Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Με οδηγίες από τη φυλακή διακινούσαν χασίς στη Μυτιλήνη



Ένας 44χρονος αλλοδαπός που βρίσκεται στην φυλακή μαζί με έναν επίσης έγκλειστο 36χρονο ομοεθνή του, ήταν οι «εγκέφαλοι» ενός κυκλώματος που διακινούσε μεγάλες ποσότητες χασίς στη Μυτιλήνη. 

Δυο από τα μέλη της, που διέπρατταν και κλοπές, συνελήφθησαν με οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της Ασφαλείας στη Λέσβο και στο Κερατσίνι.

Πρόκειται για άλλους δύο αλλοδαπούς, έναν 36χρονο και μια 45χρονη, ενώ δεν έχει ταυτοποιηθεί άλλος ένας συνεργός τους, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων. Εδώ και τρεις μήνες, με την καθοδήγηση του 44χρονου «αρχηγού», προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και τις μετέφεραν στη Λέσβο όπου τις διέθεταν προς πώληση με ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης.

Στο πλαίσιο των ερευνών στη Μυτιλήνη με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και στο Κερατσίνι από άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, βρέθηκαν στην κατοχή των δραστών, στα σπίτια τους και σε ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης βάρους δυο κιλών και 560 γραμμαρίων, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και διάφορα επαγγελματικά οικοδομικά εργαλεία τα οποία ήταν η λεία κλοπής που διέπραξε την περασμένη Τετάρτη 36χρονος συλληφθείς στην αποθήκη του σπιτιού ενός 65χρονου στην περιοχή της Γέρας στη Λέσβο, απ’ όπου άρπαξε οικοδομικά εργαλεία αξίας 6.000 ευρώ. 

Κατασχέθηκε το αυτοκίνητο και σε βάρος των μελών της σπείρας σχηματίσθηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και κλοπή κατά περίπτωση. Σε βάρος άλλων έξι ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Μάνος Τσαγκαράκης
Πηγή : protothema.gr


Αρκούδα εκτίει ισόβια σε φυλακή μαζί με βαρυποινίτες - «Καταδικάστηκε» για επίθεση σε δυο ανθρώπους



Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε μια θηλυκή αρκούδα στο Καζακστάν και ζει σήμερα σε μια φυλακή μαζί με βαρυποινίτες, επειδή το 2014 είχε επιτεθεί σε δυο ανθρώπους σε ένα κάμπινγκ, ενώ βρισκόταν στο κλουβί της.   

Η Κάτια εκτίει την ποινή της φυλακή στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της πόλης Κοστανάι, όπου ζει φυλακισμένη τα τελευταία 15 χρόνια για τον τραυματισμό δυο ατόμων, ενός 11χρονου που επιχείρησε να την ταΐσει και ενός 28χρονου που ήθελε να κάνουν χειραψία.   Η μεγαλόσωμη αρκούδα είναι το μοναδικό θηλυκό στην φυλακή, όπου ζουν σήμερα 730 επικίνδυνοι κρατούμενοι, ανάμεσά τους και πολλοί δολοφόνοι. 

Από τους συγκρατούμενούς της που εκτίουν ποινές για φόνο, κανενός δεν ξεπερνάει τα 25 χρόνια. 

Η Κάτια, που την χαρακτηρίζουν «φιλική και μη επιθετική», έχει γίνεται λιγότερο απειλητική μετά από τόσα χρόνια πίσω από τα κάγκελα και δέχεται ακόμη κι επισκέψεις από άλλους κρατούμενους, που την φροντίζουν αλλά πάντα υπό επίβλεψη.   

«Είναι φιλική, καθόλου επιθετική. Την επισκέπτονται άλλοι κρατούμενοι. Ξύπνησε πριν περίπου ένα μήνα από τον ετήσιο λήθαργό της. Τώρα νιώθει καλά, τρέχει, πηδάει», σχολίασε ο επικεφαλής της φυλακής Ασλάν Μεντιμπάγιεφ. 

Η Κάτια εγκαταλείφθηκε από έναν εκπαιδευτή τσίρκου όταν ήταν ακόμα μωρό. Το 2004, σε ηλικία επτά ετών, επιτέθηκε σε δύο άτομα σε ξεχωριστές περιπτώσεις ενώ βρισκόταν σε κλουβί σε κάμπινγκ.   

Την πρώτη φορά επιτέθηκε σε ένα 11χρονο αγόρι, που είχε έρθει στο κάμπινγκ για έναν διαγωνισμό μποξ και κάποια στιγμή επιχείρησε να της δώσει τροφή. Η αρκούδα άρπαξε το πόδι του, προκαλώντας του σοβαρούς τραυματισμούς.   

Στο δεύτερο περιστατικό επιτέθηκε σε έναν 28χρονο, που προσπάθησε να κάνει χειραψία μαζί της, ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, αγνοώντας τις προειδοποιητικές πινακίδες. 

