Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Απάνθρωπο ζώο στο Ηράκλειο Κρήτης πέταξε σκυλάκι στην θάλασσα



Η αγριότητα και η έλλειψη παιδείας, που εκδηλώνονται με μια σειρά από συμπεριφορές τουλάχιστον κατακριτέες προς τα ζώα, επαναλήφθηκαν στο Ηράκλειο, με ασυνείδητο που πέταξε στη θάλασσα ένα σκυλί.

Όπως μεταδίδει το neakriti.gr, το σκυλί ευτυχώς κατάφεραν να σώσουν από τα κύματα εργαζόμενοι του Κυνοκομείου του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς να τραυματιστεί, και να το κρατήσουν στη ζωή.

Για μία ακόμη φορά όμως επανέρχονται στην επιφάνεια περιστατικά βίας προς τα ζώα, που κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν για τα ανθρώπινα ένστικτα που τελικά διαθέτει η κοινωνία μας.

Μετά τα πηγάδια και τις χαράδρες μέσα στις οποίες έχουν εντοπιστεί σκυλιά, η θάλασσα κάτω από τον Καράβολα, που υποτίθεται ότι είναι και τοποθεσία επίσκεψης των φιλόζωων με τα τετράποδά τους, αποδείχτηκε για τον ασυνείδητο συμπολίτη η… λύση για να ξεφορτωθεί το ζωντανό, που με την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσής του βγήκε τρομοκρατημένο από το νερό, αναζητώντας ζεστασιά και ένα χάδι από τον άνθρωπο που το έσωσε.

Οι εικόνες που μεταφέρει το neakriti.gr από τη διάσωση του τετράποδου που καταγράφηκαν αποτελούν ένα ακόμη θλιβερό μήνυμα για το πώς κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται και λειτουργούν με τα ζώα.

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά εργαζόμενος του Κυνοκομείου Ηρακλείου, μόλις ενημερώθηκε, προσπάθησε να βγάλει από τη θάλασσα το σκυλί που μερικά λεπτά πριν έχει πετάξει άγνωστος, όχι πιθανότατα για να το να δροσίσει.

Η προσπάθεια του εργαζομένου αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς ο κυματισμός δεν του επιτρέπει να το πλησιάσει, και το σκυλί στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τον Καράβολα, ενώ φτάνει κολυμπώντας μέχρι τα βράχια, απομακρύνεται και πάλι.

Η άμεση κινητοποίηση του Κυνοκομείου και η επιμονή για να σωθεί το άτυχο τετράποδο από τα κύματα, μέσα στα οποία θα πνιγόταν πιθανότατα, καθώς μόνο του δε θα μπορούσε να βγει, γίνεται υπό το βλέμμα περιοίκων και επισκεπτών που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένας συνάνθρωπος επιφύλασσε σε ένα ζωντανό τέτοια αγριότητα. Η όλη επιχείρηση ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.



Πηγή


Γ. Βρούτσης: Ξεπερνούν τις 430.000 οι εκκρεμείς συντάξεις



Οι εκκρεμείς συντάξεις - με βάση τις ως τώρα έρευνες -  ξεπερνούν τις 430.000, δήλωσε  ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σημειώνοντας ότι η καταγραφή συνεχίζεται άρα ο τελικός αριθμός θα είναι μεγαλύτερος.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι οι καθυστερήσεις στην απονομή σύνταξης είναι μια ντροπιαστική παθογένεια του κράτους.

Μάλιστα απέδωσε στις εκκρεμείς συντάξεις τα πλεονάσματα που είχε βρει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στον ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι τα πλεονάσματα δεν υπήρξαν ποτέ.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Νοέμβριο θα κατατεθεί νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την 1η Ιουνίου του 2020 το 43,33% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Σημείωσε μάλιστα ότι τον Ιούνιο του 2021 το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 90%.

Όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης θα μείνει ένα 10% συντάξεων ειδικού χαρακτήρα που θα βγαίνουν με τον τρόπο που βγαίνουν σήμερα και ο χρόνος απονομής τους δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

Μάλιστα, σε συνέχιση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για μείωση κατά 5 μονάδες μέσα στην τετραετία δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημα τους.

«Η ρύθμιση των 120 δόσεων και με τις ευνοϊκές αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση θα είναι η τελευταία. Δεν θα υπάρξει άλλη γι' αυτό και όσοι θέλουν να επωφεληθούν πρέπει να σπεύσουν να ενταχθούν τώρα» υπογράμμισε ενώ επισήμανε πως «η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς».

«Οι ρυθμίσεις θα βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά λέμε ότι δεν θα υπάρχει άλλη ρύθμιση. Σημαίνει ότι όποιος σήμερα μας ακούει είτε στα φορολογικά, είτε στα ασφαλιστικά, είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνει το ελληνικό κράτος για να υπάρξει συμμόρφωση και να ευθυγραμμιστούμε με τις επιταγές των απαιτήσεων. Επιτέλους στον τόπο μας πρέπει να  επιβραβευτούν και οι συνεπείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πως στα άμεσα σχέδια είναι και η πρωτοβουλία του λευκού μητρώου επιχειρήσεων.

Πηγή: skai.gr


Ο Βορίδης απάντησε στον λαϊκιστή να είχαμε να λέγαμε Βελόπουλο


Με αφορμή να είχαμε να λέγαμε παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική κωλοτούμπα», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης απάντησε : «Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Η στάση αυτή εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό και αυτήν τη στάση θα τηρήσουμε».

Ο κ. Βορίδης, αφού ανέφερε πως η ΝΔ ό,τι έλεγε προεκλογικά λέει και σήμερα, απευθύνθηκε στον Κυριάκο Βελόπουλο λέγοντας πως το κόμμα του που ζητούσε την ακύρωση της Συμφωνίας έλαβε 3% στις εκλογές, η θέση της ΝΔ είναι αυτή που κρίθηκε και εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό. «Λέγαμε ότι η ακύρωση -έτσι όπως μας έχουν παγιδεύσει από αυτή την κάκιστη συμφωνία- θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα και δυσμενέστερα αποτελέσματα. Και λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να απαμβλύνουμε τις συνέπειες της Συμφωνίας. Στα όρια των δυνατοτήτων μας, συνδέοντας δηλαδή την ευρωπαϊκή τους πορεία με την απάμβλυνση αυτών των δυσμενών συνεπειών» είπε o Μάκης Βορίδης.

Απέναντι στην προσωπική «πρόκληση» του Κ. Βελόπουλου κάνοντας τον εθνικιστή για να έχουμε να λέμε, αν θα υπογράψει την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης εσχάτης προδοσίας από τον Νίκο Κοτζιά, ο Μάκης Βορίδης απάντησε με σοβαρότητα: «Εγώ τη Συμφωνία την καταψήφισα, όπως και η ΝΔ. Επειδή εγώ γνωρίζω καλά νομικά, ξέρω τι είναι η εσχάτη προδοσία. Εσείς να τα ξαναδιαβάσετε αυτά. Γι αυτό όχι σε μένα αυτά».


CNN: O νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας νίκησε τη λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας του με μεγάλη διαφορά



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο CNN και τον διεθνούς φήμης αναλυτή και δημοσιογράφο Fareed Zakaria.

Με αυτόν τον τίτλο παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου την αποκλειστική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη που έδωσε στο CNN και τον διεθνούς φήμης αναλυτή και δημοσιογράφο Fareed Zakaria. 

Η συνέντευξη θα μεταδοθεί στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και στο τρέιλερ που έχει ήδη ανέβει στην κεντρική ιστοσελίδα του CNN σημειώνεται ότι ο «πρωθυπουργός της Ελλάδος εξηγεί στον Fareed Zakaria γιατί οι Ελληνες γύρισαν την πλάτη τους στο λαϊκισμό».


Ακολουθεί ο διάλογος του Πρωθυπουργού με τον Fareed Zakaria

Fareed Zakaria: Κερδίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό υπό μια έννοια είναι κατανοητό καθώς οι πολίτες κουράστηκαν από το κόμμα που είχε την εξουσία. Αλλά αυτό που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση στις πρόσφατες εκλογές ήταν η κατάρρευση των ακροδεξιών λαϊκιστών της Χρυσής Αυγής. Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό; 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Και υπό μια έννοια, θα έλεγα ότι μετά το πείραμα του λαϊκισμού, το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να νικήσουμε και την ακροδεξιά, προτάσσοντας μια ατζέντα που ήταν πατριωτική, αλλά σε καμία περίπτωση εθνικιστική. Εστιάσαμε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και τελικά ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Έτσι, κατά μία έννοια, θα έλεγα ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Θα έλεγα όμως και ότι οι επιλογή τους τελικά ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια πολύ ανίκανη κυβέρνηση. 

