Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Ισχυρός σεισμός 5,3 ρίχτερ στην Αθήνα



Ο σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 

Με τις πρώτες πληροφορίες το επίκεντρο είναι 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και το εστιακό βάθος του σεισμού 12 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες προέρχεται από το ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον σεισμό το 1999.




Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση στην Αθήνα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στην Κόρινθο, Αίγινα, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, βόρεια Εύβοια, Σύρο, Τανάγρα, Λιβαδειά, Ελευσίνα, Χαλκίδα και στην Ιτέα.


Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών



Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο στην διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και στις περιοχές της Νέας Ιωνίας και του Γέρακα.

Πρωινές ώρες της 18-7-2019, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ., της Ο.Π.Κ.Ε., και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι Αχαρνές, Νέα Ιωνία, καθώς επίσης και στους καταυλισμούς στην Αγία Σωτήρα Αχαρνών, και Γέρακα, συνελήφθησαν εννέα (9) άτομα (επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί) ηλικίας από 28 έως 66 ετών, μέλη της σπείρας. Επιπλέον συνελήφθη μία 60χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης για πλαστογραφία και απάτη.

Ειδικότερα, κατόπιν συστηματικής έρευνας για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην αποθήκευση, νόθευση, επανατυποποίηση και διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης στις ανωτέρω περιοχές και μετά από εξακριβώσεις χώρων και ταυτοποίηση ατόμων, επετεύχθη ο εντοπισμός τους και διαπιστώθηκε η εγκληματική τους δράση.

Από τις έρευνες σε οικίες και χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

-2- κιλά και -580,2- γραμμάρια ηρωίνης
-265,5- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης
-0,1- γραμμ. κοκαΐνης
-2- τσιγαριλίκια ακατέργαστης κάνναβης
-39- δισκία ναρκωτικών
-3.775,5- γραμμάρια άγνωστης χημικής ουσίας, κατάλληλης για την επαύξηση των ποσοτήτων ηρωίνης
-2- ζυγαριές ακριβείας
-1- πιστόλι με γεμιστήρα
-28- φυσίγγια
-3- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
-1- μοτοσυκλέτα
-21.380- ευρώ
-18- κινητά τηλέφωνα





Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Η πόλη της Ιταλίας που χτίστηκε από Κρητικούς και μιλάνε ελληνικά



