Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με 158 ψήφους



Μετά το τέλος των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 158 ψήφους!!


Η «σκευωρία Novartis» θα διερευνηθεί σε βάθος



Την διερεύνηση της «σκευωρίας Novartis» και των υπόλοιπων προβληματικών υποθέσεων της περασμένης τετραετίας προανήγγειλε ο Άδωνης Γεωργιάδης τονίζοντας πως το κλίμα ήπιων τόνων που σηματοδότησε η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου  «δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τι έγινε σε αυτή τη χώρα».

«Όλες οι δεσμεύσεις μας για να ερευνηθούν οι σκευωρίες του παρελθόντος ισχύουν. Όλες οι προσπάθειες να πλήξετε με λάσπη τους πολιτικούς αντιπάλους θα διερευνηθούν μέχρι κεραίας και εύχομαι κανείς σας να μην είναι μπλεγμένος σε αυτή την ιστορία» προειδοποίησε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε  «όποιος σκέφτηκε να χειραγωγήσει και να εργαλειοποιήσει την δικαιοσύνη θα έχει το τέλος που του αξίζει».


Τέλος το τσιγάρο από τους δημόσιους χώρους – Τι προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος



Κάπνισμα τέλος. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία προχωρά στην άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με εντολή Μητσοτάκη.

Αν και οι καπνιστές στη χώρα μας -από το 2002 που ψηφίστηκε ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος – μειώθηκαν, η ασυδοσία όσων καπνίζουν σε κλειστούς δημόσιους χώρους εις βάρος της υγείας όλων των υπολοίπων παραμένει και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.

Η κυβέρνηση θέλει καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Τι αλλάζει; Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για την αναφορά παραβάσεων εντός εξαμήνου.

Τι προβλέπει όμως ο αντικαπνιστικός νόμος; Σύμφωνα με αυτόν το κάπνισμα απαγορεύεται σε:

νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων,
καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφέ)
κέντρα διασκέδασης, κλπ.,
Στην εγκύκλιο με τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο αναφέρεται ότι:

Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) έως πεντακόσια (500) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 3730/2008, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 35 του Ν. 3896/2010, για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Μακρόπουλος - Τσελέντης προειδοποιούν για το ρήγμα των Αλκυονίδων




Στην εκτίμηση ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Στην εκτίμηση ότι το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου προχώρησε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε μάλιστα ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών και πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε ωστόσο ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1981 και το ρήγμα της Αταλάντης στη βόρεια πλευρά της Αττικής.

Για το ρήγμα της Αταλάντης ο ομότιμος καθηγητής δήλωσε ότι «κοιμάται» κυριολεκτικά και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Ωστόσο, όπως είπε, το ρήγμα των Αλκυονίδων έχει υπολογιστεί στατιστικά ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

«Πλησιάζει η περίοδος επανάληψης για ενεργοποίηση του ρήγματος των Αλκυονίδων» προειδοποίησε ο κ. Μακρόπουλος και συνέστησε ότι «θα πρέπει να κοιτάξουμε τα κτήρια, όχι μόνο τα διώροφα και τριώροφα αλλά και τα πολυώροφα».

Απευθυνόμενος μάλιστα στην πολιτειακή ηγεσία, πρότεινε την σεισμική αναβάθμιση των κτηρίων και παραδέχτηκε ότι ο ΟΑΣΠ κάνει μεγάλο έργο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα δήλωσε στον Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος προειδοποίησε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ.

Ο κ. Τσελέντης αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Επιπλέον ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
  
«Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε. 

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επιτέθηκε εκ νέου στον Ευθύμιο Λέκκα υποστηρίζοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.



Πηγή: skai.gr


Οι τραυματικές εμπειρίες «θρέφουν» τα αυτοάνοσα


Το καλοκαίρι του ’17, ο Δημήτρης Δόριζας, στα 38 του τότε, έπεσε στο κρεβάτι με υψηλό πυρετό. Είχε να αρρωστήσει τόσο βαριά πάνω από 15 χρόνια, «μα πόσο άτυχος να “γριπιαστώ” στις διακοπές μου», σκεφτόταν. Είχε μεγάλη ανάγκη από ξεκούραση. Η χρονιά στη δουλειά ήταν τρομερά πιεστική, συνεχώς στα «κόκκινα», πάνω του είχε πέσει το βάρος ενός πολύ σημαντικού πρότζεκτ. Ο πυρετός υποχώρησε, αλλά τότε άρχισε ο πόνος. Πόνος στα πέλματα, πόνος στα γόνατα, στη μέση, στους καρπούς. Τα μάτια του ήταν κόκκινα, έτσουζαν και δάκρυζαν. «Να σε δει ρευματολόγος άμεσα», του είπε ο γιατρός του. Ο πρώτος ειδικός που είδε, διέγνωσε ψωριασική αρθρίτιδα – ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο προσβάλλει τις αρθρώσεις και συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους με ψωρίαση.

