Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Στους 207 οι νεκροί των επιθέσεων στην Σρι Λάνκα



Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία της Σρι Λάνκα ο αριθμός των νεκρών από τις  εκρήξεις που σημειώθηκαν σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες, όπου εορταζόταν το Πάσχα, σε τέσσερα ξενοδοχεία και σε ένα κτιριακό συγκρότημα έφτασε στους 207, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 450 σε συνολικά οκτώ αιματηρές επιθέσεις.




Εφτά συλλήψεις μέχρι στιγμής.






Δεκαπέντε πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων κατά των συλλήψεων Λυκουρέζου - Παναγόπουλου



Δεκαπέντε πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά δύο δικηγόρων -Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Θεόδωρου Παναγόπουλου- επισημαίνοντας, με κοινή δήλωσή τους, το επικίνδυνο του πράγματος για την τήρηση της νομιμότητας και την εφαρμογή των νόμων.

Αναλυτικά η σκληρή ανακοίνωσή τους:

«Η κοινή γνώμη παρακολουθεί, άναυδη, μια ποινική «επιχείρηση» στρεφόμενη κατά δύο δικηγόρων, οι οποίοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον ανακριτή από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία υπό συνθήκες που προσιδιάζουν στους πλέον επικίνδυνους καταζητούμενους εγκληματίες, κατά βάναυσο θρυμματισμό του τεκμηρίου της αθωότητας και των υπερασπιστικών τους δικαιωμάτων, και κατά τρόπο που θα στιγματίσει για πάντα την προσωπικότητά τους.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ποινική εμπειρία για να καταλάβει κανείς ότι δύο επαγγελματίες με διαδρομή δεκαετιών, με σταθερή επαγγελματική έδρα-γραφείο και διαδρομή, και με καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια, δεν είναι ύποπτοι φυγής, ούτε διαπράξεως νέων απεχθών εγκλημάτων, προϋποθέσεις που πρέπει αναγκαία κατά το Νόμο να συντρέχουν, προκειμένου να εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως.

Το ένταλμα συλλήψεως είναι μια ακραία πράξη δικονομικού καταναγκασμού της πολιτείας. Σημαίνει πως ένας πολίτης θα στερηθεί την ελευθερία του χωρίς, προηγουμένως, να έχει εκθέσει τις απόψεις του έναντι των αρμόδιων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών για όσα του προσάπτονται. Προς τούτο και πρέπει να εκδίδεται με φειδώ και σύνεση, και αυτονοήτως με ευλαβική των προϋποθέσεων του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Βεβαίως κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το περιεχόμενο της προκείμενης ποινικής δικογραφίας, που είναι (ή, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι) μυστική. Φαντάζει, όμως, τουλάχιστον οξύμωρο το να θεωρούνται πιθανοί φυγόδικοι και οιονεί εγκληματίες άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά ακριβώς εκεί, όπου το σε βάρος τους ένταλμα εκδόθηκε και εκτελέσθηκε: Στους χώρους απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης. Εάν, δηλαδή, κλητεύονταν από τον αρμόδιο ανακριτή προς απολογία, και η ποινική τύχη τους κρινόταν μετά από αυτήν, υπάρχει έστω και ένας που να αμφιβάλλει για την προσήκουσα έλευσή τους;

Δημιουργεί, λοιπόν, τουλάχιστον προβληματισμό και η έκδοση, αυτή η ίδια, των δύο προκείμενων ενταλμάτων, και η δημοσιότητα και ο τρόπος, υπό τον οποίο αυτά εκτελέσθηκαν. Όταν, μάλιστα, προέρχονται από έμπειρους ποινικούς λειτουργούς, που αναντίρρητα γνωρίζουν τα όσα προβλέπονται, επί του θέματος, από τη Νομοθεσία. Και όταν, ακόμη, η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται πως σχετίζεται με πρόσωπα αμφιβόλου ηθικής και με ύποπτα, τουλάχιστον, συμφέροντα.

Την τύχη των δύο συναδέλφων θα την κρίνει η Δικαιοσύνη τη Δευτέρα. Ελπίζω με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα όσα, όμως, έως τώρα έγιναν, έχουν ήδη κριθεί. Τουλάχιστον από όσους έχουν την ψυχραιμία να κοιτάξουν το Νόμο πίσω από τις κραυγές και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Και, άλλωστε, σήμερα είναι αυτοί. Αύριο, όμως, μπορεί να μην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι, στη θέση τους, κάποιος από εμάς».

Τη δήλωση υπογράφουν οι 15 πρώην πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων:

Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας  και Γιάννης Παπαδόπουλος  Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κυμπαρίδης Ροδόπης, Δημήτρης Κωστόγιαννης Τρίπολης, Κώστας Σαρρής Ρόδου, Θόδωρος Καζάς Ναυπλίου, Κοντόγιαννης Δημήτρης Τρικάλων, Καπετανίδης Χρήστος  Ορεστιάδος, Δημητράκουλας Κώστας Σπάρτης, Ζώης Ανδρέας και Υφαντής Λεωνίδας Αγρινίου, Μπίνιος Λουκάς Λειβαδιάς και Παύλος Τζόβαρας, Ηγουμενίτσας.


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αποτάχθηκαν οι δύο Γερμανοί στρατιωτικοί που κατέβασαν την ελληνική σημαία στη Σούδα



Πολύ ακριβά πλήρωσαν την προκλητική τους ενέργεια να κατεβάσουν από τον ιστό της την ελληνική σημαία, να την πετάξουν στα βράχια και να αναρτήσουν τη γερμανική στον Σταυρό του Ακρωτηρίου Χανίων οι δύο Γερμανοί στρατιωτικοί της ΝΑΤΟικής δύναμης.

Μετά την καταδίκη τους σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με τριετή αναστολή, έχασαν και τη δουλειά τους!

Όπως είχε προαναγγείλει στο δικαστήριο η Γερμανίδα ανώτατη αξιωματικός που τους συνόδευσε, οι δύο 23χρονοι επέστρεψαν την αμέσως επόμενη ημέρα στην πατρίδα τους, όπου παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να μην επαναληφθεί τέτοιο σοβαρό περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το flashnews.gr, οι δύο αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων αποτάχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς είχαν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα είχε υποχρεωθεί να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της από την ελληνική.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο Γερμανοί που υπηρετούσαν ως στελέχη του ΝΑΤΟ στην 115 Πτέρυγα Μάχης κατέβασαν την ελληνική σημαία αντικαθιστώντας την με την γερμανική, μόλις λίγες ημέρες πριν συμπληρωθούν 78 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το protothema.gr, μαζί τους ήταν και άλλοι τρεις, που διέφυγαν όταν αντιλήφθηκαν Έλληνες μέλη της Εθνοφυλακής και εκπαιδευμένους στις πολεμικές τέχνες να ορμούν αγριεμένοι προς το μέρος τους!

