Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Για παραγραφές σοβαρών αδικημάτων με τον νέο ποινικό κώδικα προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων



Τον κίνδυνο μαζικών παραγραφών σε σειρά σοβαρών αδικημάτων, λόγω της μετατροπής τους με τον νέο Ποινικό Κώδικα από κακουργήματα σε πλημμελήματα τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων του νέου κώδικα, για τις οποίες εξέφρασε έντονες διαφωνίες και σημείωσε πως ακόμα και θετικές ρυθμίσεις που εισάγονται, δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη, ελλείψει υποδομών και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε, ότι η παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καταδεικνύουν, ότι υπάρχουν χίλιες περιπτώσεις καταδίκων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

Ο Πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων, εισαγωγικά τόνισε «επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε».

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε σειρά άρθρων του νέου κώδικα για τα οποία διατύπωσε ενστάσεις.

Ενδεικτικά:

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση. Ανέφερε ως παράδειγμα για να καταδείξει το άτοπο των ρυθμίσεων, περίπτωση μεγάλης κατάχρησης σε δήμο, όπου πρέπει ο δήμαρχος ή η δημαρχιακή επιτροπή να κάνουν μήνυση αλλιώς η υπόθεση δεν θα μπορεί να ερευνηθεί.

-Τις διατάξεις που προβλέπουν, πως αδικήματα όπως η κλοπή, στο εξής δεν θα διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση, και ως παράδειγμα ανέφερε την κλοπή αυτοκινήτων, όπου ο αστυνομικός για να συλλάβει τον δράστη θα πρέπει να βρει πρώτα τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και να τους προτρέψει να καταθέσουν μήνυση.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Σημείωσε μάλιστα πως αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31 -3 του 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας «πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;».

Επίσης εξέφρασε διαφωνία με την κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και έκλεισε με την τοποθέτηση «ότι η αναγκαιότητα αλλαγής των Κωδικών είναι δεδομένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της ποινικής δικαιοσύνης».

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Παραιτούνται Μειμαράκης - Ασημακοπούλου απο βουλευτές για να κατέβουν υποψήφιοι στην Ευρωβουλή



Πρώτος δίνοντας το παράδειγμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής λόγω του ασυμβίβαστου.

Επειδή υπάρχουν όρια και αξιοπρέπεια, την πρόθεσή της να μην κάνει χρήση της σχετικής φωτογραφικής τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ που στήθηκε για την στελεχάρα Κουντουρά, και να παραιτηθεί από τη θέση της βουλευτή, από τη στιγμή που είναι υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωβουλή, γνωστοποίησε και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Ασημακοπούλου τονίζει πως «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς» προσθέτοντας πως «αυτό κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά».




Η κυβέρνηση απειλεί τους Θεσμούς με μονομερή ενέργεια στα κόκκινα δάνεια




Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση την Παρασκευή 22 Μαρτίου θα καταθέσει τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – τραπεζών. 

Ωστόσο η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια δεν είναι η ίδια, καθώς το μέλλον του τραπεζικού συστήματος περνάει από το κόσκινο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, των αγορών. 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι μέχρι χθες κυβερνητικός αξιωματούχος αν και απέρριπτε το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας. «Δεν είναι του παρόντος. Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, στη συνέχεια πρόσθετε με νόημα πως εάν οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους μείνουν στο σημερινό αδιέξοδο, αυτή η επιλογή παραμένει ανοικτή. «Δεν είμαστε πια σε Μνημόνιο», συμπλήρωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Είναι πλέον φανερό πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών οδηγεί την κυβέρνηση στην επιλογή των μονομερών κινήσεων, καθώς είναι πιο εύκολη επιλογή, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι τριβές με τους Ευρωπαίους θα γίνουν καθημερινότητα.



Πηγή: iefimerida.gr




Όλο το ΣΕΦ όρθιο για ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Θανάση Γιαννακόπουλου



Σε ηλικία 88 ετών, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος πέθανε μετά από μακρά νοσηλεία καθώς υπέστη βαρύ θρομβωτικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.  Η κηδεία του Θανάση Γιαννακόπουλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου. Στη Μητρόπολη Αθηνών θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, ενώ θα ακολουθήσει η ταφή του στο Α' Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται και ο αδελφός του, Παύλος Γιαννακόπουλος.



Στο στάδιο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάγερν Μονάχου.   
Σχεδόν όλοι οι οπαδοί του Ολυμπιακού σηκώθηκαν και όρθιοι απέτισαν φόρο τιμής και κάποιοι λίγοι ανεγκέφαλοι που αντέδρασαν κατά τη διάρκεια του ενός λεπτού σιγής απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους που σέβονται το άθλημα και την προσφορά του Θανάση Γιαννακόπουλου.




Τραγική κατάληξη για την μητέρα και το μωρό της που έπεσαν από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας! Και άλλο περιστατικό στην Πάτρα



Τραγωδία συνέβη στον Νέο Κόσμο, εχθές το απόγευμα λίγο μετά τις 16:30, όταν μια μητέρα και το 4,5 ετών κορίτσι της έπεσαν από τον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Προκοπίου Κατσαντώνη στον Νέο Κόσμο, με αποτέλεσμα να χάσουν και οι δύο τη ζωή τους.

Η μητέρα, ηλικίας 35 έως 40 ετών, πρώτα έριξε το παιδί της από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου και στη συνέχεια έπεσε και η ίδια στο κενό. Η γυναίκα σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ η 4,5 ετών κόρη της διακομίστηκε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Π.&Α. Κυριακού», στη συνέχεια όμως κατέληξε.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στους αστυνομικούς ότι είδε την μητέρα να έχει βγάλει έξω από τα κάγκελα του μπαλκονιού το παιδί της που έκλαιγε, και τότε προσπάθησε να την μεταπείσει. Εκείνη όμως δεν την άκουσε και έριξε το παιδί στο κενό, ενώ στη συνέχεια έπεσε και η ίδια.

Ένα ακόμα τραγικό περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τρίτης στη διασταύρωση των οδών Ναυαρίνου και Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου 46 στην Πάτρα, όταν μία 53χρονη γυναίκα έπεσε, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στο κενό. 

Κατά την πτώση της συμπαρέσυρε καλώδια της ΔΕΗ. 

Η γυναίκα μεταφέρθηκε σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γυναίκα γηροκομούσε μία ηλικιωμένη γυναίκα στο διαμέρισμα από το οποίο έπεσε. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτοκτονία.