Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Capital Economics: Έρχεται σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα


Η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με μέτριο ρυθμό φέτος -της τάξης του 1,5%-, ωστόσο τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβραδυνθεί κι άλλο καθώς οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται και η αδύναμη ανάπτυξη στην υπόλοιπη ευρωζώνη θα "χτυπήσει" τις εξαγωγές,  όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

Η Ελλάδα κατέγραψε ταχύτερη ανάπτυξη από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης το 2018 και αν και αναμένεται επιβράδυνση φέτος, θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της περιοχής.  Όπως επισημαίνεται, οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε σταδιακά στις αρχές του 2019.


Οι δαπάνες των νοικοκυριών αναμένεται να διατηρηθούν σε σχετικά καλά επίπεδα φέτος, καθώς η ανάπτυξη του πραγματικού εισοδήματος θα δεχθεί ώθηση μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και την πτώση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η δημοσιονομική χαλάρωση την οποία σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιθανές παροχές ενόψει των φετινών εκλογών, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις δαπάνες, σύμφωνα με την Capital Economics.


Ωστόσο, μέρος της καταναλωτικής δύναμης θα αντισταθμιστεί από την αδύναμη ανάπτυξη των εξαγωγών λόγω της ζήτησης στην υπόλοιπη Ευρώπη η οποία θα παραμένει χαμηλή, καθώς και λόγω της μείωσης των επενδύσεων. Το υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες δείχνει ότι ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις θα παραμείνει περιορισμένος.

Το 2020 και το 2021 η ανάπτυξη αναμένεται πολύ πιο αδύναμη καθώς οι καταλύτες και οι "ούριοι άνεμοι" του 2019 δεν θα υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics από το 1,5% φέτος θα κινηθεί στο 0,5% το 2020 και στο 0,7% το 2021. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ενώ δεν θα υπάρξει νέα αύξηση των μισθών, τουλάχιστον όχι τόσο υψηλή όσο η φετινή.


Σε ό,τι αφορά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί. Όπως εκτιμά, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα θα κινηθούν το 2020 στο 3,75% και το 2021 στο 4%.

Είναι γεγονός ότι εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει στις εθνικές εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η δημοσιονομική πολιτική ενδεχομένως να χαλαρώσει περισσότερο από ό,τι αναμένει η Capital Economics.  Ωστόσο είναι απίθανο να είναι τόσο επεκτακτική όσο φέτος και αναμένεται να περιοριστεί από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους.



Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr


Η εφημερίδα “Δημοκρατία”, επιχείρησε μια ακόμη πολιτική προβοκάτσια σε βάρος της Ν.Δ., στην πλάτη του Ποντιακού Ελληνισμού.



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. με αφορμή δημοσιεύματα της εφημερίδας "Δημοκρατία"

«Η εφημερίδα “Δημοκρατία”, πιστή στο ρόλο της, επιχείρησε μια ακόμη πολιτική προβοκάτσια σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, αυτή τη φορά στην πλάτη του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Της αφιερώνουμε το παρακάτω ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (παρ.2), στην έκδοση του οποίου πρωτοστάτησε η Νέα Δημοκρατία. Εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου 2015, και επί λέξει αναφέρει: “[…] αναγνωρίζουμε ότι η Γενοκτονία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και την εξολόθρευση όχι μόνο των Αρμενίων, αλλά επεκτάθηκε στους Έλληνες Ποντίους και τους Ασσύριους τους οποίους επίσης τιμάμε και μνημονεύουμε”.

Η Νέα Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στην Ευρώπη, όχι μόνο αναγνωρίζουν την γενοκτονία των Ποντίων, αλλά με το συγκεκριμένο ψήφισμα καλούν την Τουρκία να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. 

Αντιθέτως, η παρέμβαση του κ. Μαριά, που επικαλείται η εφημερίδα, ήταν αποσπασματική και πρόχειρη και έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία προετοιμασία και ουσιαστική συνεννόηση με τους  υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές. Με τρόπο δηλαδή, κάθε άλλο παρά ενδεδειγμένο για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, ματαιοπονούν, καθώς όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία της για τα ζητήματα του Ποντιακού Ελληνισμού. 

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι ενόψει της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους ποντιακών οργανώσεων στη Βουλή, το προσεχές Σάββατο».


Νέα "επιτυχία" ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται το σουβλάκι λόγω υψηλής φορολογίας και υψηλών ασφαλιστικών εισφορών



Ούτε το σουβλάκι του λαού δεν μπορεί να προστατέψει η άθλια ακροαριστερή αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στα 3 ευρώ θα πωλείται από την 1η Μαΐου το τυλιχτό σουβλάκι όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ψητοπωλών. Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολύζο από την 1η Μαρτίου η τιμή του κρέατος έχει αυξηθεί κατά 30% και σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οδηγεί τους συναδέλφους του στην απόφαση να υπάρξει αύξηση στην τιμή προκειμένου, να διασφαλιστεί η ποιότητα του κρέατος αλλά και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Θα κάνουμε αυξήσεις για να διασφαλίσουμε την ποιότητα» είπε ο κ. Πολύζος μιλώντας για αύξηση της τάξης του 10-15% «καθώς το μεγαλύτερο βάρος θα το απορροφήσουμε εμείς».





Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας «έσπασε» στην κρίση




Πολύ μεγαλύτερο ήταν το τίμημα που πλήρωσαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περίφημη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, στα χρόνια της κρίσης, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Τα «λουκέτα» σε αυτή την κατηγορία ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι συνολικά, με την επιθυμητή για πολλούς συγκέντρωση των επιχειρήσεων σε μεγαλύτερα και πιθανόν πιο βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα να επέρχεται σε σημαντικό βαθμό, έστω και βίαια.

Σύμφωνα με την πρώτη ετήσια έκθεση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρουσίασε χθες η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), έκθεση που υλοποίησε ο επιστημονικός της βραχίονας, το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), ενώ ο αριθμός συνολικά των επιχειρήσεων ήταν μικρότερος το 2016 κατά 9,4% σε σύγκριση με το 2008 –από 942.671 επιχειρήσεις το 2008, 855.346 οκτώ χρόνια μετά–, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι απώλειες ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Συγκεκριμένα, το 2016 υπήρχαν πλέον 182.694 λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε σύγκριση με το 2008, αριθμός που αντιστοιχεί σε καθαρή μείωση 28,36% για την περίοδο 2008-2016. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στο πεδίο των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αυτών που απασχολούν έως τέσσερα άτομα, με το μερίδιό τους στο σύνολο της οικονομίας να μειώνεται σε 89,51% σε σύγκριση με 93,96% το 2008 και σε 87,7% στο σύνολο των ΜμΕ από 93,3% το 2008.

Από την άλλη, στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, το μερίδιο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 0,28% από 0,20% όσων απασχολούν πάνω από 100 άτομα, στο 0,30% από 0,23% όσων απασχολούν από 50 έως 99 άτομα κ.ο.κ. Συνολικά το μερίδιο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, από 6,04% το 2008, έφτασε το 10,51% το 2016.