Επειδή δεν υπήρχε ζωολογικός κήπος στην περιοχή για να μεταφερθεί, η Κάτια κατέληξε να φυλακιστεί μαζί με ανθρώπους. Ωστόσο έκτοτε έχει γίνει κάτι σαν μασκότ του σωφρονιστικού ιδρύματος, όπου έχει φτιαχτεί άγαλμα προς τιμής της ενώ της έχουν επίσης δική της πισίνα.    

Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν συνιστά πηγή παρηγοριάς για τους κρατουμένους, πολλοί επιμένουν πως ένα κελί φυλακής δεν είναι μέρος για να ζει μια αρκούδα, τονίζοντας πως ένα ζώο δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια της βίας όπως ένας άνθρωπος και ποτέ δεν θα έπρεπε να τιμωρείται επειδή ακολούθησε το ένστικτό του. 

Πηγή: lifo.gr


Συνελήφθη 28χρονος για ληστείες.Ταυτοποιήθηκε 19χρονος συνεργός του




Συνελήφθη, στις 13-4-2019 το πρωί στον Μαραθώνα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μαραθώνα, 28χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ληστείες κατ' εξακολούθηση. Ταυτοποιήθηκε 19χρονος ημεδαπός, συνεργός του.

Έπειτα από πολυήμερη έρευνα και κατόπιν αξιοποίησης όλων των προανακριτικών στοιχείων, εξακριβώθηκε ότι ο 28χρονος μαζί με τον 19χρονο συνεργό του, κατά το τελευταίο τρίμηνο, διέπρατταν συστηματικά ληστείες σε καταστήματα, στις περιοχές της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα.

Ως προς τον τρόπο δράσης, βραδινές ώρες εντόπιζαν πρατήρια υγρών καυσίμων και περίπτερα και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και full face και με την απειλή πιστολιών, πτυσσόμενων ράβδων και σπρέι πιπεριού, ακινητοποιούσαν τους υπαλλήλους, αφαιρούσαν τις εισπράξεις και αποχωρούσαν. Συνήθως ένας εκ των δραστών, παρέμενε στον περιβάλλοντα χώρο, εκτελώντας χρέη "τσιλιαδόρου".

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί τρεις περιπτώσεις ληστειών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κυρία ανάκριση.


Αυξήθηκε λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών ο αριθμός των σπιτιών που βάζουν σημαία στο μπαλκόνι



Εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των σπιτιών που βάζουν την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι τους κατέγραψε έρευνα Έλληνα καθηγητή ο οποίος επιχείρησε να καταγράψει πόσο επηρέασε την κίνηση αυτή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Την έρευνα διεξήγαγε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας και αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ηλίας Ντίνας.

Μαζί με δύο υποψήφιους διδάκτορες μέτρησαν τις σημαίες στα μπαλκόνια 314 τυχαίων δρόμων στην Αθήνα στο διάστημα από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2019.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία με αυτά δύο άλλων περιόδων (2008-2009 και 2014-2015) χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Google Earth.

Αυτό που διαπίστωσαν, όπως γράφει η Καθημερινή, ήταν ότι η αύξηση το 2019 σε σχέση με τις δύο άλλες περιόδους ήταν εντυπωσιακή. Ως μέτρο σύγκρισης χρησιμοποίησαν, δε, την πόλη της Λισαβόνας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία: 

- Την περίοδο 2008-2009 στην Αθήνα υπήρχαν κατά μέσο όρο 0,31 σημαίες ανά δρόμο και στη Λισαβόνα 0,44 σημαίες

- Την περίοδο 2014-2015 αυξήθηκαν οι σημαίες στις 1,04 ανά δρόμο στην Αθήνα και 0,80 στη Λισαβόνα

- Το 2019 στην Αθήνα υπήρξε εκρηκτική αύξηση με 2,27 σημαίες ανά δρόμο και σημαντική υποχώρηση στη Λισαβόνα με 0,14 σημαίες ανά δρόμο.

Σύμφωνα με τον κ. Ντίνα ένα από τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν είναι ότι η εθνική ταυτότητα παραμένει ενεργή και μπορεί να ενεργοποιηθεί μπροστά σε μια εξέλιξη που την προκαλεί.


Πηγή : protothema.gr


Γνωρίζει ο Τσίπρας σε ποιες τσέπες κατέληγαν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε ο Μανώλης Πετσίτης



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. - Ερώτηση προς τον κ. Τσίπρα για την υπόθεση Πετσίτη - Παππά.

«Το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν αποστάσεις ασφαλείας από τον Νίκο Παππά. Μετά τους κ. Τζανακόπουλο και Σκουρλέτη ακολούθησαν οι κ. Μουζάλας και Παπαδόπουλος, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου αξιώνει το αυτονόητο: Να ανοίξουν οι λογαριασμοί όλων των εμπλεκομένων. 

