Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Οι κατσαπλιάδες δεν άφησαν ούτε τους καταλόγους των 3ψηφιων νούμερων στο Μαξίμου! Γιούρια πριν φύγουν



Ο Βηματοδότης μας δίνει τις πληροφορίες ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταγγέλλουν ότι φεύγοντας οι προηγούμενοι ένοικοι Συριζαίοι του Μεγάρου Μαξίμου πήραν μαζί τους και τους… κωδικούς ενεργοποίησης των τριψήφιων απόρρητων τηλεφώνων, τα οποία είναι γνωστά και ως «κόκκινα τηλέφωνα». 

Δηλαδή δεν παρέδωσαν τους καταλόγους με τα τριψήφια νούμερα που έχουν οι υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, ο αρχηγός ΕΥΠ και ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μητσοτάκης όταν ζήτησε να επικοινωνήσει από το Μέγαρο Μαξίμου στις 12.30 με υπουργούς το βράδυ της θεομηνίας που έπληξε τη Χαλκιδική. Πολύ γρήγορα κατάλαβε πως τα «κόκκινα τηλέφωνα» λειτουργούσαν μεν, πλην όμως δεν γνώριζε τον αριθμό τηλεφώνου των υπουργών του για να συνομιλήσει μαζί τους και να τους δώσει οδηγίες. Έψαξαν οι γραμματείς να βρουν τους καταλόγους, αλλά αυτοί πουθενά. Ετσι αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους υπουργούς με το… κινητό του. Δηλαδή με τους υπουργούς Χρυσοχοΐδη, Πέτσα, Θεοδωρικάκο, Κικίλια και Καραμανλή.

Φυσικά το γεγονός πως κανείς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τους απόρρητους τηλεφωνικούς καταλόγους με τα νούμερα των υπουργών κρίνεται ως θέμα σοβαρό, που αντίκειται στον πολιτικό πολιτισμό, αλλά όταν έχεις να κάνεις με κατσαπλιάδες όλα να τα περιμένεις.




Κτήνη σκότωσαν με πέτρες ξιφία που βγήκε στα ρηχά να γεννήσει



Θλίψη για τον τεράστιο ξιφία που ψάχνωντας μέρος να γεννήσει κυνηγήθηκε, πετροβολήθηκε και στη συνέχεια θανατώθηκε σε παραλία της Χαλκίδας.

Πανικό στους λουόμενους σε κοσμοπολίτικη πλαζ της Χαλκίδας προκάλεσε ένας απρόσμενος θαλάσσιος επισκέπτης…

Λίγα μόλις μέτρα από τη στεριά έκανε την εμφάνισή του ένας ξιφίας, τον οποίο μάλιστα πολλοί πέρασαν αρχικά για καρχαρία…

Το περιστατικό προκάλεσε αναστάτωση σε όσους κολυμπούσαν, ενώ δεν έλλειψαν και οι πιο θαρραλέοι, που θέλησαν να τον ακολουθήσουν.

Θλίψη προκαλεί πάντως η πληροφορία από αυτόπτες μάρτυρες στο eviazoom.gr, ότι τελικά ο ξιφίας, που προφανώς ακολούθησε κάποια βάρκα, κυνηγήθηκε, πετροβολήθηκε και στη συνέχεια θανατώθηκε μπροστά στα στελέχη του Λιμεναρχείου.

Όπως αναφέρουν δημόσιες καταγγελίες, που αναρτήθηκαν στο facebook, το ψάρι ήταν έτοιμο να γεννήσει…




Πηγή : skiathoslife.gr




Στην Ισπανία μάζεψαν ένα εκατομμύριο υπογραφές για το δικαίωμα στην ευθανασία


Εν μέσω μίας πολιτικής απραξίας και ελλείψει κυβερνήσεως, οι πολίτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τα κοινωνικά προβλήματά τους, καταθέτοντας σήμερα στο Ισπανικό Κοινοβούλιο ένα εκατομμύριο υπογραφές υπέρ της ευθανασίας.

Κι αυτό, όταν χθες δικαστήριο της χώρας διέταξε νοσοκομείο να προχωρήσει σε ανάνηψη μίας ασθενούς, που η περίπτωσή της έγινε σύμβολο στην αντιπαράθεση για το δικαίωμα στην ευθανασία.

Ο γιατρός Μάρκος Ουρμάν συγκέντρωσε 600.000 υπογραφές μέσω της πλατφόρμας Change.org, προκειμένου η εισαγγελία να μη διώξει ποινικά τον Άνχελ Ερνάνδεθ, τον άνθρωπο που βοήθησε τη σύζυγό του Μαρία Χοσέ Καράσκο, η οποία έπασχε από πολλαπλή σκλήρυνση να φύγει αξιοπρεπώς από τη ζωή, όπως του είχε ζητήσει η ίδια. Ο Τσέμα Λορέντε είδε την σύζυγό του που έπασχε από Αλτσχάιμερ να πεθαίνει χωρίς να μπορέσει να της προσφέρει μία αξιοπρεπή θανή. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας, οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει η οικογένειά του ξεπέρασαν τις 374.000, ενώ άλλες 99.000 υπογραφές καταθέτει η Μαρία Ασουνθιόν Γκόμεθ, χήρα του Λουΐς ντε Μάρκος, που δεν κατάφερε να φύγει από τη ζωή όπως ήθελε.

