Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Θεματική ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ελευσίνα




Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή, εδώ στην Ελευσίνα. 

Καταρχάς, επιτρέψτε μου να συγχαρώ από καρδιάς τον νέο Δήμαρχο της πόλης σας, τον φίλο Αργύρη, ο οποίος εδώ στην Ελευσίνα πέτυχε από τον πρώτο γύρο το εντυπωσιακό ποσοστό του 54%. Δήμαρχε, θα είμαστε κοντά σου την επόμενη ημέρα στην προσπάθεια σου να κάνεις την Ελευσίνα την πόλη που σας αξίζει. 

Φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου καταδικάζοντας απερίφραστα την πρωτοφανή επίθεση στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη γνωστή αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας», που έλαβε χώρα πριν από λίγες ώρες. Μια επίθεση που γίνεται  έντεκα ημέρες μόλις πριν από τις εκλογές. Θέλω και από εδώ, από την Ελευσίνα, να επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι οι πολιτικές απροκάλυπτης ανοχής  σε διάφορα γκρουπούσκουλα που προσβάλλουν τη Δημοκρατία μας θα τελειώσουν στις 8 Ιουλίου, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.             

Φίλες και φίλοι της Δυτικής Αθήνας,  

Μόλις δέκα ημέρες πριν από τις καθοριστικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, η αποψινή μας συνάντηση -εδώ στην Ελευσίνα σε έναν χώρο με βαριά σημειολογία που συμβολίζει τη βιομηχανική παράδοση και τους εργατικούς αγώνες αυτής της σπουδαίας πόλης-  συμπληρώνει έναν κύκλο παρεμβάσεων μου για την ουσία του σχεδίου μας, για τη φωτεινή Ελλάδα που μας αξίζει. Για τη φωτεινή Ελλάδα που σας αξίζει. Μετά την Πάτρα, όπου μίλησα για την Ισχυρή Ανάπτυξη που θα φέρει νέο πλούτο και δουλειές, παρουσίασα στη Θεσσαλονίκη το σχέδιό μας για μία εθνική και οικονομική αντεπίθεση της Μακεδονίας μας. Σήμερα βρίσκομαι εδώ, στην Ελευσίνα, με θέμα το κοινωνικό μας πρόγραμμα, που έχει στο επίκεντρό του την πρότασή μας για το πώς θα δημιουργηθούν πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Που θα δώσει έμφαση στα μέτρα που θα τονώσουν το εισόδημα του Έλληνα για να αναστηθεί η μεσαία τάξη, την οποία τσάκισε η πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Και τις δεσμεύσεις μου για την κοινωνική συνοχή που στοχεύουν στην ενίσχυση των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Η αλήθεια είναι ότι ακριβώς σε αυτό το κοινωνικό πεδίο αποτυπώνονται οι μεγάλες  μας διαφορές με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που φεύγει στις 7 Ιουλίου με τη δική σας στήριξη, με τη δική σας ψήφο, με την ισχυρή εντολή που θα δώσετε στη μεγάλη μας Παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία.  Στο κοινωνικό πεδίο, λοιπόν, είναι που αποτυπώνονται κυρίως οι μεγάλες μας διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Θέλω να θυμίσω ότι αυτοί κατήργησαν το ΕΚΑΣ, ενώ εμείς ενισχύουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτοί που φεύγουν, επέβαλαν 29 καινούργιους φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε δραστικά τους φόρους για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Αυτοί που φεύγουν, υπονόμευσαν τη δημόσια Παιδεία, ενώ εμείς την αναβαθμίζουμε με αξιολόγηση, με ελευθερία στους εκπαιδευτικούς μας, με τη δημιουργία τουλάχιστον ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, και εδώ στη Δυτική Αττική.

Στο επίπεδο της καθημερινότητας οι αντίπαλοί μας -και σήμερα ακόμη- αποφυλακίζουν αθρόα ποινικούς, ενώ εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε την ασφάλεια στους δρόμους και τις γειτονιές σας. Και φοβάμαι ότι με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, τα πράγματα από 1ης Ιουλίου θα γίνουν χειρότερα. Θα διορθωθούν, όμως, με το πρώτο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που θα κάνει σημειακές παρεμβάσεις για να αισθάνονται όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες και πάλι ασφαλείς. 

Στο επίπεδο της οικονομίας, εμείς θέλουμε να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η συνεχής συρρίκνωση της ιδιωτικής, αλλά και της δημόσιας περιουσίας. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η πολιτική το κράτος να στραγγαλίζει, όλο το χρόνο, την οικονομία για να δώσει, στο τέλος, λίγα επιδόματα μόνο για να συντηρηθούν οι πολίτες. Είναι μία πολιτική που τελικά κάνει τη ζωή όλων χειρότερη. Αντίθετα, με τους χαμηλότερους φόρους -για όλους τους Έλληνες- θα ενισχυθούν τα εισοδήματα. Έτσι θα έρθουν και επενδύσεις, που μαζί με δουλειές, θα δημιουργήσουν τον καινούργιο πλούτο που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. Και σε αυτόν τον πλούτο -και γι’ αυτό θέλω να μιλήσω περισσότερο σήμερα- μερίδιο πρέπει να έχουν όλοι. Γι’ αυτό άλλωστε η Νέα Δημοκρατία συνδέει την ανάπτυξη με τις αυξήσεις των μισθών. Όσο αυξάνεται το Α.Ε.Π., τόσο πρέπει να αυξάνονται οι μισθοι. Μάλιστα, ο κατώτερος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό ανάπτυξης του Α.Ε.Π., ώστε να φτάσει τελικά τα 730 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