Τα ερωτήματα είναι πια αμείλικτα για τον κ. Τσίπρα: Γνωρίζει σε ποιες τσέπες κατέληγαν τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε ο Μανώλης Πετσίτης ο οποίος μπαινόβγαινε στο Μαξίμου; Ο κ. Παππάς εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα;»


Σε δύσκολη θέση ο Νίκος Παππάς για υπόθεση Πετσίτη! Παπαδόπουλος : Ηθικό πλεονέκτημα αλλά να το αποδεικνύουν οι παρέες



Ανοικτά βάλλει κατά του Νίκου Παππά για την υπόθεση Πετσίτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος τονίζει πως κανένα κόμμα δεν δικαιούται να μιλά για το… απόλυτο του ηθικού πλεονεκτήματος, ρίχνοντας καρφί στον Νίκο Παππά που αρχίζει να δυσκολεύει η θέση του μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο του Σάκη Παπαδόπουλου σε άρθρο του, στην εφημερίδα Τα Νέα

Ηθικό πλεονέκτημα – για ποιον;

Η υπόθεση Novartis, η υπόθεση Siemens, η υπόθεση Πετσίτη, οι φωτογραφίες με τον Αμβρόσιο, η συζήτηση για τις ευθύνες υπουργών, για το αδίκημα της δωροδοκίας, για την παραγραφή, για τα σκάνδαλα, τη σκανδαλολογία, τη διαφθορά και την κάθαρση… έφερε και πάλι στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής το μεγάλο θέμα: ηθική και πολιτική.

Η συζήτηση είχε ανάψει με το Σκάνδαλο Κοσκωτά, την καταδίκη του Μένιου Κουτσόγιωργα, την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Τότε είχε αποδειχθεί ότι σκάνδαλο υπήρχε, αλλά όχι και «Αρχάγγελοι της Κάθαρσης». Γιατί και μετά την υποτιθέμενη κάθαρση και μετά την υποτιθέμενη σύγκρουση «με τους νταβατζήδες»… τα σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς, διασπάθισης και μαύρου πολιτικού χρήματος, ρεμούλας, διαπλοκής με συμφέροντα, δωροδοκιών, παράνομης δραστηριότητας υπουργών πέραν των υπουργικών καθηκόντων τους… συνέχιζαν να υπάρχουν και να δαιμονίζουν την πολιτική ζωή.

Στη συζήτηση αυτή ενεπλάκη και το ζήτημα ηθικό πλεονέκτημα. Το διεκδικεί η Αριστερά. Της το αμφισβητεί η Δεξιά. «Έχει παθολογικές ιδέες…» κραυγάζει ο Μάκης Βορίδης. Αλλά η συζήτηση ξεφεύγει από το πραγματικό ιδεολογικό πρόβλημα: ποια πολιτική παράταξη έχει ηθικό πλεονέκτημα στη βάση των ιδεών της, των οραμάτων της, των στόχων της για την οργάνωση της κοινωνικής ζωής, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό, για τη χειραφέτηση από κάθε καταναγκασμό… Γίνεται συζήτηση για το ποιο κόμμα έχει ηθικό πλεονέκτημα και ειδικά για το ποια κόμματα έχουν ηθικά ή διεφθαρμένα στελέχη.

Στη συζήτηση αυτή οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση: κανένα κόμμα δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι κατέχει το ηθικό πλεονέκτημα. Ακόμα και εκείνα που θα μπορούσαν να το ισχυριστούν στο όνομα του τελικού τους σκοπού, οφείλουν να το αποδείξουν στη βάση των ενδιάμεσων στόχων τους, της τρέχουσας πολιτικής τους, της ενότητας θεωρίας και πράξης. Και αυτό αφορά ακόμη και κομμουνιστικά κόμματα που ξέφυγαν από τον τελικό τους σκοπό, που τα στελέχη τους αλλοτριώθηκαν, που οι επιλογές τους δεν υπηρετούν την ανθρώπινη χειραφέτηση.

Ειδικά για τα στελέχη των κομμάτων, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι διαθέτει το ηθικό πλεονέκτημα εάν δεν το αποδεικνύει η συμπεριφορά του, οι παρέες του, η στάση ζωής του. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι «υπεράνω πάσης υποψίας» για δωροδοκία – για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες – για έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης και καταγγελιών για μίζες… Πολύ περισσότερο κανείς δεν μπορεί να βγάζει πορίσματα περί ενόχων και αθώων, περί διεφθαρμένης Δικαιοσύνης, περί «σκευωριών εγκληματικής συμμορίας», περί «επίθεσης κατά του πολιτεύματος», περί «εσχάτης προδοσίας», όταν τα όργανα της Δικαιοσύνης συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους «να έρθουν όλα στο φως», να αναζητήσουν την αλήθεια για πρόσωπα «όσο υψηλά και αν βρίσκονται».

Μακάρι να αποδειχθούν αθώοι του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, όσα πολιτικά στελέχη ερευνήθηκαν και ερευνώνται για τις ελληνικές διαστάσεις του παγκόσμιου σκανδάλου αθέμιτου ανταγωνισμού – εκμαυλισμού συνειδήσεων από τη Novartis. Όσοι ήδη απαλλάχθηκαν οιασδήποτε υποψίας, αποδεικνύουν ότι τα όργανα της ελληνικής Δικαιοσύνης – χωρίς να είναι υπεράνω κριτικής, με τους δικούς της ρυθμούς και μεθόδους – γνωρίζουν «να υπηρετούν τους νόμους και όχι πολιτικές σκοπιμότητες». Ας τα αφήσουμε να συνεχίσουν σε μια δύσκολη πολιτική περίοδο, στην οποία το κεντρικό ζήτημα είναι η μετάβαση στην ενάρετη εποχή της Αναγέννησης της χώρας.