Ο Δημήτρης στην εφηβεία είχε εμφανίσει δερματική ψωρίαση, αλλά με τα χρόνια είχαν αραιώσει οι εξάρσεις της. Η αγωγή τον βοήθησε αμέσως να συνέλθει, αλλά σε λίγους μήνες ο οργανισμός του ξαναστράφηκε εναντίον του. «Μια μέρα σηκώθηκα από το κρεβάτι και ένιωσα έντονη ναυτία και είχα χάσει την αίσθηση του αριστερού χεριού». Ο πρώτος έλεγχος δεν έδειξε κάτι, όμως η εμφάνιση αίματος στα ούρα φαίνεται ότι υποψίασε τους γιατρούς, που συνέστησαν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Εντέλει, ο Δημήτρης διαγνώστηκε με αγγειίτιδα, ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τα όργανα. Του είχε «χτυπήσει» τα νεφρά.

Μέσα στην ατυχία του, ο Δημήτρης στάθηκε και κάπου τυχερός: έκανε εισαγωγή στο Λαϊκό όπου βρέθηκε υπό την επίβλεψη της ομάδας του Αθανασίου Τζιούφα. Ο καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Λαϊκού –μαθητής του καθηγητή Μουτσόπουλου, του πρώτου που δίδαξε στην Ελλάδα τα αυτοάνοσα νοσήματα– θεωρείται πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην έρευνα και την αντιμετώπιση των σπάνιων αυτοάνοσων νοσημάτων, με τις δημοσιεύσεις της ομάδας του να χαράσσουν guidelines σε διεθνές επίπεδο. Ο Δημήτρης Δόριζας δεν τα γνώριζε όλα αυτά βέβαια. «Αυτό που εμένα με ενδιέφερε –γιατί είχα ήδη δει δέκα ρευματολόγους μέχρι τότε– ήταν ότι με άκουσε», λέει. «Αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι στα αυτοάνοσα η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Είναι σημαντικό να σου ταιριάζει ο γιατρός σου».

Πράγματι, η ψυχολογία φαίνεται ότι παίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην εκδήλωση όσο και στην εξέλιξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. «Η στενοχώρια είναι συμπαράγοντας», μάς είπε ο κ. Τζιούφας, όταν τον συναντήσαμε στο γραφείο του, κάπου βαθιά στον δαίδαλο της Ιατρικής Σχολής στο Γουδί. «Οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα αναφέρουν σε πολύ υψηλό ποσοστό σοβαρό ψυχοτραυματικό γεγονός τους προηγούμενους μήνες», λέει. «Αλλά για να καθησυχάσουμε τους αναγνώστες, θα πρέπει να το διαχωρίσουμε από το απλό καθημερινό άγχος. Αναφερόμαστε σε βαθιά στενοχώρια, την οποία μπορεί να προκαλούν γεγονότα όπως ο θάνατος αγαπημένου προσώπου, μια οικονομική καταστροφή, ένας χωρισμός».


«Κάποιος που του εμφανίζεται αυτοάνοσο θα πρέπει να ξέρει ότι το παντρεύεται».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Αυτοάνοσο είναι το νόσημα στο οποίο το αμυντικό μας σύστημα, το σύστημα που μας προφυλάσσει από τα ξένα μικρόβια και τους ιούς, περνάει για ξένα τα δικά μας στοιχεία και τους κάνει βλάβη», εξηγεί ο ειδικός. Το γιατί είναι ακόμα άγνωστο, ωστόσο συμπαράγοντας εκτός από την ψυχολογική καταπόνηση, θεωρείται και το γενετικό υπόστρωμα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν περί το 5%-7% του πληθυσμού και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που προσβάλλουν ένα όργανο (όπως π.χ. είναι ο διαβήτης των παιδιών ή η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, που προσβάλλουν αντίστοιχα το πάγκρεας και τον θυρεοειδή) και τα συστηματικά αυτοάνοσα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η συστηματική σκληροδερμία, η πολυμυοσίτιδα, οι αγγειίτιδες, που είναι πιο σπάνια (όλα μαζί προσβάλλουν το 1,5%-2% του πληθυσμού) και επιτίθενται σε πολλά όργανα. «Τα αυτοάνοσα έχουν τρία χαρακτηριστικά. Είναι χρόνια. Κάποιος που του εμφανίζεται αυτοάνοσο θα πρέπει να ξέρει ότι το παντρεύεται. Το δεύτερο είναι ότι έχουν εξάρσεις και υφέσεις και το τρίτο ότι μπορεί να έχουν επικαλυπτόμενες εικόνες. Μπορεί δηλαδή να έχουμε λίγο μυοσίτιδα, λίγο αρθρίτιδα», σημειώνει ο Αθανάσιος Τζιούφας.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σημειώνουν τελικά έξαρση τα αυτοάνοσα; Γιατί τα ακούμε όλο και συχνότερα; «Οχι», απαντά ο ίδιος. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι όταν εγώ έπαιρνα το πτυχίο μου πριν από 35 χρόνια το ποσοστό τους ήταν μικρότερο από ό,τι είναι σήμερα. Αυτό που υπάρχει είναι μεγαλύτερη γνώση. Τα νοσήματα αυτά διαγιγνώσκονται πιο εύκολα. Ξέραμε για παράδειγμα το Hashimoto αλλά δεν ξέραμε ότι είναι αυτοάνοσο. Ξέραμε τη σκλήρυνση κατά πλάκας αλλά δεν ξέραμε οι περισσότεροι ότι είναι αυτοάνοσο του κεντρικού νευρικού συστήματος». Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εξηγεί, είναι ότι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έχει αντιληφθεί καλύτερα τους παθογενετικούς μηχανισμούς που δημιουργούν το αυτοάνοσο νόσημα. «Γνωρίζοντας τα μόρια-κλειδιά, ποιο μόριο ευθύνεται για την τάδε φλεγμονή, προχωρούμε σε στοχευμένες θεραπείες, με μονοκλωνικά αντισώματα, που αναστέλλουν τη φλεγμονή, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν καλύτερα».

Κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση, ωστόσο «βλέπουμε ασθενείς οι οποίοι έρχονται με μια σακούλα εξετάσεις, έχοντας γυρίσει δέκα γιατρούς». «Είναι κρίσιμη η συμπεριφορά του πρώτου παθολόγου που θα δεις. Να μη σε κρατήσει εκεί και σου αρχίσει την κορτιζόνη. Αν αντιληφθεί την έλλειψη της εμπειρίας του και σε στείλει στον ειδικό, τότε ο χρόνος διάγνωσης, το λεγόμενο “ταξίδι του ασθενούς”, συντομεύει αισθητά». Σύμφωνα με τον κ. Τζιούφα, είναι απαραίτητο να υπάρξει εξειδίκευση στα νοσήματα αυτά. «Δεν αρκεί να είναι κάποιος καλός ρευματολόγος, πρέπει να είναι και πολύ καλός παθολόγος, να γνωρίζει και τα άλλα συστήματα του οργανισμού, για να καταφέρει να το εκτιμήσει. Φυσικά πρέπει να έχει καλές γνώσεις μοντέρνας θεραπείας, στοχευμένης θεραπείας, ενώ είναι εξόχως σημαντικό να έχει καλή επικοινωνία με τον ασθενή». Από την εμπειρία του, αναφέρει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό του καλού (για τα αυτοάνοσα) γιατρού: να κάνει ενεργό έρευνα. «Οι γιατροί που κάνουν έρευνα είναι καλύτεροι δάσκαλοι, καλύτεροι κλινικοί, καλύτεροι θεραπευτές. Κάνοντας ενεργό έρευνα γίνεσαι πιο ασθενοκεντρικός. Ο ασθενής νιώθει ότι ο γιατρός του ασχολείται με το νόσημά του. Ξέρει ότι τον σκέφτεται. Ο καλός γιατρός είναι αυτός που αγαπάει τον ασθενή και αγαπάς τον ασθενή όταν διαβάζεις για την αρρώστια του».

Υπάρχει η έρευνα, υπάρχει και η εμπειρία: «Οι ασθενείς είναι ευαίσθητοι άνθρωποι. Και να σας πω και κάτι; Κατά τη γνώμη μου είναι και ευφυείς. Aπό την πρώτη στιγμή πρέπει να τους πεις όλη την αλήθεια, να κάτσουν να διαβάσουν. Ο διαβασμένος ασθενής κάνει τον γιατρό καλύτερο». Ο Δημήτρης σήμερα είναι μια χαρά.

Το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης

Πριν από λίγες ημέρες, το εθνικό αμυντικό μας σύστημα απέναντι στα αυτοάνοσα νοσήματα ενισχύθηκε αισθητά. Κατόπιν κοπιώδους εργασίας, ιδρύθηκε στην Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Αυτοάνοσων και Αντιφλεγμονωδών Νοσημάτων στη χώρα. Το Κέντρο, που στεγάζεται στο ΓΝΑ «Λαϊκό», στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό και υποστηρίζεται από διεπιστημονική ομάδα και παρακολουθεί ασθενείς με αυτοάνοσα και αυτοφλεγμονώδη πολυσυστηματικά νοσήματα. «Μια επιστημονική “φωλέα” όπου οι ασθενείς θα νοσηλεύονται και θα παρακολουθούνται κατά πρότυπο τρόπο», λέει ο καθηγητής Παθολογίας - Ανοσολογίας Αθ. Τζιούφας. «Είναι ένα ασθενοκεντρικό πλαίσιο, που προϋποθέτει ότι ο ασθενής θα έχει 24ωρη πρόσβαση στους γιατρούς του, θα ενημερώνεται πλήρως για το νόσημά του, θα έχει τη δυνατότητα να εκφράζει την άποψή του, τόσο για τα καλώς όσο και για τα κακώς κείμενα». 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έρχονται αλλαγές στο στρατό: Πόσο θα υπηρετούν οι Έλληνες στρατιώτες



Η νέα κυβέρνηση φέρνει αλλαγές αλλά και προσλήψεις στο στρατό, με τη διάρκεια της θητείας να αυξάνεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ή επαγγελματικών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και γήρανσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται το σχέδιο του Πενταγώνου, οι 1.200 θα προσληφθούν στο Στρατό Ξηράς:

400 στις Ειδικές Δυνάμεις,
400 για τεχνικές θέσεις,
400 σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Και οι υπόλοιποι 800 θα απορροφηθούν σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει και αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς (για την ακρίβεια προτείνεται εξίσωση της θητείας σε όλους τους Κλάδους αφού σήμερα η θητεία είναι 9 μήνες στον Στρατό, 12 στην Αεροπορία και 12 στο Ναυτικό), υποχρεωτική στράτευση στα 18, εθελοντική στράτευση γυναικών, τακτικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, διευθέτηση ανυπότακτων και ενημερωτική καμπάνια στην κοινωνία.

Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η αύξηση της θητείας δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Θα γίνει πρώτα συζήτηση και ενδεχομένως από το νέο έτος να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.



Πηγή : newsbeast.gr


Ο Πολάκης είναι έτοιμος να παραδοθεί στην δικαιοσύνη!!!



Ο Νεάτερνταλ  Παύλος Πολάκης στην ομιλία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε ότι έχει κάποιες πληροφορίες πως «οι πρώτες άρσεις ασυλίας την επόμενη εβδομάδα, αφορούν εμένα, μήνυση του κ. Στουρνάρα και του κ. Πουλή από το ΚΕΕΛΠΝΟ, είμαι εδώ και τους περιμένω και θα ελέγξουμε και όλες τις υποθέσεις που εμείς στείλαμε στη Δικαιοσύνη για να μην κουκουλωθούν».

Με λίγα λόγια δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει την δικαιοσύνη που προσπαθούσε με αναρτήσεις να την ελέγξει!!!





600 εκατ. ευρώ οι ζημιές ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ


«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε τη ΔΕΗ στο μέγεθος της εγκατάλειψης και από ιδεοληψία. Εγκαταλείψατε στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου της αγοράς από το 90% στο 50%, χωρίς η Επιχείρηση να έχει το παραμικρό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, τα στελέχη της Επιχείρησης δουλεύουν, για να χάσουν πελάτες» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στην Βουλή.

«Με τις περιβόητες ΝΟΜΕ, που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της προς όφελος των ανταγωνιστών της, καθώς αναγκάζεται να πουλά κάτω του κόστους, με ζημίες που φθάνουν και ξεπερνάνε τα 600 εκατ. ευρώ» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το κόστος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να απολογηθεί στους πολίτες και τους φορολογούμενους» σημείωσε ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά στους λογαριασμούς που θα πληρώσουν. Αυτό είναι δέσμευση. Και έτσι τελειώνει και η φιλολογία των τελευταίων ημερών» είπε ακόμη ο υπουργός.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε αναλυτικότερα, τα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ:

1. Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.
2. Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.
3. Φροντίζουμε, ώστε με τον προσφορότερο τρόπο, να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
4. Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
5. Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες -για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.

Τα μέσα εξυγίανσης:

1. Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
2. Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.
3. Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.
4. Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
5. Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών -άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Απαντώντας στην κριτική του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε ανεύθυνα ως ανίκανος συριζαίος ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ δεν είναι τόσο τραγική όσο την εμφανίζει η ΝΔ, είπε: «Αυτό που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωρά ανθρώπινος νους. Συμφωνήσατε να πέσει στο 50% το πελατολόγιο, χωρίς αντίτιμο. Βάλατε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να δουλεύουν, για να χάσει η εταιρεία. Αυτό δεν έχει προηγούμενο».


Μήνυση Πατούλη κατά Δούρου για τη διαχείριση των σκουπιδιών



Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης για το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και την έλλειψη αδειοδοτημένου χώρου να δεχθεί όσα παράγονται από τον προσεχή Νοέμβριο και μετά, όπως αναφέρει έγγραφο του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Σε ανακοίνωση του, τονίζει: «Εδώ και μήνες ζητούσαμε επίμονα να ενημερωθούμε έγκυρα και υπεύθυνα από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και την απερχόμενη περιφερειάρχη Αττικής, για τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και για τον σχεδιασμό που υπήρχε για τη μελλοντική διαχείριση των απορριμμάτων της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζαμε ότι πολύ σύντομα η δυνατότητα να δέχεται η Φυλή τα απορρίμματα του Λεκανοπεδίου, εξαντλείτο».

«Τώρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την υγεία των κατοίκων, στην εικόνα της χώρας και κατ’ επέκταση και στην εθνική οικονομία» σημειώνει, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται ξεπερνά τις δυνατότητες της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

«Ήδη χάθηκε ζωτικός χρόνος και πλέον το πρόβλημα απέκτησε εθνικές διαστάσεις», υπογραμμίζει και τονίζει ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων της Αττικής απαιτεί την εκπόνηση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης, με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και του κεντρικού κράτους, ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, αλλά και απόδοση ευθυνών για την κατάσταση που έχουμε περιέλθει».


Πηγή : in.gr


Με το θράσος Παπανδρέου οργίζεται και γελάει ο κόσμος: «λεφτά υπάρχουν» το έδειξα και το απέδειξα



Τι χρωστάει η Ελλάδα να συντηρεί τέτοια παρτάλια!!!!!!! «Όταν έλεγα «λεφτά υπάρχουν» το έδειξα και το απέδειξα, αλλά αυτό χάλασε την πιάτσα και αν χρειαστεί θα την ξαναχαλάσουμε την πιάτσα» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δηλώνοντας δικαιωμένος και κάνοντας ο αμετανόητος τους Έλληνες να θέλουν να μαζευτούν στην βουλή να τον κράξουν και παράλληλα να γελάσουν μέσα στην μούρη του.

Είπε και άλλα που θα είναι ντροπή μας και ξεφτίλα να πέσουμε στο επίπεδο του και να τα δημοσιεύσουμε!!!


Συνελήφθη ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα



Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε μετά από τη σύλληψή του με εντολή εισαγγελέα το απόγευμα της Δευτέρας, το προκλητικό ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Η σύλληψή του έγινε  λίγες ώρες μετά την επίθεση κατά του ΣΕΒ με μπογιές και τις απειλές για τις τουριστικές περιοχές.

Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε φθορά ξένης ιδιοκτησίας (σ.σ. για την επίθεση στον ΣΕΒ) και της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση με μπογιές στα γραφεία του ΣΕΒ, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Facebook από άλλο προφίλ, αλλά με την υπογραφή του, ανέφερε πως η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν μία από τις πολλές που έχουν ετοιμάσει : «Εν συντομία: Αν η δεξιά κλιμακώσει την καταστολή απέναντι μας με συγκεκριμένες κινήσεις θα πράξουμε και εμείς ανάλογα. Αν το επόμενο διάστημα κινηθούν με… μηδενικές ανοχές, θα λάβουν χώρα δεκάδες παρεμβάσεις της ομάδας στα πιο τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας. Παρεμβάσεις που έχουν ετοιμαστεί ήδη. Σήμερα σουλατσάραμε επί ώρα στο μουσείο της Ακρόπολης και στην Αρεοπαγίτου χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί από κανέναν (Εγώ σήμερα προσπαθούσα να ηρεμήσω τον υπεύθυνο ασφάλειας του μουσείου της Ακρόπολης). Κανονίστε να μην υπάρξει κλιμάκωση από μεριά σας, αλλιώς θα δείτε παρεμβάσεις δεκάδων ατόμων σε όλα τα τουριστικά μέρη και τους νεόφερτους μαυροντυμένους κομάντο με τα αυτόματα και τα βανάκια να κυνηγάνε διαδηλωτές μπροστά στα έντρομα μάτια Γερμανών τουριστών».