Το ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πλήρωσε ίσως δυσανάλογα βαρύ τίμημα και συνεχίζει ακόμη και τώρα να πληρώνει φαίνεται και από το εξής: από τους πέντε κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται κυρίως οι ΜμΕ (δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, χονδρικό - λιανικό εμπόριο - επισκευή οχημάτων, μεταποίηση, διαχείριση ακίνητης περιουσίας και κατασκευές), στους τέσσερις οι απώλειες θέσεων εργασίας ξεπερνούν τον μέσο όρο απωλειών σε γενικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, από τις 776.900 θέσεις εργασίας που παραμένουν «χαμένες», δηλαδή δεν αναπληρώθηκαν ποτέ με βάση τη σύγκριση των στοιχείων για τα έτη 2008 και 2018, οι 546.100 αφορούν κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο οι ΜμΕ. «Τούτου δοθέντος, μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι κλάδοι όπου κατεξοχήν εντάσσεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχουν ωφεληθεί ελάχιστα από την παρατηρούμενη και αδιαμφισβήτητη κατά τα άλλα ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αποτυπώνεται για παράδειγμα στην αύξηση του ΑΕΠ και στη συνακόλουθη μείωση της ανεργίας από το επίπεδο-ρεκόρ του 2013», υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Το κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων οδήγησε πολλούς στην ανεργία και αρκετούς από τους ιδιοκτήτες τους ή τα συμβοηθούντα μέλη στη μισθωτή εργασία. Οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό, από 380.200 άτομα το 2008 μειώθηκαν σε 288.500 το 2018 και το μερίδιό τους στο σύνολο από 8% σε 7%, οι μισθωτοί επίσης μειώθηκαν ως απόλυτος αριθμός, από 3,02 εκατομμύρια σε 2,57 εκατομμύρια, όμως το μερίδιό τους αυξήθηκε από 65% σε 67% στο σύνολο των απασχολουμένων, ενώ στο 4% από 6% μειώθηκε το μερίδιο των συμβοηθούντων μελών.

Αλλαγή στρατηγικής για να επιβιώσουν

Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η γνωστή αρχαία ρήση επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς κάποιες, λόγω της κρίσης, άλλαξαν κουλτούρα, άλλαξαν στρατηγική με στόχο όχι απλώς την επιβίωση, αλλά τελικά ακόμη και την ανάπτυξη στα χρόνια της κρίσης.

Από την έρευνα οικονομικού περιβάλλοντος –η οποία αποτελεί μέρος της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία MARC– προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (38,8%) έχουν αναπτύξει την τελευταία τριετία κάποιου είδους καινοτομία για νέο προϊόν ή υπηρεσία ή για την οργάνωση της επιχείρησης ή/και την εξωστρέφεια.

• Σχεδόν δύο στις δέκα επιχειρήσεις (19,5%) έχουν αναπτύξει κάποιου είδους συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις για κοινές προμήθειες προϊόντων/υπηρεσιών ή για κοινή προώθηση ή για κοινή αποθήκη. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο (24,2%) στις νεότερες επιχειρήσεις, που λειτουργούν το πολύ πέντε χρόνια.

• Μία στις έξι επιχειρήσεις (16,7%) εξάγει κάποιο ποσοστό των προϊόντων ή των υπηρεσιών της σε άλλες χώρες.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ένας δυϊσμός μεταξύ επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και προσάρμοσαν τα οικονομικά τους στοιχεία σε μια δύσκολη συγκυρία και εκείνων των επιχειρήσεων που προϋπήρχαν και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Ο άλλος δυϊσμός που παρατηρείται είναι ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από ανάγκη και σε όσες ξεκίνησαν με στόχο την αξιοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας. Οσες ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είναι συχνά μεγαλύτερες με βάση τον τζίρο και τον αριθμό των εργαζομένων, κερδοφόρες (το 62,8% έναντι 42,7% για όσες ξεκίνησαν από ανάγκη), πιο εξωστρεφείς (το 17,7% έναντι 10,4%), οι περισσότερες είναι κεφαλαιουχικές, δηλαδή ανώνυμες ή εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (19,7% έναντι 10,4%), με μεγαλύτερη καινοτομική δραστηριότητα (42,6% έναντι 29%) και με πιο συνεργατική συμπεριφορά (21,4% έναντι 15,3%).


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Bloomberg: Η Ελλάδα στην πέμπτη πιο μίζερη οικονομία στον κόσμο μαζί με τον σύντροφο Μαδούρο



Σημειώνεται ότι στον δείκτη «μιζέριας» περιλαμβάνονται συνολικά 62 χώρες.

Στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Βενεζουέλα του συντρόφου Μαδούρο και την Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν.

Παρά την άθλια εικόνα της χώρας οι Συριζαίοι πανηγυρίζουν για την κατάντια της οικονομίας μας.

Αμετακίνητη από την 5η θέση στη λίστα με τις πιο μίζερες οικονομίες του κόσμου βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τον δείκτη Misery Index του Bloomberg



Η έρευνα προκύπτει από τον υπολογισμό του πληθωρισμού μιας χώρας σε συνδυασμό με τους δείκτες ανεργίας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται, η Βενεζουέλα καθώς εκεί ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα φτάσει φέτος το 8.000.000%!




Περίεργα πράγματα!! Αθώωση του Θεόδωρου Τσουκάτου προτείνει η εισαγγελέας!



Την αθώωση του άλλοτε «στρατηγού της Χαριλάου Τρικούπη», Θεόδωρου Τσουκάτου, στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά τόνισε πως από πουθενά δεν προέκυψε ότι τα λεφτά μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ πήρε το 1 εκατομμύριο μάρκα το 1999 από κεντρικό λογαριασμό της Siemens στην Αυστρία, το οποίο δεν πήγε στα ταμεία του κόμματος όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Ωστόσο επειδή δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν από την έρευνα οι αποδέκτες υπάλληλοι των «δώρων», η κ. Σκεπαρνιά πρότεινε την αθώωσή του όπως και των παρένθετων προσώπων που μέσα από τους λογαριασμούς τους έφτασαν τα χρήματα στον Θεόδωρο Τσουκάτο.


Εννοείται ότι το καραγκιοζιλίκι Γαβρόγλου δεν πρέπει να περάσει για το καλό των παιδιών μας



Νέα Δημοκρατία : Καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου από μία Κυβέρνηση και έναν Υπουργό Παιδείας σε αποδρομή.

Ο Γαβρόγλου με ακροαριστερό σχέδιο για να υποβαθμίσει την εκπαίδευση στην Ελλάδα και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις έφερε ο ανεκδιήγητος και επικίνδυνος για την παιδεία νύχτα το νομοσχέδιο στη Βουλή

Ο επικίνδυνος για την παιδεία στην χώρα μας Γαβρόγλου γκρεμίζει το μισό ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και αλλάζει το εισαγωγικό σύστημα θεσπίζοντας «πράσινα τμήματα», στα οποία η εισαγωγή θα γίνεται μόνο με το απολυτήριο Λυκείου.

Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο έκτρωμα φέρνει αλλαγές σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έως τα νηπιαγωγεία και την υποβαθμίζει!!

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τη διαδικασία-εξπρές κατάθεσης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καταγγέλλουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ευτελισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και του δημοκρατικού διαλόγου από μία Κυβέρνηση και έναν Υπουργό Παιδείας σε αποδρομή.

Μόλις χθες τα μεσάνυχτα κατατέθηκε νομοσχέδιο 226 άρθρων και 1120 σελίδων, ώστε να έρθει σήμερα το μεσημέρι προς επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με σκοπό να υποβληθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σε μόλις τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή τη Μεγάλη Δευτέρα!

