Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Λύθηκε το μυστήριο με τη δολοφονία του Δημήτρη Γραικού



Στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκε χθες 30-05-2019 ενταφιασμένη η σωρός του εξαφανισθέντα, σε αγροτική έκταση στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ανθρωποκτονία με δράστη 46χρονο ημεδαπό άντρα ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος της 5ης Τακτικής Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης.

Με την σύλληψη του 46χρονου έκλεισε ένας κύκλος ερευνών για τον εντοπισμό 59χρονου Δημήτρη Γραίκου που είχε εξαφανιστεί το Νοέμβριο του 2016 από την περιοχή της Χαλάστρας.

Η υπόθεση αφορά σε ανθρωποκτονία, την οποία εξιχνίασαν, στο πλαίσιο ερευνών, αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 46χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη δυνάμει σχετικού Εντάλματος για ανθρωποκτονία με πρόθεση.

Αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, έχοντας επικεντρώσει τις έρευνές τους σε αγροτική έκταση του χωριού Ανατολικό Θεσσαλονίκης, ζήτησαν τη συνδρομή και τη συνεργασία ομάδας επιστημόνων - ερευνητών του ΑΠΘ για την εξερεύνηση του υπεδάφους με εξειδικευμένη μέθοδο.

Υπό τον συντονισμό του Διευθυντή του εργαστηρίου εφαρμοσμένης γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, πραγματοποιήθηκε γεωφυσική διασκόπηση σε μεγάλη αγροτική έκταση πέραν των ορίων ιδιοκτησίας του δράστη. Αποτέλεσμα ήταν ο εντοπισμός φορτηγού οχήματος του θύματος σε βάθος και μάλιστα σε θέση ανατροπής.

Εξεταζόμενος ο δράστης, ομολόγησε την πράξη του, ενώ υπέδειξε σημείο πλησίον του ανευρεθέντος οχήματος, όπου είχε ενταφιάσει τη σωρό του εξαφανισθέντα, η οποία εντοπίστηκε και ανασύρθηκε έπειτα από εκσκαφή που πραγματοποιήθηκε με σκαπτικό μηχάνημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.




Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: «Φαγώθηκε» το υπερπλεόνασμα του 2019


Χρειάζονται και άλλα μέτρα για να καλύψουν το κόστος για τις «μόνιμες» παροχές.

«Πράσινο φως» στις παροχές που ήδη ψήφισε η Βουλή και διανεμήθηκαν πριν τις ευρωεκλογές, δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. Ωστόσο το Γραφείο Προϋπολογισμού ουσιαστικά «νίπτει τας χείρας του»  καθώς δεν προβαίνει σε δική του κοστολόγηση  των μέτρων, αλλά στηρίζεται στην εκτίμηση που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (όταν ήρθε για ψήφιση ο ν.4611/2019) το οποίο όμως στηρίχθηκε επίσης σε υπολογισμούς και μελέτη επιπτώσεων που του έδωσαν έτοιμα τα ίδια τα επισπεύδοντα υπουργεία, Εργασίας και Οικονομικών.

"Εκ Προοιμίου" η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα επισημαίνει ότι ο δημοσιονομικός χώρος ουσιαστικά εξαντλήθηκε, αναλώνοντας πριν τα μέσα της χρονιάς το 0,55% από το 0,6% του ΑΕΠ που είναι ο ετήσιος στόχος.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην Εισαγωγή της Έκθεσης,  «το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε η χώρα στην ΕΕ προβλέπει διατήρηση των πρωτογενών και συνολικών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια καθώς και την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ για το 2019» (αλλά) «οι προβλέψεις αυτές αναθεωρούνται εκ των πραγμάτων μετά την ψήφιση μιας σειράς επεκτατικών μέτρων που περιλαμβάνουν τη μείωση του ΦΠΑ σε επεξεργασμένα τρόφιμα, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, την αναμόρφωση των συντάξεων χηρείας, την καταβολή ειδικού συνταξιοδοτικού επιδόματος (13η  σύνταξη) και τη δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών προς την εφορία , τα ασφαλιστικά ταμεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνολική επίπτωση των μέτρων για το 2019, σύμφωνα με τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είναι κοντά στο 0,55% του ΑΕΠ και μπορεί να καλυφθεί από τον προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο».