Το θέμα της ευθανασίας είναι μία από τις πτυχές της ζωής, όπου η κοινωνία έχει πιο προωθημένες θέσεις από την πολιτική. Οι σφυγμομετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών καταδεικνύουν πως το 84% του πληθυσμού κατανοεί κι υποστηρίζει τον υποβοηθούμενο θάνατο. Μάλιστα στην Εουσκάδι (Χώρα των Βάσκων), η τελευταία επίσημη μέτρηση (Sociometro) των τάσεων στην κοινωνία ανεβάζει το ποσοστό στο 86%.

Όπως επισημαίνει ο Ραφαέλ Σεράνο ντελ Ροσάλ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανώτερων Κοινωνικών Μελετών (CSIC), «η στήριξη στην ιδέα αυτή παραμένει σταθερή στη διάρκεια των χρόνων, διαπερνά όλες τις ιδεολογίες, με μόνη εξαίρεση όταν πρόκειται για θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αυτό μας διδάσκει πως στην κοινωνία έχει ωριμάσει η ιδέα για το δικαίωμα του καθενός να αποφασίσει την έξοδό του από τη βιοτή».

Μετά τη δικτατορία του Φράνκο, στη μεταπολίτευση ο κοινωνικός διάλογος στρεφόταν στο «δικαίωμα στην είσοδο» στη ζωή, για τη χρήση αντισυλληπτικών και την απόφαση να φέρει κάποιος ένα παιδί στον κόσμο, ή όχι. Σήμερα, το «δικαίωμα στην έξοδο» φαίνεται να βρίσκει τη θέση του στο Κοινοβούλιο. Το 2018 το Σοσιαλιστικό PSOE είχε καταθέσει στις γνωμοδοτικές επιτροπές νόμο για την αποποινικοποίηση της ευθανασίας, που είχε εμποδίσει το κεντροδεξιό κόμμα των Ciudadanos.

Εν τούτοις, παρά την ευρύτατη κοινωνική συναίνεση στο μέτρο της ευθανασίας, τα πολιτικά κόμματα δεν τολμούν να μιλήσουν ανοικτά γι’ αυτό. Τούτος είναι ο λόγος που εκφράζει τα παράπονά του ο Αργεντινός γιατρός Μάρκος Ουρμάν—ο πρώτος γιατρός που καταδικάσθηκε στην Ισπανία γιατί εφάρμοσε την ευθανασία το 2005. «Και συνεχίζουμε έτσι πάντα. Τούτες τις μέρες δεξιοί κι αριστεροί αλληλοσπαράσσονται για τις συνεργασίες προκειμένου να σχηματίσουν κυβερνήσεις κι ούτε μιλούνε για το θέμα τούτο—ούτε καν αναφέρουν το όνομά του. Το γνωρίζουμε πως ήδη είναι καλοκαίρι, όμως αποφασίσαμε πως εν μέσω της αστάθειας αυτής θα ήταν καλό να καταθέταμε τις υπογραφές, ώστε να θέσουμε το δάκτυλο υπό τον τύπο των ήλων και να σταματήσουν οι πολιτικοί τα παιχνίδια τους», τονίζει ο ίδιος για την πρωτοβουλία.

Την σημερινή πρωτοβουλία στο Κοινοβούλιο θα στηρίξει και η οργάνωση Δικαίωμα στον Αξιοπρεπή Θάνατο (DMD), καθώς όπως επισημαίνει το στέλεχός της Φερνάνδο Μαρτίν: «πίσω από κάθε μαρτυρία που βγαίνει στη δημοσιότητα και τα μέσα ενημέρωσης και η οποία συγκινεί τον κόσμο, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις που παραμένουν στο σκοτάδι, γιατί δεν θέλουν να βγουν στο φως, ή γιατί πασχίζουν να οργανώσουν τη θανή τους με τον όσο πιο αξιοπρεπή τρόπο μπορούν».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ




Στουρνάρας: Απάλειψη των Capital Controls θα ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδας



Η Τράπεζα της Ελλάδας θα ζητήσει την απάλειψη των Capital Controls ανακοίνωσε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Την πλήρη άρση των capital controls το συντομότερο δυνατό θα ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα στο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε, πως η Τράπεζα της Ελλάδας θα ζητήσει πλήρη άρση των capital controls στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.


Οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015 μετά την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ που χαντάκωσε την οικονομία της χώρας.


Παπακώστα πάτωσες έμεινες στα αζήτητα, απέτυχες, κάνεις και αντιπολίευση στο Μητσοτάκη;



Ούτε 4 ημέρες δεν έχουν περάσει από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές και η Παπακώστα αντί να κατεβάσει το κεφάλι για το κάζο που έχει πάθει γενικότερα έχει και θράσος να κάνει αντιπολίτευση.

Η τοποθέτηση σοβαρής ηγεσίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη που στελεχώθηκε με Χρυσοχοϊδη και Οικονόμου την πείραξε, γιατί το δίδυμο Γεροβασίλη - Παπακώστα μόνο σοβαρότητα και ασφάλεια δεν ενέπνεε.

Με θράσος και ενώ δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης είπε να εμφανιστεί και να ξεφτιλιστεί η Κατερίνα Παπακώστα κάνοντας αντιπολίτευση.

Είπε για να γελάει ο κόσμος : «Ο σημερινός Πρωθυπουργός είπε ότι φαινόμενα ανομίας δεν θα υπάρξουν με δική του κυβέρνηση...»

«Πρiν από λίγο άγνωστοι επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς. Ο σημερινός Πρωθυπουργός είπε ότι φαινόμενα ανομίας δεν θα υπάρξουν με δική του κυβέρνηση... στην κρίση κάθε λογικού και νοήμονα πολίτη...», έγραψε στο Twitter η αποτυχημένη πρώην υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα. 