Σε ένα νομοσχέδιο-σκούπα αμφιλεγόμενων διατάξεων και ασύνδετων θεματικών, το οποίο έχει εγείρει σωρεία αντιδράσεων και για το οποίο έχουν υποβληθεί 1390 σχόλια στη διαβούλευση, η Κυβέρνηση προκλητικά αποπειράται να ελαχιστοποιήσει το διάλογο και να αποσιωπήσει τις αντίθετες φωνές.

Τους καλούμε, έστω την ύστατη αυτή στιγμή, να επιδείξουν το δέοντα σεβασμό στη Βουλή και τις διαδικασίες της».


Πολίτες ζητούν να αφαιρεθεί το όνομα «Αλέξανδρος Νικολαΐδης» από το δημοτικό στάδιο στη Σκύδρα!



Να αφαιρεθεί το όνομα του Ολυμπιονίκη του τάε κβον ντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη από το στάδιο της Σκύδρας, ζητούν πολίτες της περιοχής, μετά την απόφασή του να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Οι κάτοικοι της περιοχής κινητοποιούνται ώστε να καταργήσουν το όνομα του, που δόθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης ως ένδειξη τιμής για την επιτυχία του στους ολυμπιακούς αγώνες. 

Η ανακοίνωση των πολιτών ώστε η πινακίδα του σταδίου να αποτελέσει… παρελθόν. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17-04-2019 

Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Σκύδρας πληροφορήθηκε πως ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης πολιτικοποιήθηκε, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα ιδεώδη του αθλητισμού και του πολιτισμού, μιας και δεν δύναται ένας Ολυμπιονίκης πρότυπο της νεολαίας, να πολιτικοποιηθεί και να υποστηρίζει δημόσια την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών που χαρίζει το όνομα Μακεδονία στους βόρειους γείτονες μας, γεγονός που έρχεται όχι μόνο σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά και με το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων που υιοθέτησε πρώτο σε όλη την Ελλαδα το Δημοτικό συμβούλιο Σκύδρας μη αποδεχόμενο την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία! 

Για τους λόγους αυτούς κι επειδή δεν επιθυμούμε στους χώρους όπου αθλούνται τα παιδιά μας να υπάρχουν πρότυπα ανθρώπων που από Ολυμπιονίκες μεταμορφώθηκαν σε πολιτικούς... 

Καλούμε όλους τους δημότες της Σκύδρας αύριο Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 και ώρα 2:30 το μεσημέρι έξω από το δημοτικό στάδιο Σκύδρας για συλλογή υπογραφών με αίτημα προς το Δημοτικό συμβούλιο Σκύδρας την κατάργηση της ονομασίας Αλέξανδρος Νικολαΐδης από το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (κλειστό γυμναστήριο) Σκύδρας και υπέρ της αλλαγής αυτού. 

ΥΓ.: Ευχή όλων μας είναι η απόσυρση της υποψηφιότητας του και η μη ενασχόληση του με την πολιτική γενικότερα  ώστε να σταματήσει η συλλογή των υπογραφών.



Μπήκε στον Καθεδρικό του Μανχάταν με δυο μπιτόνια βενζίνη και αναπτήρες


Ένα περίεργο περιστατικό έγινε λίγα 24ωρα μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Ένας άνδρας συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης αφού μπήκε στον καθεδρικό ναό Σεντ Πάτρικ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης με δύο μπιτόνια βενζίνη και αναπτήρες.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλησε να κόψει δρόμο μέσα από τον καθεδρικό ναό, γιατί το αυτοκίνητό του είχε μείνει από βενζίνη! Η αστυνομία φυσικά θεώρησε τις εξηγήσεις του «συγκεχυμένες και αόριστες». «Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η ψυχική του κατάσταση, τα κίνητρά του», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο άνδρας ήρθε αντιμέτωπος με αστυνομικό που τον ρώτησε πού πήγαινε, ενώ του εξήγησε ότι δεν μπορεί να μπει στην εκκλησία με τα αντικείμενα αυτά. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξέτασε το αυτοκίνητό του, το οποίο δεν είχε πρόβλημα βενζίνης και στην συνέχεια τον συνέλαβε.

Ο συλληφθείς είναι 37 ετών και «γνωστός» στην αστυνομία.


Πηγή : newsit.gr


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μαρινάκη για Τσίπρα - Παππά



Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Μαρινάκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης που επιβεβαίωσε και σήμερα τις στενές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη σήμερα σε μια πολύ συγκεκριμένη καταγγελία. Είπε, ότι το 2016 ο Νίκος Παππάς του μετέφερε αίτημα του κ. Τσίπρα να δανείσει 20,5 εκατ. ευρώ στον κ. Καλογρίτσα προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Ανέφερε, επίσης, ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ, του ζητήθηκε να τοποθετήσει στον ΔΟΛ διευθυντές της αρεσκείας του Μαξίμου. 

Ρωτάμε ευθέως τους κ. Τσίπρα και Παππά: Ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Μαρινάκης, ναι ή όχι;»


Καταγγελίες ΣΟΚ Μαρινάκη για την διαπλοκή Τσίπρα - Παππά : Μου ζήτησαν να πληρώσω τον Καλογρίτσα


Μέσα σε όλα ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε βαριές καταγγελίες κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο κ. Μαρινάκης κατήγγειλε ευθέως ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς του ζήτησαν να δώσει χρήματα στον Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου αυτός, το 2016 να πληρώσει την πρώτη δόση για τον τότε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Μαρινάκης περιέγραψε πως το 2016 ο Νίκος Παππάς του μετέφερε «αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου είπε» για να συναντηθεί με τον Χρήστο Καλογρίτσα αφού προηγουμένως του είχαν ζητήσει να πληρώσει τα 26,3 εκατομμύρια της πρώτης δόσης της προσφοράς της ALTER EGO : «Μια ημέρα πριν καταθέσουμε την δόση μου μετέφερε την επιθυμία του "μεγάλου", όπως είπε για τον πρωθυπουργό, να πληρώσουμε το πσοό της πρώτης δόσης 26,3 εκατ. ευρώ που μας αναλογούσε. Αν και το τοπίο ήταν θολό για την επιστροφή των χρημάτων, εμείς πληρώσαμε και μας ευχαρίστησαν. Τα χρήματα αυτά ήταν πεντακάθαρα, γιατί είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά και όλο το τίμημα και δεν υπήρχε καμία υπόνοια για μαυρο χρήμα όπως λέει σήμερα ο κ. Παππάς που τότε χαρακτήριζε αψεγάδιαστο τον φάκελο. Μου ζήτησαν τότε και μια άλλη χάρη, ο κ. Παππάς, που αποτελούσε αίτημα του πρωθυπουργού, όπως μου έλεγε. Να συναντήσω τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος και πράγματι ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμόυ το ποσό της πέμπτης δόσης των 20,2 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση. Για να τον βοηθήσω για να έχουν ένα κανάλι. Επειδή είχα επισκεφθεί τον κ. Παππά στο γραφείο του, υπάρχουν δελτία τύπου επ αυτού, ήταν κάτι που μου το ζήτησαν. Εξήγησα στον κ. Καλογρίτσα ότι είχα όλη την καλή διάθεση αλλά δεν μπορούσα να το πράξω, βλέπετε ότι δεν ήταν μόνο ευχαριστημένοι με τα χρήματα του Μαρινάκη αλλά ήθελαν και να δώσει χρήματα στον Καλογρίτσα για το κανάλι που χτιζόταν μέσα στο Μαξίμου».