Ο Αντετοκούνμπο κάρφωσε από την περιοχή των βολών



Οι Μπακς επικράτησαν των Πίστονς με 121-86 για τα playoffs.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε 24 πόντους, 17 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ για τους Πίστονς ο Λουκ Κέναρντ σημείωσε 21 πόντους.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάρφωσε σχεδόν από τη γραμμή του φάουλ σε αιφνιδιασμό και έκανε το ΝΒΑ να παραμιλάει.




Οι Συριζαίοι αποκαλώντας τους πολίτες φασίστες ικανοποιούνται αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις




Είναι τραγικό όσοι πολίτες πηγαίνουν κόντρα στους Συριζαίους και έχουν αγανακτήσει για τις αθλιότητες που κάνουν καθημερινά να αποκαλούνται φασίστες από ακροαριστερούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αρβανίτης μετά το κράξιμο που έφαγε στην Κατερίνη από αγανακτισμένους πολίτες που ήθελαν να αντιδράσουν για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.


Αναλυτικά η απαξιωτική δήλωση του Κώστα Αρβανίτη:

«Μια φορά φασίστες – πάντα φασίστες.

«Πολίτες» που εκτοξεύουν αντικείμενα. «Πολίτες» που προπηλακίζουν. «Πολίτες» έτοιμοι να λυντσάρουν -και συγκρατούνται μόνο από την Αστυνομία.

Δεν είναι ότι κάποιοι ντρέπονται να τους πουν με το όνομά τους. Είναι ότι δε θέλουν. Υπηρετούν τον προορισμό του «χρήσιμου ηλίθιου» και ως τέτοιοι, δεν κάνει να χαρακτηριστούν αυτό που είναι. Φασίστες.

Χτες, έξω από το Επιμελητήριο όπου θα γινόταν η εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, καμιά εικοσαριά από αυτούς, ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ πρώην υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, άρχισαν να απειλούν, να βρίζουν και να πετάνε μπουκάλια, ελπίζοντας ότι θα κατορθώσουν να ματαιώσουν την εκδήλωση στην Κατερίνη, με ομιλητές τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και εμένα.

Η απάντησή μας ήταν μια φράση: «Ο φασισμός θα βλέπει μόνο ήττα από το λαό μας» και η Κόκκινη Καρφίτσα στο πέτο μου.

Την τρομοκρατία την έσπασαν οι πολίτες της Κατερίνης, όπως έπρεπε. Η εκδήλωση έγινε κανονικά και με μεγάλη επιτυχία. Όπως θα γίνουν και όλες όσες έχουμε προγραμματίσει για το μέλλον».


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος



Η βραδιά σήμερα ανήκει σε 42 εξαιρετικούς ανθρώπους. Ένα θερμό χειροκρότημα για το καταπληκτικό ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Χαίρομαι πάρα πολύ, φίλες και φίλοι, που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να παρουσιάσουμε ως Νέα Δημοκρατία το ευρωψηφοδέλτιο νίκης της μεγάλης μας παράταξης.

Η σημερινή μέρα, είναι μια μέρα συμβολική. Είναι συμβολική διότι ακριβώς σε 42 μέρες από σήμερα, στις 26 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει την πρώτη μεγάλη νίκη, μετά από τέσσερα χρόνια, με μπροστάρηδες 42 εξαιρετικούς υποψηφίους. Αναρωτιόμουν -άκουσα κάποιον φίλο μας να λέει- αν μπορούμε να βάλουμε 42 σταυρούς. Είναι λίγο δύσκολο αυτό διότι έχετε μόλις 4 επιλογές για να διαλέξετε ανάμεσα σε εξαιρετικά βιογραφικά, ανθρώπους ο καθένας εκ των οποίον συμβολίζουν κάτι το ξεχωριστό.

Έχουμε έμπειρα, μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη μαζί μας, με μπροστάρη τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Πρόεδρο Βαγγέλη, τον Πρόεδρο της καρδιάς μας. Την έμπειρη ευρωομάδα μας και θέλω να την ευχαριστήσω για το έργο το οποίο επιτέλεσε στην Ευρωβουλή σε δύσκολες συγκυρίες τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε μαζί μας παλιούς αγωνιστές, αλλά έχουμε και πολλούς νέους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων έκαναν το τολμηρό βήμα να εκτεθούν για πρώτη φορά στη λαϊκή ψήφο. Τους ακούσατε, σήμερα, όλες και όλους. Μέσα από κάποιο μικρό τρακ ή κάποια μικρή δυσκολία, ίσως στην έκφραση. Είδατε, όμως, ανθρώπους που ο καθένας τους έχει μια ξεχωριστή διαδρομή.