Την αφήνουμε στην κρίση σας!!!

Πρίν από λίγο άγνωστοι επιτέθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως και τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς. Ο σημερινός Πρωθυπουργός είπε ότι φαινόμενα ανομίας δεν θα υπάρξουν με δική του κυβέρνηση... στην κρίση κάθε λογικού και νοήμονα πολίτη...


Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Παιδείας


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας κύκλο επισκέψεων στα Υπουργεία, επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι ο πρώτος σταθμός του κύκλου αυτού σηματοδοτεί την κεντρική σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στα ζητήματα της Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με την Υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, την Υφυπουργό αρμόδια για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, κ. Σοφία Ζαχαράκη, και τον Υφυπουργό αρμόδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ. Βασίλη Διγαλάκη, καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά ζητήματα που αφορούν τόσο τον άμεσο όσο και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Υπουργείου.

Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεών μου στα Υπουργεία. Ευρισκόμενος σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας, θέλω να ευχηθώ στη νέα ηγεσία του Υπουργείου, στην Υπουργό, στην Υφυπουργό, στον Υφυπουργό, καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην επιτέλεση των καθηκόντων τους. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η Παιδεία αποτελεί για εμένα προσωπικά απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για μια ποιοτική Δημόσια Παιδεία για όλα τα Ελληνόπουλα, για αναβαθμισμένα Πανεπιστήμια, για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Η Υπουργός περιέγραψε άμεσες πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει η ηγεσία του Υπουργείου, και γνωρίζει, όπως γνωρίζουν όλοι οι Υπουργοί, ότι έχουμε θέσει ως πρωθυπουργικό γραφείο πολύ συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στα οποία αυτοί οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν.

Θέλω εδώ, από το Υπουργείο Παιδείας, να εκφράσω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου σε όλους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτελούν με αυταπάρνηση και με αγάπη το καθήκον τους. Και θέλω να γνωρίζουν ότι είναι σύμμαχοί μας σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια την οποία θα καταβάλουμε να προσφέρουμε στα Ελληνόπουλα όσο το δυνατόν καλύτερη Παιδεία για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου ο οποίος αλλάζει συνέχεια. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να τους ευχηθώ καλή δύναμη.
Αντίστιχοι κύκλοι επισκέψεών μου θα ακολουθήσουν σε μια σειρά από Υπουργεία. Ολοκληρώνουμε σήμερα την πρώτη μας εβδομάδα μετά την εντολή την οποία μας έδωσε ο ελληνικός λαός. Νομίζω ότι έχουμε ήδη δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε. Η έμφασή μας είναι πάντα στο αποτέλεσμα. Όχι στην επικοινωνία, στο αποτέλεσμα: στο πώς θα κάνουμε τη ζωή της κάθε Ελληνίδας, του κάθε Έλληνα -με έμφαση κυρίως στα παιδιά μας που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου-, στο πώς θα κάνουμε τις ζωές όλων των Ελλήνων καλύτερες.

Και πάλι ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία στο έργο σας».




O Μηταράκης τηλεφωνούσε στο 1555 του ΕΦΚΑ, δεν απαντούσε κανείς και πήγε από εκεί



Απροειδοποίητη επίσκεψη στο τηλεφωνικό κέντρο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ΕΦΚΑ, που εδρεύει στην Αθήνα, έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει με το 1555, πραγματοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης μετά από συνομιλία που είχε με υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι με την έκδοση συντάξεων ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και με πολίτες είπε πώς «Οι ελλείψεις που έχει ο ΕΦΚΑ σε υλικοτεχνικές υποδομές και τεχνολογία είναι τραγικές. Το τηλεφωνικό κέντρο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των κλήσεων των πολιτών. Στερείται λύσεων και σε θέματα λογισμικού και σε θέματα hardware». Και πρόσθεσε «οι συνθήκες εργασίας εντός του κτιρίου είναι απαράδεκτες. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η άμεση ψηφιοποίηση των δεδομένων, για να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική έκδοση των συντάξεων και η ενίσχυση των υποδομών για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Το επίκεντρό μας είναι οι πολίτες»


REUTERS: Μυστήριο με κενούς τάφους στο Βατικανό



Νέο μυστήριο καλύπτει το Βατικανό. Xθες ανοίχτηκαν εκεί δύο τάφοι, προκειμένου να ερευνηθεί αν βρισκόταν θαμμένο το πτώμα ενός κοριτσιού που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς το 1983. Ωστόσο, προς μεγάλη έκπληξη των παρισταμένων, οι τάφοι ήταν εντελώς κενοί. Δεν περιείχαν ούτε τα οστά δύο πριγκιπισσών που υποτίθετο ότι είχαν ενταφιαστεί εκεί τον 19ο αιώνα.

Οι ειδικοί αναζητούσαν τα οστά της Εμανουέλας Ορλάντι, της κόρης ενός υπαλλήλου της Αγίας Εδρας, η οποία ουδέποτε επέστρεψε σπίτι της μετά το μάθημα μουσικής. Η διαδικασία εκταφής ξεκίνησε μετά την πρωινή προσευχή στο Τευτονικό Κοιμητήριο, το οποίο βρίσκεται εντός των τειχών του Βατικανού και χρησιμοποιήθηκε για την ταφή ανωτάτων κληρικών και ευγενών γερμανικής και αυστριακής καταγωγής. Οι αξιωματούχοι ανέμεναν να βρουν τουλάχιστον τα οστά της πριγκίπισσας Σοφίας φον Xoενλόε, που απεβίωσε το 1836, και της πριγκίπισσας Καρλότας-Φρειδερίκης του Μέκλενμπουργκ, η οποία πέθανε το 1840. Ωστόσο, δεν βρήκαν το παραμικρό, καθώς οι τάφοι ήταν εντελώς κενοί.