Βλέπετε ότι έχω, έχουμε, επιλέξει συνολικά ως Νέα Δημοκρατία να διεξάγουμε έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα χωρίς τα συνθήματα των παλιών συγκεντρώσεων, αλλά, βέβαια, με τον ίδιο παλμό με τον ίδιο ενθουσιασμό και με το ίδιο χειροκρότημα. Επέλεξα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να κάνω πολλές συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους πολίτες και να κάνω στοχευμένες παρεμβάσεις για όλα τα μεγάλα θέματα τα οποία σας απασχολούν. Και αυτό, όχι μόνο γιατί πιστεύω ακράδαντα στην υπεροχή των θέσεών μας, αλλά γιατί πιστεύω -και το θεωρώ επιβεβλημένο- οι πολίτες να μάθουν από πρώτο χέρι τι σκέφτομαι, ποιες προτεραιότητες έχω την επόμενη ημέρα για τη χώρα. Και τότε είμαι σίγουρος ότι θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο με την καρδιά, αλλά και με το μυαλό. Μετά από τέσσερα χρόνια -αυτές τις  ημέρες- ξαναέρχεται στη μνήμη μας αυτό το τραγικό εξάμηνο του 2015 το οποίο κατέληξε στο δημοψήφισμα και στο “όχι” το οποίο έγινε “ναι” και οδήγησε στο τρίτο Μνημόνιο-για να μην ξεχνιόμαστε. Οι ίδιοι πρωταγωνιστές είναι αυτοί οι οποίοι και σήμερα διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού. Λοιπόν, για να μην ζήσει ο τόπος άλλη περιπέτεια, στις 7 Ιουλίου πρέπει να γυρίσει σελίδα με μία ισχυρή εντολή προς μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα οδηγήσει τον τόπο τολμηρά μπροστά!

Και θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Γιατί όσο και αν κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας, ο λαϊκός χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατίας έχει γερά θεμέλια. Αισθάνομαι την υποχρέωση να θυμίσω, εδώ από την Ελευσίνα, τα λόγια του ιδρυτή της Παράταξής μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας του 1974. Έχει αξία να τα ξαναθυμηθούμε μαζί: “Η Παράταξή μας ταυτίζει το Έθνος με τον λαό. Ταυτίζει την Πατρίδα με τους ανθρώπους της. Ταυτίζει την Πολιτεία με τους πολίτες της”. Το κράτος και η πολιτεία δεν είναι κάτι το αφηρημένο, είστε όλες και όλοι εσείς.   “Την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία. Την πρόοδο με το κοινό αγαθό”. Και προσέξτε πόσο προνοητικός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: ”την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και με την κοινωνική Δικαιοσύνη”. Για όσους αμφισβητούν τις βαθιές ρίζες της Νέας Δημοκρατίας, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τους ζητώ να ξαναδιαβάσουν με προσοχή την Ιδρυτική μας Διακήρυξη. Αυτή δηλώνει ότι αποτελούμε τη μόνη πατριωτική δύναμη του παγκόσμιου Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού που προσβλέπει στην ανοιχτή οικονομία, ως την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία πλούτου, αλλά προσβλέπει και στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους για την προκοπή όλων των Ελλήνων, με ασφάλεια για όλους τους Έλληνες.

Ίσως και για αυτό ο λαϊκός χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατίας να έχει μπει τόσο έντονα στο στόχαστρο της προπαγάνδας της απερχόμενης κυβέρνησης, η οποία, μη έχοντας και πολλά θετικά να επιδείξει, ασχολείται συστηματικά με το να διαστρεβλώνει τις δικές μας θέσεις. Κατασκευάζει έναν ανύπαρκτο εχθρό, επινοεί φαντάσματα, υψώνει σκιάχτρα, οικοδομεί ψεύτικους κινδύνους. Και με θράσος σπέρνει φανταστικές απειλές, τεχνητό φόβο και χρησιμοποιεί και μια φρασεολογία άκρως αποκρουστική. Όταν μιλάει -ποιος;- o κ. Τσίπρας και λέει ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας “μυρίζει ανθρώπινο αίμα”. Πρέπει να σας πω ότι η πιο προκλητική περίπτωση διαστρέβλωσης πραγμάτων που έχουμε πει -και έχω πει και εγώ ο ίδιος- αφορά το περιβόητο επταήμερο. Εμείς μιλήσαμε, ξεκάθαρα, για κάτι το οποίο είναι τελείως αυτονόητο: 5ήμερη εργασία με πιστή τήρηση του 8ώρου. Μιλήσαμε όμως, και για δυνατότητα 7ήμερης λειτουργίας επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση, ότι συμφωνούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Και υπάρχουν παραδείγματα επιχειρήσεων στην γειτονιά σας που έχουν πετύχει τέτοιες συμφωνίες. Έτσι αυξάνεται η παραγωγή, έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις απασχόλησης. Και επιπλέον, έτσι δίνονται περισσότερες ημέρες άδειας και πριμ στους εργαζόμενους. Και προκύπτουν περισσότερα έσοδα στο κράτος από τη φορολόγηση των κερδών. Αυτή είναι μία θέση που στηρίζει, όχι μόνο συνολικά την ανάπτυξη, αλλά και ξεχωριστά κάθε εργαζόμενο. Κυρίως τους ανέργους στους οποίους μια τέτοια προοπτική προσφέρει ένα χειροπιαστό μέλλον. 

Αυτή λοιπόν τη σαφή, την τόσο ξεκάθαρη τοποθέτηση μας έσπευσαν οι αντίπαλοί μας να την διαστρεβλώσουν. Και στήνουν ένα ψεύτικο σενάριο ότι είμαστε, δήθεν, υπέρμαχοι της 7ήμερης εργασίας, και όχι της 7ήμερης λειτουργίας. Βλέπετε, δεν αρκούνται μόνο στα δικά τους ψέματα, αλλά βάζουν ψέματα και στο δικό μου στόμα. Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης. Η αλήθεια είναι ότι αναγκάζονται να το κάνουν αυτό επειδή αντιλαμβάνονται ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει μια έντονη κοινωνική διάσταση και γνωρίζουν επίσης ότι οι ίδιοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. 

Αυτοί κατήργησαν το ΕΚΑΣ, εμείς ενισχύουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο -θέλω να θυμίσω- ήταν πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που πολεμήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση, μέχρι να υιοθετηθεί, να αλλάξει όνομα και να υποχρηματοδοτηθεί και αυτή η πρωτοβουλία. Αυτή η κυβέρνηση υποβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με την κακοδιοίκηση στα νοσοκομεία και όχι μόνο. Και γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και εδώ  στη δική σας περιοχή. Εμείς θέλουμε μια οργανωμένη και αποτελεσματική δημόσια υγεία. Μια δημόσια υγεία που να δίνει έμφαση στην πρόληψη. Μια δημόσια υγεία που να δίνει έμφαση στο αποτελεσματικό μάνατζμεντ των δημόσιων δομών. Μια δημόσια υγεία που να δείχνει ότι σέβεται, πάνω απ’ όλα, τα χρήματα σας, τα χρήματα των φορολογουμένων. Όπως προσέξατε  στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μας συμπεριλαμβάνονται δύο καταξιωμένοι άνθρωποι που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα  υγείας, συμβολίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, ότι για εμάς η δημόσια Υγεία είναι απόλυτη προτεραιότητα. Θα προσλάβουμε πρόσθετο προσωπικό εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, ξεκινώντας με νοσηλευτές. Θα αξιοποιήσουμε πλήρως την πληροφορική και τις τεράστιες δυνατότητες  που μας ανοίγει η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία. Και, θα δώσουμε, ειδική έμφαση στην εξυπηρέτηση των πιο ευαίσθητων ομάδων. Αυτών που χρειάζονται περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. 