Πέραν του ότι «μπορεί να καλυφθεί» το φετινό υπερπλεόνασμα πάντως, η Έκθεση ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση ότι η αντιστάθμιση θα είναι πλήρης και τα επεκτατικά μέτρα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα. Με δεδομένο τον μόνιμο χαρακτήρα τους, η επίπτωσή τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να διασφαλιστεί ηεπίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Με άλλα λόγια προειδοποιεί ότι τα μέτρα είναι και «μιας  χρήσης» και πρέπει να βρεθούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν το κόστος τους, εφόσον ψηφίστηκαν για να θεωρούνται  «μόνιμα» και στα επόμενα χρόνια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως εξήγησε σήμερα κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο  επικεφαλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, υπολογίζει τον «λογαριασμό» των μέτρων σε 0,554% του ΑΕΠ, ως εξής:

·        441 εκατ. ευρώ η προβλεπόμενη (για το β΄εξάμηνο) επίπτωση από τις μειώσεις ΦΠΑ

·        830 εκατ. ευρώ η επίπτωση από την λεγόμενη 13η σύνταξη

·        80 εκατ. ευρώ η επίπτωση από τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας.

Ωστόσο προβλέπεται  -με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων υπουργείων- να υπάρξει και αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 59 εκατ. ευρώ εξαιτίας της ρύθμισης των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και άλλα 233 εκατ. ευρώ εξαιτίας της αντίστοιχης ρύθμισης στην εφορία.

Έτσι ο λογαριασμός των μέτρων βγαίνει στα 1,059 δισ. ευρώ, έναντι εξαγγελίας για παρχές 1,14 δισ. από τον Πρωθυπουργό στις αρχές του μήνα.

Οι προβλέψεις πάντως που αφορούν τα έσοδα από τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία είχαν αμφισβητηθεί έντονα από τους τεχνοκράτες των θεσμών και επισήμως από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν εκτιμήσεις περί πιθανής απώλειας εσόδων έως και 1 δισ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) κάτι που μένει να φανεί εάν και κατά πόσο θα αποτυπώνεται στην έκθεση της Κομισιόν που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό.


Κωστής Πλάντζος
Πηγή : protothema.gr


Νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ: Ο Κιμ εκτέλεσε τη διπλωματική αποστολή στις ΗΠΑ




Στο εκτελεστικό απόσπασμα οδηγήθηκε η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στις ΗΠΑ, η οποία είχε αναλάβει να ανοίξει τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάγκ και την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατέληξαν εν τέλει στο φιάσκο της Συνόδου του Ανόι, από όπου Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έφυγαν προτού καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τη νοτιοκορεάτικη εφημερίδα «Chosun Ilbo» θεώρησε αποκλειστικά υπεύθυνη τη διπλωματική αντιπροσωπεία, την οποία κατηγόρησε για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ και αποφάσισε την εκτέλεσή τους.

Ειδικότερα, το καθεστώς της Βόρειας Κορέας εκτέλεσε τον Κιμ Χιοκ Τσολ, ειδικό απεσταλμένο στις ΗΠΑ, καθώς και τέσσερις ακόμη διαπραγματευτές που συμμετείχαν στη σύνοδο στο Ανόι, αναφέρει η «Guardian» επικαλούμενη την «Chosun Ilbo».

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ πάλι, δεξί χέρι του Βορειοκορεάτη ηγέτη, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, υποχρεώθηκε σε «αναγκαστική εργασία και ιδεολογική εκπαίδευση».

Σύμφωνα πάντα με την «Chosun Ilbo», ο Κιμ Χιοκ Τσολ μαζί με τους τέσσερις άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, εκτελέστηκαν τον Μάρτιο στο αεροδρόμιο Mirim.

Το 2013, το καθεστώς είχε εκτελέσει τον Τσανγκ Σονγκ Θαέκ, άλλοτε πανίσχυρο θείο του Κιμ Γιουνγκ Ουν, για πράξεις «προδοσίας».  

Ο Κιμ έχει επίσης τιμωρήσει εκείνους, των οποίων θεωρεί τη συμπεριφορά ασεβή. Το 2016 είχε διατάξει την εκτέλεση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Παιδείας, επειδή τον είχε πάρει ο ύπνος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Για τον ίδιο λόγο είχε εκτελεστεί έναν χρόνο νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας.