Το Βατικανό θα προσπαθήσει να ρίξει άπλετο φως στο μυστήριο, εξετάζοντας τις δομικές εργασίες που έγιναν στο κοιμητήριο στα τέλη του 19ου αιώνα αλλά και 60 χρόνια αργότερα. Οι θεωρίες για την εξαφάνιση της Εμανουέλας Ορλάντι οργιάζουν και καλύπτουν ευρύτατο φάσμα σεναρίων, από την προσπάθεια απελευθέρωσης του Μεχμέτ Αλι Αγκτσά, του Τούρκου που φυλακίστηκε το 1981 για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, μέχρι τους συσχετισμούς με τον τάφο του μαφιόζου Ενρίκο ντε Πέντις, ο οποίος έχει ταφεί σε μια βασιλική της Ρώμης. Ο τάφος του ανοίχτηκε το 2012 χωρίς να αποκαλυφθεί τίποτα.

Η οικογένεια της Ορλάντι έλαβε σχετικά πρόσφατα ανώνυμη επιστολή σύμφωνα με την οποία η σορός της Εμανουέλας πιθανώς να είχε κρυφτεί στο Τευτονικό Κοιμητήριο, στο σημείο όπου βρίσκεται το άγαλμα ενός αγγέλου, ο οποίος κρατά ένα βιβλίο που γράφει «Αναπαύσου εν ειρήνη» στα Λατινικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο μνήματα ανοίχτηκαν παρουσία μελών της οικογένειας Ορλάντι και απογόνων των δύο πριγκιπισσών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κρύψουν την έκπληξή τους. Τέλος, το 1983 η ιταλική αστυνομία δεν απέκλειε την πιθανότητα, η Εμανουέλα Ορλάντι να απήχθη και να δολοφονήθηκε για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με το Βατικανό. Πιθανώς και να έπεσε θύμα εμπορίου λευκής σαρκός.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας




Tον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισε η Ελλάδα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ : «Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».




Ο Χρυσοχοΐδης «κόβει» αστυνομικούς από πολιτικούς



Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποδεσμεύει αστυνομικούς από τις συνοδείες επισήμων, προκειμένου να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ένστολοι στο δρόμο και να συνδράμουν στις περιπολίες στη μάχη κατά του εγκλήματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο θα περιοριστούν σημαντικά οι αστυνομικοί, που υπηρετούν στις συνοδείες προσώπων που θεωρούνται στόχοι, οι υπουργοί της κυβέρνησης θα δικαιούνται τέσσερις αστυνομικούς, οι υφυπουργοί δύο, οι βουλευτές έναν και οι Γενικοί Γραμματείς κανέναν.

Παράλληλα, εντολή έχει δοθεί για να «κοπούν» οι αποσπάσεις αστυνομικών από μάχιμες υπηρεσίες, όπως η Άμεση Δράση και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. για να ενισχυθεί το προσωπικό σε περιπολίες. 


Ποια στελεχάρα θα πάρει την έδρα; Κουρουμπλής η Παπαχριστόπουλος;


Φυσικά και κανένας σοβαρός Έλληνας πολίτης δεν έχει καημό ποια από τις δύο στελεχάρες του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την έδρα γιατί απλά το μόνο που θα κάνουν στην βουλή είναι να πιάνουν θέση και να τους πληρώνουμε.

Την επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στο Β2 Δυτικό Τομέα Αττικής ζήτησε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής για μόλις πέντε ψήφους, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ο Β2 Δυτικός Τομέας Αττικής εξέλεξε τέσσερις συριζαίους βουλευτές, με τον κ. Κουρουμπλή να μένει πέμπτος πίσω από την στελεχάρα Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής λόγω της διαφοράς των 5 ψήφων, έκανε ένσταση έγινε δεκτή και σήμερα Παρασκευή 12/7 θα ξεκινήσει η διαδικασία της επανακαταμέτρησης.




Ενεργοποιείται άμεσα ο αριθμός «112» για ζητήματα έκτακτης ανάγκης



Σε άμεση προτεραιότητα θέτει η κυβέρνηση την ενεργοποίηση του τριψήφιου αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για να προειδοποιεί τους πολίτες από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εντός των ημερών αναμένεται να υπάρξει μια δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έτσι ώστε το προσεχές διάστημα να λειτουργεί πανελλαδικά.

Έτσι, κάθε φορά που προκύπτουν ζητήματα έκτακτης ανάγκης οι πολίτες της περιοχής που έχει προσβληθεί ή αναμένεται να προσβληθεί τα επόμενα λεπτά, θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα μήνυμα γραπτό SMS στα ελληνικά και αγγλικά που θα τους προειδοποιεί να προφυλαχθούν. Το σύστημα θα λειτουργεί ανεξαρτήτου εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που έχει ο καθένας, ενώ θα το λαμβάνουν και οι τουρίστες.

Το σχετικό έργο δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2011, η πρώτη σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του 2014 για μια αρχική περίοδο εφαρμογής 19 μηνών αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν το ενεργοποίησε.