H κωμόπολη-οικισμός Castrignano dei Greci, βρίσκεται νότια από την πόλη Λέτσε, είναι μία μικρή πόλη της οποίας οι κάτοικοι μιλούν μια ελληνική διάλεκτο και η οποία χτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής.
Από τον 8ο αιώνα π.Χ., η Σικελία και η Κάτω Ιταλία αποτέλεσαν το πεδίο μιας εκπληκτικής αποικιακής δραστηριότητας του αρχαίου Ελληνισμού, του οποίου τα σημάδια και οι μαρτυρίες παραμένουν ακόμα ζωντανά.
Είναι μία μικρή πόλη της οποίας οι κάτοικοι μιλούν μια ελληνική διάλεκτο και η οποία χτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής.
Από τον 8ο αιώνα π.Χ., η Σικελία και η Κάτω Ιταλία αποτέλεσαν το πεδίο μιας εκπληκτικής αποικιακής δραστηριότητας του αρχαίου Ελληνισμού
Οι περίφημοι Γκρεκάνοι κατοικούν στις εννιά κωμοπόλεις και οικισμούς – ζωντανά ιστορικά μνημεία που απλώνονται νοτίως της πόλης Λέτσε, σε μια περιοχή γνωστή ως Grecia Salentina (Γκρετσία Σαλεντίνα). Είναι τα Calimera, Castrignano dei Greci, Corigliano d’Otranto, Martano, Martignano, Soleto, Sternatia, Zollino και Melpignano.
Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους είναι τα ήθη, τα έθιμα, τα μουσικά ακούσματα και κυρίως η γλώσσα τους -η γρεκάνικη διάλεκτος- με τους αρχαϊσμούς, την πλούσια συντακτική πλοκή και τις όμορφες εκφράσεις της. Είναι μια μοναδική στον κόσμο διάλεκτος που αναδίδει έντονα άρωμα και πολιτισμό αρχαίο ελληνικό.
Οι περίφημοι Γκρεκάνοι κατοικούν στις εννιά κωμοπόλεις και οικισμούς – ζωντανά ιστορικά μνημεία που απλώνονται νοτίως της πόλης Λέτσε
Αυτό που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους είναι τα ήθη, τα έθιμα, τα μουσικά ακούσματα και κυρίως η γλώσσα τους -η γρεκάνικη διάλεκτος
Πολλοί διακεκριμένοι Ιταλοί και Έλληνες επιστήμονες ασχολήθηκαν μ’ αυτό το ιδιαίτερο γλωσσικό θέμα καταλήγοντας ωστόσο σε διάφορες απόψεις.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, κάποιοι άλλοι ότι κατάγονται από τους Βυζαντινούς και συνεπώς η ελληνόφωνη διάλεκτος μεταφέρθηκε στην Απουλία μέσα από τις μεταναστευτικές κινήσεις ελληνικών πληθυσμών (κυρίως της Πελοποννήσου) που έλαβαν χώρα από τον 6ο έως τον 12ο αιώνα μ.Χ.
Πολλοί διακεκριμένοι Ιταλοί και Έλληνες επιστήμονες ασχολήθηκαν μ’ αυτό το ιδιαίτερο γλωσσικό θέμα καταλήγοντας ωστόσο σε διάφορες απόψεις.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί κάτοικοι των ελληνόφωνων χωριών της Απουλίας είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, κάποιοι άλλοι ότι κατάγονται από τους Βυζαντινούς
Castrignano dei Greci: Από την Κάντια στο Βυζάντιο
Το Καστράκι των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει η επίσημη ονομασία του Castrignano dei Greci, μόλις 4 χλμ. μακριά από το Μartano. Η αναστυλωμένη κρύπτη του Αγίου Ονούφριου στο κέντρο της πόλης, που φέρει ίχνη από αγιογραφίες και διαθέτει μια ελληνική επιγραφή με τη χρονολογική ένδειξη 1237, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο οικισμός κτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής: το όνομα Καντιώτης (Κάντια / Κρήτη) είναι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των 4.000 κατοίκων του, στοιχείο που φανερώνει έμμεσα την καταγωγή τους.
Το Καστράκι των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει η επίσημη ονομασία του Castrignano dei Greci, μόλις 4 χλμ. μακριά από το Μartano.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο οικισμός κτίστηκε από Κρήτες της μινωικής εποχής: το όνομα Καντιώτης (Κάντια / Κρήτη) είναι αρκετά συνηθισμένο μεταξύ των 4.000 κατοίκων του, στοιχείο που φανερώνει έμμεσα την καταγωγή τους.
Εξέχουσα προσωπικότητα του Castrignano dei Greci υπήρξε ο Ιταλός φιλόλογος Angelo Cotardo. Με όραμα και σθένος, πρωτοστάτησε σε μια εκστρατεία υπέρ της διάσωσης της ελληνικής διαλέκτου, την οποία δίδασκε ο ίδιος στα σχολεία της κωμόπολης.
Χάρη στις επίμονες προσπάθειές του, κατάφερε τελικά να πάρει ειδική άδεια από την ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να διδάσκει τη γρεκάνικη διάλεκτοκαι στα άλλα χωριά της περιοχής.
Εξέχουσα προσωπικότητα του Castrignano dei Greci υπήρξε ο Ιταλός φιλόλογος Angelo Cotardo. Με όραμα και σθένος, πρωτοστάτησε σε μια εκστρατεία υπέρ της διάσωσης της ελληνικής διαλέκτου, την οποία δίδασκε ο ίδιος στα σχολεία της κωμόπολης.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική γλώσσα να παραμείνει ζωντανή στα όρια της Grecia Salentina, ενώ από το 1977 ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ το Κέντρο Κοινωνικών Σπουδών, όπου φοιτούν όσοι επιθυμούν να διδαχτούν τη γλώσσα και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό.

Πηγή: zarpa.gr


Παναγιωτόπουλος για Συμφωνία των Πρεσπών: Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι



Σε διευκρινιστικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την έξοδό του από την Βουλή, με αφορμή τη χθεσινή του δήλωση στο συνέδριο του Economist για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Νίκος Παναγιωτόπουλος : «εξηγούμαι λοιπόν για να μην παρεξηγούμαι χθες στο συνέδριο του ECONOMIST μπροστά σε διεθνές ακροατήριο είπα ότι για να σταθεί η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να μην παραβιάζονται ουσιώδεις όροι της από κάποιο μέρος.

Ήταν σαφές ο αποδέκτης… ήταν σαφές για ποιον ήταν.

Απλά αυτό έγινε ανεπαισθήτως στη διπλωματική γλώσσα που άρμοζε στην συγκεκριμένη περίσταση.