Συνεχίζοντας ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνέχισε: «Τα εκατομμύρια του Μαρινάκη στο τέλος του 2016 ήταν πεντακάθαρα, τους βοηθούσαν να νομιμοποιήσουν τον διαγωνισμό και σας είπα ότι μου ζήτησαν, υπό την μορφή δανεισμού, να βοηθήσουμε τον κύριο Καλογρίτσα να πληρώσει τη δόση και να αποκτήσει κανάλι».

Εξηγώντας τι ακολούθησε είπε «τι έγινε μετά από αυτό; Όταν συζητούσαμε για τον ΔΟΛ, δεν δέχτηκα να βάλω διευθυντές που ήταν της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχω συνηθίσει να μην είμαι ούτε μπροστινός, ούτε φερέφωνο, είμαι πάντα εγώ. Δεν θα έβαζα ποτέ ανθρώπους που μου υπέδειξαν, δεν θα γίνω ποτέ ούτε Ιβάν Σαββίδης, ούτε μπροστινός, ούτε λαγός. Δεν κατηγορώ κανέναν, ο καθένας κάνει τις επιλογές του».

«Τόσο καιρό έκανα υπομονή, αλλά τώρα νομίζω ότι είναι ευκαιρία να μάθει ο κόσμος την αλήθεια» υπογράμμισε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ερωτηθείς για τη στάση του ίδιου το 2016 ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «το 2016 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις άδειες. Τον θεωρούσα δίκαιο γιατί πίστευα ότι οι καναλάρχες θα έπρεπε να πληρώνουν για τις συχνότητες που κατέχουν. Εγώ στήριζα την διαδικασία γιατί τη θεωρούσα δίκαια. Είχαμε τότε μια άριστη σχέση με τον κ. Παππά αλλά και με τον κ. Τσίπρα αφού ό,τι έκανε ο κ. Παππάς και του βγάζω το καπέλο, ενημέρωνε τον πρωθυπουργό. Αν έπρεπε να δώσει μια απάντηση απευθυνόταν στον πρωθυπουργό και αυτό το εκτιμώ».

Δεν υπάρχει Έλληνας στοχοποιημένος από την κυβέρνηση όσο εγώ

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στην ίδια συνέντευξη απάντησε και για τις εναντίον του δικαστικές υποθέσεις: «Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολίτης που δεν έχει αντιληφθεί ότι είμαι προσωπικά στοχοποιημένος από την κυβέρνηση αυτή, όσο δεν ήταν ποτέ άλλος Έλληνας πολίτης», είπε και συνέχισε εξηγώντας ότι «όπου υπήρχαν κατηγορίες εναντίον μου, έχουν καταρρεύσει». Αναφερόμενος σε υποθέσεις που εκκρεμούν, δήλωσε βέβαιος πως και εκεί οι όποιες κατηγορίες θα καταπέσουν γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το φως νικά πάντα το σκοτάδι».

«Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα και δεν μπορεί να λέει κάθε μέρα ότι δεν είναι ελέφαντας», πρόσθεσε και συνέχισε: «Αυτά που έχουμε δει είναι κωμικοτραγικά, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσω, ούτε να συγχωρήσω. Γύρω από το όνομά μου έχουν τελειώσει τεράστιες έρευνες, και το όνομά μου δεν υπάρχει πουθενά. Όλο αυτό δεν με αγγίζει, όλο αυτό το σκοτάδι δεν με αγγίζει και ούτε θα μείνω σε αυτό».

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον του κ. Τσίπρα, του κ. Τζανακόπουλου, του κ. Κοντονή και του κ. Καμμένου, «εδώ και ένα χρόνο. Αναμμένουμε σύντομα αποφάσεις, και ίσως να υπάρξει η πρώτη καταδικαστική απόφαση για εν ενεργεία πρωθυπουργό», πρόσθεσε. 

Έχω πολλές υποχρεώσεις και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προχωράμε μπροστά, ανέφερε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού.

Δεν είμαι ο «Ελληνας Μπερλουσκόνι», δεν με νοιάζουν δουλειές με το Δημόσιο, δεν θέλω να μου χαρίσουν δάνεια

Ο κύριος Μαρινάκης απάντησε και για όσα του καταλογίζουν ότι σχέδιό του είναι να γίνει ο «Έλληνας Μπερλουσκόνι»: «Πριν από πέντε χρόνια έλεγαν τα ίδια για τον "Έλληνα Μπερλουσκόνι", εγώ είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Πειραιά και έχω βαρεθεί να λέω ότι δεν προσδοκώ καμία δουλειά με το ελληνικό δημόσιο, ούτε προτίθεμαι να κάνω στο μέλλον, ούτε περιμένω από την εκάστοτε κυβέρνηση να μου χαρίσει τα δάνειά μου».

Όσον αφορά το γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με τον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, απάντησε πως όταν ιστορικές εφημερίδες όπως ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ κινδύνευσαν να κλείσουν, θέλησε να τις σώσει. «Όταν υπήρχε κίνδυνος για την επιβίωσή τους, θεώρησα υποχρέωσή μου να παρέμβω και να τις σώσω και φυσικά για να διατηρηθούν οι θέσεις προσωπικού», είπε.

Με λοιδώρησαν για τρεις υπολογιστές και δύο aircondition!

Έχω δει πολιτικές αθλιότητες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν κάθε όριο, είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν για την δωρεά του προς την τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στον Πειραιά. «Με λοιδώρησαν για 3 υπολογιστές και 2 ερκοντίσιον, ούτε χίλια ευρώ», τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής της ΝΔ και ευχαρίστως στη μνήμη του θα αναλάμβανα κι άλλες χορηγίες, πάντα στο φως». 

Σε νέα ερώτηση για τα όσα καταγγέλλει είπε «όταν με κατηγορούν και το έχουν κάνει σλόγκαν για χρηματοδότηση των τοπικών γραφείων της ΝΟΔΕ Πειραιά καθώς επίσης και άλλες επιχειρηματίες έπραξαν το ίδιο, σας λέω και πάλι, και αυτά έχουν γραφτεί, όταν στο Μαξίμου μπαινοβγαίνουν επιχειρηματίες με τσάντες ή φακέλους, δεν έπεται ότι όλοι έχουν χρήματα στην τσάντα. Η βαλίτσα είναι η τροπολογία και το τι κάνει η κυβέρνηση γι' αυτούς».

Να δοθούν απαντήσεις για τον Πετσίτη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πετσίτη για τον οποίο είπε ότι τον γνώρισε σε μια εκδήλωση για τον Ολυμπιακό. «Ήταν ένας τύπος που είχε έρθει με ανθρώπους της NOVA, ήθελε μια selfie επειδή ήταν Ολυμπιακός, διατυμπάνιζε τις σχέσεις του μία με τον κ. Παππά μία έκανε ότι τηλεφωνούσε στον Τσίπρα. Ένας γραφικός τύπος που ήταν γκαρσόνι, ξαφνικά υπέγραψε συμβάσεις με διάφορους επιχειρηματίες».

«Αυτά τα χρήματα που εισέπραξε ο κ. Πετσίτης, γιατί υπάρχει πλουτισμός, κάποιος τα έχει εισπράξει. Ας βγει ο κ. Πετσίτης, ο κ. Παππάς. είναι μεγάλο σκάνδαλο. Γιατί πλούτισε, έμπαινε στην ΔΕΠΑ, στη ΔΕΣΦΑ και στην είσοδο έγραψε Μαξίμου. Υπέγραφε σύμβαση για να εξυπηρετήσει τον επιχειρηματία. Τι έγιναν τα χρήματα αυτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαρινάκης.

