Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Zeppelin της Frontex περιπολεί πάνω από το νησί της Σάμου



Ένα Zeppelin της Frontex το οποίο χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, τέθηκε σε λειτουργία πάνω από το βόρειο τμήμα της Σάμου. Πρόκειται για την εφαρμογή, σε συνεργασία με τη Frontex, πιλοτικού προγράμματος «για την πληρέστερη εικόνα και παρατήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε κρίσιμα για τις μεταναστευτικές ροές γεωγραφικά σημεία, όπως είναι η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σάμου».

Σκοπός είναι του Zeppelin είναι να μεταφέρει εικόνα του θαλάσσιου πεδίου στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, για τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων της χώρας.

Το αερόπλοιο έχει σύγχρονους αισθητήρες, που δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, στις ελληνικές αρχές, της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινάει από τη Σάμο και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει, θα αποφασιστεί το αν θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.


Από σήμερα ζούμε με πίστωση- Εξαντλήθηκαν οι πόροι του πλανήτη για φέτος


Η ανθρωπότητα από σήμερα ζει με πίστωση: κατανάλωσε ήδη όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι πριν από είκοσι χρόνια — και νωρίτερα από ποτέ — κατά υπολογισμούς της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Footprint Network.

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογράμμισε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.

«Εξαντλούμε το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννά» πόρους, προειδοποιεί η Global Footprint Network.

Οι καταναλωτικές συνήθειες κατά χώρα παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: έτσι, «το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης» των πόρων που του αναλογούσαν για φέτος «έπειτα από μόλις 42 ημέρες» μέσα στη χρονιά, αλλά «η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους [που της αναλογούν] για τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες», σημειώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), οργάνωση που συνδέεται με το Global Footprint Network. Επιπλέον, «αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες» και 5 πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί.

Για να μετακινηθεί ξανά η λεγόμενη ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το κύριο που πρέπει να γίνει είναι «να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», που αποτελούν αφ’ εαυτών «το 60% των οικολογικού μας αποτυπώματος», εκτιμά η WWF. «Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 50%, θα μπορούσαμε να κερδίσουμε 93 ημέρες τον χρόνο, δηλαδή να φθάσει η ημέρα υπέρβασης στον Οκτώβριο», κατά την ίδια ΜΚΟ.

«Μειώνοντας κατά το ένα δεύτερο την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, θα μπορούσαμε να αναβάλλουμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες τον χρόνο» και, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων περί το ένα δεύτερο κατά άλλες δέκα ημέρες, πάντα κατά τους υπολογισμούς του WWF.


Πηγή : in.gr


Οδηγός στην Τουρκία έδεσε την κόρη του στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου




Ένα απίστευτο συμβάν κατέγραψε σε βίντεο οδηγός στην Τουρκία, όταν αντιλήφθηκε ότι στο πίσω μέρος ενός Van που τον προσπέρασε ήταν δεμένη μια… γυναίκα, η οποία όπως αποδείχτηκε ήταν τελικά η κόρη του οδηγού!

Το βίντεο έγινε αμέσως viral στην Τουρκία και συνέβη στην περιοχή Cankiri Yayalakent, όπως αναφέρει η Hurriyet. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του οι αρχές της χώρας συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και τον οδήγησαν στο δικαστήριο.

Ο οδηγός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού του απαγγέλθηκαν οι σχετικές κατηγορίες και στη συνέχεια μιλώντας στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αποκάλυψε ότι η γυναίκα που ήταν δεμένη στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του, ήταν η 13χρονη κόρη του!




ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Τον συνέλαβαν για απόπειρα βιασμού και κρεμάστηκε στο κελί του



Κρεμασμένο στο κελί του βρήκαν στο Λιμεναρχείο Ελευσίνας βρέθηκε 52χρονος που είχε συλληφθεί για απόπειρα βιασμού.  

