Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

"Τσουνάμι" 50.000 πλειστηριασμών - Σφίγγει ο κλοιός στους κόκκινους δανειολήπτες



Κύμα πλειστηριασμών χτυπάει τους οφειλέτες σε τράπεζες, εφορία, δήμους και ΕΦΚΑ, το οποίο τους επόμενους μήνες αναμένεται να μετατραπεί σε τσουνάμι αγγίζοντας και την πρώτη κατοικία.

Τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν δηλ. οι πλειστηριασμοί άρχισαν να διενεργούνται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 21.103 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών στοιχείων. Φέτος το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να χτυπήσει για πάνω από 30.000 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών, με τον κλοιό να σφίγγει για όσους δεν θα μπορέσουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία.

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί 573 εκποιήσεις, εκ των οποίων 553 αφορούν σε ακίνητα και από αυτά 140 είναι κατοικίες. Ήδη έχουν δρομολογηθεί 4.180 πλειστηριασμοί οι οποίοι θα διενεργούνται σταδιακά μέχρι τον Οκτώβριο με τη λίστα να μεγαλώνει διαρκώς. Οι 4.016 εκποιήσεις αφορούν σε ακίνητα, εκ των οποίων 1.392 είναι κατοικίες, 334 καταστήματα, 275 αγροτεμάχια και 44 ξενοδοχειακές μονάδες. 

Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δείχνουν ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ενώ από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο ολοκληρώθηκαν 815 πλειστηριασμοί κινητών στοιχείων (αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη μέχρι και πλοία).

Πάνω από επτά στα δέκα ακίνητα που εκποιήθηκαν κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών , καθώς λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή.


Πηγή : enikos.gr


Απόδραση κρατούμενου από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας



Έναν σαραντατετράχρονο κρατούμενο των αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας Χαλκιδικής αναζητούν οι Αρχές. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο σερβικής καταγωγής άνδρας, που φέρεται να εκτίει ποινή για κλοπές, είχε βγει χθες το πρωί για εξωτερικές εργασίες των φυλακών και δεν επέστρεψε. 

Η διοίκηση του σωφρονιστικού καταστήματος τον θεωρεί ως δραπέτη και ενημέρωσε το μεσημέρι της ίδιας μέρας το αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας για να τον αναζητήσει. Έκτοτε είναι σε εξέλιξη έρευνες των αστυνομικών Αρχών, ενώ έχουν ενημερωθεί τελωνεία, αεροδρόμια κ.ά. υπηρεσίες για να μην διαφύγει στο εξωτερικό.


Πηγή : protothema.gr


Ούτε ο ίδιος δεν άντεξε αυτό που είπε! Κυρίτσης : «Λανθασμένη η δήλωσή μου απολογούμαι»



Ούτε ο ίδιος δεν άντεξε αυτό που είπε!!

Ο Γιώργος Κυρίτσης μιλώντας στο newsit.gr, απολογήθηκε γι αυτό που είπε : «Είναι δικαιολογημένος ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες σχετικά με την δήλωσή μου. Όταν ρωτήθηκα από την ΕΡΤ, είχα στο μυαλό μου τις συγκρούσεις στους δρόμους και στα γήπεδα που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα και όχι φυσικά το έγκλημα της Marfin το οποίο έχει καταγραφεί ως η πιο τραγική στιγμή της περιόδου των μνημονίων στην συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας αφού είχε ως αποτέλεσμα των χαμό 3 εργαζομένων μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου. Αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ».


Αυτός είναι ο 48χρονος που ασέλγησε σε 11χρονη



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, τα στοιχεία ταυτότητας και φωτογραφίες 48χρονου ημεδαπού, o οποίος εμπλέκεται σε ποινική υπόθεση κατά ανηλίκων.

Πρόκειται για τον:

ΝΙΡΓΙΑΝΑΚΗ Εμμανουήλ του Ιωάννη και της Χρυσούλας, που γεννήθηκε το 1971 στο Ηράκλειο Κρήτης .



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου, τηλεφωνικά στους αριθμούς 28210-25703, 2810-274068 και 2810-274070, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Πλαστά διπλώματα οδήγησης εξέδιδαν υπάλληλοι του υπουργείου Μεταφορών



Σοβαρή υπόθεση έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης από υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών, του νότιου τομέα της Αθήνας, με χρηματισμό και χωρίς καν την παρουσία των μελλοντικών οδηγών, αποκαλύφθηκε μετά από μεθοδικές έρευνες της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ που ξεκίνησαν εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Σοβαρή υπόθεση έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης από υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών, του νότιου τομέα της Αθήνας, με χρηματισμό και χωρίς καν την παρουσία των μελλοντικών οδηγών, αποκαλύφθηκε μετά από μεθοδικές έρευνες της διεύθυνσης εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ που ξεκίνησαν εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ στην υπόθεση φαίνεται ότι εμπλέκονται τουλάχιστον 9 υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Από τους εννέα συλληφθέντες, οι επτά είναι υπάλληλοι και οι δύο ιδιώτες από σχολές οδηγών.