Πηγή : naftemporiki.gr


Έρχεται "κύμα" διαταγών πληρωμής από τις τράπεζες με όριο οφειλής από 10.000 ευρώ



"Κύμα" διαταγών πληρωμής με νέα πολύ χαμηλά όρια, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα από τις τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη αποφασίσει να κατεβάσουν σημαντικά τα όρια και για τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τα όρια για την έκδοση διαταγής πληρωμής αναμένεται να μειωθούν στο μισό και συγκεκριμένα στις 20.000 από 40.000 ευρώ σήμερα για οφειλές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Ακόμη χαμηλότερα, και συγκεκριμένα στις 10.000 ευρώ, θα πέσει το όριο για την έκδοση διαταγής πληρωμής σε ακάλυπτα δάνεια. 

Τα νέα όρια, στις περιπτώσεις οφειλετών που έχουν βάλει ως εξασφάλιση ακίνητο στο δάνειό τους, σημαίνουν ότι το ακίνητο αυτό θα καθίσταται απαιτητό για οφειλές που ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, εκκινώντας άμεσα τις διαδικασίες για κατάσχεση και πλειστηριασμό. 

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι τράπεζες έχουν ήδη αποφασίσει να κατεβάσουν σημαντικά και τα όρια για τη διενέργεια πλειστηριασμών έως και τις 40.000 ευρώ σε σχέση με το άτυπο όριο προστασίας των 80.000 – 100.000 ευρώ που είχαν εφαρμόσει μέχρι σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερες πληροφορίες, το όριο για τους πλειστηριασμούς μπορεί να υποχωρήσει και στις 30.000 ευρώ.

Οι αποφάσεις των τραπεζών για τα χαμηλότερα όρια διαταγών πληρωμής και πλειστηριασμών, έρχονται μετά τις πιέσεις του SSM για επίσπευση των νομικών ενεργειών έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων και μεγιστοποίηση ανακτήσεων οφειλών. Σημειώνεται ότι ο SSM ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τον έλεγχο για τις επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να βγάλει, στα τέλη Ιουνίου, το πρώτο πόρισμά του μετά την υποβολή της αναθεωρημένης στοχοθεσίας των τραπεζών στα τέλη Μαρτίου.


Η εκκίνηση των ενδίκων μέσων παραμένει ακόμη "μελανό σημείο" στις επιδόσεις των τραπεζών για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, με τον SSM να ζητά από τις τράπεζες μεγαλύτερο "μαστίγιο" και μικρότερο "καρότο". Το ζητούμενο αυτό έρχεται μετά και την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο εκτιμάται ότι παρέχει πλήρη προστασία σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει λόγος για μορατόριουμ νομικών ενεργειών, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι τράπεζες είναι ανοιχτές σε γενναίες ρυθμίσεις δανείων συνεργάσιμων δανειοληπτών. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει ένα άτυπο όριο προστασίας από πλειστηριασμούς στις 80.000 – 100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 5 Ιουνίου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός λόγω της διενέργειας των ευρωεκλογών. Πάντως και αργότερα, ενόψει των εθνικών εκλογών, η δραστηριότητα στο μέτωπο των πλειστηριασμών δεν αναμένεται αυξημένη. 

Οι καταγγελίες δανείων και η άσκηση ενδίκων μέσων, αποτελούν δύο βασικούς ποιοτικούς στόχους που παρακολουθεί ο SSM στις τράπεζες για τη μείωση των NPEs. Ειδικότερα, παρακολουθείται:

- Η πορεία των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί, ως ποσοστό επί του αθροίσματος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί και των καταγγελμένων δανείων. Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ζητούμενο από τις τράπεζες είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων σε καθυστέρηση να μειωθεί στο τέλος του 2019 (από τον Ιούνιο 2017) από 10% - 21% σε 0% - 6%. Για  τις μεγάλες επιχειρήσεις,  τα αντίστοιχα ποσοστά θα πρέπει να μειωθούν από το 16% - 35% στο 2% - 13%.

