Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη



Συνάντηση με τον Επίτροπο για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, ενόψει και της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί την ουσιαστική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και υπογράμμισε ότι η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση κρίσεων είναι καθοριστικής σημασίας.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Κύριε Επίτροπε, αγαπητέ Χρήστο, χαίρομαι πάρα πολύ για αυτήν την επίσκεψη. Η χαρά είναι και προσωπική διότι συνδεόμαστε με μια φιλία πολλών ετών, είναι όμως και μια χαρά θεσμική, διότι σε υποδέχομαι ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας για να σε συγχαρώ για τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο επιτέλεσες και επιτελείς τα καθήκοντά σου ως Επίτροπος σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο χαρτοφυλάκιο.

Υπήρξα από τους πρώτους υπερασπιστές της ανάγκης να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας. Ο μηχανισμός αυτός παίρνει σάρκα και οστά κάτω από τη δική σου καθοδήγηση. Και αυτή είναι μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για την Ευρώπη της επόμενης μέρας. Μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και μια δυνατότητα ως Ελλάδα να προσφέρουμε βοήθεια όποτε αυτή μας ζητηθεί, αλλά να δεχθούμε τη βοήθεια όποτε εμείς βρεθούμε σε μια φάση κρίσης και ανάγκης. Γνωρίζεις καλά, το έχουμε συζητήσει, ότι δρομολογούμε μια ουσιαστικότατη αναδιαμόρφωση στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, ώστε να μη ξαναζήσουμε ποτέ τραγωδίες όπως αυτή που ζήσαμε πέρυσι στο Μάτι. Συμπληρώνεται την Τρίτη ένας χρόνος από αυτήν την καταστροφή που πιστεύω ότι χάραξε τη μνήμη κάθε Έλληνα. Ποτέ ξανά. Και αυτό το «ποτέ ξανά» έχει να κάνει με εθνικές δυνατότητες, με την εθνική αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Αλλά έχει να κάνει και με ευρωπαϊκές δυνατότητες. Θα είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια. Οι φυσικές καταστροφές αφορούν πρωτίστως τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά όταν μιλάμε για καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, οι μεγάλες πλημμύρες. Θα μας συνοδεύουν, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα στο μέλλον, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Και θα το κάνουμε με ευσυνειδησία, με επαγγελματισμό και δίνοντας πάντα απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας.

Ήδη έχω ανακοινώσει ότι ο τηλεφωνικός αριθμός 112  θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος στο τέλος του έτους. Αποτελούσε ένα δράμα για τη χώρα ότι δεν είχαμε καταφέρει να λειτουργήσουμε αυτόν τον μηχανισμό. Και βέβαια εν τω μεταξύ, εντός ενός μήνα θα έχουμε ένα σύστημα ειδοποίησης με μηνύματα και με geolocation, ώστε να μπορούμε να στέλνουμε τουλάχιστον μηνύματα στις περιπτώσεις εκείνες που πρέπει να ειδοποιηθούν συμπολίτες μας οι οποίοι κινδυνεύουν.

Και  πάλι χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι  εδώ σήμερα και χαίρομαι που με τιμάς με την εμπιστοσύνη σου και την φιλία σου. Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα μελλοντικά σου καθήκοντα».




ΕΛ. ΑΣ.: Βρέθηκαν 1.500 αστυνομικοί μέσα σε «αλεπότρυπες»



Η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει βρει πολλούς αστυνομικούς, ίσως περισσότερους από 1.500, που είχαν τοποθετηθεί σε «αλεπότρυπες», μακριά από χρήσιμες θέσεις πρώτης γραμμής, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Σταύρος Μπαλάσκας.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μπαλάσκας είπε ότι βρέθηκαν άτομα που είχαν τοποθετηθεί στην μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας μολονότι είναι άσχετα με τη μουσική και δεν γνωρίζουν «ούτε το κλειδί του σολ».

Η εξέταση του προσωπικού έχει επιτρέψει την επιστροφή 350 και πλέον αστυνομικών στην Άμεση Δράση, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα Εξάρχεια, ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών δήλωσε πως «θα ξεκαθαρίσουν, τελεία και παύλα».