Είδατε, κυρίως, ανθρώπους με ποιότητα. Γιατί αυτό ξεχωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από τα υπόλοιπα κόμματα. Οι επιλογές ήταν δύσκολες για εμάς, για εμένα και το επιτελείο μου. Αλλά πιστεύω ότι συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο με κύριο κριτήριο την αξιοκρατία. Ένα ψηφοδέλτιο αντιπροσωπευτικό, γεωγραφικά αντιπροσωπευτικό, αλλά και ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο ο κάθε υποψήφιος προσθέτει τη δική του προσωπική ιστορία. Είναι μια προσωπική ιστορία προκοπής. Είναι μια προσωπική ιστορία σκληρής δουλειάς. Είναι μια προσωπική ιστορία που καταδεικνύει πως αν τελικά επιλεγεί από εσάς να εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στην Ευρωβουλή, στις επόμενες εκλογές, ξέρουμε ότι θα τιμήσει την ιστορία αυτής της παράταξης και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Και ναι, όλοι αγωνιστήκατε σκληρά για να φτάσετε μέχρι εδώ. Κάποιοι αγωνίστηκαν λίγο περισσότερο από άλλους και απέδειξαν ότι όταν υπάρχει θέληση, δεν υπάρχουν εμπόδια και ότι μπορούμε πάντα να πετυχαίνουμε τους στόχους μας όσο ψηλά και αν τους βάζουμε.

Φίλες και φίλοι,

Στις 28 Μαΐου συμπληρώνονται ακριβώς 40 χρόνια από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο Ζάππειο, υπέγραψε την πράξη προσχώρησης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Άνοιξε με αυτόν τον τρόπο την πόρτα της Ελλάδος στην Ευρώπη. Ασφάλισε τη χώρα μας στο αγκυροβόλιο της Ευρώπης, πηγαίνοντας τότε κόντρα στην κοινή γνώμη και εξηγώντας στους Έλληνες πολίτες τη μεγάλη σημασία αυτής της κορυφαίας εθνικής επιλογής, η οποία συνόδευσε την πορεία της χώρας μας για 40 χρόνια ακριβώς. Από τότε έγιναν πολλά. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός ο οποίος υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία άνοιξε την πόρτα στο ενιαίο νόμισμα του ευρώ και η Νέα Δημοκρατία ήταν πάντα η μεγάλη πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη.   

Η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν, όμως, μόνο  η Παράταξη που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη. Ήταν και η Παράταξη που πριν από τέσσερα χρόνια κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν κληθήκαμε -με Πρόεδρο τότε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη- σε δύσκολες συνθήκες, να κάνουμε μία εθνική επιλογή, η οποία έβαλε το συμφέρον της χώρας πάνω από το συμφέρον του Κόμματος. Είμαστε υπερήφανοι για την επιλογή την οποία κάναμε τον Αύγουστο του 2015. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πράξαμε το εθνικό μας καθήκον όπως θα εξακολουθούμε να το κάνουμε πάντα, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Και τώρα ανοίγεται μπροστά μας ένας νέος δρόμος, με νέες προκλήσεις. Σε μια Ευρώπη που αλλάζει. Σε μια Ευρώπη η οποία απειλείται από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Και θα πρέπει να θυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας ότι ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο προνόμιο της άκρας Δεξιάς. Η χώρα μας ήταν η πρώτη η οποία βίωσε τις αρνητικές συνέπειες τους λαϊκισμού στην εξουσία. Βγαίνουμε όμως από αυτή την κρίση πιο ώριμοι. Τραυματισμένοι, αλλά μέσα μας πιο ισχυροί και πιο βέβαιοι στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε ένα πιο φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον. Και το μέλλον της Ελλάδος θα είναι ένα μέλλον μιας χώρας η οποία ξαναβρίσκει την θέση της σε μια Ευρώπη που αλλάζει.

Τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι κρίσιμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι νικητής και στις επόμενες εκλογές καθώς και πρωταγωνιστής στις εξελίξεις της Ευρώπης. Και θέλουμε να είμαστε με τους νικητές, όχι να ψαχνόμαστε σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθούμε, χωρίς ταυτότητα και χωρίς προσανατολισμό. Στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι τόσο «ανθέλληνας» ο Μάνφρεντ Βέμπερ που επέλεξε να ξεκινήσει την επίσημη καμπάνια του από την Αθήνα την επόμενη Τρίτη. Προτιμούμε ως Νέα Δημοκρατία να είμαστε με τους νικητές και όχι με τους ηττημένους.

Θα κληθεί, λοιπόν, η Ευρώπη, την επόμενη πενταετία, να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με την ανάπτυξη για να μπορέσει να στηρίξει τις χώρες να αναπτύξουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε σχέση με την ασφάλεια. Με την φύλαξη των συνόρων. Να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε τομείς όπου χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερη Ευρώπη όπως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που τόσο σημαντική είναι για την χώρα μας. Στην αντιμετώπιση των μεγάλων τεχνολογικών προκλήσεων που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένες οι ζωές μας, η ίδια η κοινωνία, η ίδια η οικονομία. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι παρούσα με όσο το δυνατόν πιο ισχυρή ευρωομάδα. Με όσο το δυνατόν πιο ποιοτική ευρωομάδα. Για αυτό δεν κάναμε εκπτώσεις.