Τελειώνει του ποινικούς κώδικες έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση! Επανέρχεται η δικαιοσύνη



Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παγώνει τους νόμους έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ έως τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά τους αλλάζει για να επανέλθει η δικαιοσύνη στην χώρα.

Το πάγωμα των νόμων έγκλημα βάζει φρένο στην αποφυλάκιση τρομοκρατών, εγκληματιών και απατεώνων. Όπως βγήκε ο Φλώρος, θα έβγαζαν τη 17Ν, τον Ριζάι, τον Κορκονέα και... όλους τους ποινικούς.

Κακούργημα και πάλι η δωροδοκία-δωροληψία για το Δημόσιο αλλά και η κατοχή μολότοφ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος", φρένο στη δυνατότητα αποφυλάκισης των τρομοκρατών της «17 Νοέμβρη» αλλά και επικίνδυνων εγκληματιών βάζει η κυβέρνηση με πάγωμα έως τις 16 Σεπτεμβρίου του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. 

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τις αλλαγές που θα φέρει για ψήφιση το συντομότερο δυνατό στη Βουλή προκειμένου να σταματήσει ένα ντόμινο ευνοϊκών διατάξεων που έχουν ως αποτέλεσμα αποφυλακίσεις όπως αυτή του Αριστείδη Φλώρου. 

Ανάμεσα στις αλλαγές που έχει δρομολογήσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η τροποποίηση άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα βάσει των οποίων μετατρέπονται μια σειρά από κακουργήματα σε πλημμελήματα, η ελάφρυνση ποινών για μια σειρά αδικήματα όπως η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, η αρχαιοκαπηλία κ.λπ. Επίσης, η μετατροπή του αδικήματος της κατοχής μολότοφ από πλημμέλημα σε κακούργημα, αλλά και αυτό της δωροδοκίας-δωροληψίας στο Δημόσιο ξανά σε κακούργημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας μαζί με τον υφυπουργό και τέως αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη, τον νέο γενικό γραμματέα του υπουργείου Πάνο Αλεξανδρή, αλλά και μια αφανή ομάδα μαχόμενων δικηγόρων και νομικών ξεκινούν αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις την αποξήλωση των διατάξεων εκείνων που μείωσαν τις ποινές και καθιέρωσαν την αποφυλάκιση ατόμων υψηλού κινδύνου, αλλά και την ατιμωρησία των παραβατικών ατόμων που έχουν καταδικαστεί πολλάκις σε ισόβια. Στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση ή τροποποίηση των άρθρων εκείνων που ελαστικοποιούν ή μηδενίζουν τις ποινές για παραβάσεις επαχθών εγκλημάτων και εγκλημάτων τρομοκρατίας, κάτι που οδηγεί σε αποφυλακίσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καθημερινά στον Ποινικό Κώδικα ανακαλύπτονται αδικήματα τα οποία μετατρέπονται σε πλημμελήματα και στη συνέχεια εξαλείφονται, ενώ για άλλα πλημμελήματα που καταργούνται δεν προβλέπονται καν διοικητικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, η διατάραξη της κοινής ησυχίας καταργήθηκε ως πλημμέλημα, ενώ για τους παραβάτες δεν προβλέπεται καμία διοικητική κύρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιδιώκει στον συντομότερο δυνατό χρόνο να επιφέρει τροποποιήσεις και καταργήσεις του νέου Ποινικού Κώδικα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αποφυλακίσεις πολυϊσοβιτών, ατόμων που έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα κ.λπ.