Την Δευτέρα (29/7), ο 52χρονος κινήθηκε απειλητικά κατά 41χρονης στην Ελευσίνα την οποία άρπαξε από το λαιμό ενώ της έσκισε την μπλούζα. Παράλληλα είχε κατεβάσει το παντελόνι του. Η γυναίκα που καθόταν στην άκρη του δρόμου στην οδό Κανελλοπούλου έβαλε τις φωνές αναγκάζοντας τον να τραπεί σε φυγή με ποδήλατο που είχε.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν άνδρες του Λιμενικού οι οποίοι τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Στην Λιμενική Αρχή Ελευσίνας ο 52χρονος αναγνωρίστηκε από την παθούσα. Όπως αποκαλύφθηκε δεν ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησε κάτι τέτοιο αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα, στις 18 Ιουλίου, σε άλλο σημείο της Ελευσίνας είχε επιτεθεί σε ανήλικη η οποία κλήθηκε από τους λιμενικούς και τον αναγνώρισε.

Ο 52χρονος οδηγήθηκε σε κελί με στόχο να οδηγηθεί την Τρίτη στον εισαγγελέα όμως όταν το πρωί στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας μπήκαν στο χώρο προσωρινής κράτησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας για να τον παραλάβουν ανακάλυψαν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτιαξε κρεμάλα από σεντόνι και κρεμάστηκε από σωλήνα που υπήρχε στο χώρο.

Άμεσα διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Τζάνειο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, ενώ παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.


Θεοδόσης Παπανδρέου
Πηγή : newsbomb.gr


Φρανκφούρτη: Τραγικό θάνατο βρήκε οκτάχρονος όταν άνδρας τον έσπρωξε στις ράγες του τρένου


Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Φρανκφούρτη όταν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό 40χρονος άνδρας έσπρωξε οκτάχρονο αγόρι στις ράγες του τρένου, προκαλώντας τον θάνατο του παιδιού. 

Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, o άνδρας έσπρωξε και τη μητέρα του αγοριού, εκείνη όμως κατάφερε να ξεφύγει. 

Λίγο αργότερα, ο 40χρονος επιχείρησε να σπρώξει άλλον έναν άνδρα στις ράγες, χωρίς όμως να καταφέρνει να τον ρίξει κάτω. 

Στη σύλληψη του δράστη, που διέφυγε από το σημείο της τραγωδίας, προχώρησε λίγο αργότερα η Αστυνομία κοντά στον σταθμό. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα κίνητρα του 40χρονου, σύμφωνα όμως με τις αρχές δεν προκύπτει κάποια σχέση με τα θύματά του. 

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε η μητέρα του άτυχου αγοριού.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9.50, τοπική ώρα, στο δρομολόγιο από το Ντίσελντορφ στο Μόναχο.

«Τη στιγμή εκείνη επικράτησαν ουρλιαχτά» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Hessenschau.

Τέσσερις γραμμές έχουν κλείσει μετά το περιστατικό για τη διεξαγωγή ερευνών.


Πηγή : protothema.gr


Μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά εξαπλώνονται στα νοσοκομεία της Ευρώπης



Άκρως ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μικροβίων, όπως του βακτηρίου της κλεμπσιέλας της πνευμονίας, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναπνευστικές και αιματολογικές λοιμώξεις, εξαπλώνονται μέσω των νοσοκομείων στην Ευρώπη, προειδοποιεί μια νέα επιστημονική έρευνα (EuSCAPE), η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Ορισμένα στελέχη του παθογόνου μικροοργανισμού Klebsiella pneumoniae είναι πλέον ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρά αντιβιοτικά Carbapenem, την τελευταία γραμμή άμυνας για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων των πνευμόνων κ.α.