Ποιος είναι ο Fareed Zakaria.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αμερικανούς σχολιαστές και αναλυτές και παρουσιάζει στο CNN την τηλεοπτική εκπομπή “Fareed Zakaria GPS”. 
Είναι αρθρογράφος της Washington Post και συνεργάτης του Time. Η εκπομπή του είναι από τις πιο δημοφιλείς του CNN καθώς φιλοξενεί συνεντεύξεις με τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου, αλλά και πρόσωπα που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Μεταξύ άλλων ο Zakaria έχει πάρει συνεντεύξεις, από τους Μπάρακ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον, Δαλάι Λάμα, Ντέιβιντ Κάμερον, Μπένζαμιν Νετανάχιου, τον επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιντ και της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Εκτός από την παρουσίαση του κυριακάτικου προγράμματος στο CNN, ο Ζακάρια σε τακτική βάση αρθρογραφεί για τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα και την αμερικανική επικαιρότητα, στο CNN.com και στο περιοδικό CNN/TIME.


Πηγή : protothema.gr


Κούρδοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς με κλωτσιές και καδρόνια στο κέντρο της Αθήνας - Τρείς τραυματίες



Επίθεση με καδρόνια, γροθιές και κλωτσιές πραγματοποίησαν πέντε Κούρδοι στην στη συμβολή των οδών Καραολή Δημητρίου και Βασιλίσσης Σοφίας, κοντά στην πρεσβεία της Γερμανίας.

Τα έξι άτομα επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στην πρεσβεία. Κατά την διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί, που φέρουν εκδορές και οιδήματα σύμφωνα με γνωμάτευση των γιατρών του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου. Η επίθεση σημειώθηκε στις 18: 30 ώρα το απόγευμα της Παρασκευής.

Οι πέντε Κούρδοι αρνήθηκαν την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία δακτυλοσκόπησής τους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία, αντίστασης, εξύβρισης, διατάραξης κοινής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων και άρνηση υποβολής σε δακτυλοσκόπηση.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος και ο περιοριστικός όρος της υποχρέωσης εμφάνισης τους σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε δυο ημέρες.


Πηγή


Ελλαδα - ΗΠΑ 11-9 και πρόκριση στους 8




Στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Νοτίου Κορέας προκρίθηκε η εθνική Ελλάδος κερδίζοντας με 11-9 τις ΗΠΑ και θα παλέψει πλέον την Τρίτη (12:30) με την Ιταλία για μια θέση στους "4". 

Τα οχτάλεπτα: 3-4, 3-2, 2-2, 3-1

ΕΛΛΑΔΑ (Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Παπαναστασίου, Φουντούλης 1, Καπότσης, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Μουρίκης 2, Κολόμβος 1, Γούνας 2, Βλαχόπουλος, Γαλανίδης. 

ΗΠΑ (Ουντόβισιτς): Γουλφ, Χούπερ 2, Βάβιτς, Όμπερτ 1, Χάλοκ 2, Κιούπιντο 1, Ναούμπε 2, Φάρμερ, Μπόουεν 1, Ραμίρεζ, Σμιθ, Ίρβινγκ, Χόλαντ.


Γελάει ο κόσμος με Τσίπρα: "Kι εμείς τελειώσαμε το Εθνικο Μετσοβιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ"



Δεν μπορεί να πει σωστά ο Αλέξης Τσίπρας ούτε το πανεπιστήμιο που τελείωσε εάν το τελείωσε ρωτάμε εμείς; Και πώς το τελείωσε ρωτούν άλλοι;

Γέλιο πρόσφερε και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στην βουλή με αποτέλεσμα να μην μείνει άντερο από τα γέλια σε όσους τον παρακολούθησαν και να κάνουν καινούργιο συκώτι. 

Η ατάκα του αμόρφωτου Αλέξη Τσίπρα  : "Kι εμείς τελειώσαμε το Εθνικό Μετσόβιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ κύριε Μητσοτάκη αλλά δεν το διατυμπανίζουμε'  που έδειξε ότι δεν ξέρει ότι είναι Πολυτεχνείο θα μας μείνει και αυτό στην μνήμη να μας θυμίζει ότι ευτυχώς γλιτώσαμε.

Ακούσαμε και το καλύτερο μετά την σεισμική δόνηση την Παρασκευή και αυτό μας έβαλε σε σκέψεις : Ευτυχώς που δεν έκανε τον μηχανικό ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε τον πρωθυπουργό γιατί θα είχαμε τραγικά γεγονότα στο προχθεσινό σεισμό. Μηχανικός που τελείωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πανεπιστήμιο και όχι Πολυτεχνείο θα δημιουργούσε ανασφάλεια.


Ενας χρόνος από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 θύματα



Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την πολύνεκρη καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής που επέφερε η ανικανότητα της κυβέρνησης σύριζα και των μηχανισμών της. 

Με πρωτοβουλία της εκκλησίας, τελέστηκε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των ανθρώπων που έφυγαν από την πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθος κόσμου, σε κλίμα συγκίνησης, και χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, απέτισε φόρο τιμής στους 102 συνανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή. 

Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, και οι νέοι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα.

Μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε δέηση στην θέση Αργυρά Ακτή, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις στη Ραφήνα, το Μάτι, τη Νέα Μάκρη και τον Νέο Βουτζά.

Το απόγευμα, στις 18.30, θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου τιμής και μνήμης με αφετηρία και τερματισμό στο λιμανάκι στο Μάτι. Στις 21.00 ένα αφιέρωμα στην ηθοποιό και συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη, που έφυγε από την ζωή στην καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 και θα παρουσιαστεί στο ανοικτό θεατράκι της ΑπόΔΡΑΣΗΣ, στη Νέα Μάκρη. Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού μέρος των εσόδων θα δοθεί σε πληγέντες της περιοχής.

Δευτέρα 22 Ιουλίου, διοργανώνεται μια βραδιά μνήμης αφιερωμένη στα θύματα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης του περσινού Ιουλίου στο Μάτι, το Νέο Βουτζά και τη Ραφήνα, με τίτλο «Ένα Χρόνο μετά». Την εκδήλωση θα προλογίσουν, οι Λήδα Πρωτοψάλτη, και η Χρυσούλα Διαβάτη, ο κριτικός θεάτρου, φιλόλογος και μεταφραστής, Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο, Βαγγέλης Γερμανός. 

Θα ακολουθήσει η παράσταση του θεατρικού έργου «Ένα χρόνο μετά…» των Κωνσταντίνου Ρόδη και Βούλας Σταμπέλου, ένα έργο-ντοκουμέντο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου.

Τρίτη 23 Ιουλίου, ανήμερα της φονικής πυρκαγιάς, σε κάθε πληγείσα περιοχή θα συγκεντρωθούν όσοι το επιθυμούν και περπατώντας τους δρόμους της φωτιάς θα καταλήξουν σιωπηλά στο λιμανάκι του Ματιού, στις 8μμ, όπου θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση, και εκφώνηση των ονομάτων των νεκρών.



Τι θα γίνει κύριε Χρυσοχοΐδη; Επίθεση Ρουβίκωνα στον ΣΕΒ



Μέλη της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας πέταξαν ανενόχλητοι μπογιές στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα. 

Τρία άτομα είχαν τοποθετήσει χρώμα μέσα σε έναν πυροσβεστήρα και πέταξαν μπογιές στο κτήριο, πριν τραπούν σε φυγή και εξαφανιστούν ανενόχλητοι. 

Νωρίτερα οι αντιεξουσιαστές του Ρουβίκωνα ήταν στην Ακρόπολη και μοίραζαν φεϊγ βολάν σε τρείς γλώσσες στους τουρίστες 

Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει γίνει καμία προσαγωγή ή σύλληψη για το περιστατικό



Η ΔΕΗ θα γίνει ο νέος "ΟΤΕ"


Θετικό πρόσημο, στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση για τη ΔΕΚΟ, η οποία διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, έβαλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το περίγραμμα των δράσεων που θα εξειδικευτούν από τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

"Θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι χρειάζεται, για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας”, τόνισε κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την αναφορά του στην εταιρεία κατά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε τους τέσσερις βασικούς άξονες του σχεδίου που θα αναλυθεί και θα εξειδικευτεί με συγκεκριμένα μέτρα από τον υπουργό Ενέργειας:

1. Δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι καταναλωτές με αυξήσεις.

2. Θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα όπου χρειαστεί για να ενισχυθεί η δημόσια επιχείρηση.

3. Θα κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

4. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.

Όπως σώθηκε και αναπτύχθηκε ο ΟΤΕ, έτσι και καλύτερα θα προχωρήσει και η ΔΕΗ, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας στον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη να αναπτύξει τα ειδικά μέτρα και τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες για την επιχείρηση.

Κορυφαίο φιλοεπενδυτικό στοίχημα το turnaround

Όπως έδειξε και η ομιλία του πρωθυπουργού, η αποτελεσματικότητα του σχεδίου δράσης για τη ΔΕΗ αποτελεί μείζον ζητούμενο όχι μόνο γιατί ενδεχόμενη κατάρρευση της επιχείρησης αποτελεί συστημική απειλή. Υπάρχει και η αντίθετη ανάγνωση, που λέει ότι μια πιθανή επιτυχία, ένα επιχειρηματικό turnaround, σε μια εταιρεία που δεινοπάθησε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας συγκεκριμένων λανθασμένων αποφάσεων και στρατηγικών επιλογών, θα έδινε ένα ισχυρό επενδυτικό σήμα στην αγορά και κυρίως στους ξένους θεσμικούς επενδυτές ακόμη πιο ισχυρό και από τη θετική πορεία της αγοράς ομολόγων.

Για την πληγωμένη ελληνική αγορά, η υπόθεση της ΔΕΗ θεωρείται στοίχημα που δεν μπορεί να χαθεί και που, εάν κερδηθεί, μπορεί να δώσει σήμα επενδυτικής υγείας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στους διεθνείς επενδυτές.

Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική κινητικότητα αλλά και έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες και οι σχετικές αναφορές του κ. Χατζηδάκη στη καταβαράθρωση της αξίας της μετοχής της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στους εξής άξονες:

1) Στήριξη της ρευστότητας με κυνήγι των κακοπληρωτών. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, ωστόσο μπορούν να υπάρξουν δομικά μέτρα και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν ότι η ΔΕΗ θα εισπράττει αυτά που της αναλογούν. Άλλωστε, ένα από τα βασικά προβλήματα της επιχείρησης είναι οι ανεξόφλητες οφειλές ύψους 2,7 δισ. ευρώ που επιβαρύνουν την επιχείρηση ως αποτέλεσμα πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος που έκλειναν το μάτι στα κινήματα "δεν πληρώνω”. Είναι χαρακτηριστικό, σήμερα πελάτες της ΔΕΗ που έχουν οικονομική δυνατότητα, να έχουν απλήρωτους λογαριασμούς 2 ετών και να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά.

Ένα από τα μέτρα που έχει προταθεί και εξετάζεται είναι η αλλαγή του πλαισίου για το καθεστώς καθολικής υπηρεσίας. Τι είναι αυτό το καθεστώς; Όταν ένας πελάτης απομακρύνεται από έναν πάροχο (ΔΕΗ) λόγω οφειλών, τότε συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται για ένα διάστημα στο καθεστώς της αποκαλούμενης "καθολικής υπηρεσίας”. Τι σημαίνει αυτό; Με λίγο ακριβότερη χρέωση, που όμως συνεχίζει να μην πληρώνει, συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται, με το κόστος να βαρύνει και πάλι τη ΔΕΗ. Υπάρχουν καταναλωτές που βρίσκονται σε καθεστώς "καθολικής υπηρεσίας” για 2 και πλέον χρόνια και δεν τους κόβεται το ρεύμα. Η εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΗ είναι να κόβεται το ρεύμα στους 2 μήνες.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας αναμένονται οι κινήσεις στο μέτωπο της τιτλοποίησης: η ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες και εκτιμάται ότι στα τέλη του καλοκαιριού θα μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητά της με ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις πάντως θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αναφορά του κ. Χατζηδάκη σε αυξήσεις.

Άλλα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ αφορούν στις οφειλές του κράτους προς τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τα φθηνά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων (ΥΚΩ). Πριν από τις εκλογές, η Ρυθμιστική Αρχή απεφάνθη ότι το κράτος χρωστά στη ΔΕΗ 195 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες του 2011 (η ΔΕΗ διεκδικούσε 685 εκατ. ευρώ). Το ερώτημα είναι πώς θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα, με δεδομένο ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και άλλες προτεραιότητες του κρατικού προϋπολογισμού.

2) Κεφαλαιακή ένεση της ΔΕΗ με πώληση των δικτύων διανομής. Η μεγάλη ευκαιρία για τη ΔΕΗ να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια από την πώληση του ΑΔΜΗΕ χάθηκε εξαιτίας του εκτρωματικού σχεδίου που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποσπώντας βίαια ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο χωρίς αποζημίωση για την εταιρεία. Υπάρχει δυνατότητα να αντλήσει η εταιρεία σημαντικότατα κεφάλαια με την πώληση του δικτύου διανομής, το οποίο και θα επωφεληθεί από την είσοδο ενός νέου επενδυτή που θα μπορεί να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις για τη συντήρηση, να μειώσει τις βλάβες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών που επί χρόνια καρκινοβατεί.

3) Μετά την εξυγίανση, αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος να μετατραπεί η διάσωση της ΔΕΗ σε όχημα για τη γιγάντωση και ανάδειξή της σε ακλόνητο πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΤΕ και στις τηλεπικοινωνίες, προς όφελος των εργαζομένων αλλά και της αγοράς και των καταναλωτών.

Τα ειδικά μέτρα για την στήριξη της ρευστότητας αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιαστούν στην ομιλία του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, τη Δευτέρα.

Χάρη Φλουδόπουλου
Πηγή : capital.gr


Διατάξεις πλυντήριο για υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος έφερε ο ποινικός κώδικας ΣΥΡΙΖΑ



Τα εγκλήματα σύριζα δεν έχουν τέλος ειδικά στο σύστημα δικαιοσύνης για να εξυπηρετηθούν ημέτεροι. Ο νέος ποινικός κώδικας δημιούργησε στους πολίτες την αίσθηση πως οι ύποπτες διατάξεις προωθήθηκαν με στόχο να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα Συριζαίων ημετέρων και δίκιο έχουν.

Εκτός από τρομοκράτες και σκληρούς ποινικούς που ευνοούνται αφού τα κακουργήματα γίνονται πλημμελήματα, ο νέος ποινικός κώδικας έγκλημα της κυβέρνησης σύριζα, έφεραν και «διατάξεις - πλυντήριο» οι οποίες οδηγούν στο αρχείο υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και διαφθοράς.

Κανένας δεν άκουσε τους εισαγγελείς που έλεγαν όχι στον νέο ποινικό κώδικα έγκλημα, και κανένας δεν κάθισε να συζητήσει από τον σύριζα τους προβληματισμούς τους γιατί απλά το σχέδιο ήταν έτοιμο για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα ημετέρων.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε άμεσες αλλαγές για τις προβληματικές ρυθμίσεις έγκλημα σύριζα της δικαιοσύνης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας μπήκε στα δικαστήρια και υποχρέωσε τους ίδιους τους δικαστές να αναζητούν νομική φόρμουλα για να εμποδίσουν ανατροπές έγκλημα του σύριζα.

Το κακό όμως έχει γίνει και ο ευνοϊκότερος νόμος επιφέρει συνέπειες ακόμη και αν ίσχυσε για λίγες μόνο ημέρες, επηρεάζοντας καθοριστικά υποθέσεις καθώς πολλά αδικήματα από κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα και σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται σε παραγραφή.





Αμήχανοι με την σοβαρότητα Μητσοτάκη ασχολούνται όπως ο Ραγκούσης με ηλιθιότητες



Άφωνοι και αμήχανοι οι πασοκοσυραιζαίοι και οι συριζαίοι γενικότερα μετά την ομιλία Μητοστάκη για τις προγραμματικές δηλώσεις και τις θετικές εκπλήξεις που ετοίμασε στον ελληνικό λαό, επιδίδονται σε γελοιότητες μην έχοντας κάτι να αντιπολιτευθουν.