Σε βάρος των δυο σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή εθνικού συμβόλου και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων, ο οποίος τους άσκησε δίωξη και τους παρέπεμψε να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Το πρωί της Δευτέρας, το Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Χανίων τους καταδίκασε και το πρωί της Τρίτης φυγαδεύτηκαν στην πατρίδα τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Αγωγή Λυκουρέζου κατά της Παπακώστα για παραβίαση του νόμου για το τεκμήριο αθωότητας



Αγωγή κατά της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα για παραβίαση του νόμου για το τεκμήριο αθωότητας καταθέτει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος για δηλώσεις της, που τον καθιστούσε ένοχο πριν ακόμα απολογηθεί.

Αναλυτικά η δήλωση του συνηγόρου Θρασύβουλου Κονταξή:

«Η υπεράσπιση του πολίτη Λυκουρέζου δεν απαιτεί τίποτα άλλο παρα την πιστή εφαρμογή του νόμου. Χθες κυρία ονοματι Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη , προέβη σε απαράδεκτες δηλώσεις αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης, οι οποίες δηλώσεις αποφαίνονται για την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων δυο δικηγόρων.  Θυμίζω ότι η Ελληνική Βουλή, πριν από ένα μήνα, με τις ψήφους της κας Παπακώστα ψήφισε νόμο ο οποίος απαγορεύει δια ροπάλου την έκφραση απόψεων όσον αφορά εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τον ίδιο νόμο τον οποίο ψήφισε η κα Παπακώστα, τον ίδιο νόμο παραβίασε και ο ίδιος νόμος προβλέπει κυρώσεις.

Αύριο το πρωί στις 9 προ της απολογίας του κ. Λυκουρέζου θα κατατεθεί αγωγή σ βάρος της κας Παπακώστα, προς πιστή εφαρμογή του νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε και η οποία με τις δηλώσεις της παραβίασε κατάφωρα, το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε υπόπτου ή κατηγορουμένου , του τεκμηρίου αθωότητας. Σημειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δημιουργηθεί με ευθύνη και κυβερνητικών αξιωματούχων και βάση του εντάλματος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίμα, το οποίο ελπίζω να μην επηρεάσει την ποινική του μεταχείριση». 


Κτήνος στην Αργυρούπολη κατέσφαξε πιτ μπουλ με 17 μαχαιριές


Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, σε αυτοσχέδιο πάρκο σκύλων επί της οδού Επτανήσου, άνδρας έσφαξε τον σκύλο με 17 μαχαιριές μπροστά στα μάτια των παραβρισκομένων. 

O άνδρας συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Η ανάρτηση της Φιλοζωικής στο Facebook: 

«Χθες μετα απο 12 ημερες ερευνών η αστυνομια βρηκε και συνέλαβε τον δραστη της θανατωσης ενός σκυλου ράτσας Πιτ Μπουλ σε περιφραγμένο χώρο του βουνού. Στο συγκεκριμένο σημείο η ιδιοκτητρια του πιτ μπουλ σύμφωνα με την μαρτυρια της προσπαθησε να εμποδίσει τον δράστη να εισέλθει στον ιδιο χωρο ο σκυλος του με το σκυλι της.

Αυτος την αγνοησε και μπηκε στο χώρο με το σκυλι του που δεν έφερε λουρι οπως και το πιτ Μπουλ με αποτέλεσμα το μικρότερο σκυλί να δεχθεί επίθεση. Στην προσπάθεια του να προστατεύσει το σκυλι του συμφωνα με δικη του μαρτυρία εβγαλε μαχαίρι που εφερε παράνομα και στην κυριολεξία κατεσφαξε το Πιτ μπουλ με 17 μαχαιριες.

Απο την πρώτη στιγμή ενημερωθήκαμε και σπευσαμε στο συμβάν και ακολούθως ενεργησαμε με βάση τις οδηγιες της αστυνομιας. Συμβάλαμε ωστε απο μηνυση κατά αγνώστου να γίνει ταυτοποίηση του δράστη με αποτέλεσμα να συνελήφθη χθες και να αναγνωριστεί απο την ιδιοκτήτρια του Πιτ Μπουλ , να κατηγορηθεί για τις πραξεις του και να οριστεί δικάσιμος.

Εν συνεχεία αφεθηκε ελευθερος με περιοριστικους ορους μεχρι να γινει η δικη του. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το συμβάν μεχρι τη σύλληψη του , είχαμε ρητή εντολή απο την αστυνομία να μην προβούμε σε καμία ανακοίνωση για το συμβάν . Το φιλοζωικό σωματείο «Φιλοζωική Παρεμβαση Ελληνικού Αργυρουπολης» καταδικαζει την αποτρόπαια αυτη πράξη και συνιστά σε όλους τους φιλόζωους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας των ζωων τους.

Ευχαριστουμε τον αξιωματικό υπηρεσιας του αστυνομικού Τμήματος Αργυρούπολης Ελληνικού Μπραούνο Πέτρο καθως και τους λοιπους αστυνομικους που συνέβαλλαν , για την καθημερινή μας ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης , καθώς και για το ζήλο που επέδειξε ενεργώντας με σύνεση και επαγγελματίσμο για μια ακόμη φορά σε θέματα κακοποίησης ζωων».

Ο χρήστης Φιλοζωική Παρέμβαση Ελληνικού Αργυρούποληςενημέρωσε την κατάστασή του.
Χθες μετα απο 12 ημερες ερευνών η αστυνομια βρηκε και συνέλαβε τον δραστη της θανατωσης ενός σκυλου ράτσας Πιτ Μπουλ σε περιφραγμένο χώρο του βουνού. Στο συγκεκριμένο σημείο ο ιδιοκτήτης του πιτ μπουλ σύμφωνα με την μαρτυρια του προσπαθησε να εμποδίσει τον δράστη να εισέλθει στον ιδιο χωρο ο σκυλος του με το σκυλι της. Αυτος την αγνοησε και μπηκε στο χώρο με το σκυλι του που δεν έφερε λουρι οπως και το πιτ Μπουλ με αποτέλεσμα το μικρότερο σκυλί να δεχθεί επίθεση . Στην προσπάθεια του να προστατεύσει το σκυλι του συμφωνα με δικη του μαρτυρία εβγαλε μαχαίρι που εφερε παράνομα και στην κυριολεξία κατεσφαξε το Πιτ μπουλ με 17 μαχαιριες.
Απο την πρώτη στιγμή ενημερωθήκαμε και σπευσαμε στο συμβάν και ακολούθως ενεργησαμε με βάση τις οδηγιες της αστυνομιας. Συμβάλαμε ωστε απο μηνυση κατά αγνώστου να γίνει ταυτοποίηση του δράστη με αποτέλεσμα να συνελήφθη χθες και να αναγνωριστεί απο την ιδιοκτήτρια του Πιτ Μπουλ , να κατηγορηθεί για τις πραξεις του και να οριστεί δικάσιμος. Εν συνεχεία αφεθηκε ελευθερος με περιοριστικους ορους μεχρι να γινει η δικη του. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το συμβάν μεχρι τη σύλληψη του , είχαμε ρητή εντολή απο την αστυνομία να μην προβούμε σε καμία ανακοίνωση για το συμβάν . Το φιλοζωικό σωματείο «Φιλοζωική Παρεμβαση Ελληνικού Αργυρουπολης» καταδικαζει την αποτρόπαια αυτη πράξη και συνιστά σε όλους τους φιλόζωους να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας των ζωων τους.
Ευχαριστουμε τον αξιωματικό υπηρεσιας του αστυνομικού Τμήματος Αργυρούπολης Ελληνικού Μπραούνο Πέτρο καθως και τους λοιπους αστυνομικους που συνέβαλλαν για την εξέλιξη της υπόθεσης , καθώς και για το ζήλο που επέδειξε ενεργώντας με σύνεση και επαγγελματίσμο για μια ακόμη φορά σε θέματα κακοποίησης ζωων.