Δεν θα κάνω πίσω - Παραμυθίαζουν τους Έλληνες

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ρωτήθηκε και για το αν η συνεχής κόντρα με την κυβέρνηση τον έχει εξουθενώσει ψυχικά και απάντησε ότι «είναι πολύ δύσκολο για μένα να λυγίσω. Έχω μάθει στα δύσκολα. Δεν έχω κάτι να φοβηθώ και δεν υπάρχει περίπτωση και λόγω χαρακτήρα να κάνω πίσω». 

«Δυστυχώς για τη δική τους ατζέντα και για να καλύψουν την ανεπάρκεια σε προδοσίες όπως το Μακεδονικό καθώς και σε μια μεγάλη κοροϊδία με το Μνημόνιο και τους πλειστηριασμούς, προσπαθούν να μεταφέρουν την ατζέντα αλλόύ και να πάνε έτσι στις εκλογές. Μαρινάκης, βρώμικο χρήμα στη ΝΔ και όλες αυτές οι αηδίες και σκευωρίες και με μια μαύρη προπαγάνδα προσπαθούν να παραμυθιάζουν και να παραπλανούν τους Έλληνες. Εγώ δεν τους κάνω τη χάρη. Ο Μαρινάκης είναι εδώ αγαπάει τον τόπο και θα είμαστε απέναντι μέχρι τελικής δικαίωσης» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.


Με πληροφορίες από το protothema.gr


17 μονάδες μπροστά η ΝΔ σε δημοσκόπηση της Opinion Poll



15,4 μονάδες, η διαφορά στις ευρωεκλογές με τη ΝΔ στο 30,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 14,7%.

Με την αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαφορά 17,1 ποσοστιαίες μονάδες, με ποσοστό 33,7% έναντι μόλις 16,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα, είναι το Κίνημα Αλλαγής, που στην πρόθεση ψήφου έχει ποσοστό 6,2% και φτάνει στο 6,9% όταν γίνεται αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια, ακολουθεί το ΚΚΕ που με την αναγωγή φθάνει στο 5,3% (4,3% στην πρόθεση ψήφου) και η Χρυσή Αυγή με 4,5% (4% στην πρόθεση ψήφου).

Τα πέντε αυτά κόμματα είναι και τα μόνα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, σύμφωνα με την Opinion Poll, η οποία εκτιμά τους αναποφάσιστους των ευρωεκλογών γύρω στο 14%, με ένα ποσοστό 8,3% να σκέφτεται την αποχή.

Στην πρόθεση ψήφου και για τις εθνικές εκλογές η Νεα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 30,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 16,3% και να ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Οι αναποφάσιστοι είναι στο 12,8% και η αποχή στο 6,5%.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων ψήφων, η ΝΔ έχει ποσοστό αυτοδυναμίας 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μόλις στο 18,1% και πολύ είναι, με τρίτο το ΚΙΝΑΛ στο 5,9%, τέταρτη έρχεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και πέμπτο το ΚΚΕ με 5,2%. 

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 69%, ενώ μόλις 12% πιστεύει ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.




Κρύβονται πίσω από το υπουργιλίκη Καμμένος - Πολάκης τρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ να τους προστατέψει



Μόνο ντροπή ειδικά για τον Παύλο Πολάκη που έκανε τον τζάμπα μάγκα τόσο καιρό και τώρα προσπαθεί να κρυφτεί.

Κατάχρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών που κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τώρα ο δήθεν αριστερή κυβέρνηση προκειμένου να προστατέψει τους υπουργούς της κυβέρνησης της για να μην έχει προβήματα. 

Σήμερα οι Παύλος Πολάκης και Πάνος Καμμένος ζήτησαν να μην αρθεί η βουλευτική τους ασυλία αλλά να ενταχθούν στις ευεργετικές πρόνοιες του άρθρου 86 του Συντάγματος και να πετύχουν το ακαταδίωκτο, αν και τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται δεν ανήκουν στα υπουργικά καθήκοντα. 

Το αίτημα των δύο πολιτικών έσπευσαν να ικανοποιήσουν με συνοπτικές διαδικασίες αμέσως οι ακροαριστεροί καθεστωτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να ξεφτιλιστούν ακόμα μια φορά δείχνοντας ακόμα μία φορά την ανηθικότητα τους.


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων



Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αισθάνθηκα την ανάγκη να πάρω σήμερα τον λόγο για τρεις λόγους: Πρώτον, γιατί θέλω και με την δική μου παρέμβαση να τιμήσω μία συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε ένα πολύ σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί είναι υποχρέωσή και δική μου, σε συνέχεια των αγορεύσεων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες. Αλήθειες οι οποίες, δυστυχώς, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στα παιχνίδια εντυπώσεων και την προπαγανδιστική ανευθυνότητα της κυβέρνησης. Τρίτον, γιατί θέλω να περιγράψω, σύντομα και με απλά λόγια ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το πώς πρέπει η Ελλάδα να κινηθεί από εδώ και στο εξής στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών.

Ο κ. Τζαβάρας αλλά και οι συνάδελφοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησαν με τρόπο, πιστεύω, άρτιο γιατί η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το σχετικό πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αναφέροντας γιατί -κατά την εκτίμησή μας-  η επιτροπή αυτή δεν στάθηκε τελικά στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί όταν αυτή συστάθηκε. Θέλω να αποσαφηνίσω από την πρώτη στιγμή ότι προφανώς συμφωνούμε και θα υπερψηφίσουμε το διακομματικό κείμενο, το οποίο έχει ετοιμαστεί από το Προεδρείο της Βουλής, ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των πολιτικών δυνάμεων του Δημοκρατικού τόξου απέναντι σε  αυτή τη σημαντική ιστορική εκκρεμότητα που έχει η χώρα μας. Όμως, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή την αίθουσα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας και να επιχειρήσουμε, όσο αυτό, είναι εφικτό να κρατήσουμε τη συζήτηση αυτή μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις στις οποίες, δυστυχώς, μας έχει συνηθίσει  τελευταία η Κυβέρνηση. 

Σίγουρα, το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 2019 και το πόρισμα της σχετικής επιτροπής  έχει ολοκληρωθεί και κατατεθεί από το 2016, δεν μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους. Δεν γίνεστε πολύ πιστευτοί  όταν λέτε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο και ότι δεν σκοπεύετε να αποκομίσετε  άλλα οφέλη από αυτή τη συζήτηση. 