- Η πορεία στην άσκηση ενδίκων μέσων επί των καταγγελμένων δανείων, η οποία πρέπει να αγγίξει το εύρος 92% - 99% το 2019.


Της Νένας Μαλλιάρα 
Πηγή : capital.gr



Προκλητική Γεροβασίλη: Δεν θα ελέγξω πειθαρχικά τον αρχηγό της ΕΛΑΣ!



Άστο Γεροβασίλη θα την ασκήσει η Νέα Δημοκρατία σε λίγες ημέρες!!

Την πρόθεσή της να μην ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομία, Αριστείδη Ανδρικόπουλο, για την παρουσία του στην κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Σύνταγμα, γνωστοποίησε προκλητικά η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

Για να δικαιολογήσει την θέση της μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «δεν απαγορεύεται η παρουσία του» Αρχηγού της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση, και τόνισε νομίζοντας ότι απευθύνεται σε Συριζαίους ότι «την προηγούμενη ημέρα, είχα στείλει προσωπικά τον στρατηγό επιθεωρητή Βορείου Ελλάδας στη συγκέντρωση του κ. Μητσοτάκη».




Αδιέξοδη φαίνεται η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κρυφτεί πίσω από "δικούς" της δικαστές



Ξέρουν τι έρχεται για πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, και ξέρουν ότι θα έρθουν στο φως πολλά τα οποία δεν ξέρουμε και θα πρέπει να διευρευνηθούν από την δικαιοσύνη.

Αλλά η προσπάθεια τους όταν έρθει η ώρα, γιατί η ώρα έρχεται σύντομα για να πέσουν χαμηλά σε ποινές φαίνεται αδιέξοδη στο να ορίσει νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη.

Ούτε η πονηρή επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Κολογήρου προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είχε θετική έκβαση γιατί απλά ο κάθε νοήμων νους κατάλαβε γιατί και πώς την έστειλε. Ο κ. Καλογήρου, αντιλαμβανόμενος τα θεσμικά και συνταγματικά προβλήματα που είχαν τεθεί σχετικά με την αρμοδιότητα της κυβέρνησης να μπορεί σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, απηύθυνε επιστολή για συναινετική επιλογή προς την αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία προεπιλογής των ανώτατων δικαστικών και ήθελε με αυτό να παραπλανήσει και να δεσμεύσει και τον πρόεδρο της Ν.Δ. και τον Παυλόπουλο.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρνητική. Ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παναγιωτόπουλος, με δυο λόγια, απάντησε πως δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει σε αντισυνταγματικές πρακτικές και σε καταπάτηση του Συντάγματος!!!


Δεν θέλει τον Τσίπρα ούτε το χωριό του στην Άρτα



Το Αθαμάνιο Άρτας δεν θέλει τον Αλέξη Τσίπρα, και σκεφτείτε ότι είναι ο τόπος καταγωγής του.

Όπως λέει το STAR, στο Αθαμάνιο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 208 ψήφους και η Νέα Δημοκρατία 212 αφήνοντας τον Τσίπρα και το κόμμα του δεύτερο.




Τελειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η Νέα Δημοκρατία και ανεβαίνει το Χρηματιστήριο συνέχεια



Υψηλά κέρδη κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών με την αγορά να διασπά έντονα ανοδικά τα επίπεδα των 800 μονάδων, κλείνοντας σε νέα υψηλά 12 μηνών, καθώς συνεχίζεται το μετεκλογικό ράλι από τα καλά νέα ότι τελειώνει η Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Δευτέρα η χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει συνολικά κέρδη 11,79%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση έχει αυξηθεί κατά 4,112 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 818,33 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 3,19%. Είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου 2018(822,37 μονάδες).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 130,959 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 71.244.722 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 2,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,74%.

Ανοδικά κινήθηκαν 78 μετοχές, 31 πτωτικά και 33 παρέμειναν σταθερές.




K. Μητσοτάκης : «Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, και σε αυτό θα επιμείνω μέχρι τέλους»



Επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αιγάλεω.