Ειδικότερα, ως προς το δικαίωμα που έχουν πλέον με τον νέο Ποινικό Κώδικα οι καταδικασθέντες για τρομοκρατικές ενέργειες (17Ν κ.λπ.) να αιτηθούν υφ’ όρους αποφυλάκιση εφόσον έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια φυλάκισης, για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι πρώτης προτεραιότητας τροποποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό για να εξαλείψει ή να περιορίσει το ενδεχόμενο αυτό θα νομοθετήσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές δικλείδες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν στους καταδικασθέντες για τρομοκρατία να αποφυλακιστούν με κατ’ οίκον περιορισμό. Κατά συνέπεια το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα θα καταργηθεί και θα επανέλθει το παλαιό αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο. Παράλληλα με άλλες διατάξεις θα επέλθουν αλλαγές στα άρθρα εκείνα του νέου Ποινικού Κώδικα, τα οποία μειώνουν τις ποινές και μετατρέπουν κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Από τα πρώτα άρθρα που θα καταργηθούν είναι το 463 του νέου Ποινικού Κώδικα, που αφορά στη μείωση των ποινών και τους ειδικούς ποινικούς νόμους.

Να σημειωθεί ότι άρθρο αυτό καταλαμβάνει την ελάφρυνση των ποινών για μια σειρά αδικημάτων όπως η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία όπλων, η αρχαιοκαπηλία κ.λπ., όπου με τα νέα δεδομένα επιβάλλονται ποινές από ένα έτος φυλάκιση έως 6 έτη κάθειρξη.

Το άρθρο 272 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά την προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, αλλά και κατασκευή μολότοφ θα δεχθεί σειρά τροποποιήσεων.

Οπως επισημαίνει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, «έχει προκαλέσει έκπληξη η μετατροπή του αδικήματος της παρασκευής προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών ή εκρηκτικών βομβών σε πλημμέλημα». Και αυτό γιατί «ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η κατοχή και η προμήθεια θα μπορούσαν να παραμείνουν πλημμελήματα, η παρασκευή εκρηκτικών βομβών είναι άμεση ανάγκη να διορθωθεί και να λάβει τον ορθό νομικό της χαρακτήρα αυτό της κακουργηματικής πράξης».  

Τροποποίηση θα δεχτεί και το άρθρο 299 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Πρακτικά σήμερα είναι δυνατή η επιβολή ποινής έως 10 χρόνια και με αναγνώριση ελαφρυντικού μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης, μόλις 5 ετών για απώλεια ανθρώπινης ζωής. 

Τα άρθρα 236 και 237 του νέου Ποινικού Κώδικα, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της δωροδοκίας και δωροληψίας ως πλημμέλημα και μετά βεβαιότητας οδηγούν υποδίκους στο σπίτι τους, θα τροποποιηθούν και θα επανέλθουν στο παλαιό νομοθετικό πλαίσιο.

Τροποποίηση θα δεχθεί και το άρθρο 106 που αφορά τη διαγωγή των κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις της αποφυλάκισής τους.

Στις πρώτες προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η τροποποίηση ή η κατάργηση των εξής άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα:

Το 106 που αφορά τη διαγωγή του κρατουμένου μέσα στις φυλακές.
Το 110 Α το οποίο αφορά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και γενικότερα τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία.
Το 236 και 237 για τη δωροδοκία και τη δωροληψία.
Το 299 για ανθρωποκτονία.
Το 272 για κατασκευή εκρηκτικών, μολότοφ κ.λπ.
Το 463 για τους ειδικούς ποινικούς νόμους και τη μείωση των ποινών.

Το μεγάλο νομικό αγκάθι που καλείται να αντιμετωπίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είναι η ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση των καταδικασθέντων. Δηλαδή, σε περίπτωση που υπάρξει άπαξ ευνοϊκή διάταξη για καταδικασθέντες υπερισχύει κάθε άλλης δυσμενέστερης διάταξης. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να ξεπεραστεί άμεσα με τις αλλαγές που θα γίνουν στον Ποινικό Κώδικα καθώς θα προβλεφθούν ανάλογες νομικές δικλίδες.

Την ίδια στιγμή οι ποινικολόγοι έχουν ήδη ετοιμάσει έναν άτυπο κατάλογο κρατουμένων οι οποίοι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να αποφυλακιστούν άμεσα είτε με περιοριστικούς όρους, είτε με το γνωστό ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Με fast track διαδικασίες ο Αριστείδης Φλώρος, οποίος εξέτιε ποινή 21 ετών κάθειρξης, με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 17 ημέρες μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα που φέρει την υπογραφή του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. 