«Εάν δεν λειτουργούσε το αλεξικέραυνο στην Ακρόπολη θα θρηνούσαμε θύματα»



«Εάν δεν λειτουργούσε το αλεξικέραυνο στην Ακρόπολη θα θρηνούσαμε θύματα» τόνισε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου στον ΑΝΤ1,  για το συμβάν της περασμένης Τετάρτης με τους τέσσερις τραυματίες από κεραυνό στον ιερό βράχο.

«Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ, σαν να έπεσε μια μεγάλη βόμβα και έσβησαν τα φώτα στην Ακρόπολη», λέει για το περιστατικό η κυρία Μπάνου. Το αλεξικέραυνο βοήθησε : «Λειτούργησε πολύ καλά. Αν δεν λειτουργούσε θα είχαμε θρηνήσει θύματα και μνημεία. Για να μιλήσω ειδικά για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς Ερέχθειο, θα είχε ολοσχερώς καταστραφεί».

Η κ.  Μπάνου ανέφερε ότι τα αλεξικέραυνα είχαν συντηρηθεί και πως ό,τι συνέβη οφείλεται στη σφοδρότητα του φαινομένου.

«Φαίνεται ότι το συμβάν δεν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια αλλά σε αυτό που μας είπαν όλοι οι ειδικοί. Ότι συνέβη ό,τι συνέβη επειδή ήταν τόσο ισχυρό το φαινόμενο» .Όσο αφορά την παλαιότητα των αλεξικέραυνων στην Ακρόπολη: «Αυτό που αντικαθίσταται δεν είναι ο ιστός του αλεξικέραυνου αλλά η κεφαλή. Οι κεφαλές ανανεώνονται πολύ τακτικά».






Serial killer στην Κύπρο βρέθηκαν πτώματα σε φρεάτιο



Την περασμένη Κυριακή στο φρεάτιο είχε εντοπιστεί το πτώμα 38χρονης από τις Φιλιππίνες , ενώ οι αρχές αναζητούσαν μια 6χρονη, η σορός της οποίας αναζητείται στην περιοχή του Ξυλιάτου στην Κύπρο.

Το δεύτερο θύμα που εντοπίστηκε είναι γυμνό και σε κατάσταση σήψης με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ίσως βρίσκονται περισσότερα πτώματα στο φρεάτιο.

Μέσα στο νερό υπάρχουν σύμφωνα με τις έρευνες ακόμη δύο όγκοι και εκφράζονται φόβοι απο τις αρχές ότι πρόκειται για ανθρώπινες σορούς.

Ο 35χρονος που κρατείται από την αστυνομία, παραδέχτηκε την ενοχή του και έδωσε πληροφορίες στους ανακριτές της υπόθεσης για την 38χρονη μητέρα και το 6χρονο παιδί.




Το κολομβιανό καρτέλ δολοφονεί στην Αθήνα



Ο Βέλγος Λουίτζι Βαντσέρι βρέθηκε νεκρός με διαμπερές τραύμα από όπλο στο κεφάλι. Τον 56χρονο βρήκαν πεσμένο μπρούμυτα μέσα σε μια λίμνη αίματος κάτοικοι της οδού Φανοσθένους στον Νέο Κόσμο. Μερικά λεπτά νωρίτερα είχαν ακούσει ένα κρότο που έμοιαζε με πυροβολισμό και είχαν διακρίνει τις φιγούρες δύο ανδρών με σκούρα ρούχα να απομακρύνονται τρέχοντας προς την οδό Φραντζή. Ηταν 10 μ.μ. της 16ης Ιουνίου 2017.

Η υπόθεση ήταν αρχικά ένα δύσκολο σταυρόλεξο ακόμα και για τους έμπειρους ερευνητές του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών της αστυνομίας. Ο Βαντσέρι ήταν άγνωστος στις ελληνικές διωκτικές αρχές και είχε έρθει στην Αθήνα μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τη δολοφονία του. Εμενε στο ξενοδοχείο Astor στο Σύνταγμα και στο δωμάτιο 317 όπου είχε καταλύσει, οι αστυνομικοί δεν είχαν βρει κάτι ύποπτο. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια μέχρι τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών να εντοπίσουν τα ίχνη ενός από τους εμπλεκομένους.

Πρόκειται για νεαρό Αλβανό, που με γραπτό μήνυμά του μέσω της εφαρμογής WhatsApp, φέρεται να είχε παρασύρει τον Βαντσέρι στο ραντεβού με τους δολοφόνους του. Συνελήφθη στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 στην Κακαβιά. Προέκυψαν ακόμα ευρήματα που κατέτειναν στο εξής: Ο Βέλγος, με ανάμειξη σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, υπήρξε στόχος του κολομβιανού καρτέλ, το οποίο επέλεξε την Αθήνα ως το ιδανικό σκηνικό για την εξόντωσή του.

Στο σημείο της δολοφονίας, οι αστυνομικοί είχαν βρει έναν κάλυκα από το όπλο των δραστών και τα δύο κινητά του 56χρονου Βέλγου. Προχώρησαν σε άρση απορρήτου στα τηλέφωνα του Βαντσέρι και ζήτησαν την ανάκληση του περιεχομένου των δύο συσκευών. Το πρώτο σκέλος της έρευνας ανέλαβε η Διεύθυνση Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Στελέχη της υπηρεσίας διαπίστωσαν ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο 56χρονος είχε πραγματοποιήσει κλήσεις προς τηλεφωνικούς αριθμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βέλγιο, στην Κολομβία και στην Ισπανία. Αντίστοιχα, την ανάκληση του περιεχομένου των συσκευών ανέλαβε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στη μνήμη της εφαρμογής WhatsApp βρέθηκαν αποθηκευμένα γραπτά μηνύματα που ο Βαντσέρι είχε ανταλλάξει με άτομα που ήταν καταχωρισμένα στις επαφές με κωδικούς «αδελφός», «ξάδελφος» και «συγγενής».