Πάμε, λοιπόν, στην ουσία: Αλήθεια πρώτη. Η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα το οποίο από την αρχή χειρίστηκε με ευθύνη, επάρκεια αλλά και ρεαλισμό αυτό το εξαιρετικά πολύπλοκο νομικό θέμα. Ποιο δηλαδή; Τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο που αφορούν το ελληνικό κράτος. Αλλά και τις αποζημιώσεις, που αφορούν ιδιώτες οι οποίοι είτε αυτοί, είτε οι συγγενείς τους υπήρξαν θύματα ναζιστικών θηριωδιών. Θυμίζω λοιπόν ότι τον Σεπτέμβριο του 2012, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με εντολή του τότε Υπουργού Αναπληρωτή, του Χρ. Σταϊκούρα, συστάθηκε  μια ειδική ομάδα ανώτερων υπαλλήλων η οποία -για πρώτη φορά- κατέγραψε, ταξινόμησε, προστάτευσε όλο το αρχειακό υλικό το οποίο σχετίζεται με αυτό το θέμα. Και μέσα σε πέντε μήνες συγκροτήθηκαν 761 φάκελοι και τόμοι, συντάχθηκε πορισματική έκθεση προς το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο φέρει και την ουσιαστική ευθύνη αυτής της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το υλικό το οποίο, έκτοτε,  επικαλείται το ελληνικό κράτος. Τον Απρίλιο του 2013, η έκθεση αυτή διαβιβάστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να την αξιολογήσει και να στοιχειοθετήσει νομικά τις αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου. Αυτό συνέβη πράγματι. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όμως, στις αρχές του 2014, ζήτησε και πάλι από το Υπουργείο Οικονομικών τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων που διεκδικεί το Ελληνικό Δημόσιο. Συστάθηκε, λοιπόν, νέα ειδική επιτροπή με προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου την 30.12.2014. Το πλήρες πόρισμα αυτής της επιτροπής υποβλήθηκε, τελικά, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επισημαίνω εδώ κάτι το οποίο ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος έχει ήδη αντιληφθεί: Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές και το κατοχικό δάνειο που διαθέτει το ελληνικό κράτος, η κάθε ελληνική κυβέρνηση. Και είναι οι μόνες θέσεις που έχουν επισήμως κατατεθεί από την Αθήνα προς το Βερολίνο. Και αυτό  είναι ένα έργο  της Νέας Δημοκρατίας.

Αλήθεια δεύτερη: Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είμαστε και εμείς οι πρώτοι που χωρίς να καταφεύγουμε σε επικοινωνιακές εντυπώσεις, ασχοληθήκαμε ουσιαστικά με την ανάδειξη αυτού του θέματος. Τον Μάρτιο του 2014, κατόπιν αιτήματος του Μανώλη Γλέζου, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε τη σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής. Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Τζαβάρας, αντιπρόεδρος ο κ. Γλέζος, γραμματέας ο κ. Σαλτούρος. Η Επιτροπή αυτή συνεδρίασε επανειλημμένα και συναντήθηκε με πολλούς φορείς. Μελέτησε το υλικό που είχαν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες, προγραμμάτισε συγκεκριμένες δράσεις, συνεργαζόμενη, πάντα, με ειδικούς επιστήμονες. Υιοθέτησε, μάλιστα, και τις εισηγήσεις δύο σημαντικών καθηγητών του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου -του κυρίου Μπρεδήμα και του καθηγητή Περάκη- οι οποίοι, εκτός από τη νομική τους συνεισφορά, πρότειναν και μία εκστρατεία, πολιτική, επικοινωνιακή, σε πολλά επίπεδα ώστε να υπάρξει διεθνής στήριξη υπέρ των ελληνικών θέσεων. Κι αυτό, διότι ξέραμε και ξέρουμε, για να μην έχουμε αυταπάτες, ότι ο νομικός δρόμος προβλεπόταν και προβλέπεται να είναι εξ αντικειμένου δύσκολος. Η επιτροπή εκείνη, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της. Όπως και οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να κλιμακώσουν τις ενέργειές τους. Τον ξέρετε πολύ καλά τον λόγο: Ήρθαν οι κάλπες του Ιανουαρίου του 2015. Τα συμπεράσματα, όμως, εκείνης της Επιτροπής, της Επιτροπής Τζαβαρα, είναι τα μόνα και τα πληρέστερα που διαθέτει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτά, άλλωστε, υιοθέτησε και η επόμενη Επιτροπή, η οποία συστάθηκε από την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και το γεγονός ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου απέδωσε τα εύσημα στον κ. Τζαβάρα για την πληρότητα της δουλειάς του νομίζω ότι λέει πολλά πράγματα για το πόσο ουσιαστική ήταν η δουλειά που έγινε σε  αυτή την Επιτροπή.

Αλήθεια τρίτη: Για πάμε να δούμε τι έγινε από το 2015 και μετά. Παρά τα μεγάλα λόγια, παρά τις θεατρικές κινήσεις, παρά τη διαρκή και συστηματική επίκληση του θέματος αυτού στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση Τσίπρα ουσιαστικά απουσίασε αυτά τα 4 χρόνια από αυτή την εθνική προσπάθεια. Θέλω να θυμίσω, ότι το  τελευταίο ουσιαστικό ντοκουμέντο, σαφές ντοκουμέντο ενεργητικής διεκδίκησης παραμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης, μια ρηματική διακοίνωση η οποία επιδόθηκε στους Γερμανούς, στο Βερολίνο την 16.01.2015, στην οποία αναφέρονται οι δηλώσεις του τότε Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Βενιζέλου ο οποίος επαναλαμβάνει ότι  οι ελληνικές διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές. Την καταθέτω στα πρακτικά. Είναι μια πρωτοβουλία, η οποία, σαφώς σήμερα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αλλά εξ όσων γνωρίζω είναι και η τελευταία επίσημη  πρωτοβουλία η οποία ανελήφθη από ελληνική κυβέρνηση  στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Μην πω,  λοιπόν, ότι επί 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς της εποχής που ήταν στην αντιπολίτευση και στο ζήτημα των γερμανικών  αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμη θεαματική κωλοτούμπα. Ύστερα από τόσες εκδηλώσεις πολιτικού κιτς -μέχρι και την μπάντα του στρατού θυμάμαι να παιανίζει αντάρτικα στην αίθουσα του «Παρνασσού», ναι τα έκανε και αυτά ο κ. Καμμένος- που καταλήξαμε;  Σε ένα κείμενο, στο σημερινό ψήφισμα, το οποίο, όπως είπα και πριν είναι ο ελάχιστος κοινός τόπος, η αυτονόητη επανάληψη του διαχρονικού αιτήματος, όχι μόνο των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

Και βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στο εσωτερικό πουλούσε λεονταρισμούς τι είχε να πει όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κ. Μέρκελ; Είπε δύο πράγματα: «θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η πρωτοβουλία για την ανάδειξη εκ νέου του αιτήματος για πολεμικές επανορθώσεις και του θέματος του αναγκαστικού δανείου, δεν είναι κάτι καινούριο. Έγινε και από την προηγούμενη κυβέρνηση». Και συνεχίζει προσθέτωντας κάτι το οποίο μου γεννά ερωτηματικά -και θα ήθελα πραγματικά να ήταν εδώ ο κ. Τσίπρας και να μπορούσε να απαντήσει, ίσως το κάνει στη συνέχεια-  ότι  «δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση». Δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση. Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας το Μάρτιο του 2015. Και προσθέτει μετά ότι είναι ένα διμερές θέμα, ξεχωριστό, το οποίο «για εμάς έχει πρωτίστως ηθική και όχι υλική αξία». Απάντησε η κυρία Μέρκελ μετά με τις πάγιες θέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης. Με απλά λόγια: Εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε για να φέρετε πίσω τις γερμανικές οφειλές και ως κυβέρνηση μας είπατε ότι το ζήτημα είναι απλώς ηθικό και δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκτυπο. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολη ή δύσκολη κάνετε τη ζωή οποιασδήποτε κυβέρνησης-εμείς εκτιμούμε ότι θα είμαστε η επόμενη κυβέρνηση-  μέχρι και της δικής σας κυβέρνησης κύριε υπουργέ, όταν καταγεγραμμένα στην Καγκελαρία, μπροστά στη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός λέει ότι το ζήτημα είναι ηθικό -δηλαδή, θα μπορούσε να κλείσει με μια συγγνώμη, με μια απολογία- και ότι δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό αντικείμενο σε αυτή την υπόθεση.