Μητσοτάκης στο BBC: Μεγάλο μου στοίχημα η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη



«Το μεγάλο μου στοίχημα είναι η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο HARDtalk του BBC.

Η Zeinab Badawi και το συνεργείο του BBC πήραν τη συνέντευξη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. H διάσημη δημοσιογράφος βρέθηκε στην Αθήνα ειδικά για την συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 22:30 ώρα Αγγλίας, από το BBC World.

Ερωτηθείς για το Brexit, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν βλέπω άλλη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν συμμετείχα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Έγινε μια συμφωνία, μετά από μακρά διαπραγμάτευση και δεν βλέπω λόγο να αλλάξει αυτό που έχει συμφωνηθεί».

Ερωτήθηκε για τον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα και ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», είπε και εξήγησε πως το 40% των υποψηφίων της ΝΔ ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη βουλή.

«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στις κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς» τον διέκοψε η δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση του Πρωθυπουργού: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες». Και συνέχισε λέγοντας : «δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά». Στο θέμα δε της αναλογίας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες απ ό,τι στην κυβέρνηση, θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.

«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι (να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω» είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει επίσης ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Ερωτηθείς από την κ. Badawi αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα» τονίζει. «Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020».

Η κ. Badawi αναφέρθηκε στο έτος ορόσημο του 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο Εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα».

Ανέφερε, ακόμη, πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».



Ελλάδα: Ουραγός στην Eυρώπη σε θέματα κυβερνοασφάλειας


Άλλη μια αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της μεγάλης βαρύτητας που δίδεται, όπως φαίνεται από όσα έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί από τη νέα κυβέρνηση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διάφορες παθογένειες και να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων με αυτό.

Ειδικότερα, η τρίτη έκθεση της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ΙTU) για το επίπεδο κυβερνοασφάλειας των χωρών του πλανήτη, βρίσκει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και πολύ χαμηλά στο σύνολο των χωρών διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση Global Cybersecurity Index 2018 που παρουσιάστηκε προχθές, κατατάσσει την Ελλάδα με βάση τις επιδόσεις της στην κυβερνοασφάλεια, στην 77η θέση μεταξύ 175 χωρών του πλανήτη και στην 40ή θέση μεταξύ 46 ευρωπαϊκών χωρών. Σε επίπεδο πλανήτη η επίδοση της χώρας μας βρίσκεται λίγο καλύτερα από το Μπανγκλαντές (78η θέση) και λίγο χειρότερα από την Τυνησία (76η).

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η χώρα μας συναγωνίζεται το Λιχτενστάιν (39η θέση) και τη Μάλτα (41η). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Αλβανία εμφανίζεται σε καλύτερη θέση (36η) από την Ελλάδα, ενώ η Μολδαβία εμφανίζεται ακόμη υψηλότερα (31η).

Για την αξιολόγηση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας των χωρών, η ITU αξιολογεί νομοθετικά μέτρα, μηχανισμούς προστασίας, οργανωτικές δομές, συμφωνίες συνεργασίας, όπως επίσης εθνικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές που εφαρμόζουν οι χώρες του πλανήτη, προκειμένου να προστατεύσουν τα δεδομένα και τις πληροφορίες τους από αθέμιτη χρήση. Με βάση τον δείκτη Global Cybersecurity Index (GCI), το υψηλότερο επίπεδο κυβερνοασφάλειας εμφανίζει η Μ. Βρετανία, η οποία παρουσιάζει τιμή δείκτη GCI 0,931 με άριστη επίδοση το 1,000. Ακολουθούν οι ΗΠΑ (0,926) και τρίτη η Γαλλία (0,918). Εν γένει η ITU χωρίζει τις χώρες του πλανήτη σε τρεις βασικές κατηγορίες: η πρώτη με ενισχυμένη δέσμευση (high level commitment) σε θέματα κυβερνοασφάλειας, η δεύτερη με μέτρια δέσμευση και η τρίτη με χαμηλή δέσμευση. Η Ελλάδα με επίδοση 0,527 βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία, με μέτρια δέσμευση σε θέματα κυβερνοασφάλειας.

Είναι η τρίτη κατά σειράν αξιολόγηση της κυβερνοασφάλειας των χωρών του πλανήτη που πραγματοποιεί η ITU. Η πρώτη παρουσιάστηκε το 2014 και η δεύτερη το 2017. Η χώρα και στις δύο αξιολογήσεις υποχώρησε. Για παράδειγμα, πέρυσι (GCI 2017) βρέθηκε στην 63η θέση μεταξύ 164 χωρών και στην 29η θέση μεταξύ 42 ευρωπαϊκών χωρών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πολυσέλιδη έκθεση GCI 2018, η ITU δεν πραγματοποιεί καμία αναφορά για την Ελλάδα, τη στιγμή που αναφέρεται σε δεκάδες άλλα παραδείγματα ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας από άλλες χώρες του πλανήτη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αυξάνεται ο φόρος στο τσίπουρο και την τσικουδιά με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου




Αντιβαίνει στο δίκαιο της ΕΕ η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Η ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

"Η ελληνική νομοθεσία που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης.
Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό (50 %), σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, στην αιθυλική αλκοόλη η οποία προορίζεται για την παρασκευή ούζου ή περιέχεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παρασκευάζουν οι επιχειρήσεις απόσταξης. Τα ίδια αυτά αλκοολούχα ποτά, όταν παρασκευάζονται από μικρούς, διήμερους αποσταγματοποιούς, μεταξύ άλλων από απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών, υπόκεινται σε εφάπαξ ή κατ’ αποκοπή φορολόγηση πενήντα εννέα λεπτών του ευρώ (0,59 ευρώ) ανά χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος.