Η επιλογή είναι δική σας, είναι των φίλων οι οποίοι θα έρθουν να στηρίξουν την Νέα Δημοκρατία. Να επιλέξετε τις καλύτερες και τους καλύτερους, αυτούς που εσείς πιστεύετε ότι θα εκπροσωπήσουν επάξια την Ελλάδα την επόμενη μέρα Όμως, θα επαναλάβω κάτι το οποίο είπε ο Βαγγέλης: Η μεγάλη μάχη είναι τελικά για την φανέλα. Είναι για την Νέα Δημοκρατία. Γιατί εκείνο το βράδυ της 26ης Μαΐου, το μήνυμα προς όλους πρέπει να είναι ξεκάθαρο μετά από τέσσερα δύσκολα χρόνια, μετά από τέσσερα χρόνια χαμένων ευκαιριών, μετά από τέσσερα χρόνια απαισιοδοξίας, μετά από τέσσερα χρόνια που όλο και περισσότερα νέα παιδιά εξακολουθούν και σήμερα να βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την Ελλάδα. Ήρθε η ώρα, επί τέλους, να κάνουμε μια καινούργια αρχή.

Δεν θα αφιερώσουμε, φίλες και φίλοι, σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα πολύ ενέργεια για να μιλήσουμε για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Η κοινωνία έχει βγάλει τα συμπεράσματα της. Αυτό το οποίο περιμένει να ακούσει από μας είναι πως θα κάνουμε την ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Πως θα δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης. Πως θα προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις. Πως οι γειτονιές μας θα γίνουν πιο ασφαλείς. Πως θα τελειώνουμε με τους κουκουλοφόρους και τους Ρουβίκωνες που λυμαίνονται, σήμερα, τα δημόσια πανεπιστήμια και κάνουν τον βίο αβίωτο στο κέντρο της Αθήνας. Πως θα χτίσουμε μια κοινωνία η οποία θα στηρίζεται στους πυλώνες που αποτελούσαν πάντα το στήριγμα πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας: την ελευθερία και στην αλληλεγγύη. Κυρίως, όμως, πως θα δημιουργήσουμε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών. Μια κοινωνία που οι λιγότερο προνομιούχοι Έλληνες, τα παιδιά από φτωχές οικογένειες, θα αισθάνονται ότι αν δουλέψουν σκληρά, αν προσπαθήσουν πολύ, θα έχουν την ίδια επιτυχία με αυτούς οι οποίοι έτυχε να γεννηθούν πιο προνομιούχοι.

Αυτές τις αξίες πρέσβευε πάντα η ευρωπαϊκή Νέα Δημοκρατία.  Αυτές τις αξίες υπηρετήσαμε με διαχρονική συνέπεια όλα τα χρόνια ως η μεγάλη κεντροδεξιά λαϊκή φιλελεύθερη Παράταξη. Τις ίδιες αξίες θα κληθούμε να υπηρετήσουμε και σήμερα.  Θα το κάνουμε με πίστη στις δυνάμεις μας. Θα το κάνουμε με χαμόγελο. Θα το κάνουμε με αισιοδοξία. Θα το κάνουμε με αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ότι οι ιδέες μας είναι εκείνες που τελικά θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη ζωή των Ελλήνων.  Θα το κάνουμε με την πίστη ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα στην Ευρώπη δεν πρέπει να είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή, μια χώρα που θα ασχολούμαστε μονίμως με τα προβλήματά της, αλλά ένας ισότιμος εταίρος που θα συνδιαμορφώνει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις μέσα από τη συμμετοχή μας στη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια.

Φίλες και φίλοι,

Εκείνο το βράδυ, το βράδυ της 26ης Μαΐου, θα έχουμε στείλει και ένα μεγάλο μήνυμα.  Δεν ξέρω εάν οι αντίπαλοι θα κατέβουν στο δεύτερο ημίχρονο.  Θα κατέβουν διότι είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, αλλά το αποτέλεσμα του πρώτου ημιχρόνου πρέπει να είναι τέτοιο που να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στη χώρα έρχεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.

Κάποιοι κάποτε μας είπαν «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Θέλω λοιπόν να είμαι ξεκάθαρος: Εμείς δεν θέλουμε να τελειώσουμε κανέναν. Εμείς θέλουμε να αρχίσουμε με όλους μαζί τη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της πατρίδας μας.  Να τελειώνουμε με αυτόν τον τοξικό διχασμό, με αυτόν τον λαϊκισμό που μπόλιασε την ελληνική κοινωνία. Να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη σκόνη, μέσα από αυτή τη θολούρα, μέσα από αυτή την απαισιοδοξία, σιγά-σιγά να ανατείλει ο ήλιος μιας  πιο φωτεινής Ελλάδος. Αυτή τη φωτεινή Ελλάδα σας καλώ όλες και όλους, μαζί να την υπηρετήσουμε. Για αυτήν τη φωτεινή Ελλάδα πρέπει να προσέλθουμε, καταρχάς, να ψηφίσουμε στις κάλπες, να πολεμήσουμε την αποχή, την απαισιοδοξία, την εντύπωση ότι όλοι είμαστε το ίδιο.