Από την αστυνομία κλήθηκαν και έχουν αρχίσει έρευνα επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται η προανάκριση από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα χρόνια γινόταν η παράνομη δραστηριότητα και τα ποσά που έχουν αποκομίσει οι εμπλεκόμενοι.

Όπως αναφέρθηκε από αρμόδιους αξιωματικούς, κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έκαναν πολυτελή ζωή.


Πηγή: skai.gr


Τον μαχαίρωσε και μετά του φώναζε μην πεθάνει video



Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, λίγες στιγμές πριν από την συγκεκριμένη συγκινητική σκηνή, η 22χρονη Sonia Amayrani Nunez Aguila είχε μαχαιρώσει τον φίλο της, τον νεαρό Erick Omar.

Το ζευγάρι καυγάδιζε έξω από το ξενοδοχείο Λα Κασκάντα στο Μεξικό, όταν ξαφνικά τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου και η νεαρή γυναίκα μαχαίρωσε τον εραστή της. 

Ο 29χρονος άνδρας που φέρει μια βαθιά μαχαιριά στο στομάχι,  φωνάζει : «Με χτύπησε, προσπάθησε να με σκοτώσει» ενώ η 22χρονη στρέφεται στον αιμόφυρτο φίλο της και του λέει «πες τους την αλήθεια», φωνάζοντας στο θύμα συγχώρεσε με, αγάπη μου! Σε παρακαλώ, μην πεθάνεις!». 

Ο 29χρονος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και η 22χρονη, έχει τεθεί υπό κράτηση.




Τσακώθηκαν Καββαδία - Μεγαλοοικονόμου και γελάει ο κόσμος



«Αρπάχτηκαν» Μεγαλοοικονόμου - Καββαδία για να γελάει ο κόσμος με τις στελεχάρες που έχει μαζέψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αννέτα Καββαδία άσκησε κριτική σε αυτούς που είναι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ και σπάνε το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το κόμμα στα κανάλια. Η Καββαδία είπε «πρέπει να τηρούμε το εμπάργκο και να μην κάνουμε παρεμβάσεις lifestyle» και επειδή όποιος έχει την μύγα, μυγιάζεται η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου το πήρε προσωπικά, καθώς αισθάνθηκε ότι την «φωτογραφίζει» και, φανερά θιγμένη, υπενθύμισε ότι στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές ψηφοφορίες και, άρχισε να απειλεί λέγοντας ότι αν είναι, παραιτείται. 

«Γιατί με φωτογραφίζεις;» είπε η Μεγαλοοικονόμου στη Καββαδία. συμπληρώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει και αύριο αν είναι (σ.σ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση) και λέγοντας: «Με αναγκάζετε να πάω σπίτι μου και να πάρει την έδρα ο Καλλιάνος».

 Η Καββαδία της απάντησε: «Όπως εσύ, και πολλοί άλλοι έχουμε ψηφίσει πράγματα που δεν θέλαμε. Αν νιώθουμε ότι δεν πρέπει να μιλάμε ανοιχτά, τότε πού; Δεν δέχομαι να με εγκαλείτε, γιατί ασκώ κριτική, γιατί αν δεν μιλήσω εδώ, πού θα τα πω;».



Καταδρομέας πέφτει με αλεξίπτωτο τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή»



Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει έναν καταδρομέα μας να τραγουδά το «Μακεδονία Ξακουστή», την ώρα που πέφτει με το αλεξίπτωτο. 

Ο καταδρομέας που κατάγεται από την Κρήτη λέει στην ανάρτηση του στο facebook: «οι Έλληνες δεν πουλιούνται ούτε αγοράζονται και όταν θα έρθει ύστατη στιγμή όλοι Έλληνες θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους…». 



Διαβάστε  την ανάρτησή του 

«Βρίσκομαι σε Μακεδονικά εδάφη και έτσι όπως φεύγω από το ελικόπτερο στο κενό άρχιζα να αγναντεύω από κει ψηλά την Ελλάδα μας, την Μακεδονία μας....

Στα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα που αγναντεύω την Ελλάδα μας με έπιασε μια συγκίνηση και μια θλίψη για την πληγωμένη μας Ελλάδα, την πουλημένη μας Ελλάδα καθώς πρόγονοι μας άφησαν το αίμα τους σε αυτά τα εδάφη για την ελευθερία την δικιά μας σήμερα...Έτσι λοιπόν αναφώνησα ένα τραγούδι για την Μακεδονία μας σε αυτούς που την πούλησαν χωρίς την θέληση μας....