Όμως, φίλες και φίλοι, η κεντρική μας διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει  η αντίληψη μας για τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας. Θα το ξαναπώ: Δεν μπορεί το κράτος να στραγγίζει με φόρους όλο το χρόνο την οικονομία και στο τέλος να θέλει να κάνει στους πολίτες μια μικρή μετάγγιση για να συντηρηθούν με κάποια επιδόματα.  Θα το ξαναπώ: Αυτή είναι μια πολιτική που κάνει τελικά χειρότερη τη ζωή όλων των πολιτών. Με λιγότερους φόρους θα ανασάνουν τα νοικοκυριά, θα έρθουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα μεγαλώσει η πίτα, θα αυξηθεί ο συνολικός πλούτος της οικονομίας. Και σε αυτόν τον πλούτο πρέπει να έχουν μερίδιο όλοι. Γι’ αυτό και οι πέντε προτεραιότητες μας που έχουν άμεση αντανάκλαση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτή την ευημερία για όλους, ξεκινούν με τη μείωση των φόρων για όλους. 

Μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%. Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Και καταλήγουμε σε δυο βασικούς συντελεστές Φ.Π.Α. στο 22% και στο 11%, διατηρώντας φυσικά τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%. Και ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Θα το ξαναπώ: Οι πρώτες μειώσεις φόρων θα αποτυπωθούν στον Προϋπολογισμό του 2020 και θα ισχύσουν από 1/1/2020. Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 2019, εφόσον μας εμπιστευτείτε. Γιατί άκουσα και άλλη διαστρέβλωση των θέσεων μας, ότι δήθεν οι δικές μας φοροαπαλλαγές θα ισχύσουν από το 2021. Αυτά δεν τα λένε πια οι μονταζιέρες του Μαξίμου, τα λέει ο ίδιος ο απερχόμενος Πρωθυπουργός. Ας ακούσει λοιπόν καλά τι λέμε και ας σταματήσει, επιτέλους, να διαστρεβλώνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αν το θέλει, το έχω και εδώ μαζί μου. Θα κάνω τον κόπο να του το στείλω και στο Μαξίμου. Φαντάζομαι, όμως, ότι δεν θα λαμβάνει για πολύ αλληλογραφία εκεί.    

2η προτεραιότητα. Νέες δουλειές -δεν θα κουραστώ να το λέω- οι οποίες είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική.  Η καλύτερη αντιμετώπιση της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα τα οποία είναι χρήσιμα-θα μιλήσω στη συνέχεια για το πως αντιλαμβανόμαστε το επίδομα ανεργίας. Η καλύτερη μακροχρόνια πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την ακραία φτώχεια η οποία πλήττει κυρίως τους μακροχρόνια ανέργους είναι οι καινούργιες δουλειές οι οποίες θα έρθουν μόνο με μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Και αυτή την έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να τη φέρει μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πολιτική σταθερότητα, ευνοϊκή φορολογία, δραστικές παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον, βελτίωση της ρευστότητας, όλα αυτά θα καταστήσουν και πάλι τη χώρα μας έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Και θα το ξαναπώ, για άλλη μια φορά: Θα σαρώσουμε τα περιττά  εμπόδια που κρατούν πίσω την υγιή επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και τα οποία σήμερα είναι και το σημαντικότερο εμπόδιο για να μην έρθει κάποιος να επενδύσει στη χώρα μας. Είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας. Μιλώ με πολλούς ξένους επενδυτές. Η φορολογία είναι σημαντική, προφανώς η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντική, το χάος όμως  της ελληνικής γραφειοκρατίας, της σύγχυσης αρμοδιοτήτων, της τεράστιας καθυστέρησης στις αδειοδοτήσεις, είναι βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για να δρομολογηθούν επενδύσεις. Από τις μεγάλες επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η περιοχή σας μέχρι τις μικρές επενδύσεις. Μέχρι το μαγαζί που θέλει κάποιος να ανοίξει στο κέντρο της Ελευσίνας και ταλαιπωρείται αδικαιολόγητα από ένα κράτος το οποίο λες και έχει ως μόνο σκοπό του να ταλαιπωρεί τον επιχειρηματία ο οποίος θέλει να δημιουργήσει πλούτο. Αυτά λοιπόν τα εμπόδια εμείς θα τα σαρώσουμε. Και ξέρουμε πως να το κάνουμε. 

3η προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικογένειας και η ολοκληρωμένη  αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Και μέρος αυτού του σχεδίου είναι η δέσμευσή μας για χορήγηση εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες. Το επίδομα αυτό, θα δίνεται  στους γονείς  όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Ακόμα δηλαδή και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης, το παιδί θα δικαιούται, η οικογένεια δηλαδή, θα δικαιούται  αυτό το επίδομα. Και βέβαια αυξάνουμε και το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών. Και δεσμευόμαστε ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού, το ωράριο των οποίων θα επεκτείνουμε. Μαζί με τα ολοήμερα σχολεία, τα οποία τόσο σημαντικά είναι σήμερα για να ανακουφίζουν τους εργαζόμενους γονείς και κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες, που πολλές φορές είναι σε απόγνωση, γιατί δεν ξέρουν πως να καλύψουν το χρονικό διάστημα από τη λήξη του σχολείου μέχρι τη λήξη της δικής τους εργασίας. 