Η καταδίκη στη Λιέγη

Δέκα μέρες πριν από το ταξίδι του στην Αθήνα, το δικαστήριο της Λιέγης είχε κρίνει ένοχο τον Βαντσέρι για συμμετοχή σε κύκλωμα που σχεδίαζε να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη. Η υπόθεση είχε εξελιχθεί στις αρχές του 2014, όταν με τη συνδρομή ενός Ισπανού συνεργού του, ο δολοφονηθείς είχε ταξιδέψει στη Λατινική Αμερική με σκοπό να πραγματοποιήσει επαφές και συνεννοήσεις με μέλη του καρτέλ των ναρκωτικών. Παρότι το δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο, έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή του και δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο Βέλγος ταξίδεψε στην Αθήνα, με σκοπό –όπως προέκυψε– να συναντήσει εκπροσώπους της κολομβιανής «μαφίας».

Από τα αποθηκευμένα μηνύματα στα δύο κινητά του προέκυψε ότι ο Βέλγος συμμετείχε σε κύκλωμα που εισήγε κοκαΐνη από την Κολομβία, στην Ευρώπη, καθώς και ότι το διάστημα πριν από τη δολοφονία του είχε επικοινωνίες με ισχυρό στέλεχος του καρτέλ της Κολομβίας, στο οποίο όφειλε χρήματα. Προκειμένου μάλιστα να τον υποχρεώσουν να αποπληρώσει το χρέος του, οι Λατινοαμερικανοί μεγαλέμποροι είχαν απαγάγει και κρατούσαν όμηρο ένα μέλος της ομάδας του Βαντσέρι, που αναφέρεται στις επικοινωνίες με το κωδικό «ξάδελφος».

Για να αποπληρώσει το χρέος του προς τον Κολομβιανό μεγαλέμπορο (αναφέρεται ως «συγγενής»), ο Βέλγος στις απευθείας επικοινωνίες μαζί του είχε δεσμευθεί να καταβάλλει καθημερινά και για άγνωστο χρονικό διάστημα μεγάλο χρηματικό ποσό (500.000 πέσος). «Να με βοηθήσεις να μου επιστραφούν τα χρήματα εκεί, στην Κολομβία. Εχω μεγάλη δύναμη. Δεν μου αρέσει να μου παίρνουν ούτε ένα πέσο. Αυτός είναι ο νόμος μου» φέρεται να γράφει μέσω WhatsApp στον Βαντσέρι ο αρχηγός του καρτέλ.

Η αποπληρωμή ωστόσο καθυστερούσε... Υπό την πίεση των γεγονότων και συναισθανόμενος τον κίνδυνο που διέτρεχε, ο 56χρονος Βέλγος κατέβαλε προσπάθεια να πείσει τον συνομιλητή του ότι για το «μπέρδεμα» δεν ευθυνόταν ο ίδιος αλλά άτομο που αποκαλεί «ξάδελφο» και εμφανίστηκε πρόθυμος να ταξιδέψει στη Σαραγόσα προκειμένου να παραδώσει το οφειλόμενο ποσό.

Σε παράλληλη επικοινωνία του, ζητούσε από άτομο που ήταν αποθηκευμένο στις επαφές του ως «Vla», να μεσολαβήσει προκειμένου να τον φέρει σε επαφή με δύο άτομα ονόματι «Tony» και «Vinny», που πιθανολογείται ότι ήταν εκπρόσωποι των Κολομβιανών ναρκεμπόρων και αναμένονταν στην Αθήνα. «Πού είναι ο Vinny τώρα;;;; Πότε θα έρθει εδώ;;;;» έγραφε ο Βαντσέρι στον συνομιλητή του λίγα εικοσιτετράωρα πριν βρεθεί νεκρός στον Νέο Κόσμο. Στις 9.30 το βράδυ της 16ης Ιουνίου, 30 λεπτά πριν από τη δολοφονία του δέχθηκε σε μήνυμα με αποστολέα τον «Vla» τη διεύθυνση του ραντεβού: Φανοσθένους 14, Νέος Κόσμος.  

Τον εντόπισαν μέσω Facebook

Ο «Vla» χρησιμοποιούσε τηλεφωνική σύνδεση Αλβανίας και μάλιστα είχε συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο με το προφίλ του στο Facebook. Ετσι, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών δεν δυσκολεύτηκαν να ανακαλύψουν την ταυτότητά του. Μάλιστα, στο προφίλ του στο Facebook και στη σύνδεση στο WhatsApp εμφανιζόταν το ίδιο άτομο. Πρόκειται για 32χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου 2019 στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε μάλιστα ότι ο 32χρονος ταξίδευε στην Ελλάδα για διασκέδαση, καθώς φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι σκοπός της άφιξής του στη χώρα ήταν να επισκεφθεί δημοφιλή νυχτερινά κέντρα.

Απολογούμενος στους αστυνομικούς της Ασφάλειας, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στον φόνο του 56χρονου Βέλγου και ισχυρίστηκε ότι η μόνη του γνωριμία με τον Λουίτζι Βαντσέρι ήταν μέσω των κοινωνικών δικτύων. Απέφυγε να απαντήσει σε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις των αστυνομικών δηλώνοντας ότι «δεν θυμάται». Εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και μετά την απολογία του οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους και οι φυσικοί αυτουργοί του φόνου του 56χρονου, παραμένουν άγνωστοι. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ψέματα, φόροι και Μακεδονία, γι΄ αυτά θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα.. Σας εξαπάτησε, σας φτώχυνε, σας περιφρόνησε και δίχασε.



Επίσκεψη στη Βοιωτία πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρώτη του στάση ήταν το αρχαιολογικό μουσείο Θηβών, στο οποίο ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Βοιωτίας. Στη συνέχεια, μετέβη στη Λιβαδειά, όπου μίλησε σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Βοιωτίας.

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Βοιωτίας στη Λιβαδειά

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτήν την τόσο ζεστή υποδοχή σήμερα εδώ στη Λιβαδειά, στη Βοιωτία. Η παρουσία σας -και εδώ- στέλνει ένα αποφασιστικό μήνυμα νίκης για τις επόμενες εκλογές. Θα είμαστε νικητές με τη βοήθεια του ελληνικού λαού, και με τη στήριξή σας η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει την ευθύνη να ξαναπάει τον τόπο μπροστά.