Η Επιτροπή, επιληφθείσα καταγγελίας, άσκησε προσφυγή λόγω παραβάσεως κράτους μέλους ενώπιον του Δικαστηρίου. Κατά την Επιτροπή, η ελληνική νομοθεσία αντιβαίνει προς τις οδηγίες σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά3 και προς τις αρχές της Συνθήκης ΣΛΕΕ οι οποίες απαγορεύουν στα κράτη μέλη να επιβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στα προϊόντα άλλων κρατών μελών φόρους υψηλότερους από εκείνους που επιβαρύνουν τα ομοειδή εθνικά προϊόντα.

Με τη σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο υπενθυμίζει, όσον αφορά την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά πενήντα τοις εκατό σε σχέση με τον ισχύοντα κανονικό εθνικό συντελεστή, ότι τα κράτη μέλη οφείλουν καταρχήν να καθορίζουν τον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης για όλα τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη. Μολονότι η οδηγία για την εναρμόνιση περιέχει διάταξη εισάγουσα παρέκκλιση για την Ελλάδα, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η διάταξη αυτή αφορά σαφώς μόνο το «αλκοολούχο ποτό με άνισο» με την ονομασία «ούζο». Η εν λόγω σαφής και ακριβής κατά παρέκκλιση διάταξη πρέπει, ως εκ της φύσεώς της, να ερμηνεύεται στενά. Πράγματι, ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης.

Δεδομένου ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά δεν αποτελούν, κατά το παρόν στάδιο της ενωσιακής νομοθεσίας, προϊόντα υπαγόμενα στο καθεστώς παρέκκλισης που προβλέπεται στην ίδια αυτή διάταξη, το Δικαστήριο εκτιμά ότι τα προϊόντα αυτά υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης με όλα τα προϊόντα αιθυλικής αλκοόλης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την εναρμόνιση.

Στην περίπτωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς που παράγονται από τους μικρούς, διήμερους αποσταγματοποιούς, οι εφαρμοστέες οδηγίες επιτρέπουν επίσης, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μείωση (κατά 50 %) σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή. Η φορολόγηση ύψους πενήντα εννέα λεπτών του ευρώ ανά χιλιόγραμμο που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία είναι σημαντικά χαμηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένων συντελεστών δεν πρέπει να οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς, δεδομένου ότι ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης.

Το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, όταν ένα ζήτημα ρυθμίζεται με εναρμονισμένο τρόπο σε επίπεδο Ένωσης, κάθε εθνικό μέτρο σχετικό με το ζήτημα αυτό πρέπει να αξιολογείται υπό το πρίσμα των διατάξεων του εν λόγω μέτρου εναρμόνισης.

Επομένως, μολονότι επιτρέπεται στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ειδικού φόρου κατανάλωσης ή απαλλαγές για ορισμένα προϊόντα περιφερειακού ή παραδοσιακού χαρακτήρα, τούτο δεν σημαίνει εντούτοις ότι μια εθνική παράδοση μπορεί αφεαυτής να απαλλάξει τα εν λόγω κράτη μέλη από τις υποχρεώσεις που υπέχουν από το δίκαιο της Ένωσης.

Το Δικαστήριο καταλήγει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 92/83, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει την εφαρμογή συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης μειωμένου κατά 50 % σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τις επιχειρήσεις απόσταξης. Επιπλέον, η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την ίδια οδηγία, σε συνδυασμό με την οδηγία 92/84, καθόσον θέσπισε και διατήρησε σε ισχύ νομοθεσία η οποία προβλέπει την εφαρμογή σημαντικά μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από τους μικρούς αποσταγματοποιούς".


Εισήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 1η Συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου


Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλή επιτυχία. Γιατί μας περιμένει όλους πολύ σκληρή δουλειά. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να αλλάξουμε την Ελλάδα. 

Στις 7 Ιουλίου κερδίσαμε τη μάχη των ιδεών με το πρόγραμμά μας για μια καλύτερη, για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Ζητήσαμε ισχυρή εντολή, οι πολίτες μάς την έδωσαν απλόχερα. Και τους ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτό. Τώρα ήρθε η ώρα να ενώσουμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες κάτω από ένα κοινό όραμα ευημερίας και προκοπής. Θα σταθούμε πιστοί στην εντολή αυτή. Κι από σήμερα κιόλας αποδεικνύουμε στην πράξη πως είμαστε έτοιμοι.  Όπως έχετε διαπιστώσει η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει. 

Αυτή η πρώτη μας συνεδρίαση είναι πανηγυρική –γι’ αυτό και θα αποτελέσει εξαίρεση. Τα επόμενα υπουργικά συμβούλια δεν θα γίνονται στη Βουλή αλλά στο Μαξίμου. Γιατί πρέπει, ουσιαστικά αλλά και συμβολικά, να μετατοπίζονται οι λειτουργίες της εκτελεστικής εξουσίας από τον χώρο της νομοθετικής εξουσίας. 