4η προτεραιότητα. Στεκόμαστε κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θα αυξήσουμε τον Προϋπολογισμό  για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, από τα 780 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στο 1 δισ. ευρώ και θα ωφεληθούν 800.000 συμπολίτες μας. Και θέλουμε να ενισχύουμε και τα επιδόματα ανεργίας κατά 200 εκατομμύρια, ώστε περισσότεροι συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε αυτή τη στήριξη που τόσο απαραίτητη είναι όταν βρεθούν εκτός εργασίας. Και ξέρετε ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας καλύπτει ένα μικρό ποσοστό των συμπολιτών μας που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Επιμένω, όμως, πάρα πολύ και στην ανάγκη οι μακροχρόνια άνεργοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. Θα ξεκινήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με τον ΟΑΕΔ,  ένα φιλόδοξο πρόγραμμα χορήγησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 νέους ανέργους οι οποίοι μπορούν και έχουν τις γνώσεις να εκπαιδευτούν ψηφιακά σε νέες δεξιότητες, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.   

5η προτεραιότητα. Φροντίζουμε ώστε το μέρισμα της επιτυχίας από την ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των μετόχων των επιχειρήσεων, των ιδιοκτητών και των εργαζόμενων.  Ναι, μειώνουμε τον φόρο στις επιχειρήσεις, σε όλες τις επιχειρήσεις, από το  28% στο 20% και τον φόρο από τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και βεβαίως διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις  μειώνοντας τη γραφειοκρατία, βελτιώνοντας τη ρευστότητα. Ταυτόχρονα, όμως, συνάπτουμε και με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας μια συμφωνία αλήθειας. Θα επαναλάβω αυτά τα οποία είπα στον Σ.Ε.Β. πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στους μεγάλους Έλληνες επιχειρηματίες. Εμείς θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αλλά  εσείς, οι επιχειρηματίες, πρέπει να επενδύσετε στη χώρα, να πληρώνετε φόρους και εισφορές, να προστατεύετε το περιβάλλον και κυρίως να στέκεστε δίπλα στους εργαζόμενούς σας. Είναι υποχρέωση των επιχειρηματιών να στέκονται δίπλα στους εργαζόμενους. 

Συνεπώς:

 - Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη, η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν. Θέλω να θυμίσω ότι πάλι ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  η οποία επέβαλε  το πολύ αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που εφαρμόστηκε το 2013-14.

            - Παλιές συνταγές όπως η συμπίεση του μισθού με την απειλή της απόλυσης -γιατί συμβαίνουν και αυτά σήμερα στη χώρα μας- δεν νοούνται.

            - Καθυστερήσεις πληρωμών, εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρείται. 

            - Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται».

Αυτοί οι όροι είναι  απαράβατοι για την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας..

Ταυτόχρονα, όμως, θα δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις.  Θα δημιουργήσουμε πάλι και θα στηρίξουμε το λευκό μητρώο εταιρειών, ώστε να επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος. Γιατί  η μέριμνά μας  είναι να βοηθήσουμε αυτούς οι οποίοι βρέθηκαν, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να χρωστούν. Δεν ξεχνάμε, όμως, και τους συνεπείς οι οποίοι με μεγάλη προσπάθεια ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους, απέναντι στο κράτος, απέναντι στις τράπεζες, απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και πρέπει με κάποιο τρόπο και αυτοί να επιβραβευθούν.  Επιμένω πάρα πολύ ότι θα δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενούς τους. Υπάρχουν αρκετές, αγαπητε Δήμαρχε, τέτοιες επιχειρήσεις και εδώ  στην ευρύτερη περιοχή της  Ελευσίνας, του Ασπρόπυργου. Τα κίνητρα μπορεί να είναι δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά, δωρεάν σίτιση, επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και συμμετοχή στα κέρδη της εταιρείας με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση. Συναντώ συχνά επιχειρηματίες που μου λένε: “Η επιχείρηση πήγε καλά, θέλω να δώσω ένα μπόνους στο τέλος του έτους, αλλά η φορολογία είναι τόσο υψηλή που στο τέλος τα πιο πολλά χρήματα θα καταλήξουν στο κράτος. Άρα δεν έχει νόημα ούτε για μένα, ούτε για τον εργαζόμενο”. Αυτό θα το διορθώσουμε και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι κερδοφόρες θα πρέπει να έχουν κίνητρα να μοιράζονται ένα μέρος της κερδοφορίας τους με τους εργαζόμενούς τους. Εξάλλου σε αυτούς οφείλουν την κερδοφορία τους.

Αυτή είναι και η δική μας απάντηση, φίλες και φίλοι, για την  αναγέννηση της μεσαίας τάξης.  Και επειδή όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα μπορεί να ακούγονται λόγια γενικά -έστω και ζυγισμένα- μπορεί να ακούγονται αριθμοί -έστω και μετρημένοι- επιτρέψτε μου να περιγράψω τι σημαίνουν ακριβώς αυτά, με τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα:  

Παράδειγμα πρώτο: Πάρτε έναν εργαζόμενο -ας τον ονομάσουμε Γιάννη- ο οποίος έχει μεικτό εισόδημα 20.480 ευρώ. Είναι το μέσο εισόδημα σήμερα στη χώρα.  Μετά από τους φόρους και τις εισφορές, του μένουν στην τσέπη περίπου 14.400 ευρώ. Ο ίδιος έχει ένα παιδί και ένα περιουσιακό στοιχείο, ένα σπίτι 125.000 ευρώ, το οποίο το έχει πάρει με δάνειο. Δαπανά 3.600 ευρώ ετησίως για έξοδα δανείων και 400 ευρώ για ΕΝΦΙΑ. Και ο Φ.Π.Α. που καταβάλει κατά τη διάρκεια της χρονιάς για αγαθά και υπηρεσίες είναι κοντά στα 2.000 ευρώ. Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ο Γιάννης θα πληρώνει κάθε χρόνο 1.280 ευρώ λιγότερα σε φόρους και σε εισφορές. 