Τα νοσοκομεία στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ισπανία, στη Ρουμανία και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων. Η μελέτη εκτιμά ότι η εισαγωγή των ανθεκτικών βακτηρίων έγινε στην Ελλάδα κυρίως από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπήρξε εξάπλωση τους στα ελληνικά νοσοκομεία. Από την άλλη, εκτιμάται ότι αργότερα η Ελλάδα έκανε «εξαγωγή» -πιθανότατα μέσω ταξιδιωτών- των ανθεκτικών βακτηρίων σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (και από την Ελλάδα), με επικεφαλής τη δρα Σοφία Ντέιβιντ του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας «Nature Microbiology«, ανέλυσαν γενετικά στοιχεία από σχεδόν 2.000 δείγματα του εν λόγω μικροβίου, που ελήφθησαν από ασθενείς σε 244 νοσοκομεία 32 ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Εκτιμάται ότι οι θάνατοι κάθε χρόνο στην Ευρώπη από βακτήρια Klebsiella pneumonia, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Carbapenem, έχουν πια ξεπεράσει τους 2.100, με συνέπεια η διαφαινόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία να είναι σοβαρή. Από τη στιγμή που ακόμη και τα εν λόγω αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά, απομένουν ελάχιστες εναλλακτικές λύσεις. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς.

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων του βακτηρίου, τα οποία ελήφθησαν από τους εισηγμένους στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία ασθενείς, αποκάλυψε ένα μικρό αριθμό γονιδίων που, όταν ενεργοποιούνται, μπορούν να προκαλέσουν αντίσταση στα αντιβιοτικά Carbapenem. Τα συγκεκριμένα γονίδια παράγουν ένζυμα (καρμπαπενεμάσες) που «τρώνε» τα ισχυρά αντιβιοτικά, καθιστώντας τα άχρηστα.

Η συχνή χρήση των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευνοεί την εξάπλωση των ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία σταδιακά «εξοβελίζουν» τα άλλα λιγότερο ανθεκτικά στα φάρμακα αντιβιοτικά.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι στην περίπτωση των βακτηρίων της κλεμπσιέλας της πνευμονίας, που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά Carbapenem, τα νοσοκομεία αποτελούν τον παράγοντα-κλειδί για την εξάπλωση αυτών των βακτηρίων. Τα ανθεκτικά βακτήρια εξαπλώνονται από τον ένα ασθενή στον άλλο πρωταρχικά μέσα στα νοσοκομεία», δήλωσε η δρ Ντέιβιντ.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν τη μεγάλη σημασία που έχει η λήψη αποτελεσματικών μέτρων στα νοσοκομεία για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των ανθεκτικών μικροβίων, γι’ αυτό η κατάσταση στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία θα συνεχίσει να παρακολουθείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ


Κάλπες γεμάτες... τηλεσκουπίδια




Μπορεί, άραγε, η τηλεόραση και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά σκουπίδια να διαμορφώσουν τις πολιτικές μας επιλογές; Nαι, επισημαίνουν ειδικοί που πραγματοποίησαν έρευνα για τη σχέση τηλεόρασης και πολιτικής ζωής στην Ιταλία, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ψυχαγωγική τηλεόραση χαμηλής ποιότητας έστρωσε με ρόδα τον δρόμο των λαϊκιστών και της πολιτικής τους.
Παλιότερα, στα ιταλικά τηλεοπτικά υπερβραχέα ραδιοκύματα κυριαρχούσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RAI, που έχαιρε τεράστιας εκτίμησης. Τη δεκαετία του 1980, ωστόσο, ένα επιθετικό και απλοϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, η Mediaset κατάφερε να ενταχθεί στην τηλεοπτική αγορά και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, αγοράζοντας μικρούς τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, υπονομεύοντας αποτελεσματικά την εκπαιδευτική αποστολή της RAI, εκπέμποντας υπερβολική δόση κινούμενων σχεδίων, αθλητικών εκπομπών, σαπουνόπερων, κινηματογραφικών ταινιών και άλλων μορφών «ελαφράς» ψυχαγωγίας.
H αξιολόγηση
Μέχρι το 1990, οι 49 στους πενήντα Ιταλούς σε όλη τη χώρα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τις εκπομπές της Mediaset. Αυτό το ασυνήθιστο γεγονός επέτρεψε σε μία ομάδα Ιταλών οικονομολόγων να συγκρίνουν πόλεις που από την αρχή διέθεταν πρόσβαση στη Mediaset με κάποιες άλλες, που απέκτησαν το τηλεοπτικό της σήμα πολύ αργότερα, αξιολογώντας με αυτό τον τρόπο πως κατά τι περισσότερα χρόνια έκθεσης σε τηλεοπτικά σκουπίδια, μπορούν να διαμορφώσουν τις πολιτικές επιλογές ενός κοινωνικού συνόλου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αδιαμφισβήτητα και μάλλον ανησυχητικά. Οπως αναφέρει η επιθεώρηση American Economic Review, οι Ρούμπεν Ντουράντε, του πανεπιστημίου Pompeu Fabra της Βαρκελώνης, Πάολο Πινότι, του πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου και Αντρέα Τεσέι, του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, ανέλυσαν τα στοιχεία τηλεοπτικών εκπομπών προκειμένου να αποδείξουν ότι μεγαλύτερη έκθεση στα άνευ ουσιαστικού ενδιαφέροντος προγράμματα της Mediaset προκάλεσε σημαντική ενίσχυση λαϊκιστών υποψηφίων, που πρότασσαν απλοϊκά μηνύματα δίνοντας εύκολες απαντήσεις. Πολλοί, βέβαια, θα πιστέψουν ότι η συμβολή των τηλεσκουπιδιών στην άνοδο του λαϊκισμού έχει μία προφανή αιτία, καθώς οι πάντες γνωρίζουν ότι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Mediaset είναι ο πασίγνωστος λαϊκιστής πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να αποδείξουν ότι αυτή η σχέση τηλεόρασης-πολιτικής επιλογής δεν αφορά μόνο τον Μπερλουσκόνι. Αντιθέτως, παρόμοια ενίσχυση της υποστήριξης καταγράφηκε και όσον αφορά τους λαϊκιστές ανταγωνιστές του, το Κίνημα των 5 Αστέρων, που γεννήθηκε μέσα από το μπλογκ ενός κωμικού ηθοποιού, του Μπέπε Γκρίλο, πριν από δέκα χρόνια. Το αντισυστημικό κίνημα εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα του ιταλικού Κοινοβουλίου, κατά την περυσινή εκλογική αναμέτρηση.