Τους δικαιολογούμε γιατί δεν έχουν καλές σχέσεις με την σοβαρότητα και ότι σοβαρό ακούν δεν μπορούν να το αξιολογήσουν σωστά και να το βουλώσουν.

Ένας από αυτούς είναι και ο πασοκοσυριζαίος, στα αζήτητα που περιέθαλψε ο σύριζα, Ραγκούσης που δεν βλέπει στα δυτικά της Αττικής τον Κορυδαλλό.

Στη σχετική ανάρτηση του στο Facebook ο Γιάννης Ραγκούσης, μην έχοντας κάτι να αντιπολιτευθεί, βρήκε να γράψει για να ξεφτιλιστεί:

Ο επί πολλά χρόνια Βουλευτής στη ΒΑθήνας και σημερινός Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, είπε πριν λίγο στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ότι ο Κορυδαλλός ανήκει στη Δυτική Αθήνα.
Όταν καλοπροαίρετα του επεσήμανα ότι κάνει λάθος γιατί ο Κορυδαλλός ανήκει στη Β Πειραιά, τι λέτε ότι έκανε;
Με περίσσευμα αλαζονείας επέμεινε λέγοντας ότι ο Πειραιάς είναι δυτική Αθήνα!!!




Γκρεμίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και γίνονται πάρκο



Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. Όπως υπογράμμισε, αυτές θα μεταφερθούν εκτός αστικού ιστού, οι παλιές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν ενώ στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο πάρκο στο οποίο θα περιλαμβάνονται χώροι άθλησης αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας. «Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.
2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.




Oμιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή,στη συζήτηση για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης



Σας ευχαριστώ. Εκατοντάδες φορές έχω ανέβει σε αυτό το βήμα, αλλά δεν σας κρύβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Παίρνω σήμερα τον λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή. Γιατί οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έκλεισαν μία δεκαετία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής οπισθοδρόμησης. Έκλεισαν τον κύκλο της κρίσης μαζί με τους οδυνηρούς μύθους, αλλά και τα κρίσιμα διδάγματά της. Ταυτόχρονα, όμως, οι Έλληνες άνοιξαν ένα παράθυρο σε μια νέα εποχή. Διότι με την ψήφο τους δεν άλλαξαν, απλώς, μία κυβέρνηση. Ξεπέρασαν μία ολόκληρη ιστορική φάση. Δεν καταδίκασαν μόνον το ψεύδος της αντιμνημονιακής προσδοκίας. Απαίτησαν τη θεμελίωση μίας νέας πραγματικότητας, που θα απαντά, επιτέλους, στα αληθινά ζητούμενα της πατρίδας μας, συγχρονίζοντάς την με την ανεπτυγμένη Ευρώπη.

Και η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός η αυτοδύναμη Ελλάδα να πάει μπροστά. Με ενότητα, πρόγραμμα και σκληρή δουλειά. Η κυβέρνησή μου -και εγώ προσωπικά- θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή. Ανταποκρινόμαστε στην επιθυμία που πολλοί αποκαλούν «νέα κανονικότητα». Την εννοούμε, όμως, ως πρόοδο κι όχι ως επιστροφή σε παλαιές παθογένειες. Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας. Αλλά με τα προβλήματα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Άλλωστε ο ελληνικός λαός αποφάσισε στις εκλογές. Πυξίδα μας παραμένει η «Συμφωνία Αλήθειας», που συνυπογράψαμε με τον λαό. Ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Και θα το κάνουμε πιο γρήγορα. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει άλλα λόγια. Θέλει να δει αποτελέσματα. Όπλο μας, το καθαρό σχέδιο. Και διαρκής στόχος μας, η Ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές. Για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την παραγωγή νέου πλούτου υπέρ όλων.

Aυτά δεν θα τα φέρει κανένας πολιτικός «Μεσσίας». Φιλοδοξία μου είναι να λειτουργήσω ως καταλύτης απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί μόνο έτσι -και μόνον τότε- θα απελευθερωθούμε πραγματικά από τα Μνημόνια. Αντιμετωπίζοντας τις αληθινές αιτίες της κρίσης, όχι μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Με τολμηρές κεντρικές επιλογές. Αλλά και με πολλές μικρές, καθημερινές επαναστάσεις που πρέπει να τις κάνει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας. Και θα τις κάνει με αγάπη για την πατρίδα. Aυτός ο νέος πατριωτισμός θα είναι η σημαία μας για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ένα ρεύμα προόδου που, χωρίς να υποτιμά τις διαφορές, θα προτάσσει την ενότητα. Που θα κοιτά λιγότερο αριστερά ή δεξιά και περισσότερο μπροστά. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες θέλουν πάνω από όλα τη ρήξη με το παρελθόν. Θέλουν μια κυβέρνηση που μπορεί να αποδείξει στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια ότι η Ελλάδα μπορεί.

Γιατί θα το ξαναπώ: Ως πρωθυπουργός, θα επιδιώξω -και νομίζω ότι πρέπει να το επιδιώξουμε όλοι σε αυτήν την αίθουσα- η πολιτική να αναβαθμιστεί στα μάτια των εκατομμυρίων συμπολιτών μας, που απείχαν από τις κάλπες στα χρόνια της κρίσης. Και ως αρχηγός της παράταξής μου, θα εξακολουθώ να διεκδικώ την εμπιστοσύνη όλων. Να τιμώ όσους μας ψήφισαν. Να δικαιώσω τους πολλούς συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά. Αλλά και να πείθω, με το έργο μου, όσους είναι ακόμη επιφυλακτικοί απέναντί μας. Γιατί η πρόοδος της χώρας είναι υπόθεση εθνική.

Σε αυτήν την προσπάθεια θέλω όσο το δυνατόν περισσότερους δίπλα μου. Το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω είναι μεγάλο. Έχω όμως την τιμή να ηγούμαι ενός λαού πολυμήχανου, προκομμένου, περήφανου, που δεν λύγισε μπροστά σε πρωτοφανείς δυσκολίες. Και που τώρα είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Να αφήσει πίσω του τις δυσκολίες και να ατενίσει έναν κόσμο που αλλάζει με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Σε κάποιους το έργο μπορεί να φαντάζει τιτάνιο. Κάποιοι ίσως να αναπολούν την επιστροφή σε ένα παρελθόν πλαστής ευδαιμονίας, στο οποίο ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να επιστρέψουμε. Πολλοί ακόμα θα σπεύσουν να πούνε ότι αυτά απλά δεν γίνονται. Τους λέω να αφήσουν στην άκρη την καχυποψία και την γκρίνια. Δεν μας ταιριάζουν ως λαός. Ας κάνουμε ο καθένας αυτό που μας αναλογεί. Και ας βάλουμε όλοι ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ελλάδας που αξίζουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η κυβέρνησή μας έδειξε δείγματα γραφής σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της, την ετοιμότητά της, τη διάθεσή της για δουλειά. Η σύνθεσή της έγινε χωρίς πολιτικές αναστολές και κομματικές παρωπίδες. Για να είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μια κυβέρνηση που γεφυρώνει την πείρα με την ανανέωση και την πολιτική με τον επαγγελματισμό του τεχνοκράτη που ξέρει να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Οικοδομήσαμε μέσα σε λίγες μέρες αυτό για το οποίο άλλοι χρειάστηκαν μήνες ολόκληρους. Κυβερνητικό σχήμα, Γενικές Γραμματείες, κρατική πυραμίδα, αρμοδιότητες στους Υφυπουργούς. Όλα αυτά έχουν ήδη στελεχωθεί αξιοκρατικά, πέρα και πάνω από κομματικές ταμπέλες. Και, ήδη, αρχίζουν να παράγουν αποτελέσματα. Η λειτουργία της κυβέρνησης σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Και υποτάσσεται στο σχέδιο το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Είναι ομαδική και διαφανής. Ενώ οι επιδόσεις της θα ελέγχονται συνεχώς, ώστε να μπορεί να τις αξιολογεί και ο κάθε πολίτης.

Η αντιμετώπιση του χθεσινού σεισμού, αλλά και της πρόσφατης θεομηνίας στη Χαλκιδική, δείχνει ότι το κράτος μπορεί να γίνει καλύτερο. Και ότι τελικά τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού έχουν μεγάλη σημασία. Η πετυχημένη έξοδος μας στις αγορές τεκμηριώνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της εμπιστοσύνης. Και οι πρώτες κινήσεις στο μέτωπο της ασφάλειας αποδεικνύουν ότι αυτό που έλειπε τελικά δεν ήταν ούτε το προσωπικό, ούτε τα μέσα. Αλλά η πολιτική βούληση και η καλή γνώση του αντικειμένου.

