκτον.

Αυτή ήταν η 19η νίκη του Κύργιου κόντρα σε αθλητές του top 10 και πλέον θα διεκδικήσει τον 6ο τίτλο της καριέρας του κόντρα στην νικητή του ζευγαριού Μεντβένεφ-Γκόγιοβτσικ.


Ηλεία: Κάηκαν 70 στρέμματα σε παρθένος δάσος στην Αρχαία Ολυμπία



Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου και σύμφωνα με το ilialive στις 15:30 υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση, ωστόσο λίγο μετά τις 8 το απόγευμα τέθηκε υπό έλεγχο.

Η φωτιά έκαψε 70 στρέμματα δάσους. Στο σημείο επιχείρησαν 112 πυροσβέστες, 33 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 3 Α/Φ, 2 PZL, 5 E/Π, 7 υδροφόρες OTA και 2 μηχανήματα έργου.





Βομβαρδίζουν τα σύννεφα στην Σιβηρία για να φέρουν βροχή



Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φλέγονται στη Σιβηρία, ενώ τέσσερις περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 2.700 πυροσβέστες και στελέχη στρατού, 390 οχήματα και 28 αεροσκάφη, που πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως.

Τις τελευταίες ώρες αεροσκάφη Antonov An-26 πετούν στην περιοχή του Ιρκούτσκ και βομβαρδίζουν με ιδιωούχο άργυρο τα σύννεφα, προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Οι φωτιές δεν έχουν πλήξει κατοικημένες περιοχές, όμως ο πυκνός καπνός δυσχεραίνει σημαντικά τη ζωή περίπου 800 κοινοτήτων. Ανάμεσά τους και μεγάλων πόλεων, όπως το Νοβοσιμπίρσκ, το Κρασνογιάρσκ και η Τσίτα.

Η "Greenpeace" μιλάει για τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική. Μεγάλες πόλεις της Σιβηρίας έχουν πνιγεί στον τοξικό καπνό, που κατευθύνεται στα Ουράλια. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός πιο θερμού πλανήτη λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου.


Πηγή: euronews


Είχε πει: Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ! Τώρα πες κάτι!!


Η Θάνου μας τελείωσε η μάλλον την τελείωσαν γιατί η πρόκληση έχει και τα όρια της.

Σας θυμίζουμε ότι στην συζήτηση επί της υποψηφιότητάς της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε τονίσει προκλητικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορεί να με διώξει κανείς. Μόνο αν παραιτηθώ».

Με άρθρο που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θεσπίζεται ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών - Με κανονιστική πράξη η απομάκρυνσή της αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 101 προβλέπονται ασυμβίβαστα για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάμεσα στα οποία είναι και η προηγούμενη θητεία με οποιαδήποτε μορφή σε γραφείο Πρωθυπουργού, ή μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου με τη συγκεκριμένη απαγόρευση να ισχύει για 5 χρόνια από την προηγούμενη θητεία του υπηρετούντος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διάταξη έχει άμεση ισχύ από την δημοσίευση του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με αναδρομική ισχύ στην ουσία, αφού προβλέπει πως θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα αυτά και για τα εν ενεργεία πρόσωπα. Η ύπαρξη των συγκεκριμένων ασυμβίβαστων αναφέρεται στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, πως σημαίνει και την αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Επομένως μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης την Τετάρτη θα υπάρχει ασυμβίβαστο τόσο για την κυρία Θάνου όσο και για την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη θέση τους με κανονιστική πράξη. 

Να θυμίσουμε πως ο διορισμός της στη συγκεκριμένη θέση είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις καθώς από τις 10 Ιουλίου του 2017 ήταν άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μόλις 10 μέρες πριν είχε συνταξιοδοτηθεί ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ακολούθησε στις 3 Ιανουαρίου 2019 ο διορισμός της στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έναν διορισμό τον οποίον επέκρινε μόλις πριν δύο μέρες η ιστοσελίδα Neurope και την χαρακτήριζε ως ανησυχητικό παράδειγμα, καθώς με τον διορισμό της πρώην συμβούλου του Πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη θέση, πολιτικοποιήθηκε μια ανεξάρτητη αρχή.