Τόνισε πως αυτό συνιστά απόφαση της συντεταγμένης πολιτείας, η οποία πλέον έχει πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την ανομία που επικρατεί στην συνοικία, και θα δράσει με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σημείωσε αιχμηρά πως οι «ψευδοαναρχικοί» και οι «μπαχαλάκηδες» που προειδοποιούν ότι θα αντισταθούν στους αστυνομικούς έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν, όμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου.


Πηγή : liberal.gr


Εσείς το ξέρατε; Να γιατί τα ξενοδοχεία βάζουν ένα σοκολατάκι στο μαξιλάρι!



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχει πάντα ένα μικρό σοκολατάκι στο μαξιλάρι; Κι όμως μια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτό…

Αν έχετε σταθεί κι εσείς τυχεροί και κατά την άφιξή σας στο ξενοδοχείο συναντήσαμε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη -ένα μικρό σοκολατάκι στο μαξιλάρι σας- μάθετε την ιστορία που “κρύβεται” πίσω από αυτή τη γλυκιά χειρονομία.

Σοκολατάκι στα ξενοδοχεία

Η ιστορία και ο ηθοποιός Κάρι Γκραντ

Κάποια στιγμή στις αρχές του 1950, ο ηθοποιός Κάρι Γκραντ βρέθηκε στο πολυτελές Mayfair Hotel στο κέντρο του Σεντ Λούις, μία από τις πολλές φορές που έμενε εκεί. Συνεχώς διάλεγε τη σουίτα του τελευταίου ορόφου και πάντα συναντούσε εκεί μια συγκεκριμένη γυναίκα… Μία από αυτές τις φορές η γυναίκα που συναντούσε ο Γκραντ είχε φθάσει πριν από εκείνον στη σουίτα και ο ηθοποιός είχε φροντίσει σε συνεννόηση με το ξενοδοχείο να της αφήσει σοκολατένια ίχνη. Στο σαλόνι, στην κρεβατοκάμαρα, απέναντι από το κρεβάτι, και φυσικά πάνω στο μαξιλάρι.

Ο διευθυντής του Mayfair έμαθε για το τέχνασμα της σοκολάτας του Γκραντ, πιθανότατα επειδή ο ηθοποιός είχε αναθέσει -κρυφά- σε κάποιον υπάλληλο του ξενοδοχείου να αγοράσει και να τοποθετήσει στο δωμάτιο τα σοκολατάκια. Η ιδέα του άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισε να βάζει στα μαξιλάρια των κρεβατιών όλων των δωματίων ένα σοκολατάκι, πουλώντας το μάλιστα σαν μια από τις πολλές, βασικές ανέσεις του ξενοδοχείου.

Επίσης, η ιδέα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που το ξενοδοχείο προς τιμήν του ηθοποιού, ονόμασε τη σουίτα του «Cary Grant» και το εστιατόριό του «Robie» από τον John Robie, που ήταν ο χαρακτήρας του Κάρι Γκραντ στην ταινία «To Catch a Thief».

Η σουίτα “Cary Grant”

Η φήμη για το σοκολατάκι διαδόθηκε και πολλά ξενοδοχεία υιοθέτησαν την πρακτική, αν και η Mayfair τη διέκοψε μετά από λίγα χρόνια. Πρόσφατα, όμως, όταν το ξενοδοχείο πωλήθηκε και άλλαξε διεύθυνση αλλά και όνομα (πλέον Magnolia Hotel St. Louis), η παράδοση με το σοκολατάκι επανήλθε!

Για τους λάτρεις της σοκολάτας που δεν τους φτάνει ένα μόνο σοκολατάκι, αυτά είναι τα πιο… “σοκολατένια” ξενοδοχεία στον κόσμο!