Θα πρέπει επίσης να πω ότι οι συνεδριάσεις θα γίνονται, εφεξής, μόνο σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών. Γιατί πρέπει να είναι επιτελικές, καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι ήδη καθορισμένες. Και, βέβαια, θα συζητάμε ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Γιατί οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου θα αποτελούν, πλέον, συνεδριάσεις για συντονισμό και δράση και όχι ευκαιρία για επικοινωνία και για εντυπώσεις. 

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, 

Από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο από τον οποίο -ας μην κοροϊδευόμαστε- σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες. Αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης, με έναν και μόνο στόχο: την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε. Γιατί μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Και είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορά από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Έχουμε το πολιτικό σχέδιο, έχουμε το λειτουργικό σχήμα, έχουμε το κατάλληλο επιτελείο. Άλλωστε αυτό σηματοδοτεί και η σύνθεσή μας: Εμπειρότεροι και νεότεροι βρισκόμαστε δίπλα-δίπλα στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες σε μία δημιουργική σύνθεση. Κοινοβουλευτικά στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνίας σε μια κοινή συμπαράταξη. Μαζί με άλλους, που άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν στην αποστολή μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Διότι αποδεικνύετε στην πράξη ότι πάνω από την επαγγελματική σταδιοδρομία, πάνω από τις επαγγελματικές απολαβές υπάρχει η πατρίδα. 

Κυρίως, όμως, έχουμε καθαρές προτεραιότητες και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Από την αναδιάρθρωση των υπουργείων που ήδη γίνεται, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.

Σήμερα, θα παραλάβετε όλοι από έναν φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο, αλλά και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η απελθούσα κυβέρνηση. Μαζί, θα υπάρχει το πρόγραμμα δράσης μας ως τον Δεκέμβριο όπως και ένα 6μηνο σχέδιο πρωτοβουλιών καθώς και ένα ειδικό έντυπο με τις προτάσεις σας και τις σκέψεις σας ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Θα μιλήσουμε επίσης στη συνέχεια και για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της προόδου ανά τομέα, όπως και για τους απαραίτητους συνδέσμους κάθε υπουργείου με την Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσει στη συνέχεια αναλυτικά ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γεραπετρίτης. 

Δεν έκρυψα ποτέ προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση αυτή να λειτουργήσει ως μια καλοκουρδισμένη μηχανή με στόχους, χρονοδιαγράμματα, και διαρκή αξιολόγηση. Και βέβαια γνωρίζω καλά ότι ο πρώτος που αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ.  Και δεν θα τους διαψεύσω.  

Κι όπως ήδη έχω ανακοινώσει, η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι: Στις 17 ορκιζόμαστε, στις 18 του μηνός, η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα Πρόεδρό της -ελπίζω με πλειοψηφία ανάλογη της πλούσιας κοινοβουλευτικής του προσφοράς. Στο τριήμερο 20 με 22 Ιουλίου θα γίνουν οι Προγραμματικές Δηλώσεις και το βράδυ της 22ας Ιουλίου η κυβερνηση θα λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

 Καταφέραμε και πετύχαμε τον κεντρικό μας στόχο που ήταν η αυτοδυναμία, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Η εποχή του διχασμού και της ανούσιας πόλωσης, συχνά χάριν επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, τέλειωσε στις 7 Ιουλίου. Και θέλω να σας συγχαρώ όλες και όλους για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκατε τις τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία σας. Όπως είπατε πολλοί από εσάς, είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες όχι για να υψώσουμε τείχη. 

Την επόμενη ημέρα θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος. Και μία εβδομάδα μετά, έρχεται το Φορολογικό νομοσχέδιο- με τις πρώτες μειώσεις φόρου τις οποίες υποσχεθήκαμε στους πολίτες. Ταυτόχρονα, θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η ηρεμία στις τάξεις της, με την τοποθέτηση της νέας ηγεσίας της. Πυξίδα για μας θα αποτελέσει ο σεβασμός στην ιεραρχία των ανωτάτων λειτουργών της Θέμιδας. 

Όλα τα παραπάνω δεν σηματοδοτούν, απλώς, το σεβασμό μας στη Συμφωνία Αλήθειας που συνυπογράψαμε με τον ελληνικό λαό, ούτε μόνο την πρόθεσή μας να πείσουμε με το έργο μας και πολίτες που στάθηκαν επιφυλακτικοί απέναντί μας. Αλλά σηματοδοτούν και την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Ξέρουμε τι θέλουμε και ξέρουμε πώς θα το πετύχουμε! 

Θα επιμένω, ωστόσο, σε τρεις επισημάνσεις:

Πρώτον, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια  -ο κόσμος περιμένει από εμάς πράξεις και έργα. Δουλεύουμε, λοιπόν, για το «εμείς» και όχι για το «εγώ». Ομαδικά, με ενιαίο λόγο και καλό συντονισμό. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες υπουργών, όμως αυξάνουμε την παραγωγή του έργου μας. Και καθιερώνουμε κανόνες δεοντολογίας που βοηθούν τη συνεργασία μεταξύ μας και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν και την πολιτική στα μάτια του πολίτη.

Δεύτερον, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Γι’ αυτό αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση απλά ενός νόμου. Παρακολουθούμε την εφαρμογή του ώστε να διορθώνονται πιθανές αστοχίες. Όλοι όσοι έχουμε υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις γνωρίζουμε ότι η ψήφιση ενός νόμου αποτελεί κατά κανόνα μόνο το πρώτο στάδιο και χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση στη συνέχεια ώστε η μεταρρύθμιση να αφήσει πραγματικό αποτύπωμα στην καθημερινότητα του πολίτη. 