Αυτές οι πρώτες ημέρες είναι λίγες μόνο γραμμές από τον πρόλογο ενός νέου εθνικού κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας. Δείχνουν όμως την αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για τα καθήκοντά της. Δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία. Αποστολή μας είναι να φέρουμε επενδύσεις. Να μειώσουμε τους φόρους. Να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη. Να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε πολλές ευκαιρίες στους νέους μέσω της Παιδείας. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, ειδικά τους χαμηλόμισθους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Όλα αυτά, θα τα υπηρετήσουμε με γρήγορες ενέργειες, απαντώντας σε πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Από τη σωστή συλλογή και αξιοποίηση των σκουπιδιών έως την ελεύθερη ενημέρωση και την πολιτιστική μας αναβάθμιση.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, δεν ξέρω πραγματικά τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς σε όλα τα παραπάνω. Εγώ θα την αποκαλούσα «πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος». Και σε αυτήν πιστεύω. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος. Αυτή την πρόθεση εξάλλου δηλώνει και η νέα δομή της κυβέρνησης. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι πλέον ένα όργανο που νομιμοποιεί αποφάσεις. Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν φιλοδοξώ να είναι ένα όργανο το οποίο απλά θα νομιμοποιεί αποφάσεις προειλημμένες. Αλλά πρέπει και θα λειτουργεί τακτικά, διαμορφώνοντας το κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εφαρμόζουν τα υπουργεία.

Το σχέδιο αυτό θα το παρακολουθεί στενά η Προεδρία της Κυβέρνησης, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα δυτικά πολιτικά συστήματα, μέσω ενός προηγμένου ηλεκτρονικού συστήματος, ώστε να καταπολεμώνται καθυστερήσεις και συναρμοδιότητες. Αντιμετωπίζουμε την κακονομία και την πολυνομία, εισάγοντας ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Και εμπιστευόμαστε τη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα είναι δημόσιος υπάλληλος υποχρεωτικά, θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του κάθε Υπουργείου. Και προχωράμε στην πραγματική αποκομματικοποίηση που κανείς δεν τόλμησε έως σήμερα, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει: στους Γενικούς Διευθυντές, τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Στην καρδιά του κυβερνητικού μας σχεδίου βρίσκεται η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Η προσήλωσή μας σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αλλά και η αξιοπιστία μας απέναντι στους εταίρους και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2020 που θα κατατεθεί το Σεπτέμβριο δεν διαταράσσεται η δεδομένη δημοσιονομική ισορροπία. Ούτε και αμφισβητούνται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν δυστυχώς συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους του 2019 και τους στόχους του 2020, δρομολογούμε ταυτόχρονα και ένα ευρύ πλάνο αλλαγών, τολμηρών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας. Οι λέξεις-κλειδιά είναι αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Ό,τι λέμε το υλοποιούμε εντός συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων. Με ένα φιλόδοξο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης δικής μας ιδιοκτησίας.

Ως πρωθυπουργός της Ελλάδος αρνούμαι να αποδεχτώ ότι δεν μπορούμε, πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι, να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας. Θα κάνουμε την Ελλάδα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης. Η εποχή που θα μας μνημονεύουν μόνο ως τα προβληματικά παιδιά της Ευρώπης τελείωσε οριστικά. Έτσι, μέσα στο 2020 θα έχουμε -τεκμηριωμένα πλέον- την δυνατότητα να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Και αυτή, όπως έχω πει πολλές φορές, θα είναι προς το κοινό συμφέρον Ελλάδας και εταίρων. Όχι μόνο γιατί θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στην κοινωνική μας πολιτική. Αλλά γιατί θα υποστηρίξει ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα από ακόμα πιο τολμηρές περικοπές φόρων. Και ακριβώς αυτή η ισχυρή ανάπτυξη, δηλαδή η αλλαγή του παρονομαστή στο κλάσμα χρέος προς ΑΕΠ, θα είναι αυτή που θα πείσει τελικά τους πάντες ότι η Ελλάδα γυρνά οριστικά σελίδα. Θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και όχι από το υστέρημα της μεσαίας τάξης.

Το κυβερνητικό μας σχέδιο έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, έχει λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού. Εξάλλου και οι υπουργοί θα το αναπτύξουν διεξοδικά στην τριήμερη συζήτηση που ξεκινά σήμερα. Θα αποφύγω, λοιπόν, σήμερα την παράδοση των Προγραμματικών Δηλώσεων με ατελείωτες λίστες μέτρων που χάνονται, μετά, στον χρόνο. Γι’ αυτό και από το βήμα της Βουλής σήμερα θα περιγράψω 6 συγκεκριμένες δέσμες ενεργειών. Είναι οι στόχοι που είχα θέσει από την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης για να γίνουν, αργότερα, προγραμματικές δεσμεύσεις. Και τώρα, μετατρέπονται, πλέον, σε πραγματικότητα με στόχο να αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων.

Αλήθεια πρώτη: Οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία παίρνει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική μας πολιτική. Η φορολογία δεν είναι μόνο μια πηγή εσόδων, πρέπει να μετατραπεί επιτέλους σε μοχλό ανάπτυξης. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα, από 10% στο 5%. Αυξάνεται, όμως και η φορολογική ευθύνη των επιχειρήσεων. Διευρύνεται η φορολογική βάση με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, επιτέλους, την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων. Προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου, ενώ γίνεται ελκυστική και η φορολογική εγκατάσταση στην πατρίδα μας. Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις ακινήτων. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα πέσει από το 22% στο 9%. Ταυτόχρονα μειώνεται και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σταδιακά καταργούμε Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος. Και κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%. Ενώ προϊόντα και υπηρεσίες θα κοστίζουν τελικά φθηνότερα. Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ πλην του υπερκατώτατου, ο οποίος προφανώς διατηρείται, θα καταλήξουν στο 11% και στο 22% από το 13% και 24% που είναι σήμερα.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ανακοινώσω και την πρώτη, θα έλεγα, «ασυνέπεια» της κυβέρνησής μας. Την «αναίρεση» μιας προγραμματικής μας δέσμευσης. Πράγματι, είχα υποσχεθεί ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου και θα ισχύσουν από το 2020. Σήμερα, αθετώ την δέσμευσή μου. Σημαντικές μειώσεις των φόρων δεν θα αφορούν το 2020. Αλλά ξεκινούν από τώρα. Από το 2019. Πείτε το και μια «κωλοτούμπα», από την ανάποδη.

Έτσι: Τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι πολίτες για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα. Το είχαμε προαναγγείλει για το 2020. Το εφαρμόζουμε από τώρα. Ώστε να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Αλλά και να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι της τάξης του 30%. Ο φόρος για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες, δηλαδή τη μεσαία τάξη της χώρας μας, θα μειωθεί κατά 20%. Και οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, με αντικειμενική αξία άνω του ενός εκατομμυρίου, θα δουν μείωση της τάξης του 10%. Αμέσως όμως θα αλλάξει και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο:

•Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, όπως είχαμε δεσμευτεί.

•Το επιτόκιο που βαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.

•Διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ.

•Και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Θέλω όμως να το τονίσω, στην πρώτη ομιλία την οποία κάνω ως Πρωθυπουργός της χώρας, και θέλω να το ακούσουν όλοι πολύ καλά: πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση. Και καλώ όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν δυσκολίες, να την αξιοποιήσουν. Διότι ο στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι διττός: Πρώτον να ελαφρύνουμε από τα χρέη όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Και δεύτερον, αυτό να γίνει χωρίς να πλήξει την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα μας που έχει τόσο ταλαιπωρηθεί από την αντιαναπτυξιακή φορολόγηση και τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή στο πρώτο φορολογικό μας νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα. Ώστε η ανακούφιση των πολιτών να μην αργήσει ούτε μια μέρα. Θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη διακοπή του Αυγούστου το δεύτερο φορολογικό μας νομοσχέδιο, που συνιστά μεταρρυθμιστική τομή και θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη. Όπως διαπιστώνετε, αγαπητοί συνάδελφοι, γίνονται τελικά και θετικές κυβερνητικές «κυβιστήσεις», όταν υπάρχει σχέδιο, σοβαρότητα και αξιοπιστία.