Είναι μια νομική θεώρηση δεν έχει καμία σχέση με το αν μας  αρέσει ή δεν μας αρέσει.

Η συμφωνία προφανώς δεν μου αρέσει

Προφανώς δεν αρέσει  στην Νέα Δημοκρατία

Προφανώς δεν αρέσει στην Κυβέρνηση…

Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι υλικό προς στρέβλωση».


Μπράβοι ζητούσαν χρήματα για προστασία μέχρι από περίπτερα!


Οι «σκληροί» της Σαλαμίνας είχαν αρχίσει να «μεγαλώνουν» και να τρομοκρατούν ιδιοκτήτες καταστημάτων, καφετεριών μέχρι και… περιπτέρων. Φαίνεται όμως ότι δεν τους έφταναν τα λεφτά της «προστασίας» και ήθελαν να χρησιμοποιούν το φεριμπότ της γραμμής δωρεάν.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής είναι συνηθισμένοι να καταγράφουν «μηνιάτικα» ομάδων εκβιαστών, αλλά… τζάμπα μετακινήσεις από Σαλαμίνα – Πέραμα δεν ακούνε συχνά!

Στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων βρέθηκε ατζέντα με χρηματικά ποσά και ονόματα καταστημάτων, που σύμφωνα με την αστυνομία παραπέμπουν στα ποσά της «προστασίας». Ωστόσο, πολλοί από τους ιδιοκτήτες που κλήθηκαν δεν κατέθεσαν ότι έδιναν χρήματα, εξαιτίας του φόβου που είχε σκορπίσει η «μαφία της Σαλαμίνας» στο νησί. Η ταρίφα, ανάλογα με το κατάστημα ή τη σχέση που είχαν με τον ιδιοκτήτη, κυμαινόταν από 50 έως 250 ευρώ, καθώς πολλές φορές ήταν και «διαλλακτικοί».

Οι γνωριμίες στην αστυνομία και στον δήμο

Ένας από τους συλληφθέντες, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, προσπαθούσε μέσω τρίτων να πείσει ιδιοκτήτη καταστήματος να του δώσει χρήματα για «προστασία» και έτσι να αποφύγει το κάψιμο του μαγαζιού του από «κάποια κακά παιδιά στη Σαλαμίνα», χρησιμοποιώντας τις «γνωριμίες που είχε στην αστυνομία και στον δήμο». Σε αντίθετη περίπτωση, για έναν από τους κατηγορουμένους «θα ήταν μεγάλη προσβολή». Άλλος ιδιοκτήτης κατέθεσε ότι είχε δώσει «τρεις χιλιάδες ευρώ προκειμένου να εμποδίσουν δήθεν κάποιον να του κάψει το μαγαζί». Βέβαια, μόλις το έκανε, η σπείρα τού ζητούσε 300 ευρώ τον μήνα για… μόνιμη «προστασία».

«Μωρή π…. θα δώσεις προστασία»

Πριν από λίγες μέρες σε ένα από τα καφέ της Σαλαμίνας, η ομάδα των «μπράβων» πήγε να πουλήσει «προστασία». Εκεί όμως τα αίματα άναψαν, όταν ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε και τότε βγήκαν τα όπλα και τα μαχαίρια. «Μωρή π…να, θα δώσεις προστασία» φέρεται να είπε ένας από τους «φουσκωτούς» και με ένα μαχαίρι τραυμάτισε στο χέρι έναν από τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, ο καβγάς συνεχίστηκε… «Θα σας γ…με όλους» φέρεται να είπε ένας από τους αρχηγούς της ομάδας και πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα πριν στρέψει την κάννη του όπλου του προς τους θαμώνες του καφέ.

Τελικά, οι αστυνομικοί του Τμήματος Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν συνολικά έξι άτομα και ο ανακριτής προφυλάκισε τέσσερα. Το πρωί της Πέμπτης θα απολογηθεί και ο τελευταίος από τους συλληφθέντες. Ο συνήγορος υπεράσπισής του Γιάννης Γλύκας δήλωσε στο zougla.gr: «O εντολέας μου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τις αποδιδόμενες κατηγορίες, ”πληρώνει” την υπερβολικής αυστηρότητας έκδοση του εντάλματος σύλληψης λόγω του γεγονότος ότι βρέθηκε σε λάθος χώρο και χρόνο. Ανθρωπιστικά βοήθησε τον τραυματισθέντα σοβαρά συνάνθρωπο – συγκατηγορούμενό του μεταφέροντάς τον στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας χωρίς να συμμετάσχει σε καμία αξιόποινη πράξη. Πάντοτε στη διάθεση των Αρχών, προτεινόμενος μάρτυρας του συγκατηγορουμένου του αρχικώς, προσαγόμενος από τις προανακριτικές αρχές και χωρίς να του απαγγελθεί καμία κατηγορία, εμφανίστηκε αυθορμήτως ενώπιον των ανακριτικών αρχών».