«Είμαστε εδώ για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες, και σε αυτό θα επιμείνω μέχρι τέλους». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα κατά την επίσκεψή του στο Αιγάλεω.«Θέλω να απευθυνθώ όχι μόνο στους φίλους μας που μας στήριξαν, αλλά και στους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν στην κάλπη των ευρωεκλογών» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να πείσουμε τον κάθε συμπολίτη μας ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη του».  «Θα σταθούμε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία της προηγούμενης Κυριακής, χωρίς αλαζονεία, αλλά με το ήθος και το ύφος το οποίο διέκρινε και διακρίνει πάντα αυτή τη μεγάλη παράταξη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε«αν κερδίσαμε ακόμα ένα στοίχημα την Κυριακή που μας πέρασε, είναι ότι μπορούμε να μιλήσουμε με θετικό λόγο σε μια κουρασμένη κοινωνία η οποία είναι έτοιμη να μας ακούσει. Δεν χρειαζόμαστε κραυγές, δεν χρειαζόμαστε φωνές, δεν χρειαζόμαστε διχασμούς».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πολίτες για τη στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη Κυριακή και συμπλήρωσε: «Αποδείξαμε σε αυτήν την κάλπη ότι τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι τα παρουσίασαν κάποιοι. Είμαστε πρώτοι πια στη νεολαία και αυτό θέλω να το τονίσω, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των νέων. Είμαστε πρώτοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Και είναι προσωπικό μου στοίχημα να είμαστε πρώτοι και στη Δυτική Αθήνα στις 7 Ιουλίου». «Το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή έγινε ήδη την προηγούμενη Κυριακή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:  «Το δεύτερο μεγάλο βήμα για την πολιτική αλλαγή θα έρθει την Κυριακή που μας έρχεται εκλέγοντας τον Γιάννη Γκίκα Δήμαρχο στο Αιγάλεω, και τον Γ. Πατούλη περιφερειάρχη Αττικής». «Θέλω όλες και όλοι να κινητοποιηθείτε για να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση στην κάλπη των περιφερειακών και των δημοτικών εκλογών, για να στείλουμε και την Κυριακή που μας έρχεται ένα ηχηρό μήνυμα ότι η πολιτική αλλαγή η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη Κυριακή συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους του Αιγάλεω και συνομιλώντας με πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε για ακόμη μία φορά το κεντρικό του μήνυμα για νέες επενδύσεις και πολλές νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. «Έχω τη δυνατότητα να φέρω πολλές επενδύσεις. Που θα δημιουργήσουν πολλές νέες δουλειές και έχω τη δυνατότητα να φτιάξω ειδικά προγράμματα κατάρτισης. Ώστε να περάσουν άνθρωποι από προγράμματα επανεκπαίδευσης και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά. Θέλω να φτιάξω το πλαίσιο για να έχεις πολύ περισσότερες ευκαιρίες», απάντησε χαρακτηριστικά σε πολίτη που τον ρώτησε πως θα μειωθεί η ανεργία.

Τέλος, μιλώντας με συνταξιούχο που διαμαρτυρήθηκε για τη χαμηλή σύνταξη που λαμβάνει σε σχέση με τις εισφορές που πλήρωσε, ανέφερε πως «θέλουμε να αλλάξουμε την πλευρά του νόμου Κατρούγκαλου που έχει να κάνει με την ανταποδοτικότητα. Άρα αυτοί που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια και αδικούνται σήμερα θα είναι πιο ευνοημένοι. Ο νομός Κατρούγκαλου αδικεί σήμερα αυτούς που έχουν δουλέψει πολλά χρόνια. Αυτό θα αλλάξει».




Συνελήφθη στην Αθήνα 27χρονος τζιχαντιστής



Ο 27χρονος, εντοπίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα, από το κινητό του τηλέφωνο, με βάση τα στοιχεία που είχαν δώσει οι γερμανικές αρχές στις αστυνομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και συνελήφθη πριν από 15 μέρες.

Μετά την σύλληψή του κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Γερμανία.

Τα δημοσιεύματα σε γερμανικά μέσα και το Euronews αναφέρουν για τον Ιρακινό πώς είναι υπόδικος στη Γερμανία για εγκλήματα πολέμου, ενώ αυτό τον καιρό δικάζεται και η Γερμανίδα σύζυγός του, με την κατηγορία ότι άφησε ένα 5χρονο κορίτσι Γεζίντι να πεθάνει από τη δίψα.