Όμως, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είμαι εδώ για να κρύψω οτιδήποτε από τον ελληνικό λαό, ούτε για να παίξω παιχνίδια εντυπώσεων. Με ειλικρίνεια θα πω σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι όσο ιερή και αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας, άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Όλοι γνωρίζουμε -και υπάρχουν ανάμεσά μας συνάδελφοι πολύ πιο ειδικοί στα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου- τη νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης διακρατικών αξιώσεων στη διεθνή Δικαιοσύνη. Όπως επίσης γνωρίζουμε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στη διένεξη μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Υπόθεση για την οποία είχε παρέμβει η Ελλάδα υπέρ της Ιταλίας τότε και δεν είχε λήξει θετικά για την Ιταλία. Ασφαλώς οι Έλληνες οι οποίοι υπήρξαν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών δικαιούνται -και πρέπει-  ιδιωτικά να συνεχίσουν να διεκδικούν αποζημιώσεις.

Το πιο σημαντικό, όμως, έρεισμα πάνω στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να χτίσει τη δική της νομική διεκδίκηση με σθένος, υπευθυνότητα και ρεαλισμό, υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή, είναι σίγουρα νομικά ανοιχτή και πολιτικά εφικτή. Και πρέπει να αποτελέσει την προτεραιότητά μας. Σε αυτό άλλωστε το σημείο είχαν συμφωνήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα, το 1990, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Χαρίλαος Φλωράκης: «Από πλευράς νομικής, δηλώνω κατηγορηματικά ότι οι απαιτήσεις μας, που δημιουργήθηκαν από τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο εξακολουθούν να υπάρχουν», έλεγε, τότε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Και ειδικά», τόνιζε, «για το κατοχικό δάνειο, είναι μία ειδική μορφή». Πράγματι αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, μια μοναδικότητα στην ιστορία του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου αυτό το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Και προσέθετε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ότι «δεν ξέρω αν υπάρχουν και ανάλογες περιπτώσεις άλλων κρατών». Δεν υπάρχουν ουσιαστικά. Ενδεχομένως μια περίπτωση που αφορά την Πολωνία. Αλλά πράγματι το κατοχικό δάνειο αποτελεί μια ιδιαιτερότητα. Τόνιζε, όμως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και κάτι άλλο σημαντικό: Ότι δηλαδή πολιτικά, η χώρα οφείλει να διατηρήσει το θέμα σε διμερές επίπεδο και με βάση τις υπόλοιπες διεθνείς εξελίξεις. Να κινηθούμε, δηλαδή, με ρεαλισμό, όχι με δήθεν ηρωικές χειρονομίες που θα πέσουν στο κενό, αλλά με κινήσεις οι οποίες θα φέρουν αποτέλεσμα,  «γιατί», όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, «αυτός είναι ο στόχος μας και όχι να δημιουργήσουμε πρόσκαιρες εντυπώσεις». Αυτά έλεγε στην Εθνική αντιπροσωπεία ένας πολιτικός που βίωσε όσο λίγοι την θηριωδία του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου και καταδικάστηκε δύο φορές σε θάνατο από τους Ναζί. Αυτός, βέβαια, που τα fake news της εποχής -οι άξιοι πρόγονοι της δικής σας μονταζιέρας- τόλμησαν τότε να παρουσιάσουν ως συνεργάτη των Γερμανών. Είκοσι εννέα χρόνια μετά, οι διαπιστώσεις αυτές, κατά την εκτίμησή μου, παραμένουν σε απόλυτη ισχύ. Και δίνουν και το σωστό μέτρο της πολιτικής πραγματικότητας σε σχέση με την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Είναι λόγια που πρέπει να μείνουν σταθερή πυξίδα μας σε αυτή την εθνική προσπάθεια, όσο και αν αυτή διαρκέσει.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνω με μία παρατήρηση που συνδέεται με τις επικείμενες Ευρωεκλογές. Η συζήτηση αυτή για τις γερμανικές αποζημιώσεις επαναφέρει στη μνήμη μας την πιο σκοτεινή περίοδο στην ιστορία μιας σκοτεινής ηπείρου, όπως την αποκάλεσε σε ένα πρόσφατο βιβλίο του την Ευρώπη, ο Mark Mazower. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε -και νομίζω ότι είναι χρήσιμο να το επαναλαμβάνουν όλες οι πτέρυγες του δημοκρατικού τόξου- ότι πίσω από τη δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ήταν ακριβώς αυτή η βαθιά πίστη των ανθρώπων οι οποίοι βίωσαν το δράμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ ξανά να ζήσει μια τραγωδία, όπως αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και ότι η οικονομική συνεργασία, αλλά και η ενσυναίσθηση αυτού του κοινού πολιτισμικού μας παρελθόντος αποτελούν την καλύτερη απάντηση στα όπλα, αλλά και στους στείρους ανταγωνισμούς μεταξύ των κρατών. Στην επίτευξη, τουλάχιστον αυτού του στόχου, παρά τα προβλήματα και τις μεγάλες αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μοναδικό αυτό πείραμα στην ιστορία της παγκόσμιας ιστορίας, μιας υπερεθνικής συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών, το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  ήταν απολύτως επιτυχημένο.

Και μιας και μιλάμε για πολιτισμική ενσυναίσθηση, όλοι πιστεύω στενοχωρηθήκαμε, κάποιοι ίσως και να δακρύσαμε, όταν είδαμε την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Γιατί στην Γαλλία κάηκε και ένα κομμάτι της δικής μας ψυχής. Η γενιά του πολέμου, η οποία έβαλε τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης, δεν είναι πια μαζί μας. Και η σκυτάλη περνά, τώρα, στη δική μας γενιά.  Και η πρόκληση είναι να σταθούμε με σθένος απέναντι στους εθνικιστές, αλλά και στους λαϊκιστές, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται και οι οποίοι θέλουν να κατεδαφίσουν αυτά που με τόσο κόπο κατακτήθηκαν. Η Ευρώπη, όμως, θα αντέξει. Όπως άντεξε, τελικά, και η Παναγία των Παρισίων. Και  θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά για μια νέα εποχή. Με αυτό το ιστορικό στοίχημα θα αναμετρηθούμε. Και καλούμαστε κι εμείς με τη σειρά μας, όπως και οι προηγούμενες γενιές, να γράψουμε τη δική μας ιστορία! Σας ευχαριστώ.




Τροχαίο στην Πορτογαλία με 28 θύματα Γερμανούς



Όλα τα θύματα του τροχαίου, στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο με αποτέλεσμα 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, την Τετάρτη 17/4, στο πορτογαλικό νησί Μαδέρα ήταν Γερμανοί υπήκοοι.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα τουλάχιστον 28 άνθρωποι 17 γυναίκες και 11 άντρες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Το λεωφορείο ανετράπη σε μια κατοικημένη περιοχή στην παράκτια πόλη Κανίκο, περίπου στις 18:30, τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας) δήλωσε σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος της πόλης, Φιλίπε Σόουζα.