Πηγή


Στην Ελλάδα ο μεγαλοεπενδυτής Γουάτσα. Συναντήθηκε με Μητσοτάκη



Συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού ομίλου Fairfax, Πρεμ Γουάτσα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκε η αποφασιστικότητα για την εμπροσθοβαρή εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων με σειρά άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γουάτσα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις.

Συνάντηση με τον επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Fairfax, Prem Watsa. Με χαρά διαπίστωσα το ενδιαφέρον του για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς, όπως ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, η αγορά ακινήτων και οι τουριστικές επενδύσεις.





Αυξάνονται οι χρεώσεις για αναλήψεις με κάρτες από ΑΤΜ άλλων τραπεζών


Πιο ακριβά γίνονται τα μετρητά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν την χρεωστική τους κάρτα για να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδοθεί η κάρτα τους.

Όσοι, θέλουν να κάνουν ανάληψη μετρητών, θα πρέπει να αναζητούν ATM της δικής τους τράπεζας για να γλυτώσουν την επιβάρυνση των τριών ευρώ.



Συνελήφθησαν 11 οδηγοί ταξί για «πειραγμένα» ταξίμετρα




Στο πλαίσιο διενέργειας στοχευμένων δράσεων και εξειδικευμένων τροχονομικών ελέγχων σε Ταξί, πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 -7-2019 από αστυνομικούς των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, εξόρμηση στο Λιμάνι του Πειραιά και στο Κέντρο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω τροχονομικών ελέγχων, συνελήφθησαν 11 οδηγοί ταξί, διότι είχαν επέμβει σκόπιμα με ειδικές συνδεσμολογίες (καλωδιώσεις, συσκευές) στις ταμειακές μηχανές, βραχυκυκλώνοντας ή θέτοντας εκτός λειτουργίας αυτές, προκειμένου να μην προβαίνουν στην έκδοση φορολογικών αποδείξεων και κατά τον τρόπο αυτό να αποφεύγουν την καταβολή των αναλογούντων φόρων.

Τα μέσα παρεμβολής (ταμειακές μηχανές, συνδεσμολογίες, καλωδιώσεις κ.λπ.) κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Παράλληλα, βεβαιώθηκαν 23 παραβάσεις ειδικών διατάξεων που αφορούν στο νόμιμο της κυκλοφορίας και οδήγησης ταξί, καθώς και τήρησης φορολογικών διατάξεων, ενδεικτικά δε :

οδηγός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επίδραση οινοπνεύματος,
οδηγός διαπιστώθηκε ότι κατείχε δύο (2) έντυπα άδειας οδήγησης,
οδηγός διαπιστώθηκε ότι είχε τοποθετήσει ηλεκτρονική συσκευή (tablet), στην οποία είχε εγκαταστήσει εφαρμογή καταγραφής οφειλόμενου αντιτίμου, η οποία κατά τη διάρκεια της διαδρομής εμφάνιζε στην οθόνη ψηφιακό ταξίμετρο, χωρίς όμως τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής απόδειξης.

Παρόμοιες ειδικές εξορμήσεις θα προγραμματισθούν και θα πραγματοποιηθούν και στο μέλλον, σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής.





Οδηγίες για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας


Οδηγίες στον ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4611/2019 για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας και την κατάργηση του ορίου ηλικίας των 55 ετών που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου για τη χορήγησή τους δίνονται με εγκύκλιο που υπέγραψαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης.

Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις Οκτωβρίου, που θα λάβουν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι αναπροσαρμογές θα αφορούν 57.522 συζύγους και 1.894 παιδιά έως 24 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «με τις κοινοποιούμενες διατάξεις, οι οποίες καταλαμβάνουν και δικαιούχους σύνταξης λόγω θανάτου που έχει επέλθει από τις 13 Μαΐου 2016 και στους οποίους έχει απονεμηθεί ή εκκρεμεί σύνταξη θανάτου:

1. Καταργείται το όριο ηλικίας που απαιτούνταν από το άρθρο 12 του ν. 4387/2016, προκειμένου ο επιζών/μέρος συμφώνου συμβίωσης να συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη θανάτου και μετά την πρώτη τριετία. Επομένως, από τις 17 Μαΐου 2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 19), ο επιζών σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του.

2. Επανακαθορίζεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του άρθρου 19 του ν. 4611/2019 (δηλαδή από 17.5.2019) το δικαιούμενο ποσοστό σύνταξης λόγω θανάτου για τον επιζώντα σύζυγο/μέρος συμφώνου συμβίωσης στο 70% της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Αναλυτικότερα, ο υπολογισμός του νέου ποσού του επιζώντος συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης έχει ως εξής:

– Εάν υπάρχει μόνο επιζών ή μέρος που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το 70%. Εάν ο γάμος/σύμφωνο συμβίωσης έλαβε χώρα μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος και η διαφορά ηλικίας μεταξύ του αποβιώσαντος και του συζύγου –αφαιρουμένου του διαστήματος του γάμου/συμφώνου συμβίωσης– είναι μεγαλύτερη των 10 ετών, το ποσοστό για κάθε πλήρες έτος διαφοράς μειώνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εδάφιο α΄ της παρ. 4Α του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

– Εάν υπάρχει, εκτός από τον επιζώντα, και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών σύζυγος, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος. Σε αυτή την περίπτωση, τα ποσοστά που δικαιούνται ο επιζών και ο διαζευγμένος σύζυγος ανακαθορίζονται με βάση τα οριζόμενα στο εδάφιο β΄ της παρ. 4Α του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει.

– Εάν ο θανών καταλείπει ένα τέκνο, αυτό λαμβάνει το 25% του ποσού της σύνταξής του. Εάν το τέκνο είναι αμφιτεροπλεύρως ορφανό και δεν δικαιούται σύνταξη από τους δύο γονείς, τότε λαμβάνει ποσοστό 50%.

– Εάν ο θανών καταλείπει περισσότερα του ενός τέκνα, τότε:

Ι) Εάν υπάρχει επιζών σύζυγος ή/και διαζευγμένος, στα τέκνα θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση από το 100% της σύνταξης του θανόντος του ποσοστού 70% που δικαιούται ο επιζών ή/και ο διαζευγμένος (δηλαδή, στα τέκνα επιμερίζεται το 30%).

ΙΙ) Εάν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των τέκνων, τότε έκαστο θα λάβει το 25% του ποσού της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα των ποσοστών τους να μην υπερβαίνει το ποσό της σύνταξης του θανόντος, οπότε και τα ποσοστά αυτά θα πρέπει να επανακαθοριστούν αναλογικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 4Β του αρ. 12 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει».

Επίσης, η εγκύκλιος εξηγεί τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μείωση της σύνταξης κατά 50% μετά την πάροδο της πρώτης τριετίας για τους επιζώντες που εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


FAZ: «Η ανάγκη των Ελλήνων για θαυματοποιούς καλύφθηκε»



«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έκανε την Ευρώπη και τον χρηματοπιστωτικό κόσμο να κρατούν την αναπνοή τους. Πολλοί πίστευαν στις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη πως η κρίση του χρέους θα μπορούσε να λυθεί απλά με μαγικά. Σήμερα, μόνο λίγοι βασίζονται σε πολιτικούς ταχυδακτυλουργούς», γράφει σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσαν απλώς να εξαφανίσουν μαγικά την κρίση χρέους από τη χώρα τους. Και πολλοί Έλληνες τους πίστευαν. Είχαν μιαν ασυνήθιστη σχέση με την πραγματικότητα{…}. Τέσσερα χρόνια μετά (το δημοψήφισμα), δηλαδή τώρα, η Ελλάδα ψήφισε ξανά και η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Σχεδόν το 58% των Ελλήνων συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, εκ των οποίων το 39,85% ψήφισε υπέρ του να κυβερνήσει τη χώρα ο φιλελεύθερος πολιτικός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάσσεται υπέρ της την αξιοπιστίας και της σοβαρότητας. Ο κ. Μητσοτάκης διεξήγαγε μια εκλογική εκστρατεία με την οποία δεν θα μπορούσε να έχει κερδίσει το 2015. Απέφυγε τις μεγάλες υποσχέσεις. Τις συμφωνίες με τους δανειστές, από την εύνοια των οποίων θα εξακολουθεί να εξαρτάται η υπερχρεωμένη χώρα και στο μέλλον, δεν θέλει να τις σκίσει όπως κάποτε ο Τσίπρας. Κάτι τέτοιο δεν θα το υποστήριζαν ούτε και οι Έλληνες», εκτιμά ο Γερμανός αρθρογράφος.