Ο 27χρονος κατηγορείται από την γερμανική δικαιοσύνη ότι «αγόρασε» το κοριτσάκι Γεζίντι και τη μητέρα του, τις οποίες κρατούσαν μαζί με την γυναίκα του αιχμάλωτες, ενώ ζούσαν στη Μοσούλη του Ιράκ το 2015.


Άλλη τραγική προσωπικότητα τα βάζει με τους πολίτες! Φλαμπουράρης «οι ψηφοφόροι δεν έχουν αντιληφθεί τι έκαναν»



Τέτοια αλαζονεία και προκλητικότητα από πολιτικούς δεν έχουμε ζήσει στην Ελλάδα.

Σειρά να προκαλέσει περισσότερο τους πολίτες πήρε ο Αλέκος Φλαμπουράρης που κατακρίνει και αυτός τους ψηφοφόρους που τους μαύρισαν στις εκλογές. 

Αυτή η γελοιότητα επειδή ήταν απατεώνες, ψεύτες, προκλητικοί και ανίκανοι οι Συριζαίοι,να ρίχνουν τα αίτια της ήττας και τις ευθύνες στους πολίτες, που δεν τους κατανόησαν μόνο κακό τους κάνει.

Ο Φλαμπουράρης ίσως και λόγω ηλικίας εχθές το «τερμάτισε» και δεν περιορίστηκε μόνο όπως άλλοι στην ηλιθιότητα ότι «τα θετικά μέτρα δεν αξιολογήθηκαν όσο έπρεπε από τους ψηφοφόρους», αλλά τους έβγαλε και εντελώς κουτούς και ηλίθιους τους ψηφοφόρους, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι έκαναν την περασμένη Κυριακή και πως ίσως δεν ήθελαν να οδηγήσουν με τις επιλογές τους σε νίκη της ΝΔ. Από αυτό που είπε ο Αλέκος Φλαμπουράρης φαίνεται πραγματικά ότι οι Συριζαίοι ζούνε σε ένα δικό τους κόσμο και είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι.




Όχι της Ν.Δ. να συναινέσει στο "πραξικόπημα" της κυβέρνησης




Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

Απαντητική επιστολή του Τομ. Δικαιοσύνης της ΝΔ κ. Ν. Παναγιωτόπουλου στον Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με την επιλογή των ανωτάτων δικαστικών.

Κύριο
Καλογήρου Μιχάλη
Υπουργό Δικαιοσύνης,
Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αθήνα, 30 Μαΐου 2019 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σχετικά με το αίτημά σας να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης θέσεων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, το οποίο κι ο ίδιος συνομολογείτε ότι εγείρει πολιτικό ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία.

Γνωρίζετε άλλωστε ότι την άποψη αυτή έχουν ήδη διατυπώσει δημοσίως διακεκριμένοι συνταγματολόγοι και καθηγητές Νομικής, χαρακτηρίζοντας «προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος ως προς το πνεύμα και το γράμμα του», τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από μια κυβέρνηση η οποία προκηρύσσοντας εθνικές εκλογές επί της ουσίας έχει ήδη παραιτηθεί.  

Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.   

Ο Κώδικας Οργάνωσης των Δικαστηρίων προβλέπει με τρόπο σαφή την αναπλήρωση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το διάστημα το οποίο οι θέσεις παραμένουν κενές. Άλλωστε στις τελευταίες κρίσεις για θέσεις ανωτάτων δικαστικών (πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας), η κυβέρνησή σας έκανε χρήση αυτής της διάταξης και τις άφησε να χηρεύουν για περισσότερο από πέντε (5) μήνες.

Τέλος, όπως προφανώς αντιλαμβάνεστε και εσείς, τυχόν παράνομη επιλογή των ανωτάτων δικαστικών όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια.
  
Με εκτίμηση,

Νίκος Παναγιωτόπουλος 
Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ

ΥΓ. Σας παραπέμπουμε και στη σχετική νομική αρθρογραφία:
Ν. Αλιβιζάτος, Καθημερινή 28/5
Α. Μανιτάκης, Καθημερινή 28/5
Μ. Σταθόπουλος, Καθημερινή 28/5
Α. Καραμπατζός, Τα Νέα 29/5
Ν. Παπασπύρου, Τα Νέα 30/5
Κ. Μποτόπουλος, Τα Νέα 30/5