Γιατί τα ξενοδοχεία παρέχουν σαπούνια και σαμπουάν, όμως ποτέ δεν δίνουν οδοντόκρεμα;

Πολλά ξενοδοχεία και διαμερίσματα παρέχουν προϊόντα όπως σαμπουάν, σαπούνια και λοσιόν; Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί λείπει πάντα ένα απαραίτητο καθημερινά προϊόν, το οποίο είναι η οδοντόκρεμα;

Σύμφωνα λοιπόν με μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, οι ανέσεις που παρέχει το κάθε ξενοδοχείο βασίζονται πάντοτε στα αποτελέσματα ερευνών για τη ζήτηση που υπάρχει από τους καταναλωτές. Με απλά λόγια, στα ξενοδοχεία δεν διατίθεται οδοντόκρεμα, γιατί δεν υπάρχει ζήτηση.

προϊόντα περιποίησης σε ξενοδοχεία

Μάλιστα, μια συγκεκριμένη αλυσίδα ξενοδοχείων ανακοίνωσε ότι προσφέρει πλέον οδοντόκρεμα, αλλά εφόσον αυτό ζητήθηκε από αρκετούς πελάτες της.

Η συνήθης τακτική των ξενοδοχείων είναι αφενός να εξετάζουν τα αιτήματα των πελατών τους και αφετέρου να κάνουν ό,τι και οι ανταγωνιστές τους. Όταν κάποιο ανταγωνιστικό ξενοδοχείο δεν προσφέρει οδοντόκρεμα, γιατί να το κάνει κάποιος στο δικό του;

Επιπλέον, η οδοντόκρεμα δεν ανήκει στα προϊόντα με βάση τα οποία αξιολογείται η ποιότητα ενός ξενοδοχείου. Έτσι εφόσον δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους αξιολογητές, οι υπεύθυνοι δεν μπαίνουν σε αυτό το επιπλέον έξοδο.


Πηγή


Συνελήφθη δραπέτης των φυλακών Κασσάνδρας



Στα χέρια των αστυνομικών της Ομάδας Διαχείρισης Μετανάστευσης έπεσε ένας 50χρονος αλλοδαπός που είχε αποδράσει από το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας, όμως δεν ήταν ένας από τους δυο οι οποίοι διαπιστώθηκε το πρωί της Πέμπτης πως είχαν δραπετεύσει!

Οι συγκεκριμένοι αλλοδαποί, που είχαν αναλάβει αγροτικές εργασίες στις φυλακές, δεν ήταν παρόντες στην καταμέτρηση κι έτσι κηρύχθηκαν δραπέτες, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς και με ποιον τρόπο απέδρασαν. Όμως, στο πλαίσιο της κινητοποίησης για τον εντοπισμό τους, συνελήφθη στην Πρέβεζα ένας άλλος δραπέτης των ίδιων φυλακών Κασσάνδρας!

Ο 50χρονος υποβλήθηκε σε έλεγχο από άνδρες της Ασφάλειας, αλλά δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και δήλωσε ψεύτικα στοιχεία ταυτότητας. Όταν συνελήφθη, προέκυψε ότι θεωρούνταν δραπέτης καθώς δεν είχε επιστρέψει από τακτική άδεια που είχε πάρει ενώ εξέτιε ποινή κάθειρξης δέκα ετών για ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα, που του είχε επιβληθεί με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων. Με εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, οδηγήθηκε εκ νέου στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης.


Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Αυτεπάγγελτη η επέμβαση στα ΑΕΙ



Ο εισαγγελέας και η αστυνομία μπορούν να παρεμβαίνουν όταν διαπιστώνεται ότι μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο τελούνται παράνομες πράξεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας διάταξης για την προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων και την κατάργηση του ασύλου. Οι Αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός των Ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, για το θέμα συναντήθηκαν χθες η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα ρύθμιση θα είναι λιτή και θα κινείται στη φιλοσοφία του νόμου 4009/2011. Βεβαίως, σημαντικός θα είναι ο ρόλος και του πρύτανη για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

«Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία. Είναι ένα πάρα πολύ ώριμο αίτημα της κοινωνίας», υπογράμμισε χθες (Πρακτορείο 104,9 FM) η κ. Κεραμέως. «Στόχος μας είναι να μη χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για να χαρακτηρίσει κάποιος την πράξη. Με το ισχύον σύστημα, σήμερα οι Αρχές μπορούν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως μόνο αν πρόκειται για κακούργημα ή εγκλήματα κατά της ζωής. Πρέπει, όμως, κάποιος να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πράξη. Εμείς λέμε ότι αν, για παράδειγμα, ένας φοιτητής πέσει θύμα βιαιοπραγίας στο πανεπιστήμιο, να μπορεί ο ίδιος ή κάποιος που είναι μαζί του να ειδοποιεί τις Αρχές, ούτως ώστε αυτές να επέμβουν μέσα στον χώρο», συμπλήρωσε.