O Σίλβιο Μπερλουσκόνι (στο μέσον) κατάφερε να μετατρέψει ένα απλοϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, τη Mediaset, σε κολοσσό με τεράστια απήχηση στην Ιταλία.
Eίναι αξιοσημείωτο ότι η συμβολή της τηλεόρασης στην επιτυχία των λαϊκιστών, παραδόξως, οφείλεται στις ψυχαγωγικές εκπομπές και όχι σε αυτές που διαθέτουν πολιτικό μήνυμα. Αλλωστε, είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, όταν κάποιες περιοχές είχαν μεγαλύτερη έκθεση στις εκπομπές της Mediaset, συγκριτικά με άλλες, ούτε το τηλεοπτικό δίκτυο, ούτε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχαν ενταχθεί στον πολιτικό στίβο.
Για τις ανάγκες της έρευνας και προκειμένου να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, οι ερευνητές ψηφιοποίησαν παλιά τηλεοπτικά προγράμματα εφημερίδων, δείχνοντας ότι η Mediaset προσέφερε τελικά στο τηλεοπτικό κοινό τριπλάσιες ώρες προβολής ταινιών και ψυχαγωγικών εκπομπών συγκριτικά με τη RAI. Την ίδια στιγμή το τηλεοπτικό δίκτυο απέφευγε στρατηγικά τα ειδησεογραφικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Δεν είναι πρώτη φορά που εκπονείται μελέτη για τις βλαβερές συνέπειες της τηλεόρασης. Ο Μπέντζαμιν Ολκεν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), πρωτοπόρος στην ανάλυση των τηλεοπτικών δεδομένων που χρησιμοποίησε η ιταλική ομάδα, επισημαίνει ότι η έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία «ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα που δεν εκπέμπουν αμιγώς πολιτικές εκπομπές, μπορεί τελικά να επηρεάσούν τις πολιτικές μας επιλογές».
Προσοχή στα παιδιά
Πολλοί γονείς νιώθουν μπερδεμένοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «πόση τηλεόραση πρέπει να παρακολουθούν τα παιδιά;». Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε νέες συστάσεις για την έκθεση των παιδιών πέντε ετών ή μικρότερων στις οθόνες, είτε αυτές είναι της τηλεόρασης, της ταμπλέτας, του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή ή των παιχνιδιών βίντεο. Σύμφωνα με αυτές τις οδηγίες, παιδιά από δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να κάθονται μπροστά σε οποιαδήποτε οθόνη για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα, ενώ αυτό θεωρείται απαγορευτικό για βρέφη και για νήπια μικρότερα του ενός έτους. Ο ΠΟΥ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι είναι πολύ σημαντικότερες οι παιδικές δραστηριότητες μακριά από την τεχνολογία, όπως η ανάγνωση, τα παραμύθια, τα τραγούδια και τα παζλ και ασφαλώς ο καλός, ποιοτικός ύπνος, καθώς όλα αυτά συμβάλλουν στην παιδική ανάπτυξη. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, εξάλλου, συνιστά περιορισμό του χρόνου που περνούν τα παιδιά, από δύο ώς πέντε χρόνων μπροστά σε κάποια οθόνη, σε μία ώρα ημερησίως. Τα μικρότερα νήπια, 18 έως 24 μηνών, πρέπει να έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και αυτή να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για προγράμματα υψηλής ποιότητας, όπως είναι το Sesame Street. Τα βρέφη που είναι μικρότερα των 18 μηνών δεν πρέπει να έχουν καθόλου πρόσβαση σε οθόνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικότερες για τα παιδιά δραστηριότητες μακριά από την τηλεόραση, όπως η ανάγνωση.
Μεγαλύτερη η επίδραση στους κάτω των 10 και άνω των 55 ετών
Στην ιταλική έρευνα που συνδέει τα τηλεσκουπίδια και την άνθηση του λαϊκισμού, οι επιστήμονες αρχικά απέδειξαν ότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα της Mediaset ήταν χαμηλότερης ποιότητας για το γενικό κοινό.
Ετσι διαπίστωσαν ότι η εκλογική επίδραση του χαμηλής ποιότητας τηλεοπτικού προγράμματος ενισχύθηκε στις δύο ομάδες που το παρακολουθούσαν με μεγαλύτερη προσήλωση: στους τηλεθεατές που ήταν μικρότεροι των δέκα ετών και εκείνους που ήταν 55 ετών ή μεγαλύτεροι. Καθώς περνούσαν τα χρόνια τηλεθέασης και οι δύο ομάδες κατέληξαν να υποστηρίζουν λαϊκιστές πολιτικούς, αν και για διαφορετικούς λόγους.
Οι νέοι που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα της Mediaset, κατά τη διάρκεια των ετών της διάπλασης της προσωπικότητάς τους, επισημαίνει ο Ρούμπεν Ντουράντε, εξελίχθηκαν σε «γνωσιακά απλοϊκότερα άτομα, με μικρότερη κοινωνική αντίληψη» συγκριτικά με συνομηλίκους τους που είχαν πρόσβαση στη δημόσια τηλεόραση και σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, κατά την ίδια περίοδο.