Φίλες και φίλοι, χαίρομαι πάρα πολύ που για ακόμα μια φορά βρίσκομαι μαζί σας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Χαίρομαι που μετά από μία πολύ όμορφη εκδήλωση στη Λαμία, μοιράζομαι, για άλλη μια φορά εδώ, το βήμα με έναν εξαιρετικό άνθρωπο, με τον επόμενο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Φάνη Σπανό. Χαίρομαι όμως, που μαζί μας βρίσκεται και ένας άνθρωπος που σας είναι πολύ οικείος. Που υπηρέτησε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μία πενταετία. Που άφησε πίσω του παρακαταθήκη και έργο: ο Κώστας Μπακογιάννης, ο επόμενος Δήμαρχος Αθηναίων. Αγαπητέ Κώστα, φεύγεις από την Περιφέρεια Στερεάς, αλλά η καρδιά σου είναι πάντα εδώ. Η καρδιά είναι πάντα στο Καρπενήσι, είναι πάντα στην Περιφέρεια την οποία υπηρέτησες. Και αφήνεις πίσω σου παρακαταθήκη όχι μόνο ένα σπουδαίο έργο, αλλά και μία σπουδαία ομάδα. Διότι η δουλειά στην πολιτική είναι ομαδική και θα τη συνεχίσει ο Φάνης Σπανός. Ζητώ να τον στηρίξετε χωρίς αστερίσκους, για να μπορέσει να είναι ο επόμενος Περιφερειάρχης σας.   
           
Γιατί, φίλες και φίλοι, εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε δώσει πολιτικό περιεχόμενο στις περιφερειακές εκλογές. Γιατί, θέλω, την επόμενη μέρα, εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός  -με τη στήριξή σας- ως επόμενος Πρωθυπουργός, να συνεργαστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους εκλεγμένους Περιφερειάρχες με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίζετε για Περιφερειάρχη τον Φάνη Σπανό, και ψηφίζετε στην ευρωκάλπη Νέα Δημοκρατία. Και επειδή η εκλογική διαδικασία θα είναι αυτή τη φορά λίγο περίπλοκη, διότι εκεί που έχουμε τοπικά συμβούλια θα έχουμε τέσσερις κάλπες και θα πρέπει να ψηφίσουμε σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα, προσέξτε μη τυχόν ψηφίσετε μόνο στις αυτοδιοικητικές, δημοτικές εκλογές και ξεχάσετε να περάσετε από την κάλπη των αυτοδιοικητικών και των περιφερειακών εκλογών. Διότι από εκεί θα βγουν τα πολιτικά συμπεράσματα.

Θέλω φίλες και φίλοι το βράδυ της 26ης Μαΐου, όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα και όταν θα έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα, να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία στη χώρα. Το μήνυμα που θα στείλετε θα είναι ξεκάθαρο: “Ως εδώ με αυτήν την ανίκανη κυβέρνηση”. Αλλά δεν θα στείλετε μόνο ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα στείλετε και ένα ισχυρό θετικό μήνυμα επιβράβευσης στη Νέα Δημοκρατία. Απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ψήφο στη Νέα Δημοκρατία, σημαίνει ισχυρή Νέα Δημοκρατία στην κάλπη των ευρωεκλογών. Η ευρωκάλπη είναι το πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα με δύο ημίχρονα και θα ήθελα πραγματικά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου να μην έχει κανείς καμία αμφιβολία για το ποιο θα είναι το τελικό σκορ του αγώνα. Η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει, θα κερδίσει πανηγυρικά, και θα στείλει το ΣΥΡΙΖΑ εκεί που του αξίζει, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Διάβαζα, φίλες και φίλοι, ερχόμενος για να σας μιλήσω -αφού έκανα μια πολύ όμορφη στάση στο καταπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας- την ομιλία την οποία θα εκφωνήσει ο κ. Τσίπρας σε λίγο όταν γεμίσει -έστω και υποτυπωδώς- το γήπεδο εκεί στην Πάτρα, όπου έρχονται διάφοροι μεταφερόμενοι. Αλλά διάβασα -βλέπετε ο κ. Τσίπρας έχει ανάγκη να μιλάει πάντα από έτοιμο κείμενο διότι λέει τόσα πολλά ψέματα που φοβάται μην ξεχάσει κάποιο άρα πρέπει να του έχουν γράψει κιόλας- και μου έκανε εντύπωση πόσο χρόνο και πόση ενέργεια αφιερώνει στο να επιτεθεί προσωπικά σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία. Του λέω λοιπόν: δεν με ενδιαφέρει. Δεν με ενδιαφέρει να του απαντήσω διότι πιστεύω ότι τα νέα παιδιά, αλλά και όλοι εσείς που μας ακούτε σήμερα, έχετε βγάλει τα συμπεράσματά σας για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Βάζω τον κ. Καμμένο στο κάδρο διότι δεν θέλω κανείς να ξεχάσει ότι για τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση αυτή στηρίχθηκε στις ψήφους του κ. Καμμένου. Δεν έχουμε λοιπόν να πούμε πολλά και να συζητήσουμε πολλά με τον κ. Τσίπρα.

Πριν από λίγες μέρες όταν έκανα μια περιοδεία μου φώναξε ένας συμπολίτης μας τρεις λέξεις. Τρεις λέξεις τις οποίες νομίζω ότι όλοι τις ταυτίζουμε πια με τον κ. Τσίπρα.  “Ψέματα, φόροι και Μακεδονία”. Για αυτά τα τρία θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα. Σας εξαπάτησε, σας φτώχυνε, σας περιφρόνησε. Περιφρόνησε την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων με τους χειρισμούς τους στο όνομα της Μακεδονίας και δυστυχώς μας δίχασε. Επένδυσε σε έναν πολιτικό λόγο διχαστικό, μας είπε τόσες φορές “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Και σήμερα ακόμα, η ομιλία την οποία διάβασα στάζει δηλητήριο, σε μια κοινωνία που ψάχνει διακαώς να βρει το φως, το δρόμο για μια πιο φωτεινή Ελλάδα.  Δεν θα τον ακολουθήσω, φίλες και φίλοι. Και ζητώ και από εσάς στις συζητήσεις τις οποίες κάνετε να αντιπαρατίθεστε σκληρά με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο, στους χώρους δουλειάς, όπου βρεθείτε, αλλά να μην ξεχνάτε ποτέ ότι εμείς είμαστε εδώ πέρα να μιλήσουμε για το μέλλον. Όχι για το παρελθόν.