Θα έχουμε ένα πρόσθετο «όπλο» σε αυτή μας την προσπάθεια, είναι το πληροφοριακό σύστημα ΜΑΖΙ. Μία μέθοδος που θα παρακολουθεί οριζόντια τις δράσεις των υπουργείων και της Κυβέρνησης συνολικά.

Και τρίτον, δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε. Οφείλουμε, συνεπώς να δείξουμε πως δεν πρεσβεύουμε μόνο διαφορετικές ιδεολογικές αξίες. Αλλά ότι αποτελούμε ένα άλλο παράδειγμα πολιτικού ύφους από αυτό που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια. Εμείς ενσαρκώνουμε το ύφος και το ήθος που ταιριάζει στην υπερήφανη Ελλάδα του 21ου αιώνα! 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση και κάθε Υπουργείο ξεχωριστά αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο που αναπτύσσεται στις 12 κεντρικές στρατηγικές επιλογές που δικαιώθηκαν στις κάλπες: 

1.  Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες, καλύτερες δουλειές.
2.  Αξία στην ακίνητη περιουσία.
3.  Ασφάλεια στο σπίτι, στην πόλη και στη χώρα. Εκεί πιστεύω ότι θα δείξουμε πολύ γρήγορα αποτελέσματα -εντός των επόμενων ημερών θα οριστεί η νέα ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. 
4. Κοινωνική  συνοχή και αλληλεγγύη στον πιο αδύναμο.
5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων. Θα επισκεφτώ αύριο το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο ενός προγραμματισμένου κύκλου συναντήσεων με τις ηγεσίες των Υπουργείων, για να συζητήσουμε για το τολμηρό μας σχέδιο για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι υπηρετούν σήμερα με πάθος και αυταπάρνηση τη δημόσια εκπαίδευση. 
6. Ποιοτική Δημόσια Υγεία για όλους τους Έλληνες.
7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζομένων-επιχειρήσεων. Ζήτησα ήδη από τον Γιάννη Βρούτση αμέσως μετά να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας ώστε να σταλεί σε όλη την Επικράτεια το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε καμία απολύτως απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί για μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. 
8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης.
9. Προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη.
10. Σύγχρονο και ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
11. Ένα νέο μοντέλο Πολιτισμού, ενημέρωσης και αισθητικής.
12. Μία Ισχυρή Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει. Έχω ήδη επικοινωνήσει με πολλούς ομολόγους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επικοινώνησα και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, χθες αργά το βράδυ, για να επαναβεβαιώσω τη στρατηγική σημασία της σχέσης Ελλάδος – ΗΠΑ. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγες ημέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και με ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε τώρα να κυβερνήσουμε για τα επόμενα 4 χρόνια.

Και  μακάρι να συναντήσουμε την ίδια ωριμότητα και από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Αντίπαλοί μας θα είναι μόνο οι δυσκολίες. Για αυτό σας καλώ να σηκώσουμε τα μανίκια. Να κρατήσουμε ψηλά τους στόχους μας και χαμηλά το βλέμμα μας. Να αγαπήσουμε το καθήκον μας γιατί, ακριβώς, αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε.

Και να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε «άλλη μία κυβέρνηση», σαν τις προηγούμενες.

Αλλά ότι θα είμαστε πραγματικά μία άλλη  κυβέρνηση. Με λίγα λόγια, να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας ότι οι Έλληνες Αξίζουμε Καλύτερα και Μπορούμε Καλύτερα. 

Και να μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια.

Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας!




Επεισόδια στο Α.Τ. Ακροπόλεως με δύο αστυνομικούς τραυματίες



Λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ, ομάδα από περίπου 80 αντιεξουσιαστές έκαναν πορεία ενάντια στις ενοικιάσεις AirBnB και επιτέθηκαν με πέτρες και μπουκάλια σε μια διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν έξω από το Τμήμα Ακροπόλεως επί της οδού Βεϊκου στο Κουκάκι. 

Οι  αστυνομικοί απάντησαν αμέσως με δακρυγόνα ενώ από την μανία των αντιεξουσιαστών τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί και διακομίσθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή.





Οι νεότερες εξελίξεις για την αποκατάσταση των ζημιών στην Χαλκιδική



Στις νεότερες εξελίξεις για την αποκατάσταση των ζημιών την περίθαλψη πληγέντων από την σφοδρή θύελλα στη Χαλκιδική, με επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αναφέρθηκαν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή των ζημιών από τη θεομηνία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας, όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ), ενώ δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης, εξασφάλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.

Κατά τις ίδιες πηγές διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια ενώ 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα, συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.

Ακόμη, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη στην περιοχή Συκιάς του δήμου Σιθωνίας, προκειμένου να διενεργήσει έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων. Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, πυροσβεστικός σταθμός Μαρμαρά, δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν και δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 δήμους του νομού, για χωριά όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Νερό διατέθηκε επίσης για λόγους υγιεινής και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.

Αποκαταστάθηκαν επίσης τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη, γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργά την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).

Επίσης, δρομολογήθηκε για αύριο Παρασκευή η αποστολή πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.

Κατά τις ίδιες πήγες, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω drones) καταγραφή των ζημιών, και αναμένονται το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση. Για τις 19:30, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο επιχειρησιακό κέντρο διαχείρισης της κρίσης, ήταν προγραμματισμένη νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.


Πηγή: skai.gr