Ο Αμερικανός νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το «μακρινό» 2004, όταν ήταν παρουσιαστής ριάλιτι σόου με μεγάλη τηλεθέαση.
Ο Ντουράντε επισημαίνει ότι η έκθεση σε τηλεσκουπίδια είχε ένα σημαντικό αναπτυξιακό κόστος. «Κάθε ώρα που δαπανά κάποιος παρακολουθώντας τηλεόραση, είναι μία ώρα μακριά από το διάβασμα ενός βιβλίου, μακριά από το παιχνίδι στην ύπαιθρο και την κοινωνικοποίηση με άλλα παιδιά». «Λυπάμαι», λέει, «αλλά αυτό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στο είδος του ανθρώπου που τελικά εξελίσσεσαι».
Σε ένα διεθνές τεστ που πραγματοποιήθηκε το 2012, οι Ιταλοί ενήλικες από περιοχές όπου είχαν εκτεθεί στα προγράμματα της Mediaset, πριν κλείσουν τα δέκα τους χρόνια, τα κατάφεραν χειρότερα σε δοκιμασίες ανάγνωσης και μαθηματικών συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους. Επίσης, ήταν λιγότερο πολιτικά δραστήριοι και είχαν μικρότερη κοινωνική συνείδηση.
Δεν είναι, λοιπόν, απορίας άξιον πώς αυτές οι γυναίκες και αυτοί οι άνδρες που παρακολουθούσαν εμμονικά τα τηλεσκουπίδια της Mediaset, σαγηνεύθηκαν από τον Μπερλουσκόνι και αργότερα από το Κίνημα των 5 Αστέρων. Αλλωστε, και οι δύο χρησιμοποιούσαν απλούστερη γλώσσα στις ομιλίες τους και στις πλατφόρμες τους.
Οταν η Mediaset προσέφερε τακτικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα, στις αρχές του 1990, οι πιο ηλικιωμένοι τηλεθεατές είχαν αποκτήσει τέτοιο εθισμό στα ευτελή προγράμματά της ώστε ήταν πιθανότερο να παρακολουθήσουν και τα ειδησεογραφικά δελτία της, παρά αυτά άλλων καναλιών ενδίδοντας έτσι στις λαϊκιστικές κορώνες.
Οι εκλογές του 1994
Ο Μπερλουσκόνι κατά την εκλογική αναμέτρηση του 1994 κυριάρχησε στην τηλεοπτική κάλυψη, αφού μία σειρά σκανδάλων προκάλεσε την κατάρρευση της συντηρητικής κυβέρνησης, εμπνέοντας τον επιχειρηματία και λαϊκιστή δημαγωγό να ριχτεί στον πολιτικό στίβο. Οι πιο ηλικιωμένοι τηλεθεατές παρακολουθούσαν μανιωδώς τις ειδήσεις και την προεκλογική του εκστρατεία.
Αυτό το συμπέρασμα απηχεί μία άλλη ανάλυση, του 2017, που χρησιμοποίησε τα τηλεοπτικά προγράμματα προκειμένου να αποδείξει ότι το τηλεοπτικό κανάλι Fox News ενίσχυσε τους Ρεπουμπλικανούς κατά μισή εκατοστιαία μονάδα το 2000, δίνοντας ένα πλεονέκτημα 8 εκατοστιαίων μονάδων το 2008.
Η τηλεόραση δεν έκανε πιο συντηρητικούς τους ψηφοφόρους στην Ιταλία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι τους κατέστησε πιο ευάλωτους στην αντικαθεστωτική ρητορική που επιλέγουν οι λαϊκιστές ηγέτες όλου του πολιτικού φάσματος. Κατά τη διάρκεια του 1990 και στις αρχές του 2000, ο Μπερλουσκόνι «βρισκόταν στην ιδανική θέση για να επωφεληθεί από την έκπτωση των γνωσιακών δεξιοτήτων και της κοινωνικής δραστηριοποίησης» που προκάλεσαν τα τηλεσκουπίδια του, αναφέρουν οι ερευνητές, αλλά το 2013 εκτοπίστηκε τελικά από τους αντάρτες του Κινήματος των 5 Αστέρων, των οποίων η ισχυρή λαϊκιστή ρητορική κέρδισε τους επηρεασμένους από τη Mediaset ψηφοφόρους, που είχαν εγκαταλείψει τον Μπερλουσκόνι.

REUTERS, A.P.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Απάτη με το όνομα των ΕΛΤΑ μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων



Οι καταγγελίες και τα κρούσματα εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους που μέσω διαδικτύου και SMS κάνουν χρήση της επωνυμίας των ΕΛΤΑ προσφέροντας -δήθεν- δώρα, πληθαίνουν!

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι «δε συμμετέχουν σε καμία προωθητική ενέργεια με δώρα προς τους καταναλωτές ούτε αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων προσφέρουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες».