Και κάτι επίκαιρο και κρίσιμο για το οποίο θα μιλήσει, βεβαίως, πιο αναλυτικά και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κύριος Χατζηδάκης. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας. Και αυτό θα γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε άλλο τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Όπου χρειαστεί θα ιδιωτικοποιήσουμε δίκτυα για να ενισχύσουμε την επιχείρηση. Θα εντοπίσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Και, αφού εξυγιάνουμε την επιχείρηση θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή. Όπως, λοιπόν, σώθηκαν και αναπτύχθηκαν ο ΟΤΕ κι η Ολυμπιακή, έτσι και καλύτερα θα προχωρήσει και η ΔΕΗ. Ενώ αποφασιστικά προχωρούμε στην πώληση του 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και σε νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων. Ενώ παράλληλα προχωρούμε με γρήγορα βήματα στην αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Για τις ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα πω πολλά. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Και το Ελληνικό θα αρχίσει σύντομα να γίνεται το σύμβολο της νέας Ελλάδας της ποιότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας. Για τις τράπεζες και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προχωράμε ταχύτατα και τα δύο σχέδια που έχουν εκπονηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα της Ελλάδας. Ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν την κεντρική τους αποστολή, που δεν είναι άλλη από την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αλήθεια δεύτερη: Η κοινωνία μας αντιπαλεύει τις ανισότητες. Όλοι έχουν πρόσβαση στο νέο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και κανείς αδύναμος δεν μένει απροστάτευτος. Προσλαμβάνονται 2.000 γιατροί και -κυρίως- νοσηλευτές. Εκεί που πονάνε σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η τελευταία ειδικότητα, μάλιστα, θα παρέχεται μαζί με το πτυχίο, ώστε μεσοπρόθεσμα 1.500 νοσηλευτές ετησίως να στελεχώνουν τα νοσοκομεία. Εφαρμόζεται, ξεκινώντας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κύριε Πρόεδρε, αμέσως, ο αντικαπνιστικός νόμος παντού στην επικράτεια. Πρόσεξα ότι το χειροκρότημά σας ήταν λίγο λιγότερο θερμό. Καταγράφονται οι ανάγκες του συστήματος δημόσιας υγείας ανά την επικράτεια. Δίνουμε, όμως ξεκάθαρη προτεραιότητα στις ακτινοθεραπείες για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Αξιοποιούμε τους υπάρχοντες γραμμικούς επιταχυντές, αλλά καθιερώνουμε και δεύτερη βάρδια με προκήρυξη θέσεων για τεχνολόγους-ακτινολόγους. Και, επιτέλους, σταματάμε τις ουρές ντροπής! Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται ή κατ’ οίκον ή από το φαρμακείο της επιλογής τους αντί για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας. Τέλος, η νέα κυβέρνηση δρομολογεί άμεσα την καταβολή των συντάξεων χηρείας, που κάποιοι, αφού τις μείωσαν, ξέχασαν να τις δώσουν.

Αλήθεια τρίτη: Το πολιτικό μας σύστημα γίνεται λειτουργικό. Και το κράτος πολεμά τη γραφειοκρατία με μεγάλο όπλο του την τεχνολογία. Σε δύο μήνες, ξεκινά η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ανάμεσα στα άλλα, θα οδηγήσει επιτέλους τη χώρα σε σταθερούς εκλογικούς κύκλους, απεμπλέκοντάς τους απ’ τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθιερώνουμε άμεσα, επιτέλους, νομοθετικά τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και κάνω έκκληση στην Εθνική Αντιπροσωπεία, να βρούμε και με το παραπάνω τους 200 βουλευτές που χρειαζόμαστε για να ισχύσει αυτή η μεγάλη καινοτομία. Να μπορέσουν επιτέλους οι συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, να το ασκούν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται να επιστρέψουν την πατρίδα. Ταυτόχρονα, ψηφίζουμε και νέο εκλογικό νόμο, που θα συνδυάζει την αναλογικότητα με την κυβερνησιμότητα. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο στην απλή αναλογική.

Και μέσα στο 2020 το κράτος θα αρχίσει επιτέλους να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση. Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά στη Δημόσια Διοίκηση. Και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Έκτοτε, θα προχωρεί αυτόματα στην επόμενη βαθμίδα. Οι γονείς θα έχουν πρόσβαση στις επιδόσεις του και δεν
θα χρειάζεται να εξεταστεί η γνησιότητα των τίτλων σπουδών του. Κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα επικοινωνεί με το Δημόσιο με εργαλείο επικοινωνίας τη νέα ψηφιακή ηλεκτρονική του ταυτότητα. Με αυτήν θα εισάγεται και στο νοσοκομείο, αν χρειαστεί, και με αυτήν θα εξυπηρετείται συνολικά από το δημόσιο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές. Η επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο θα γίνεται μόνο μία φορά. Μετά, είναι χρέος των υπηρεσιών του να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ταλαιπωρούν τον πολίτη. Κάθε πολίτης -το ξαναλέω- θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα. Ο σχετικός διαγωνισμός που δρομολογούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, έχει ήδη ακυρωθεί και θα επαναπροκηρυχθεί αμέσως.

Αλήθεια τέταρτη: Η Παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο κάθε νέου. Συνδέεται με την οικονομία και δεν παράγει πια άνεργους πτυχιούχους με πτυχία χωρίς αντίκρισμα. Αλλά καλούς επιστήμονες και ικανούς επαγγελματίες. Αμέσως δρομολογούμε τη διαδικασία την οποία ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και προσλαμβάνουμε 4.500 εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιμετωπίσουμε οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών. Οι διδάσκοντες, και όχι το υπουργείο, θα έχουν τελικά τον πρώτο λόγο για το περιεχόμενο των σπουδών. Και είναι τα Πανεπιστήμια αυτά τα οποία και θα καθορίζουν στο τέλος τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων. Είναι δουλειά των πανεπιστημίων και όχι του Υπουργείου Παιδείας. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται, στο πρώτο μας νομοσχέδιο. Και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, από μπαχαλάκηδες, από εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στους εργαζομένους τους. Εκεί που πραγματικά ανήκουν. Και από το επόμενο έτος ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πρότυπων αλλά και πειραματικών σχολείων. Το πρώτο πρότυπο σχολείο της νέας γενιάς προτύπων σχολείων από τη νέα μας Κυβέρνηση, όπως έχω δεσμευτεί, ιδρύεται στο Περιστέρι, στην Δυτική Αττική.

Αλήθεια πέμπτη: Η ασφάλεια -αυτό το βασικό δημοκρατικό δικαίωμα- επιστρέφει και πάλι στις γειτονιές. Η κυβέρνηση έβγαλε ήδη πολλούς αστυνομικούς από τα γραφεία στον δρόμο. Και ο νόμος, το καταφύγιο του πιο αδύνατου, επιβάλλεται παντού. Αίρονται αμέσως προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Αλλάζει το καθεστώς των αδειών. Και ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι αστυνομικοί. Θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ την οποία θα επανασυστήσουμε. Και εντός εξαμήνου θα αντικατασταθεί ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα της Ελληνικής Αστυνομίας. Και μέσα στο 2020 θα εξασφαλίσουμε νέα περιπολικά και νέες μηχανές. Εντατικοποιούνται στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό, οι έλεγχοι της παράνομης μετανάστευσης. Η διαδικασία παροχής ασύλου αλλάζει και θα ολοκληρώνεται πια με μεγάλη ταχύτητα. Πάντα, όμως, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και βέβαια δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία, στην πρόληψη, στη συνεργασία, στο συντονισμό των αρμόδιων φορέων. Η κλιματική αλλαγή, οι τεχνολογικές εξελίξεις, μα πάνω απ’ όλα οι τραγωδίες που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα και μας πλήγωσαν όλους βαθιά, επιβάλλουν ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας στο πεδίο αυτό.

Η Δικαιοσύνη, τέλος, αποκτά νέα ηγεσία που ορίζουμε με σεβασμό στην επετηρίδα και την αξιοκρατία. Και στα δικαστήρια ιδρύονται ειδικά τμήματα για ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις με εξειδικευμένους δικαστές. Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται τα δεδομένα της λειτουργίας της. Και για τη γρήγορη απονομή της, επεκτείνεται επιτέλους η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών παντού.