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας άρχισε εσπευσμένα την 1η Ιουλίου 2019. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, η εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και εγγύηση 50.000 ευρώ. Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι με κανένα νομοθετικό δεδομένο ο Αριστείδης Φλώρος δεν θα αποφυλακιζόταν εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο παρά πέντε των εθνικών-βουλευτικών εκλογών δεν ψήφιζε στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Σε εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα άμεσα έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης, εφόσον υποβάλουν αίτημα, τα μέλη της 17Ν, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Σάββας και ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αν δεν παγώσουν οι κώδικες, έχει δικαίωμα να αιτηθεί την αποφυλάκισή του και ο πολυΐσοβίτης Δημήτρης Κουφοντίνας. 

Ο «Λουκάς» της 17Ν δικαιούται να υποβάλει αίτημα αποφυλάκισης αργότερα σε σχέση με τα άλλα μέλη της οργάνωση, καθώς όταν είχαν συλληφθεί τα περισσότερα μέλη της, εκείνος κρυβόταν στο Αγκίστρι και τον Σεπτέμβριο του 2002 προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ και παραδόθηκε. Σύμφωνα με το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης μετά το 16ο έτος της έκτισης της ποινής του απολύεται υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού (με ή χωρίς βραχιολάκι).

Αξιοσημείωτο είναι, όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γώγος, «το γεγονός ότι ουδεμία σημασία έχει η άσκηση ποινικής δίωξης για άλλο αδίκημα, αφού η κατ’ οίκον έκτιση δεν αποκλείεται γι' αυτόν τον λόγο, αλλά μόνον αν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη κατά το χρόνο εκτέλεσης της ποινής». Πάντως, συνεχίζει ότι «σε κάθε περίπτωση στο άρθρο 105Β (παράγραφος 6) του νέου Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι ακόμα και για όσους έχουν πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις (πολυϊσοβίτες) ο μέγιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή είναι τα 25 έτη».

Στο τέλος του μήνα θα εκδοθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στο κέντρο της Αθήνας από τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος μέχρι τώρα έχει εκτίσει 11 χρόνια (σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη).

Ο συγκατηγορούμενος και συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια στην επίμαχη ανθρωποκτονία, αλλά βρίσκεται εκτός φυλακής μέχρι την έκδοση απόφασης του Εφετείου.

Πάντως, η εισαγγελική πρόταση ζητά την απαλλαγή του Βασίλη Σαραλιώτη (σε αντίθετη περίπτωση θα επιστρέψει στη φυλακή να εκτίσει την ποινή του) και τη μετατροπή της κατηγορίας για τον Κορκονέα από ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα, το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έχει τροποποιηθεί ουσιαστικά και πλέον επιβάλλεται διαζευκτική ποινή είτε ισόβιας είτε προσωρινής κάθειρξης από 10 έως 15 έτη.

Οπως αναφέρει ο κ. Γώγος, «η διαζευκτική ποινή από τη φύση της δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη». Και εξηγεί: «Στην επίδικη περίπτωση, η εισαγγελική πρόταση αφορούσε μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο. Με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα η συγκεκριμένη μετατροπή δεν επιδρούσε στο πλαίσιο της ποινής, που παρέμενε ισόβια κάθειρξη. Με το νέο όμως νομικό καθεστώς θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί η επιεικέστερη διάταξη της πρόσκαιρης κάθειρξης και να σπάσουν τα ισόβια, ενώ η ποινή θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη με την αναγνώριση ενός ελαφρυντικού. Ωστόσο, εάν σπάσουν τα ισόβια και επιδικαστεί μια χαμηλότερη ποινή, ο Κορκονέας θα μπορεί να διεκδικήσει την αποφυλάκισή του υπό όρους, έχοντας, ήδη, εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής του».

Ενας ακόμη που μπορεί να πάρει το «διαβατήριο» της αποφυλάκισης είναι ο γνωστός Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 16 χρόνια στη φυλακή, με εξαίρεση τις δύο μικρής διάρκειας αποδράσεις του. Ο κακοποιός βαρύνεται με δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών, κινηματογραφική απόδραση από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο κ.λπ.

Ετσι, εφόσον έχει εκτίσει τα 16 έτη από τη συνολική ποινή τού παρέχεται η δυνατότητα για υφ’ όρους απόλυση με την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής. Αντίθετα, ο παλαιός Ποινικός Κώδικας για την αποφυλάκιση απαιτούσε την έκτιση των 25 ετών.



Πηγή