«Μόνο λίγοι πιστεύουν πια σε πολιτικούς θαυματοποιούς στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, είναι μόνο το 3,44% των ψηφοφόρων. Αυτό είναι εν πάση περιπτώσει το ποσοστό των ψήφων που έλαβε ο Γιάνης Βαρουφάκης με το νέο αριστερό του κόμμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να μιλάει όπως πριν από τέσσερα χρόνια. Μόνο που δεν θέλει κανείς να ακούει. Ο κ. Τσίπρας, αντιθέτως, θα μπορούσε να ενεργήσει πιο έξυπνα. Είναι ικανός να προσπαθήσει τώρα να επανεφεύρει τον εαυτό του στην αντιπολίτευση. Μια φορά το έχει επιτύχει ήδη. Από επαναστάτης αρχικά έγινε ένας αριστερός πραγματιστής. Σε αυτόν τον ρόλο θα μπορούσε να επιβιώσει πολιτικά. Η ανάγκη των Ελλήνων για θαυματοποιούς καλύφθηκε», καταλήγει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).


Πηγή 


Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο



Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι υπουργοί κ. Χρ. Σταϊκούρας, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Β. Κικίλιας, Τ. Θεοδωρικάκος, Θ. Σκυλακάκης με θέμα τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο εντός του προσεχούς εξαμήνου.

Στη σύσκεψη δόθηκαν από τον πρωθυπουργό οι εξής κατευθύνσεις:

• Να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες από το ΑΣΕΠ προσλήψεις εντός του 2019 με προτεραιότητα τις 2450 θέσεις που αφορούν το υπουργείο Υγείας.

• Επιπλέον να δρομολογηθούν άμεσα -και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους- 1500 προσλήψεις αστυνομικών για την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και την ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός.


Πάνοπλοι αστυνομικοί με βανάκι στο κέντρο της Αθήνας για την ασφάλεια πολιτών και τουριστών



Πρεμιέρα σήμερα για τη νέα ειδική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. 

Πρόκειται για ομάδα που απαρτίζεται από πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίοι κινούνται με κλειστό βανάκι το οποίο δεν φέρει χαρακτηριστικά της ΕΛ.ΑΣ για να μπορούν να αιφνιδιάζουν.

Στόχος της νέας ομάδας είναι η αποτροπή έκνομων ενεργειών κατά πολιτών και τουριστών που κινούνται στο ιστορικό κέντρο της πόλης.




Νέος αρχηγός της Αστυνομίας ο Μιχάλης Καραμαλάκης



Ο Μιχάλης Καραμαλάκης επελέγη, σύμφωνα με πληροφορίες,  κατά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη θέση του αρχηγού της  Αστυνομίας

Ο κ. Καραμαλάκης ήταν μέχρι σήμερα Υπαρχηγός του Σώματος και εκτελούσε χρέη Αρχηγού απ’ την ημέρα της παραίτησης του προκατόχου του Αριστείδη Ανδρικόπουλου.

Κατάγεται από τον Αχεντριά του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Ηρακλείου, ενώ γεννήθηκε στο Σουφλί Νομού Έβρου το έτος 1964. Κατατάχθηκε στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής το έτος 1982 και αποφοίτησε από την Σχολή Αξιωματικών το έτος 1988.

Αποφοίτησε ευδόκιμα από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας (2000).

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολούθησε διάφορα συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις σε εξειδικευμένα θέματα Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Άσκησε καθήκοντα επί σειρά ετών ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας εκπροσωπώντας τους Έλληνες Αξιωματικούς σε διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, ομάδες εργασίας και ημερίδες. Επίσης, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Διοικητικού Συμβουλίου των Αστυνομικών Συνδικάτων (CESP), εργάστηκε σε θέματα αστυνομικής δικαιοδοσίας και εναρμόνισης των αστυνομικών και δικαστικών δομών στην Ευρώπη.

Υπηρέτησε ως Διοικητής σε διάφορες μάχιμες Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης επί είκοσι δύο (22) έτη.

Από τον Μάρτιο του 2012 με την προαγωγή του στο βαθμό του Ταξιάρχου τοποθετήθηκε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, μέχρι και τον Απρίλιο του 2014.

Τον Απρίλιο του 2014 προήχθη στον βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016.

Την 16/02/2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.

Την 21/01/2017 τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 02/11/2018 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού του Σώματος.

Ο Κώστας Καραμαλάκης είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.