Είμαστε υπερήφανη Παράταξη: η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η Νέα Δημοκρατία. Υπερήφανοι για τις επιλογές μας, υπερήφανοι για τις διαδρομές μας, ανανεωμένοι, με νέα στελέχη, με πρόγραμμα, με σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και για αυτά πρέπει να μιλήσουμε από τώρα μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών. Να θυμίσουμε σε όλους όσοι αναζητούν σήμερα κάποιο ρόλο σε μια Ευρώπη που αλλάζει, ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Το οφείλουμε στον Εθνάρχη Ιδρυτή μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οι νεότεροι δεν τα θυμούνται αυτά γιατί δεν είχαν γεννηθεί. Εμείς, η δική μας γενιά τα θυμάται αμυδρά. Αλλά σε λίγες εβδομάδες από τώρα, στις 28 Μαΐου του 2019 συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε στο Ζάππειο τη συμφωνία προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Και τότε είχε απέναντί του την ελληνική κοινή γνώμη. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να αντιληφθούν την τεράστια σημασία αυτής της πολιτικής επιλογής, το πόσο σημαντικό ήταν τελικά για τη χώρα να οχυρωθεί μέσα σε μία Ευρώπη η οποία θα προσέφερε στην Ελλάδα ευημερία και ασφάλεια.

Η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που πάντα όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε με συνέπεια την Ευρωπαϊκή προοπτική. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ο Κώστας Καραμανλής αγωνίστηκε για μία ισχυρή Ελλάδα, μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση μας τότε κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και προδιέγραψε μία πορεία εξόδου από την κρίση,  η οποία δυστυχώς διεκόπη βίαια τον Ιανουάριο του 2015. Και ναι, η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου μας, ήταν αυτή που τον Αύγουστο του 2015 κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Κάναμε και τότε το καθήκον μας, και είμαστε υπερήφανοι για αυτό. Διότι βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Έχουμε, λοιπόν, κολλήσει πολλά ευρωπαϊκά ένσημα για να μας κουνάει το δάχτυλο ο κάθε κύριος Τσίπρας, ο οποίος βρισκόταν πάντα απέναντι στην Ευρώπη, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Μαδούρο και ο οποίος εκφράζει τις πιο στυγνές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού λαϊκισμού.

Προσερχόμαστε σε αυτή τη μάχη των ευρωεκλογών με ένα ευρωψηφοδέλτιο που είχα την τιμή να παρουσιάσω πριν από μία εβδομάδα, εξαιρετικό, ποιοτικό, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση. Το μόνο σκονάκι που έχω εδώ, είναι τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι σήμερα μαζί μας, για να μην ξεχάσω κάποιον. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου, ο Νίκος Γιάννης, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μεγάλη Ευρωπαϊκή εμπειρία. Ο Κώστας Δέρβος, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, εκφραστής μιας νέας γενιάς που ξέρει να δίνει αγώνες. Η Βίκυ Φλέσσα, γνωστή από την διαδρομή της στην τηλεόραση και από τη συνέπεια με την οποία έχει υπηρετήσει τον πολιτισμό και την Παιδεία. Γιατί, βλέπετε, εάν κάτι ξεχωρίζει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, είναι η ποιότητα και η αξιοπρέπεια. Έννοιες που τις ξεχάσαμε πια με αυτήν την κυβέρνηση.
           
Και άφησα τελευταίο έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, έναν άνθρωπο τον οποίο είχα τη χαρά να γνωρίσω προσωπικά, ο οποίος με ενέπνευσε με τη δύναμη της ψυχής του.  Και το μήνυμα το οποίο στέλνει, είναι ότι όποια δυσκολία και αν βρεθεί μπροστά μας, δεν είναι αρκετά μεγάλη εάν υπάρχει θέληση, πείσμα και αγώνας για ζωή. Ξέχασα από κεκτημένη ταχύτητα το Δημήτρη Καιρίδη, έναν άξιο καθηγητή και βαθύ γνώστη των Ευρωπαϊκών ζητημάτων. Κάντε μόνοι σας την αντιπαραβολή αυτού του ευρωψηφοδελτίου με το ευρωψηφοδέλτιο που έχουν ανακοινώσει τα υπόλοιπα Κόμματα και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΣΥΡΙΖΑ το μόνο το οποίο μπορώ να πω είναι από τον Κουρουπλή στην Κουντουρά και στον Κόκκαλη ένας Τζουμάκας δρόμος. Οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Θα δώσουμε, λοιπόν, τη μάχη των ευρωεκλογών συντεταγμένοι. Θα μιλήσουμε για την Ευρώπη που μας αξίζει και για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη. Για το πόσο σημαντικό είναι την επόμενη ημέρα η ισχυρή Νέα Δημοκρατία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Είμαστε μέλος και πρωταγωνιστές στην πιο δυνατή πολιτική δύναμη της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.  Και την επόμενη μέρα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο ισχυροί μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να μπορούμε να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις προς όφελός μας. Διότι εμείς δεν πάμε στην Ευρώπη μόνο για να υπακούμε σε εντολές. Πάμε στην Ευρώπη για να διαπραγματευτούμε με αξιοπρέπεια τα εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς ακρότητες, χωρίς υπερβολές, χωρίς λαϊκισμούς αλλά με μια αίσθηση πάντα του δικαίου των επιχειρημάτων μας.

Έρχεται τη Μ. Τρίτη στην Ελλάδα για να ανακοινώσει και επίσημα την έναρξη της Ευρωπαϊκής προεκλογικής του εκστρατείας ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιός μας για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ξεκινάει την ευρωπαϊκή του διαδρομή από την Ελλάδα. Επιλέγει να ξεκινήσει τη διαδρομή του από την Ελλάδα. Και έρχεται ο κ. Τσίπρας και αποκαλεί έναν κορυφαίο ευρωπαίο πολιτικό, μέλος της πολιτικής μας οικογένειας, της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ανθέλληνα. Ας είναι προσεκτικός ο κ. Τσίπρας όταν χρησιμοποιεί τον όρο ανθέλληνας διότι έχει πολύ βαρύ βιογραφικό στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Να δώσουμε, λοιπόν, τον αγώνα την επόμενη μέρα μαζί. Μαζί για μια Ευρώπη η οποία θα βάλει δύο κεντρικές προτεραιότητες: Περισσότερες και καλύτερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια για  τους ευρωπαίους πολίτες. Και είναι σημαντικό την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία να είναι ισχυρή για να μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη παρεμβάσεις και στα δυο αυτά επίπεδα. Στο επίπεδο των επενδύσεων για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτή την ευρωπαϊκή πορεία η οποία, δυστυχώς, μας ξεπέρασε εδώ στην Ελλάδα.  Μια πορεία η οποία δημιούργησε στην Ευρώπη 5.000.000 καινούργιες θέσεις απασχόλησης, αλλά στην Ελλάδα, δυστυχώς, εμείς μείναμε απέξω από αυτές τις εξελίξεις. Αλλά και επίσης για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να δρομολογήσουμε -ειδικά στο προσφυγικό- μια πολιτική η οποία θα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά μας, θα διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες και θα μπορεί, επιτέλους, η Ελλάδα να πει ότι “ναι τα σύνορά μας τα θαλάσσια και τα χερσαία φυλάσσονται και προστατεύονται γιατί είναι σύνορα της Ελλάδος, αλλά ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης”.