Είναι απίστευτο! Επιμένει η Παπακώστα για Μονμάρτη και δεν έχει ντραπεί ακόμα



Είναι απίστευτο το πώς αγνοούν την πραγματικότητα τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!!! Σανό έχουν μέσα στο κεφάλι τους;

Η υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αντί να ζητήσει συγνώμη για τις υπερβολές της  επιμένει ατάραχη στον ΣΚΑΙ λέγοντας «για εμάς, δεν υπάρχει άβατο στην περιοχή των Εξαρχείων».

Αντί να δώσει απαντήσεις στην εκπομπή «Ρουά Ματ» στο θέμα που καίει για τη εγκληματικότητα στα Εξάρχεια, έλεγε αερολογίες . Για να ενισχύσει τις αερολογίες της που ταυτίζονται πλήρως με τον ΣΥΡΙΖΑ η Παπακώστα είπε : «στα Εξάρχεια πήγα πρόσφατα και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Εάν υπάρξει αποφασιστικότητα και βούληση, η περιοχή μπορεί να γίνει η Μονμάρτη της Αθήνας. Πολεοδομικά υπάρχουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». Και συνέχισε να προκαλεί λέγοντας :«για εμένα (τα Εξάρχεια) είναι μία γειτονιά στην οποία έχω πολλούς φίλους, πολλά χρόνια. Υπάρχει ένας κόσμος εκεί που πάλλεται στο να προσφέρει πολιτιστικό έργο. Να παράγει για τη χώρα πολιτισμό».

«Το δόγμα είναι ότι δεν υπάρχει άβατο» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή παραβατικότητα» είπε η Παπακώστα.

Και προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε : «Ο πολιτικός σχεδιασμός της χώρας τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, μέχρι και σήμερα, ήταν σε μία κατεύθυνση, απλώς ‘να λύσουμε τα ζητήματα και μόνο με καταστολή και αστυνόμευση».




«Προδότες αριστεροί» φώναξαν σε Αρβανίτη-Νικολαΐδη για το ξεπούλημα της Μακεδονίας



Έντονο κράξιμο σε χειρότερο βαθμό εισέπραξαν για δεύτερη φορά αυτή την φορά στην Κοζάνη οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Αλέξανδρος Νικολαϊδής.

Οι πολίτες οργανωμένοι και όχι που καθόντουσαν στις καφετέριες και τους είδαν φώναξαν «αλήτες προδότες αριστεροί» και «η Μακεδονία είναι ελληνική», «πηγαίνετε στα Σκόπια», και άλλα στους δύο υποψήφιους ευρωβουλευτές αλλά και όσους έμπαιναν στο δημαρχείο Εορδαίας όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Ευρώπη της Αλληλεγγύης».

Τα video μιλάνε μόνα τους :






Ντόρα Μπακογιάννη: Το 2015 ήμασταν έτοιμοι για μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ



Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι θέμα μεγάλου συνασπισμού σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει.

Στο σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας  αναφέρθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, αποκαλύπτοντας ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε τη διάθεση να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο με τον κ. Τσίπρα.

«Όταν το 2015 ήρθε η μεγάλη κρίση και αρχηγός του κόμματος ήταν ο κ. Μεϊμαράκης, το σύνολο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος, πήρε την απόφαση να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ήταν αχρείαστο, διότι προέκυψε μετά τη Βαρουφακιάδα», είπε η κυρία Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Τότε ο κ. Μεϊμαράκης είχε πει στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε και αν θέλετε να περπατήσουμε μαζί, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, θα το κάνουμε».

«Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν, πρώτον, να τον κοροϊδέψει και να κάνει εκλογές, γιατί του είχε πει ότι δεν θα κάνει εκλογές και δεύτερον, να διαλέξει ως αξιόπιστο συνεταίρο του τους ΑΝΕΛ. Έτσι τελείωσε το θέμα του μεγάλου συνασπισμού»,  σημείωσε  η κ. Μπακογιάννη εκτιμώντας ότι αν ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είχε πάει σε εκλογές, θα μπορούσε να είχε γίνει μία συζήτηση».

«Θα μπορούσε να γίνει μία συζήτηση, την ώρα που φτάσαμε στο παρά πέντε να βγούμε από την Ευρώπη και το ευρώ, θα μπορούσε να γίνει μία διαφορετική συζήτηση για τον μεγάλο συνασπισμό. Βεβαίως και θα μπορούσε να γίνει. Η συζήτηση ήταν ένα συνολικό πακέτο», είπε.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θέμα μεγάλου συνασπισμού σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. «Σήμερα τέτοια συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό δεν υπάρχει. Ναι, τότε θα μπορούσε να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο. Εγώ από την αρχή πίστευα ότι αυτό έπρεπε να γίνει και γι’ αυτό ψήφισα το πρώτο μνημόνιο και γι’ αυτό διαγράφηκα από το κόμμα μου. Έλεγα κανένας μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, το έλεγα, το φώναζα και τελικά το πλήρωσα με τη διαγραφή μου», υπογράμμισε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολούθως η κ. Μπακογιάννη εξαπέλυσε πυρά κατά των Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Ραγκούσης ήταν οι διαχειριστές των χρημάτων του ΠΑΣΟΚ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τους διαχειριστές των ταμείων των κομμάτων, ας τους αναζητήσει στα νέα του στελέχη. Να τοι, μπροστά τους είναι!».

Η κ. Μπακογιάννη, αναφερόμενη στην  τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, είπε ότι «πρώτη φορά έβλεπα τον Τσίπρα να μην κοιτά στα μάτια τον συνομιλητή του. Είναι η πρώτη συνέντευξη που τον είδα τόσο πολύ πεσμένο», τόνισε.

Όσον αφορά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές  η βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «είναι εφικτή η αυτοδυναμία της ΝΔ. Αλλά ούτως ή άλλως θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση και συνεργασία». Ανέφερε μάλιστα ότι , σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, «ο Κυριάκος θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», καθώς δεν θα ακολουθήσει διχαστική πολιτική.

Για την υπόθεση Novartis, η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «το σκάνδαλο Novartis ως προς τους γιατρούς και το σύστημα διανομής της Novartis είναι παγκόσμιο και υπαρκτό. Δεν έχει όμως βρεθεί εμπλεκόμενος πολιτικός», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αντιθέτως, το θέμα Πετσίτη εκ των πραγμάτων χρήζει διαλεύκανσης. Γιατί; Γιατί εκεί βρέθηκαν χρήματα», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.


ΤΟ ΒΗΜΑ


Όσο πλησιάζουν οι εκλογές δέν αφήσουν κατάληψη για κατάληψη στα Εξάρχεια



Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα νέα επιχείρηση των αστυνομικών αρχών στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου η αστυνομία πραγματοποιεί επέμβαση για την εκκένωση κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη εδώ και 4 χρόνια.

Σημειωτέων ότι οι επιχειρήσεις δεν γίνονται εντός του σκληρού πυρήνα των Εξαρχείων, αλλά σε παράπλευρες οδούς. 

Η επιχείρηση της Ασφάλειας, γίνεται σε δύο κτίρια που έχουν καταληφθεί εδώ και χρόνια, καθώς και σε μια οικία για υπόθεση ναρκωτικών.

Το πρώτο από τα δύο κτίρια βρίσκεται επί της οδού Μπουμπουλίνας και είναι παράρτημα του υπουργείου Πολιτισμού με καταληψίες μέσα και το δεύτερο κτίριο βρίσκεται επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής, και δεν υπάρχουν άτομα στο εσωτερικό του.

Μέχρι στιγμής ακούγεται ότι έχουν γίνει 70 προσαγωγές.