Παράδειγμα δεύτερο: Δύο νέοι, 30 ετων, ζουν μαζί, -συναντώ συχνά τέτοια ζευγάρια- τα οικονομικά τους, όμως, τους κάνουν διστακτικούς και αισθάνονται ότι δεν μπορούν να παντρευτούν. Ο πρώτος εργάζεται με τον κατώτατο μισθό, η σύντροφός του είναι ελεύθερη επαγγελματίας και κερδίζει 1.000 ευρώ το μήνα, αλλά στο τέλος βέβαια  δεν της μένουν ούτε τα μισά. Σε έξι μήνες από σήμερα, το ζευγάρι αυτό θα μπορεί να δει τη ζωή του με περισσότερη αισιοδοξία. Η κοπέλα θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος, και με τη μείωση της φορολογίας, θα αυξήσει το εισόδημά της κατά 1.300 ευρώ από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή. Ο σύντροφός της που δουλεύει με τον κατώτατο μισθό,  θα μπορεί να προσδοκά σε μία αύξηση 8% του κατώτατου μισθού, εφόσον πετύχουμε το στόχο ανάπτυξης του 4% την επόμενη χρονιά. Γιατί αυτή είναι η δέσμευσή μας: διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης. Και βέβαια, με μία έκτακτη βοήθεια της τάξης των 2.000 ευρώ που θα καλύψει τον δύσκολο πρώτο χρόνο  και τα έξοδα που συνεπάγεται η γέννηση ενός παιδιού. Ναι, το ζευγάρι αυτό θα αρχίσει να σκέφτεται -και να βλέπει με διαφορετικό μάτι- τη δημιουργία οικογένειας, την προοπτική δηλαδή, να μπορέσει να κάνει μια οικογένεια έχοντας μεγαλύτερη εξασφάλιση, ότι αντέχουν οικονομικά να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα.
Tρίτο παράδειγμα: Μια οικογένεια δύο εργαζομένων με δύο παιδιά. Το πρώτο πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, ιδιωτικό όμως. Ιδιωτικό, διότι  δεν βρήκε θέση στο δημόσιο. Το δεύτερο παιδί  πηγαίνει στο δημοτικό σχολείο. Η γυναίκα εργάζεται ως αναπληρώτρια καθηγήτρια πολλά χρόνια τώρα. Ο άντρας της είναι πολιτικός μηχανικός, αλλά αναγκάστηκε να φύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά για να υποστηρίξει την οικογένειά του. Με το δικό μας σχέδιο θα δοθεί μια πρώτη βοήθεια σε αυτό το νοικοκυριό με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και με το κουπόνι αξίας 180 ευρώ το μήνα για τον παιδικό σταθμό για 11 μήνες το χρόνο. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια θα μπορεί να δει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, καθώς οι στοχευμένες προσλήψεις που θα κάνουμε, θα ξεκινήσουν γιατρευοντας το πρόβλημα των αναπληρωτών καθηγητών που τόσα χρόνια τώρα παρέχουν υπηρεσίες στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Δικαιούνται να έχουν τον πρώτο λόγο σε μια διαδικασία προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην εκπαίδευση, που δυστυχώς έχει να γίνει από το 2008. Βέβαια, και ο άνδρας της -πολιτικός μηχανικός- θα μπορεί να βλέπει με καλύτερο μάτι το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ελλάδα διότι κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η ανάκαμψη της οικοδομής και η στήριξη της αγοράς  ακινήτων. Το πρόγραμμά μας προβλέπει φορολογικές εκπτώσεις της τάξης του  40-50% για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων. Κάτι το οποίο από μόνο του  θα  δώσει μεγάλη ανάσα στην αγορά ακινήτων και σε όλα τα επαγγέλματα που την υποστηρίζουν. 
Και το τέταρτο παράδειγμα είναι ένας 55χρονος δημόσιος υπάλληλος. Ζει με τη σύντροφό του η οποία διαχειρίζεται ένα μικρό καφενείο το οποίο το κληρονόμησε από τον πατέρα της. Από το μισθό μένουν λίγα. Τις  καλές εποχές που πέρασαν, είχαν αγοράσει ένα τριάρι. Όταν αφαιρεθεί η δόση του δανείου, στο δημόσιο υπάλληλο μένουν γύρω στα 800 ευρώ το μήνα. Η γυναίκα χρωστάει στον ΕΦΚΑ, στην εφορία. Mε αγωνία τα φέρνουν βόλτα. Η πρώτη σημαντική ανάσα  θα είναι μια γενναία απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής στις 120 δόσεις, ώστε να ανακουφιστούν επιτέλους όλοι όσοι χρωστούν -ειδικά μικρά ποσά- στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και βέβαια, η μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση η οποία μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως -όπως την εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση- θα βοηθήσει όλες τις επιχειρήσεις  της εστίασης και θα δώσει μια νέα ανάσα σε όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο. 

Να, λοιπόν, γιατί το Κοινωνικό Πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας  δεν είναι μόνο στόχοι, δεν είναι μόνο αριθμοί, αλλά είναι αληθινές εικόνες από μία καλύτερη ζωή, την οποία αξίζουν όλοι οι Έλληνες. Με πολιτικές που συνδυάζουν την ανάπτυξη με την εργασία και την Παιδεία. Και την κοινωνική ασφάλιση με πραγματικές πολιτικές αλληλεγγύης.  Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι για εμάς η κοινωνική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας δεν εξαντλείται εκεί. Ακολουθεί μέχρι τέλους το νήμα της αλληλεγγύης. Δεν μεταφράζεται μόνο σε αποφάσεις, σε μέτρα. Αποτελεί και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και δράσης.  Και δεν είναι τυχαίο ότι μόνο εμείς τυπώσαμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα στο σύστημα braille για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν  προβλήματα όρασης και μας τιμούν με την παρουσία τους σήμερα. Όπως επίσης ότι το σχέδιό μας προβλέπει στοχευμένες δράσεις για τα άτομα με αναπηρία, με αιχμή την προσβασιμότητα παντού, αλλά και την ανεξάρτητη διαβίωση.  Η μεγάλη στήριξη που δώσατε, όλες και όλοι, στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο εκλέγοντάς τον  πρώτο ευρωβουλευτή με παραπάνω από 500.000 σταυρούς, δείχνει την ευαισθησία της Παράταξής μας σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα. Ο Στέλιος θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος  και θα μας θυμίζει διαρκώς την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει, να κάνουμε επιτέλους κάτι ουσιαστικό σε αυτή τη χώρα για τα άτομα με αναπηρία. 

Επειδή σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, θα ήταν χρήσιμο να θυμίσω ότι αυτός ο δύσκολος αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, καθημερινός στο επίπεδο της κοινωνίας, με την άρση των αιτίων, που οδηγούν κυρίως νέους συμπολίτες μας στο αδιέξοδο των ουσιών. Στο επίπεδο της υγείας, με την πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος, με τολμηρές λύσεις,  ακόμη και σε ελεγχόμενους χώρους εποπτευόμενης χρήσης. Και στο επίπεδο της εργασίας, ναι, με την ομαλή επανένταξη αυτών των  συνανθρώπων μας που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες  και κατάφεραν να απεξαρτηθούν από τη μάστιγα των ναρκωτικών. 