Κάντε τη σύγκριση, φίλες και φίλοι, αυτού του ευρωψηφοδελτίου με τα ευρωψηφοδέλτια όλων των άλλων Κομμάτων και θα αντιληφθείτε γιατί έχουμε δίκιο όταν λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Και θα απευθυνθούμε ιδιαίτερα στους νέους ψηφοφόρους.  Ειδικά στα παιδιά τα οποία θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Θα τους ξανάθυμίσουμε τον στίχο ενός τραγουδοποιού της δικής μας της γενιάς ο οποίος τραγουδούσε: «Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα».  Να μην φοβηθείτε ποτέ όλα αυτά που θα γίνουν για εσάς χωρίς εσάς διότι δεν θα γίνουν χωρίς εσάς εάν συμμετέχετε στις πολιτικές εξελίξεις. Μην δώσετε ποτέ τη δυνατότητα σε κάποιους άλλους να διαμορφώσουν το δικό σας μέλλον. Διότι -μιας και είδα και από το ευρωψηφοδέλτιο μια έντονη διάθεση να μιλήσουμε οικογενειακά- ναι έχω και εγώ μια γυναίκα, τρία παιδιά, και πάνω από όλα δεν θέλω ποτέ να βρεθώ στη δύσκολη θέση να πρέπει να εξηγήσω στην κόρη μου, στον γιο μου -που είναι τα πιο μεγάλα μου παιδιά- και να τους πείσω γιατί πρέπει να ξαναγυρίσουν στην Πατρίδα τους. Θέλω να το κάνουν από επιλογή. Θέλω να το κάνουν γιατί αγαπούν τον τόπο τους. Θέλω να το κάνουν γιατί αισθάνονται ότι έχουν κάτι να προσφέρουν σε αυτή την Πατρίδα. Θέλω να το κάνουν γιατί αισθάνονται ότι σε αυτή την Πατρίδα υπάρχει πραγματική αξιοκρατία και θα αντιμετωπιστούν ανάλογα με αυτά τα οποία πραγματικά έχουν να προσφέρουν.

Πιστεύω ότι αυτό τελικά είναι το όραμα που μας ενώνει όλους.  Είναι το όραμα που ενώνει ανθρώπους οι οποίοι δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στη Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτή η προσπάθεια να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή από το χθες, να πούμε όχι στο λαϊκισμό, να ανακαλύψουμε πάλι τις αξίες και τις αρχές που έκαναν αυτή την Πατρίδα σπουδαία. Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν σε άλλες συγκυρίες πιο δύσκολες. Ελάτε όλοι μαζί να το ξανακάνουμε πράξη και τώρα.  Αξίζουμε καλύτερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Και όλοι μαζί θα το αποδείξουμε στην κάλπη της 26ης Μαΐου. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας. Και πάλι ένα θερμό χειροκρότημα για το ψηφοδέλτιό μας. Όλοι μαζί θα νικήσουμε. Όχι μια, όχι δυο, όχι τρεις, αλλά τέσσερις φορές. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ.


Κοτζιάς: Η άρση ασυλίας του Καμμένου πρέπει να γίνει από την παρούσα Βουλή


Επιμένει ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, λέγοντας, σε συνέντευξη στο ρ/σ 247, ότι η άρση ασυλίας του πρέπει να γίνει από την παρούσα Βουλή και ότι ο "εθνικός συκοφάντης δεν θα γλυτώσει την καταδίκη".

Ο κ. Κοτζιάς δηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και επιφυλάσσεται και όπως λέει "δεν δίνουμε λευκή επιταγή". Λέει: "έχω μια βαθιά αντίληψη προσωπικά ότι η αριστερά δεν ήταν μόνο «αντί». Η αριστερά που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανα εξωτερική πολιτική είχε πάντα μια θετική ατζέντα" και ισχυρίζεται ότι η θετική ατζέντα λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφέρεται και στο σκάνδαλο Novartis λέγοντας: "Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει". Προσθέτει όμως ότι από τη στιγμή που τα σκάνδαλα είναι υπαρκτά θα πρέπει η γενική ατμόσφαιρα να οδηγεί στο να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Σε ερώτηση για το αν το σκάνδαλο Novartis φέρνει πιο κοντά NΔ και ΚΙΝΑΛ απαντά πως "πιο κοντά δεν μπορεί να τους φέρει. Όταν τα 'χεις κάνει μαζί τα σκάνδαλα".