Η ρύθμιση για το άσυλο θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης και θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Για τα πανεπιστήμια, πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να εφαρμόσει στην πράξη τις αρχές της αυτοδιοίκησης, για τις οποίες τα ΑΕΙ κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχουν διαμαρτυρηθεί ότι καταπατούνται στην πράξη από τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει από τις συγκλήτους των ΑΕΙ που συναίνεσαν στην ίδρυση νέων τμημάτων, να καλύψουν τις ανάγκες τους σε διδακτικό προσωπικό με ανακατανομή των πιστώσεων για συμβασιούχους υπέρ των νέων τμημάτων.

Από την άλλη, λόγω του σεισμού αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση της κ. Κεραμέως με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός επρόκειτο να ενημερώσει την ομοσπονδία για τις (λίγες) αλλαγές στο νέο εξεταστικό σύστημα, με μείωση της διδακτέας - εξεταστέας ύλης για τη Γ΄ Λυκείου. Βέβαια, στις προθέσεις της υπουργού Παιδείας είναι να προχωρήσει σε εξορθολογισμό της ύλης της Γ΄ Λυκείου σε όλα τα μαθήματα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Τέλος, όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν περί τα τέλη του Αυγούστου. Πέρυσι, οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 27 Αυγούστου.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής



Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη στιγμή ο κρατικός μηχανισμού μετά το σημερινό σεισμό, από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο και από τον Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Αρχιπύραχο Ιωάννη Καραμαλίκη.

Παράλληλα ενημερώθηκε για την μετασεισμική ακολουθία από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά.
Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα που επέδειξαν.

Στη συνέχεια έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Κ. Μητσοτάκης: «Επισκέφθηκα το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων με σκοπό να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άντρες που εργάζονται εδώ, για την άμεση ανταπόκρισή τους στον σεισμό που έπληξε σήμερα την Αθήνα. Θέλω για άλλη μια φορά να πω ένα μεγάλο μπράβο στον κρατικό μηχανισμό ο οποίος κινητοποιήθηκε πολύ γρήγορα, ακολουθώντας όλα τα επιχειρησιακά σχέδια και πιστεύω ότι ανταποκρίθηκε πολύ ικανοποιητικά σε αυτό το έκτακτο περιστατικό. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, έχουμε μάθει να ζούμε με σεισμούς. Αυτός ήταν ένας ακόμα -θα γίνουν και άλλοι στο μέλλον- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και το πρώτο μέλημα του κράτους είναι να προστατεύει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο η δική μας η δουλειά δεν είναι να μπλεκόμαστε στα πόδια των επιχειρησιακών την ώρα της κρίσης. Ένα μόνο μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κρατικό μηχανισμό που ανταποκρίθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε αυτό το περιστατικό».




Επίθεση αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ



Αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας καταδρομική επίθεση με βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Η επίθεση  έγινε στη Χαριλάου Τρικούπη, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου σταθμεύει... παραδοσιακά η κλούβα των ΜΑΤ. 

Οι αντιεξουσιαστές εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα από τα στενά και πέταξαν τις βόμβες μολότοφ και αμέσως μετά εξαφανίστηκαν.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ζημιές ή προσαγωγές ατόμων.


45 μετασεισμοί - Ζημιές σε 15 κτίρια



Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε περίπου μια ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του δήμου Αθηναίων, υπό τον γενικό γραμματέα του δήμου Λευτέρη Καστανάκη, οι ζημιές είναι περιορισμένες και παρατηρούνται, έως τώρα, σε 15 κτίρια σε όλη την Αθήνα, στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκαταλελειμμένα ή ακατοίκητα διατηρητέα.