Αλήθεια έκτη: Η χώρα μας δεν ανήκει, απλά, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά συμμετέχει ισότιμα στη διαμόρφωσή τους με βάση τις εθνικές μας προτεραιότητες. Αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από τις πολύ θετικές επαφές που ήδη είχα σε επίπεδο κορυφής, κυρίως για τα ζητήματα της οικονομίας, δίνουμε το «παρών» σε κάθε συζήτηση. Με πρώτη, την πολιτική συζήτηση που θα γίνει για τη νέα κοινή Αγροτική Πολιτική. Προτείνουμε για Έλληνα επίτροπο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μαργαρίτη Σχοινά, έναν άξιο Έλληνα που γνωρίζει όσο λίγοι τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και στην επόμενη Επιτροπή η πατρίδα μας θα διεκδικήσει σημαντικό παραγωγικό χαρτοφυλάκιο. Μετά την ευρεία μας εκλογική νίκη, και με την προεδρία της Ευρωπαϊκής επιτροπής να ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε.

Στα Βαλκάνια, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και αιχμή εδώ αποτελεί το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την Βόρεια Ελλάδα, η απόλυτη προτεραιότητα την οποία δίνω στην προστασία των Μακεδονικών μας προϊόντων και μια μεγάλη διεθνής επικοινωνιακή καμπάνια για την Μακεδονία μας. Και θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί τελικά και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ό,τι αφορά την γειτονική μας Τουρκία θα είμαι λιτός. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας. Χωρίς όμως ρητορικούς παροξυσμούς όπως δυστυχώς αυτούς που ακούσαμε και σήμερα και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Πρόεδρο Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί. Η αχρείαστη ένταση, οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν τελικά προς όφελος των πολιτών μας. Η διπλωματία μας, όμως, συνεισφέρει κι αυτή στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης. Στο Υπουργείο Εξωτερικών ενισχύουμε τις δομές για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Και, τέλος, εντός της επόμενης εβδομάδος, θα ανακοινώσουμε τη συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα που θα αναλάβει την προετοιμασία της πατρίδας μας για να γιορτάσουμε, το 2021, τα 200 χρόνια, από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Θεωρώ ορόσημο αυτήν τη χρονιά. Διότι θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να επανασυστήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο. Την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας, την Ελλάδα του αύριο που με αυτοπεποίθηση βρίσκει τη θέση της σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Την Ελλάδα που αξίζουμε. Την Ελλάδα που μπορεί να μας κάνει όλους υπερήφανους. Όπως έκανε στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Τις έξι αυτές χειροπιαστές αλήθειες υπηρετούν 10 νομοσχέδια της κυβέρνησης που είναι ήδη έτοιμα. Και θα προωθηθούν σε δύο φάσεις: μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019. Τα νομοθετήματα αυτά αφορούν:

• Το νέο επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του.
• Το νέο φορολογικό πλαίσιο. Όπως σας εξήγησα θα έρθει σε δύο φάσεις, που θα συνδυάζει μεταρρυθμιστική τομή με ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
• Την Ανάπτυξη με στόχο εθνικές και διεθνείς επενδύσεις. Την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, για να μπορέσει η χώρα να γίνει ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις.
• Τον εκσυγχρονισμό της πτωχευτικής και προ-πτωχευτικής διαδικασίας.
• Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και τη νέα τοπική αυτοδιοίκηση.
• Την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τη Διαφάνεια και την Προστασία του Πολίτη.
• Την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της.
• Τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης.
• Την αγροτική ανάπτυξη και την οργάνωση του πρωτογενούς τομέα.
• Και, τέλος, τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στην δημόσια Υγεία.

Όπως διαπιστώνετε, η νομοθετική αυτή δέσμη απλώνεται σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Όμως, αυτή η κυβερνητική δράση δεν αφορά μόνο νομοθετήματα και θέλω να αποτυπωθεί και σε 5 εμβληματικά έργα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας, ταυτόχρονα νέες θέσεις εργασίας. Έργα που θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Έργο πρώτο: H Αθήνα αποκτά σύντομα έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναγεννώντας τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. Και θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που προσφέρθηκε ήδη να χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες για αυτό το εμβληματικό έργο που θα αλλάξει την όψη του κέντρου της Αθήνας.

Έργο δεύτερο: Οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού και φεύγουν από την Δυτική Αθήνα. Οι παλαιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται. Και στη θέση των φυλακών θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με χώρους άθλησης και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασάνουν. Δυτική Αθήνα είναι και ο Πειραιάς.

Έργο τρίτο: Το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύπλευρα, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να διαμορφώσουμε πρότυπες αγροδιατροφικές μονάδες. Να καταστήσουμε τους χώρους επισκέψιμους. Να ιδρύσουμε μικρές ξενοδοχειακες μονάδες. Να διαμορφώσουμε τους κήπους. Να αποκτήσουμε καινούριες καθαρές διαδρομές περιπάτου για όλους τους Αθηναίους. Και η Βόρεια Αττική θα αποκτήσει έτσι καινούριο τουριστικό ενδιαφέρον.

Έργο τέταρτο: Ένα έργο στο οποίο -θέλω να είμαι δίκαιος- έχει αναφερθεί και ο πρώην Πρωθυπουργός. Στο Κερατσίνι, και σε συνεργασία με τον δήμο, τα 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας μετατρέπονται σε Μητροπολιτικό πάρκο με αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις. Στο ίδιο σημείο, όμως, ιδρύεται και ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων, λοιπόν, ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός, αλλά και η τεχνολογική πρόοδος.

Έργο πέμπτο: Στην Θεσσαλονίκη, ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης αλλάζει πλήρως και αναβαθμίζεται. Οι εγκαταστάσεις της εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο. Στόχος είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας να γίνει φωτεινή εξαίρεση στην τάση οι εκθέσεις να απομονώνονται σε απρόσωπες εγκαταστάσεις εκτός του αστικού ιστού. Ο χώρος της έκθεσης εντάσσεται, έτσι, όλο το χρόνο, στην εμπορική και πολιτιστική ζωή της πόλης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι πέντε αυτές καίριες παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές, αλλά και εθνικές ανάγκες. Συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας. Και προβάλλουν, τελικά, την εικόνα της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Μιας χώρας που στρέφεται στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις.

Και αυτό θέλω να το τονίσω και προς τους Υπουργούς. Δεν αφορά μόνο τα λεγόμενα «οικονομικά» υπουργεία. Αλλά κάθε χαρτοφυλάκιο μπορεί να καταθέσει και πρέπει να καταθέσει τη δική του συμβολή.