Για τη μήνυση που του είχε υποβάλλει στον Πάνο Καμμένο λέει ότι "δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί το θέμα σε αυτή τη Βουλή και να προσπαθήσουν κάποιοι να το πάνε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη". Υπογραμμίζει πως δεν διανοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας και επαναλαμβάνει πως θα καταθέσει και αγωγή κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του αναφέρει ακόμη ότι εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης με παράλληλη απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου το καλοκαίρι του 2018 καθώς επίσης και εθνική καμπάνια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που όμως δεν έγινε γιατί "το Μαξίμου σκέφτηκε ότι καλύτερα είναι να μην τσακωθεί με τον εθνικό συκοφάντη και αφού δεν θα τσακωθώ μαζί του να μην κάνω και μεγάλες και πολλές καμπάνιες".

Συνεχίζει την επίθεση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που αρνείται να τον ονομάσει και τον αποκαλεί "εθνικό συκοφάντη" λέγοντας ότι "ο εθνικός συκοφάντης που συνέπεσε με τη δεξιά της ΝΔ και με τη Χρυσή Αυγή στο ζήτημα των Πρεσπών, δεν στάθηκε, δούλεψε αυτό το θέμα και μάλιστα σας θυμίζω ένα μικρό σχόλιο της ΕφΣΥΝ που ρωτούσε την τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (σς: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εάν από τα απόρρητα που είχε έδινε λεφτά στις μακεδονικές οργανώσεις".

Τέλος ο κ. Κοτζιάς επιμένει στη θέση του για κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΕΥΠ λέγοντας ότι "δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Και δεν νομίζω ότι προσάδει στην αριστερά να αφήνει αυτά τα πράγματα ανεξέλεγκτα". Τέλος αφού ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που απέρριψε την πρόταση του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δικαιούται μια δεύτερη θητεία.


Πηγή: skai.gr


Λήστεψαν ντελιβερά, προσπάθησαν να ξεφύγουν και προκάλεσαν σοβαρό τροχαίο με ένα νεκρό



Τρεις ληστές που επέβαιναν στο κλεμμένο όχημα, ακινητοποίησαν επί της Λ. Καραμανλή στο Μενίδι έναν διανομέα φαγητού και του αφαίρεσαν τις εισπράξεις της ημέρας με την απειλή μαχαιριού. Αμέσως μετά επιβιβάστηκαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο και διέφυγαν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα.


Στην προσπάθεια τους να εξαφανιστούν παραβίασαν "STOP" με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με διερχόμενο λεωφορείο. Από τη σύγκρουση νεκρός είναι ο ένας ληστής από τους επιβαίνοντες στο ΙΧ, ενώ ο συνεργός συνοδηγός τραυματίστηκε βαριά.

Ο τρίτος ληστής κατάφερε να βγει από συντρίμμια του αυτοκινήτου και διέφυγε, προκειμένου να ξεφύγει της σύλληψης, αλλά εντοπίστηκε λίγη ώρα μετά, τραυματίας. Ελαφρά, τραυματίστηκε και ο οδηγός του λεωφορείου.


Επίθεση σε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. στον Πειραιά ένας αστυνομικός τραυματίας


Ομάδα "αγνώστων" επιτέθηκε με πέτρες και ξύλα εναντίον διερχόμενου οχήματος της ΕΛ.ΑΣ., με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό στο χέρι ενός αστυνομικού αλλά και την πρόκληση υλικών ζημιών στο όχημα.

Ο τραυματίας αστυνομικός μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθήνας.


Απόπειρα δολοφονίας στην Νέα Μάκρη πυροβόλησαν 5 φορές επιχειρηματία



Απόπειρα δολοφονίας στην Νέα Μάκρη το Σάββατο το βράδυ, με θύμα έναν επιχειρηματία.

Η απόπειρα δολοφονίας, έγινε έξω από κατάστημα της οδού Ποσειδώνος στη Νέα Μάκρη, όταν ο δράστης πέρασε με το αυτοκίνητο και πυροβόλησε 5 φορές τον επιχειρηματία, ο οποίος βρισκόταν εκεί, με αποτέλεσμα μια σφαίρα να τον βρεί στον γλουτό, και γι αυτό νοσηλεύεται.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε μια προσαγωγή, γυναίκας που ανήκει στο στενό περιβάλλον του θύματος, η οποία θεωρείται ηθικός αυτουργός της απόπειρας.



Το twitter ξεφτιλίζει την Παπακώστα για την σύγκριση ότι τα Εξάρχεια είναι Μονμάρτη



Κάθε μέρα θα ακούμε "μαργαριτάρια" από όλα τα στελέχη της κυβέρνησης που δεν ντρέπονται για όσα λένε και κάνουν.

Η αντρόπιαστη Κατερίνα Παπακώστα είπε στο ΑΠΕ για τα Εξάρχεια: «Για εμένα τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι κέντρο τέχνης και πολιτισμού, την οποία η δική μου πολιτική οπτική την βλέπει ως Μονμάρτη της πρωτεύουσας -και όχι ως πολύπαθη περιοχή-, η οποία έχει γνωρίσει την εγκατάλειψη της Πολιτείας, εδώ και αρκετές δεκαετίες και γι΄ αυτό χρειάζεται γενναία αυτοκριτική και από την αυτοδιοίκηση και από τους θεσμικούς παράγοντες».