Φίλες και φίλοι,
Όλα όσα σας περιέγραψα σημαίνουν περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές, περισσότερα εισοδήματα, περισσότερο πλούτο. Τελικά περισσότερα χαμόγελα για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όμως, πέραν του συνολικού σχεδίου, έχουμε δώσει και  έμφαση σε τοπικά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα στον υπέροχο τόπο που βρισκόμαστε σήμερα. Αγαπητέ Δήμαρχε, στην Ελευσίνα  έχετε μπροστά σας μια τεράστια πρόκληση. Δεν είναι άλλη από την ανακήρυξη της Ελευσίνας ως  πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Και πρέπει Δήμαρχε να κερδίσουμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, το χαμένο χρόνο. Πρέπει να ολοκληρώσουμε άμεσα τις βασικές υποδομές που απαιτούνται για την επιτυχή προετοιμασία της πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο και τα δύο εμβληματικά έργα τα οποία υπήρχαν στο φάκελο διεκδίκησης, το παλιό εργοστάσιο του Ήρης και η Ελαιουργική ολοκληρώνονται και παραδίδονται στους πολίτες του Θριασίου. Θα είναι η μεγάλη παρακαταθήκη της πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η ανάδειξη της Ελευσίνας σε μία πόλη η οποία δεν είναι ο φτωχός συγγενής, αλλά αναδεικνύει με αυτόν τον τρόπο την πλούσια πολιτιστική, αλλά και βιομηχανική κληρονομιά της. 

Ακόμη, είναι αδιανόητο η Ελευσίνα, μια από τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας, να μην έχει ένα υπερσύγχρονο μουσείο το οποίο θα αναδείξει την πολιτιστική της κληρονομιά. Θα ολοκληρωθεί άμεσα η απόκτηση του χώρου για το νέο μουσείο. Το σημείο που βρισκόμαστε, θα παραδοθεί στον Δήμο και θα γίνει ένα σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό συνολικά στη Δυτική Αττική. 

Θα αποδώσουμε στους πολίτες όλες τις μη λιμενικές εγκαταστάσεις ώστε να προχωρήσουμε στην οριστική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Θα δρομολογήσουμε μαζί με την Περιφέρεια τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μην ξαναζήσετε ποτέ τον εφιάλτη του Νοεμβρίου του 2017. Και θα αναλάβουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Με ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά σημαντικό έργο να ξαναβιώσει αυτή την οικονομική δραστηριότητα από την οποία γενιές και γενιές κατοίκων της Δυτικής Αθήνας έζησαν. Υπάρχει μια τεράστια συμπυκνωμένη τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να πάει χαμένη. 

Φίλες και φίλοι,
Προ ημερών παρουσιάσαμε αναλυτικά όλες τις πτυχές του κυβερνητικού μας προγράμματος. Από τις θέσεις μας για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, ψηφιακό κράτος μέχρι τις προτάσεις μας για τη μετανάστευση. Από τα μεγάλα έργα που σχεδιάζουμε, έως την πολιτική μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον. Έχετε τη σύντομη εκδοχή του προγράμματός μας,  βρίσκεται ήδη στα χέρια σας. Μέχρι την επόμενη Κυριακή θα ήθελα αυτό το έντυπο να φτάσει σε όλους τους πολίτες. Γιατί είναι η πυξίδα  μας για ένα δύσκολο και όμορφο ταξίδι το οποίο πρέπει να ξεκινήσουμε, όλες και όλοι μαζί, στις 8 Ιουλίου. Όμως για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα στις 7 Ιουλίου ο λαός πρέπει να εμπιστευτεί το τιμόνι της Ελλάδας σε μια ισχυρή κυβέρνηση. Που θα λειτουργεί γρήγορα,  απρόσκοπτα, με τόλμη, με αποφασιστικότητα. 

Στις 26 Μαΐου, οι πολίτες μάς έδειξαν την εμπιστοσύνη τους. Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη μεγάλη στήριξη που μας έδωσαν στις ευρωεκλογές. Όμως αυτό δεν αρκεί. Γιατί τώρα είναι η ώρα να επιβεβαιώσουν αυτήν την εμπιστοσύνη την οποία μας έδωσαν  με την ψήφο τους. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν την ελπίδα χειροπιαστή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και επιμένω: Από την κάλπη της 7ης Ιουλίου δεν πρέπει να λείψει κανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμούς, ούτε για χαλαρή ψήφο, ούτε για λάθος επιλογές, ουτε για αποχή, ούτε για μπάνια, ούτε για χαλαρότητα. Πρώτα ψήφο λέω στην νεολαία και μετά για μπάνιο. Ή εν πάση περιπτώσει εάν θέλετε να πάτε για μπάνιο πρώτα οι κάλπες μέχρι τις 7 είναι ανοιχτές. Αλλά ειδικά η νεολαία, πρέπει να έρθει να ψηφίσει να πάρει τις τύχες της στα χέρια της.

Ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές προτιμήσεις, όλοι οι  Έλληνες έχουν τη θέση που τους αξίζει σε ένα μεγάλο ρεύμα αναγέννησης. Η Πατρίδα δεν θέλει ούτε νέα πειράματα και ούτε χαμένες ευκαιρίες. Χρειάζεται σιγουριά και πρόοδο. Χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, που θα φέρει ισχυρή ανάπτυξη και δουλειές, δουλειές, δουλειές. Με εμπειρία και γνώση, αλλά και με πολλά νέα πρόσωπα. Με νέους ανθρώπους και με όρεξη για δουλειά.

Φίλες και φίλοι, περάσαμε 10 δύσκολα χρόνια, μια Οδύσσεια. Τώρα έφτασε επιτέλους η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Και αυτή η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν αναφέρομαι μόνο στο φυσικό, στον πολιτιστικό της πλούτο, στην γεωπολιτικής της θέση. Προπαντός έχει ανθρώπους εργατικούς, φιλότιμους, πολυμήχανους, υπερήφανους. Ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια καλύτερη Ελλάδα. Σας καλώ, λοιπόν, όλους στην πρώτη γραμμή με σημαία το πρόγραμμά μας. Ισχυρή ανάπτυξη για αυτοδύναμη Ελλάδα. Το μέλλον είναι τώρα στο χέρι μας. Στις 7 Ιουλίου, κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα. Στις 8 Ιουλίου ξεκινάει το ταξίδι για μια φωτεινή Ελλάδα. Γιατί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι νίκη της Ελλάδος, είναι νίκη όλων των Ελλήνων και ξεκινάει εδώ από τη Δυτική Αττική, από την Ελευσίνα. Στις 8 Ιουλίου ξεκινάμε. Ενωμένοι μπορούμε! 