Αυτά θα διεκδικήσουμε την επόμενη μέρα στην Ευρώπη που αλλάζει. Και είναι πολύ σημαντικό το ευρωπαϊκό μήνυμα από την ευρωκάλπη να είναι ένα μήνυμα ισχυρό, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ο πρώτος γύρος, με δεύτερο καθοριστικό γύρο την κρίσιμη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. Θα έχετε για πρώτη φορά την ευκαιρία στις 26 Μαΐου να ψηφίσετε μετά από σχεδόν 4 χρόνια. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όλες και όλοι θα κάνετε το καθήκον σας. Η μεγάλη μάχη όμως, η μητέρα των μαχών, θα είναι η μάχη των εθνικών εκλογών. Διότι εκεί πραγματικά θα κριθεί το μέλλον της Πατρίδος μας, αν θα συνεχίσουμε σε αυτήν πορεία φθοράς, παρακμής, διχασμού, φόρων, ανασφάλειας ή αν θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα γενναίο άλμα στο μέλλον και αν μετά από τόσα χρόνια κρίσης θα μπορέσουμε, επιτέλους, να κάνουμε τις ζωές των Ελλήνων καλύτερες. Και κυρίως να δώσουμε στα νέα παιδιά, ελπίδα και προοπτική, ότι μπορούν να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να κάνουν καριέρα, να κάνουν οικογένεια στον τόπο τους.

Δεν είναι τυχαίο που πάντα στις ομιλίες μου μιλώ για τη νέα γενιά. Δεν είναι απλά το μέλλον της Πατρίδας μας. Είναι τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας τα οποία είδατε να φεύγουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο. Είναι τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας που συχνά τα βλέπετε αντιμέτωπα με το φάσμα της ανεργίας και αναγκάζεστε παππούδες και γιαγιάδες να δώσετε 100 και 200 ευρώ από την πενιχρή σας σύνταξη για  να στηρίξετε αυτά τα παιδιά. Είναι τα νέα παιδιά, πολλά από τα οποία σήμερα είναι δέσμια, όμηροι, μιας πολιτικής επιδομάτων, από μία κυβέρνηση που τους λέει: “Δεν βαριέσαι, άμα σου δώσω ένα μικρό επίδομα στο τέλος του χρόνου, θα είσαι εντάξει. Βάλε τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά. Περίμενέ τα όλα από το Κράτος”. Όχι, φίλες και φίλοι, δεν μπορεί το μέλλον της νέας γενιάς, δεν μπορεί το μέλλον αυτών των παιδιών, να είναι μία εξαρτημένη επιδοματική πολιτική από μία κυβέρνηση που δίνει επιδόματα έναντι κομματικών ψήφων. Δεν είναι αυτό το οποίο ζητάτε από την πολιτική σας ηγεσία. Ζητάτε καλή Παιδεία, ζητάτε καλή κατάρτιση, ζητάτε καλές και πολλές νέες θέσεις απασχόλησης και αυτά σας τα εγγυάται μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Το μέλλον της νέας γενιάς είναι ταυτισμένο με τις πολιτικές που υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Έχει μια σημασία αυτό να το πείτε και να το εξηγήσετε στους φίλους σας, στους συμμαθητές σας, ειδικά στα παιδιά τα οποία θα ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εθνικές εκλογές, στους 17αρηδες, στους 18αρηδες, τους 19αρηδες, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν την πολιτική με καχυποψία. Θεωρούν ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο ή από την ορμή της ηλικίας μπορεί να αισθάνονται ότι το να ρέπει κανείς προς τα αριστερά είναι πιο κουλ, για να δανειστώ μία έκφραση της εποχής σας. Πείτε τους ότι κάνουν λάθος. Ότι κάνουν λάθος πρώτον εάν σκέφτονται την αποχή. Πείτε τους ότι κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο. Πείτε τους ότι την επόμενη μέρα αυτό που πρέπει να τους νοιάζει, είναι ποιος μπορεί να τους εγγυηθεί καλή Παιδεία, καλά δημόσια πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά. Δημόσια πανεπιστήμια που δεν είναι άνδρα κουκουλοφόρων και διακινητών ναρκωτικών, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα με αυτήν την κυβέρνηση. Δημόσια πανεπιστήμια που θα ετοιμάσουν πραγματικά μια νέα γενιά φοιτητών για τις προκλήσεις μιας αγοράς εργασίας που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.

Δυστυχώς, αυτή  η κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή, και στο μέτωπο της Παιδείας, εξακολουθεί και κάνει πολύ μεγάλη ζημιά. Θα δώσουμε στη Βουλή τη Μ. Δευτέρα και την Μ. Τρίτη μια πολύ μεγάλη μάχη, για να αποτρέψουμε τον κ. Γαβρόγλου και τον κ. Τσίπρα από το να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο έκτρωμα, το οποίο βάζει το τελευταίο λιθαράκι στη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Και θα το κάνουμε διότι πιστεύουμε πραγματικά σε μία δημόσια παιδεία η οποία θα κοιτά με θάρρος το μέλλον. Η οποία θα δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στα πανεπιστήμια να διαμορφώσουν τα ίδια τα προγράμματά τους. Που δεν θα εξισώνει σχολές με έναν τρόπο αφοριστικό, που δεν θα καταργεί ουσιαστικά την τεχνολογική εκπαίδευση που τόσο μεγάλη σημασία έχει σήμερα για τη χώρα μας. Θα τη δώσουμε αυτή τη μάχη στη Βουλή και καλώ για άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να αποσύρει αυτό το θλιβερό νομοσχέδιο Γαβρόγλου πριν είναι πολύ αργά. Πριν κάνει και άλλη ζημιά σε μια δημόσια παιδεία που τόσο έχει τραυματίσει.