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ:

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν ότι δε συμμετέχουν σε καμία προωθητική ενέργεια με δώρα προς τους καταναλωτές ούτε αποστέλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων προσφέρουν συσκευές κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες. Τα ΕΛΤΑ συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μήνυμα και να το αγνοήσουν. Η χρήση της επωνυμίας και των λογοτύπων ΕΛΤΑ από τους αποστολείς των μηνυμάτων είναι παράνομη και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιφυλάσσονται παντός νομίμου δικαιώματός τους»


Ενας 6χρονος ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην Καλιφόρνια



Από την ένοπλη επίθεση σκοτώθηκαν τρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα 6χρονο αγοράκι, άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε και ο δράστης, τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.


Η επίθεση έγινε χθες Κυριακή σε φεστιβάλ τροφίμων και ποτών στο Γκίλροϊ στην Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης, ο Σκοτ Σμίδι, διευκρινίζοντας ότι στον απολογισμό αυτόν συμπεριλαμβάνεται ο δράστης της επίθεσης.





Συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών Χίου, για επίθεση σε συγκρατούμενό τους



Συνελήφθησαν 28-07-2019 από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χίου, 5 αλλοδαποί, ηλικίας από 25 έως 44 ετών, έγκλειστοι στο Κατάστημα Κράτησης Χίου, για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε 38χρονο αλλοδαπό συγκρατούμενό τους, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, οι συλληφθέντες που κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών και κλοπή  27-07-2019 το πρωί, δρώντας από κοινού, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τον 38χρονο που κρατείται για υπόθεση ναρκωτικών με χρήση σωματικής βίας, γκλόπς, μαχαίρι και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, προκαλώντας του σωματικές βλάβες σε διάφορα σημεία του σώματος του.

Ο 38χρονος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν, τρία αυτοσχέδια γκλόπς, αυτοσχέδιο μαχαίρι και τέσσερα ακόμη αυτοσχέδια αιχμηρά αντικείμενα (σουβλιά).

Οι συλληφθέντες αλλοδαποί με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.


Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη



Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ μου Νίκο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια. Kαι πρέπει να σου πω ότι αισθάνομαι έντονη την συγκίνηση, το πρώτο μου ταξίδι ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι εδώ στην Κύπρο, συνεχίζοντας μια πολυετή παράδοση το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού, να γίνεται πάντα στην Μεγαλόνησο. Αλλά το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική. Kαι κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι τυπικές ή συμβολικές, αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και σε ευχαριστώ πολύ για την λεπτομερή ενημέρωση την οποία έκανες σε εμένα και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Για το ζήτημα του Κυπριακού επανέλαβα στον Κύπριο Πρόεδρο ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα. Και η απόλυτη, σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Και στο πνεύμα αυτό, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί και την συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης το οποίο θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα.

Επανέλαβα, όμως, στον Πρόεδρο το αυτονόητο ότι για την Ελλάδα είναι τελείως σαφές, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού ζητήματος χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων και χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη-μέλη της ΕΕ. Και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου. Συζητήσαμε, όμως, και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τους τρόπους οργανωμένης αντίδρασης, η οποία δεν είναι μια αντίδραση η οποία προφανώς περιορίζεται μόνο στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Είναι μια αντίδραση η οποία αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Και θέλω να επαναλάβω ότι στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων, η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδος έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επανέλαβα στον Κύπριο Πρόεδρο τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από κυβερνήσεις της ΝΔ, τα συνέχισε η προηγούμενη ελληνική Κυβέρνηση και εμείς ερχόμαστε να πατήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της ανατολικής Μεσογείου. Και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη.

Συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα διμερή ζητήματα, που αφορούν εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, ζητήματα τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν εύκολα, σε διμερές επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, αλλά και τη μεγάλη εκκρεμότητα, για την οποία θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όλον τον Κυπριακό λαό δια του Προέδρου Αναστασιάδη, της σημαντικής δωρεάς την οποία είχε εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την καταστροφική πυρκαγιά το Μάτι για την υποστήριξη των χώρων περίθαλψης στην ανατολική Αττική. Και δεσμεύομαι, αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν ταχύτατα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως θα αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι από όλες τις ιδιωτικές δωρεές που έγιναν για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα μιας μεγάλης καταστροφής, η μνήμη της οποίας φοβάμαι ότι θα μας συντροφεύει για πάντα.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τις σημαντικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Στις 7 Ιουλίου η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η ΝΔ έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης. Ήδη η νέα ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση -και ελπίζουμε να έχουν υπερψηφιστεί- τα τρία πρώτα νομοσχέδια τα οποία θα έχουν ψηφιστεί πριν την 8η Αυγούστου που αφορούν την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία του ΕΝΦΙΑ, τις 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο θα ακουμπά ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο από άσυλο προστασίας ιδεών -δυστυχώς- έχει μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων. Αλλά σε αυτήν την συνολική προσπάθεια την οποία κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας, θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια την οποία θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη έτσι ώστε να μπορούμε αυτοδύναμοι πια να χαράξουμε τη δική μας οικονομική πολιτική.

Ελλάδα και Κύπρος -το έχουμε κουβεντιάσει πολλές φορές με τον Πρόεδρο- πέρασαν από το βαρύ τραύμα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Στην Κύπρο είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας, την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, και παρά τα προβλήματα τα οποία σίγουρα υπάρχουν -πάντα υπάρχουν, καμιά οικονομία δεν μπορεί να λύνει και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα- σίγουρα η Κύπρος καταφέρνει και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ρυθμούς της ΕΕ.

Και για μας αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη, αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα, δίνοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των δικών μας προθέσεων.

Αγαπητέ Πρόεδρε, φίλε Νίκο θέλω και πάλι να σε ευχαριστήσω για αυτήν την θερμή σου υποδοχή, για τα καλά σου λόγια. Και πιστεύω ότι σε αυτό το διαχρονικό κεφάλαιο συμπόρευσης του Ελληνισμού, του Κυπριακού και του Ελλαδικού, πιστεύω ότι ξημερώνει μια καινούρια, πιο αισιόδοξη μέρα.




Δεκτό στην Επιτροπή το φορολογικό νομοσχέδιο από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ



Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Ναι επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ.


Τα γραμμάτια και η ανευθυνότητα ΣΥΡΙΖΑ! Με το ένα πόδι εκτός φυλακής ο Κορκονέας



Σε κάθειρξη 13 ετών καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, που κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας.

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας τον Επαμεινώνδα Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ωστόσο η ποινή που του απαγγέλθηκε ήταν ποινή κάθειρξης 13 ετών και αμέσως εμπίπτει στον νέο ποινικό κώδικα έγκλημα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν χάσει την κυβέρνηση.

Στο Δικαστήριο ο συνήγορος του Κορκονέα Βαγγέλης Ανδρούλας κατέθεσε αίτημα για την αναγνώριση του πρότερου έντιμου βίου, προκειμένου να ζητήσει την ελάχιστη προβλεπόμενη ποινή (που είναι πλέον 10 χρόνια). Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην ειδικός φρουρός μπορεί να αποφυλακιστεί, καθώς έχει εκτίσει 11 χρόνια με κάποια από αυτά διπλά.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο. «Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφασης σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα» η συνήγορος της οικογενείας Γρηγορόπουλου, Ζωή κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι θα ασκηθεί αναίρεση.


Ο Βασίλης Σπανάκης εισηγητής στο φορολογικό Νομοσχέδιο



Εισηγητής του φορολογικού νομοσχεδίου ορίστηκε ο Βουλευτής Β’ Αθηνών  κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης. 

Ο Βασίλης Σπανάκης είναι οικονομολόγος με πλούσιο βιογραφικό, από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της γαλάζιας παράταξης ως ένα πρόσωπο της νέας γενιάς, εκ των προεδρικών και με αναγνωρισιμότητα. Είναι γνωστός για την ικανότητα του να επιλύει τα ζητήματα, μικρά και μεγάλα, καθώς και στην αποτελεσματικότητα του.  

Ο 41χρονος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είναι οικονομολόγος έχει αποφοιτήσει από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στον Εσωτερικό Έλεγχο και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το City University του Λονδίνου. Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και είναι Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για τον Οικονομολόγο στο Δημόσιο Τομέα. Είναι Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.