Μπαράζ αποφυλακίσεων με την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα από την 1η Ιουλίου



Οι εισαγγελείς ζητούν την απόσυρσή του και καλούν σε διάλογο

Δεν έχει επιστροφή ο δρόμος των αποφυλακίσεων που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά, όταν θα αρχίσει η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε άρον-άρον λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Ήδη η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με ψήφισμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών της πρότεινε στην παρούσα κυβέρνηση, την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα «προκειμένου μέσα από περαιτέρω διαβούλευση των επιστημονικών φορέων να αρθούν οι αστοχίες επιμέρους διατάξεων και να ληφθεί η δέουσα πρόνοια για την δημιουργία των ελάχιστων αναγκαίων υποδομών πρακτικής εξυπηρέτησής τους».

Οι εισαγγελείς, οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για την Ποινική Δικαιοσύνη, προειδοποίησαν ήδη και μάλιστα για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν πριν ψηφιστεί), «τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών και τη δημιουργία αισθήματος ατιμωρησίας αλλά και την αδυναμία πρακτικής βιωσιμότητας νεοσύστατων θεσμών, χωρίς την προγενέστερη εξασφάλιση της αναγκαίας ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού και των υλικοτεχνικών υποδομών της Εισαγγελίας».

Οι εισαγγελείς ζητούν την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αποτραπεί «ο κίνδυνος εκτροχιασμού της ποινικής δικαιοσύνης».

Ακόμη, οι εισαγγελείς ζητούν την απόσυρση του νέου Ποινικού Κώδικα και νέο διάλογο.

Από την 1η Ιουλίου και εν όψει του ότι η Βουλή θα είναι κλειστεί, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στον τομέα των αλόγιστων αποφυλακίσεων, κάτι που δεν έχει επιστροφή, ενώ μεγάλος αριθμός κατηγορουμένων που οι δίκες τους είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν θα «πέσουν στα μαλακά».

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι ποινικολόγοι δεν έχουν προλάβει να δουν και βρουν όλο το φάσμα του ευνοϊκού καθεστώς που κρύβουν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Και όπως με νόημα έλεγαν οι μόνοι που γνωρίζουν το πλήρες εύρος των ευνοϊκών διατάξεων του νέου Ποινικού νομοθετήματος είναι τα μέλη των δυο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, τα οποία είναι πανεπιστημιακοί (καθηγητές Νομικών Σχολών) και δικηγόροι ειδικευμένοι στο Ποινικό Δίκαιο, οι οποίοι έχουν μάλιστα πελάτες αρκετούς έγκλειστους ή υποψήφιους έγκλειστους. Υπενθυμίζεται ότι και οι καθηγητές των Νομικών Σχολών δικηγορούν.

Εν δεικτικό παράδειγμα του αποτελέσματος του νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι η νέα ποινική αντιμετώπιση που θα έχουν οι πολυϊσοβίτες όπως είναι τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

Μετά την 1η Ιουλίου τα μέλη της 17Ν μπορούν να αιτηθούν την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα όποιος εκτίει περισσότερες ποινές ισόβιας κάθειρξης μετά το 16 έτος της έκτισης της ποινής του απολύεται με τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού.

Κατά συνέπεια τα μέλη της 17Ν ξεκίνησαν την εκτέλεση της ποινής του το 2003, εντός του τρέχοντος έτους θα μπορούν να ζητήσουν την έξοδο τους από τη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι καμία σημασία δεν έχει η πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης για άλλο αδίκημα, αφού η κατ’ οίκον έκτιση δεν αποκλείεται γι αυτό το λόγο, αλλά μόνον αν υπάρχει άλλη αμετάκλητη καταδίκη κατά το χρόνο εκτέλεσης της ποινής.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση στο νέο άρθρο 105Β (παράγραφος 6) του Ποινικού Κώδικα ορίζεται ότι ακόμα και για όσους έχουν πολλαπλές ισόβιες καθείρξεις ο μέγιστος χρόνος παραμονής στη φυλακή είναι τα 25 έτη. Έτσι, τα μέλη της 17Ν θα είναι ελεύθερα μετά την συμπλήρωση 25 ετών φυλάκισης.

Παναγιώτης Τσιμπούκης
Πηγή : protothema.gr


Μητσοτάκης για Ρουβίκωνα : Τέτοια γρουπούσκουλα θα τελειώσουν εάν ο λαός μας εμπιστευτεί στις εκλογές




Καταδίκασε την επίθεση στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Ρουβίκωνα μιλώντας στην Ελευσίνα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγανακτισμένος όπως όλοι οι Έλληνες για την ανεξέλεγκτη δράση των αντιεξουσιαστών είπε,, ότι τέτοια «γρουπούσκουλα θα τελειώσουν μια και καλή εάν ο λαός μας εμπιστευτεί στις εκλογές».




Στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας οι Ρουβίκωνες




Στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου βρέθηκαν χθες μέλη του Ρουβίκωνα, 4 μηχανάκια με 2 επιβαίνοντες το καθένας πέρασαν έξω από την οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ψυχικό, πέταξαν τρικάκια και φώναξαν συνθήματα κατά των εκλογών και υπέρ της αποχής.

Οι αντιεξουσιαστές διέφυγαν ανενόχλητοι.

Σε κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα αντεξουσιαστικού χώρου ο Ρουβίκωνας έγραψε για την παρέμβαση στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Βρισκόμαστε επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Τίποτε καινούριο καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης να πάει σε εκλογές ήταν δεδηλωμένη από την ήμερα του φιάσκου των ευρωεκλογών & αυτοδιοικητικών όπου ο μεγάλος νικητής, η αποχή, κυμάνθηκε στα επίπεδα άνω του 40%.

Πήγε ο Τσίπρας και δήλωσε την παραίτηση της κυβέρνησης στον Προκόπη, στην επίσημη θεσμική γλάστρα με ύφος καλόβολου θείου, ο οποίος την αποδέχτηκε και επισημοποιήθηκε η ημερομηνία, που όλοι ξέραμε, δηλαδή στις 7 του Ιούλη.