Δεν έχω όμως αυταπάτες ότι αυτή η κυβέρνηση μέχρι και την τελευταία στιγμή θα εξακολουθεί να ζημιώνει τη χώρα.  Για αυτό και είναι τόσο σημαντικό, φίλες και φίλοι, να υπάρξει ένα συνολικό, ένα μαζικό κίνημα μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής.  Ένα κίνημα το οποίο θα ξαναφέρει στο προσκήνιο την ελπίδα, αλλά την ελπίδα της αλήθειας ή την αλήθεια της ελπίδας, αν θέλετε. Διότι εγώ δεν είμαι εδώ για να σας υποσχεθώ για λογαριασμό της μεγάλης παράταξης, που έχω την τιμή να ηγούμαι, πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν την επόμενη ημέρα. Είμαι εδώ για να παρουσιάσω με εντιμότητα και με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό ένα πρόγραμμα καλά δουλεμένο, καλά κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο.  Είμαι εδώ για να μιλήσω για το μέλλον: το άμεσο μέλλον αλλά και το μακρινό μέλλον. Είμαι εδώ για να σας ζητήσω να φανταστούμε την Ελλάδα όχι μόνο πώς θα είναι το 2021 -όταν θα συμπληρώσουμε 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης- αλλά πώς θα είναι και η Ελλάδα του 2025, του 2030, όταν τα παιδιά που σήμερα είναι στην Α΄ Δημοτικού θα τελειώνουν το Λύκειο. Αυτή είναι η δουλειά μας για την επόμενη ημέρα. Και  πιστεύω ότι απευθύνομαι σε μια ελληνική κοινωνία η οποία είναι έτοιμη όχι απλά να ακούσει την αλήθεια, αλλά να ακούσει συγκεκριμένα πράγματα. Και σήμερα η μεγάλη δύναμη αλλαγής, σοβαρότητας, ελπίδας, ειλικρίνειας είναι η μεγάλη μας παράταξη, είναι η Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε μέχρι τις εκλογές πολλή δουλειά ακόμα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες ότι σε αυτή την εκλογική μάχη -πρώτα στη μάχη των ευρωεκλογών, και μετά προφανώς στη μάχη των εθνικών εκλογών- το διακύβευμα για τη χώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό.  Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε άλλη μια λάθος επιλογή. Οι Έλληνες αισθάνονται ότι η χώρα πηγαίνει στη λάθος κατεύθυνση, και αναζητούν από κάπου να πιαστούν. Θα πιαστούν σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή την πορεία μιας μεγάλης, μιας πλατειάς συμπόρευσης χωράνε πολλοί, πάρα πολλοί. Θα στηριχθούμε όπως πάντα στους παραδοσιακούς φίλους μας, στους αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας που τόσους σήμερα βλέπω ανάμεσά σας -σας ευχαριστώ από καρδιάς, το χειροκρότημα αυτό είναι για εσάς, δεν είναι για εμένα, είναι για όλους όσοι κράτησαν όρθια αυτή τη μεγάλη παράταξη σε δύσκολες στιγμές. Θα χρειαστεί όμως να αναζητήσουμε και παλιούς μας φίλους οι οποίοι μας είχαν υποστηρίξει στο παρελθόν και κάποια στιγμή χάθηκαν, είτε γιατί έκατσαν σπίτι τους, είτε αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Γυρίστε στο σπίτι σας, η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι σας, σας χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ. Σε αυτή τη συγκυρία έχουμε ανάγκη να αθροίσουμε δυνάμεις και να γίνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι. Για αυτό θα υποδεχθούμε και σε αυτό το κάλεσμα φίλους μας -και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετοί ανάμεσά μας- οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει ποτέ τη Νέα Δημοκρατία. Οι οποίοι αντιμετώπιζαν τη δεξιά, την κεντροδεξιά με μια επιφύλαξη. Οι οποίοι βλέπουν όμως ότι σήμερα το διακύβευμα υπερβαίνει τις παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές της δεξιάς και της αριστεράς. Τα πραγματικά διλήμματα των εκλογών που έρχονται είναι πολύ πιο ξεκάθαρα: ποιος θα μας πάει με ορμή στο μέλλον, ποιος θέλει να μας γυρίσει στο χειρότερο παρελθόν.

Ανοίγω μια παρένθεση. Βλέπω με ενδιαφέρον την προσπάθεια του κ.  Τσίπρα να μασκαρέψει το ΣΥΡΙΖΑ ως κάτι διαφορετικό. Το αποκαλεί “προοδευτική συμμαχία”.  Το μόνο που βλέπω είναι πρόσωπα από το πολύ βαθύ πασοκικό παρελθόν.  Αυτή είναι η “πρόοδος” του κ. Τσίπρα, να τη χαίρεται λοιπόν. Οι πολίτες έχουν μνήμη και έχουν κρίση. Οι εκλογές, λοιπόν, που έρχονται είναι εκλογές στις οποίες θα συγκρουστεί η αλήθεια με το λαϊκισμό, η ελπίδα με το σκοτάδι, η ενότητα του λαού με το διχασμό.  Και σε αυτή την πλατιά συμπόρευση καλώ όλες και όλους να μας ακολουθήσουν.  Να εμπιστευτούν αυτή τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί παράλληλα να είναι συνεπής στις αρχές και τις αξίες της αλλά ταυτόχρονα νέα και ανανεωμένη. Να εμπιστευτούν την παράταξη η οποία πάντα στα δύσκολα όχι απλά έβαζε πλάτη αλλά έκανε τη δύσκολη δουλειά για να βγάζει τον τόπο από την κρίση. Και ναι τους ζητώ, σας ζητώ, να εμπιστευτεί και εμένα προσωπικά.  Όπως με εμπιστεύτηκαν οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας στις εσωκομματικές εκλογές. Τίμησα την εμπιστοσύνη σας.  Δούλεψα και δουλέψαμε όλοι μαζί πάρα πολύ σκληρά για να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Έχουμε κάνει πολλή δουλειά και ευχαριστώ την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά για όλα όσα έχουμε  κάνει. Ευχαριστώ πρωτίστως τους απλούς Νεοδημοκράτες, αυτούς που δεν θα δείτε ποτέ το όνομά τους σε κάποιο δελτίο τύπου ή σε κάποια μαρκίζα, αυτούς που δίνουν τον αγώνα, αυτούς που μας στηρίζουν με τη συνδρομή τους, που μας έχουν βοηθήσει να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας. Θα δώσουμε μαζί αυτόν το μεγάλο αγώνα. Αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Υπάρχει δουλειά να γίνει μέχρι τις εκλογές. Σας χρειαζόμαστε κοντά μας, χρειαζόμαστε εκλογικούς εκπροσώπους. Δεν θα υπάρχει κάλπη στην οποία δεν θα υπάρχει Νεοδημοκράτης από πάνω. Σας χρειαζόμαστε να δώσετε τη μάχη στα καφενεία, στα στέκια της νεολαίας, στους χώρους εργασίας, στο χωράφι, να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.  

Απέναντι στο γκρίζο, απέναντι στο διχασμό, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται έτοιμη και πάλι να αναλάβει τις τύχες του τόπου. Είμαστε έτοιμοι, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό. Και ελάτε μαζί να ολοκληρώσουμε αυτή την όμορφη διαδρομή. Ελάτε μαζί το βράδυ της 26ης Μαΐου να γιορτάσουμε μια μεγάλη νίκη.  Να στείλουμε από κάθε γωνιά της Ελλάδος το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, είναι ισχυρή, είναι δυνατή, θα πάει την Ελλάδα μπροστά. Αξίζουμε καλύτερα στην Ελλάδα, αξίζουμε καλύτερα στην Ευρώπη. Δώστε μας την δύναμη να το κάνουμε πράξη. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλό αγώνα.  Σας ευχαριστώ από καρδιάς.