Για παράδειγμα: Το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ένα ευρύ δίκτυο για μαρίνες σε νησιά και επιλεγμένες τοποθεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Και δίνει κίνητρα για την νηολόγηση σκαφών αναψυχής που θα παραμένουν και θα συντηρούνται στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει μεγάλους βαθμούς αυτονομίας στο ταμείο αρχαιολογικών πόρων και με ειδικό σχέδιο τα έσοδα των Μουσείων μας μπορούν να διπλασιαστούν μέχρι το 2021. Το υπουργείο Άμυνας αξιοποιεί επιτέλους τη σημαντική ακίνητη περιουσία του. Ενώ, σε ένα άλλο επίπεδο, διεκδικεί, μέσω ΝΑΤΟ και μέσω της Frontex, επενδυτικά προγράμματα για την δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ήδη υπάρχει πρόταση για Ακαδημία πιλότων και Μηχανικών. Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει την ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων στην Ελλάδα σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμιά μας. Μπορούμε να φέρουμε στην Ελλάδα 10.000 ξένους φοιτητές στην τετραετία, που θα πληρώνουν δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μπορεί όμως να προχωρήσει και στη δημιουργία καλοκαιρινών τμημάτων για την προσέλκυση μαθητών γυμνασίου και λυκείου από όλο τον κόσμο. Το Υπουργείο Υγείας, τέλος, έχει την δική του συμβολή στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό. Μαζί με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία μπορούν να ιδρύουν Κέντρα Παραθερισμού υψηλών προδιαγραφών για ξένους πολίτες τρίτης ηλικίας. Να συμμετέχει στην παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων από θεραπευτικά και αρωματικά φυτά της ελληνικής γης. Η Ελλάδα επιβάλλεται και μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς silver economy και να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο ευεξίας και καλής ζωής. Αυτές οι ενδεικτικές αναφορές σηματοδοτούν επαρκώς, πιστεύω, την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα. Γιατί μόνον έτσι θα παραχθεί νέος πλούτος προς όφελος όλων. Και μόνον έτσι θα έχουμε πολλές νέες και καλοπληρωμένες δουλειές.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Από τις μεγάλες οριζόντιες πολιτικές μας θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο στην πράσινη ατζέντα μας. Μία ατζέντα την οποία προσωπικά δεν εκχωρώ σε κανέναν που αυτοαποκαλείται «πράσινος». Η ανάπτυξη στην πατρίδα μας ή θα σεβαστεί το περιβάλλον ή απλά δεν θα είναι βιώσιμη. Και η βιωσιμότητα, ως οριζόντια έννοια, πρέπει να διατρέχει το σύνολο της πολιτικής μας. Το δικό μας ειδικό πρόγραμμα δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη των ήπιων μορφών ανανεώσιμης ενέργειας. Ούτε μόνο στην επιβεβλημένη διαχείριση και αξιοποίηση απορριμμάτων με τις σύγχρονες τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας που πρέπει, επιτέλους, να γίνει πράξη και στη χώρα μας. Εκτείνεται και σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες. Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. Η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα. Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους. Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας γίνονται ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πάρα πολύ σοβαρή τεχνογνωσία σε ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Και σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα μικρά νησιά. Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί απλά μια ηθική υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσει η Ελλάδα το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά και τον μοναδικό πολιτιστικό της πλούτο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Δεν με ακούσατε, μέχρι στιγμής, να παραθέτω τα προβλήματα τα οποία εγκατέλειψε πίσω της η απελθούσα κυβέρνηση. Δυστυχώς οι νάρκες αυτές υπάρχουν. Μάλιστα, είναι πολλές και επικίνδυνες. Δεν ωφελεί, όμως, η συνεχής επίκλησή τους. Πολύ περισσότερο, όταν είναι ακόμα νωπή η κρίση του ελληνικού λαού, όταν είναι ακόμα νωπή η βροντερή του απόφαση. Είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά, είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και εύχομαι και ελπίζω η Βουλή αυτή να είναι η καλύτερη της μεταπολίτευσης. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν εξαρτάται μόνο από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αναμένω και επιζητώ τη σκληρή προγραμματική αντιπαράθεση και τις ζωντανές συζητήσεις. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Δεν πρόκειται, όμως σε καμία περίπτωση, να κάνω καμία έκπτωση ως προς το ήθος και το ύφος του πολιτικού διαλόγου. Και ας θυμηθούμε τα λόγια του Δημήτρη Τσάτσου τα οποία μνημόνευσε και προχθές ο νέος πρόεδρος, ο Κώστας ο Τασούλας, τον οποίο θέλω να συγχαρώ για την πανηγυρική εκλογή του. Έλεγε ο Δημήτρης Τσάτσος: «Η αντιπαράθεση των αντιπάλων στεριώνει τη Δημοκρατία, η σύγκρουση εχθρών μέσα στον χώρο της είναι η αρχή του τέλους». Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου. Ας σηματοδοτήσουμε και σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε. Και ας χειροκροτήσουμε όλοι μαζί το γεγονός ότι το αποκρουστικό ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της δημοκρατίας. Γιατί δεν άνηκε ποτέ εδώ.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Σε 20 μήνες από σήμερα, οι Έλληνες, όπου γης, θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης. Είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να φέρουμε μία δεύτερη αναγέννηση στην πατρίδα μας. Τον δρόμο τον δείχνουν οι πρόγονοί μας που σμίλεψαν και τα χαρακτηριστικά μας. Είμαστε έθνος βαθιά δημοκρατικό. Η καθολική ψηφοφορία καθιερώθηκε στην Ελλάδα πολύ πριν από μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Και στις δημοκρατικές διαδικασίες εντάχθηκαν, παρά τους κλυδωνισμούς, όλοι οι πληθυσμοί, γηγενείς αλλά και πρόσφυγες. Είναι χρέος μας, τώρα, να ενισχύσουμε τη δημοκρατική λειτουργία μέσα από μια επανάσταση διαφάνειας, λογοδοσίας αλλά κυρίως αποτελεσματικότητας. Είμαστε ένα έθνος προοδευτικό. Γιατί, παρά τα κατά καιρούς πισωγυρίσματα, πάντα βρίσκαμε τη νεωτερικότητα και τον τρόπο να προχωρήσουμε μπροστά. Το κράτος, αλλά και η αγορά αναπτύχθηκαν νωρίς. Δυστυχώς όμως, όχι στο βάθος και με την ποιότητα άλλων χωρών. Γι΄ αυτό και το σημερινό μας στοίχημα εξακολουθεί να είναι ο ριζικός εκσυγχρονισμός!

Είμαστε ένα έθνος με μια γεωπολιτική θέση που ορίζει συχνά τη μοίρα του. Για το καλό ή για το χειρότερο. Στις γονιμότερες στιγμές της, η χώρα κέρδισε από τη θέση της. Αξιοποίησε τα πλεονεκτήματά της. Με ενότητα, υπερηφάνεια και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Όταν διχάστηκε, υπέστη εθνικές καταστροφές. Ας αποδείξουμε, λοιπόν, όλοι, ότι μάθαμε από την Ιστορία μας. Με αυτά τα χαρακτηριστικά προχωράμε, αυτές τις παραδόσεις ανανεώνουμε, έτσι συμμετέχουμε στις παγκόσμιες αλλαγές. Γιατί, ναι, ο σημερινός κόσμος δεν σταματά να αλλάζει. Η κλιματική αλλαγή και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παραμονεύουν ως διαρκείς απειλές. Η τεχνητή νοημοσύνη πολλαπλασιάζει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Αλλάζει όμως και τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένες οι κοινωνίες και η αγορά εργασίας. Και αυτές οι μεταβολές ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε. Δημιουργούν νέες ανισότητες, αλλά ταυτόχρονα και νέες ευκαιρίες. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να ασχολούμαστε άλλο με τα προβλήματα του περασμένου ή και του προπερασμένου αιώνα δίνοντας μάχες οπισθοφυλακής, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει προς το μέλλον. Αρκετά μείναμε πίσω.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω λέγοντάς σας ότι εμπιστεύομαι τους Έλληνες, αλλά πιστεύω βαθιά και στην παράταξη της οποίας έχω την μεγάλη τιμή να ηγούμαι. Στη Νέα Δημοκρατία. Στη μεγάλη πολιτική δύναμη του μέτρου, της Δημοκρατίας και της δημιουργικότητας του ατόμου. Της ελευθερίας αλλά και της αλληλεγγύης. Κυρίως, όμως, την παράταξη της σύνθεσης. Τα ψέματα και η δημαγωγία ανήκουν στην Ελλάδα της κρίσης. Το «ή εμείς ή αυτοί» ανήκει στην Ελλάδα του διχασμού. Και το «πολλοί και οι λίγοι» ανήκουν στην Ελλάδα των επιδομάτων φτώχειας. Όλα αυτά είναι παρελθόν. Και στην Πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και από τα μεγάλα λάθη. Δοκιμάστηκαν από τη δημαγωγία και την ανικανότητα. Ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα. Ζητούν ασφάλεια, δουλειές, χαμηλότερους φόρους, μια καλύτερη καθημερινότητα. Ζητούν κυρίως να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Να ελπίζουν βάσιμα ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Από το πολιτικό τους σύστημα απαιτούν ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα. Και κυρίως αποτελεσματικότητα. Σε αυτά τα αιτήματα θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γύρω από αυτούς τους στόχους καλεί σε συμπόρευση όλους τους πολίτες.

Στον δρόμο για την Ελλάδα που αξίζουμε, ας κάνουμε πρώτο σταθμό προόδου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Και όπως λέει και ο Κίπλινγκ, σε ένα από τα αγαπημένα μου ποιήματα, το «Αν»: «ας εμπιστευτούμε τον εαυτό μας όταν ο κόσμος δεν μας πιστεύει … και ας ονειρευτούμε χωρίς να γίνουμε σκλάβοι των ονείρων μας». Ας ξεκινήσουμε τη δική μας Επανάσταση για την φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι, το μπορούμε! Το αξίζουμε! Αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Σας καλώ, λοιπόν, να υπερψηφίσετε τις Προγραμματικές μας Δηλώσεις που οδηγούν όλους τους Έλληνες σε ένα καλύτερο αύριο.

Σας ευχαριστώ.