Το πρόσωπο του προέδρου της δημοκρατίας μπορεί να μην έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην καθημερινή διακυβέρνηση της χώρας, αλλά σε ειδικές περιστάσεις θα μπορούσε να αποτελέσει βαλβίδα ασφαλείας αν τα πράγματα πάνε να γίνουν άσχημα για το κεφάλαιο και την οικονομική elite που έχει τα κουμάντα. Ο πρόεδρος δεν εκλέγεται από την κοινωνική βάση αλλά από επαγγελματίες της πολιτικής, δηλαδή από μαέστρους της διαφθοράς, που προέρχονται από τους σάπιους μηχανισμούς των μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν αυτόν το τόπο και έφεραν την κοινωνία στο σημερινό της χάλι.

Από τότε που θεσμοθετήθηκε ο ρόλος του, τα πρόσωπα που τον ενσάρκωσαν ήταν προερχόμενα από ανώτερα ή μεσαία κοινωνικά στρώματα, μετριοπαθείς μεν συντηρητικοί δε, με λίγα λόγια ταξικοί αντίπαλοι, αν όχι εχθροί. Τώρα γιατί η κοινωνική βάση εμμένει να προσέρχεται όταν την καλούν και να επικυρώνει, αναθέτοντας δια της ψήφου, την αρμοδιότητα σε κάποιους καλοζωϊσμένους τύπους να ορίζουν τις τύχες της, είναι κάτι που για αυτό καλύτερα να μιλήσουν οι έχοντες εντρυφήσει σε ζητήματα ψυχολογίας της μάζας.

Για εμάς ο λαός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι άτομα με συνείδηση της κατάστασής τους και οφείλει να έχει κρίση και αντίληψη των αποτελεσμάτων των επιλογών του. Αποχή από το εκλογικό πανηγύρι για εμάς δεν σημαίνει ουδετερότητα, αντίθετα σημαίνει επιλογή πλευράς στον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται. Έναν πόλεμο που μπορεί σήμερα στον τόπο μας να μην διεξάγεται με όπλα και σφαίρες άλλα με οικονομικά μέτρα τα οποία είναι ολοφάνερο ποιους ωφελούν και ποιους πλήττουν.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι η παραδοσιακή αριστερά όταν οσμώνεται με την εξουσία ενσωματώνεται και γίνεται ένα ακόμη εξάρτημα του καπιταλιστικού συστήματος. Συνεπώς κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν θα πρέπει να ποντάρει πλέον πολιτικά σε αυτή. Δεν υπάρχουν άλλες αντισυστημικές δυνάμεις που εκούσια συμμετέχουν σε συστημικές διαδικασίες όπως αυτή των εκλογών, καθώς ούτε οι μαχαιροβγάλτες της ΧΑ ή οι ψεκασμένοι του Βελόπουλου μπορεί να λογίζονται ως τέτοιες.

Όταν εμείς καλούμε σε αποχή από τις εκλογές, καλούμε σε στράτευση. Καλούμε σε μαζικούς οργανωμένους κοινωνικούς αγώνες με απώτερο στόχο την ανατροπή του σάπιου καθεστώτος της αστικής δημοκρατίας μαζί με το καπιταλιστικό οικονομικό οικοδόμημα. Γνωρίζουμε ότι δεδομένων των συνθηκών αυτός δεν μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος στόχος και για αυτό παράλληλα παλεύουμε στο εδώ και στο τώρα για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας μας με κάθε πρόσφορο μέσο.

Όσο για τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις, όπως η πιο πρόσφατη με την μετατροπή σε κακούργημα της ρίψης φιαλών με μπογιά στο κτίριο των παλαιών ανακτόρων (έτσι αναφέρει το κτίριο της Βουλής η δικογραφία) και την επιβολή συνολικού ποσού 60.000 ευρώ για εγγυήσεις προκειμένου να μην προφυλακιστούν δυο από τους συντρόφους μας, δεν μας πτοούν. Η λύση βρέθηκε άμεσα και βγήκαμε δυνατότεροι και από αυτήν την περιπέτεια.

Ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας ότι το σύστημα δεν χαρίζει τίποτε και δεν υποχωρεί αν δεν δεχτεί πίεση, οπότε εμείς αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε, είτε με δεξιά είτε με αριστερή κυβέρνηση, είτε με ότι ήθελε προκύψει στις 7 του Ιούλη.

ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας»


Κώστας Καραμανλής: Κάναμε λάθη, κρατήσαμε την Ελλάδα στην ΕΕ – Δίπλα στον Κυριάκο



Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι "κάναμε και λάθη και αδυναμίες έχουμε, όμως στις θεμελιώδεις μας αρχές και αξίες μείναμε σταθεροί"

Προσκλητήριο σε όλα τα στελέχη της ΝΔ να σταθούν «στο πλευρό του Κυριάκου σε αυτή την αποφασιστική μάχη» απηύθυνε ο Κώστας Καραμανλής από το συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ, στην οποία παρουσιάστηκαν τα ψηφοδέλτια της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι Έλληνες έχουμε ανάγκη να ανορθώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι μια ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα και ορίζοντα τετραετίας. Μόνο η παράταξή μας μπορεί να την προσφέρει», προσφέροντας πλήρη πολιτική στήριξη στον πρόεδρο της ΝΔ. «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αναλάβει το δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι «κάναμε και λάθη και αδυναμίες έχουμε, όμως στις θεμελιώδεις μας αρχές και αξίες μείναμε σταθεροί. Υπηρετούμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με διορατικότητα, σιδηρά υπομονή και αποφασιστικότητα απέναντι σε εξωτερικές αντιξοότητες οδήγησε τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια». 

«Το κρίσιμο καλοκαίρι του '15 η ΝΔ κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μετά το πρώτο εξάμηνο του '15 και την τότε κυβέρνηση σε αποσύνθεση, η ΝΔ όρθωσε το ανάστημά της και κράτησε τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά, χωρίς κομματικό συμφέρον, σε βάρος του κομματικού συμφέροντος» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως «θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας, πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, στον διάλογο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν μας πτοούν, επιστρέφονται στον αποστολέα τους, δεν γίνονται δεκτές». «Όποιες πιέσεις, από όπου κι αν προέρχονται, όταν προσκρούουν στο εθνικό μας συμφέρον, δεν γίνονται δεκτές», είπε.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ορθώς η ΝΔ την επέκρινε και την καταψήφισε». «Λυπάμαι γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008» υπογράμμισε.


Πηγή: skai.gr