Για μας τους Έλληνες όμως η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική....

Έτσι λοιπόν αυτό το βίντεο θα ήθελα να φτάσει σε αυτούς που πούλησαν την Μακεδονία ώστε να καταλάβουν ότι Έλληνες δεν πουλιούνται ούτε αγοράζονται και όταν θα έρθει ύστατη στιγμή όλοι Έλληνες θα υπερασπιστούν την πατρίδα τους....

Στο δια ταύτα εσείς που τα πουλήσατε όλα να ξέρετε ότι μόνο στα χαρτιά έχετε πουλήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες....Αντιθέτως ,την ψυχή μας και τον ηρωισμό μας δεν πρόκειται να τον πουλήσετε ποτέ και όσο ζούμε θα υπερασπίζουμε την πατρίδα....

Ένα μήνυμα από τον Καταδρομέα/Αλεξιπτωτιστή Μπούχλη Εμμανουήλ...»




Μαρία Καραγιάννη για Κυρίτση: Είναι κυνικό και προσβλητικό στην μνήμη των νεκρών μας



Μετά την κατάπτυστη ξεφτίλα δήλωση του ακροαριστερού βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση ο οποίος σχολιάζοντας τη μετατροπή από κακούργημα σε πλημμέλημα της ρίψης βομβών μολότοφ και για να υπερασπιστεί το νέο έγκλημα του υπουργείου δικαιοσύνης για ατιμωρησία τρομοκρατών και αντιεξουσιαστών, δήλωσε πως δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κάποιος από μολότοφ, η κα Καραγιάνη δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: . «Δεν το έχει ξεπεράσει κανείς από εμάς. Τρία σπίτια έκλεισαν. Τρία θύματα, με την Αγγελικούλα να είναι στον 4ο μήνα. Είναι κυνικό και προσβλητικό στην μνήμη των νεκρών μας. Με πληγώνει, με πονάει, είναι πολύ άσχημο αυτό που άκουσα».

«Ήμουν μέσα στην Marfin όταν καιγόταν. Είναι ανεπίτρεπτο αν ξέχασε ο κ. Κυρίτσης τι έγινε τότε. Με θίγει και με προσβάλλει αυτό που άκουσα». «Ήμουν στο υπόγειο και έπεφταν βόμβες μολότοφ. Η κατάσταση ήταν απελπιστική. Σκεφτόμουν, θα ζήσω να δω τα παιδιά μου; Μας έπνιξε ο καπνός, κοβόταν η αναπνοή μας. Κλαίγαμε», είπε.

Για τους δράστες είπε: «Μας έριχναν βόμβες μολότοφ και οι συνάδελφοί μου τους εκλιπαρούσαν, μην τις ρίχνετε, είμαστε άνθρωποι μέσα». Φορούσαν κουκούλα, οπότε, λόγω αμφιβολιών απαλλάχθηκαν οι φερόμενοι ως δράστες. Μας συγκλονίζει ότι ξεχάστηκε απ’ όλους. Δεν πέθαναν από τροχαίο, ούτε από ανίατη αρρώστια οι νεκροί της Marfin. Ξύπνησαν να πάνε στην δουλειά τους. Δουλεύαμε πολύ σκληρά έως και 12 – 13 ώρες την ημέρα» 

Και κατέληξε: «Με συγκλονίζει ότι ακούγονται τέτοια λόγια από χείλη πολιτικού προσώπου. Είναι πολύ κυνικό».


Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.




Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την έκθεση βάσει της οποίας ζητείται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και το έπραξε παρά το γεγονός ότι συμφωνεί απολύτως με τις σκληρές συστάσεις που απευθύνει η Ευρωβουλή προς την Τουρκία, καθώς το συμφέρον της Ελλάδος είναι να διατηρήσει έναν ισχυρό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα μέσω των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση «μία α λα καρτ σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας μπορεί να ωφελεί ευρωπαϊκές χώρες που έχουν οικονομικά, κυρίως, συμφέροντα με την Τουρκία, μπορεί να ωφελεί πιθανώς και την ίδια την Τουρκία διότι η εισροή χρηματοδότησης από την Ε.Ε. συνεχίζεται, αλλά αφαιρεί από την Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο: Αυτό του ελέγχου της ενταξιακής διαδικασίας. Εφόσον τελικά κριθεί ότι χρειάζεται να πάμε σε μια άλλου είδους σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αυτή θα πρέπει να διέπεται από όρους και προϋποθέσεις αντίστοιχους με εκείνους των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».


Υπουργείο Μεταφορών: Έρχεται σχέδιο εξαφάνισης των παλιών αυτοκινήτων



Με μια πραγματικά κίνηση εντυπωσιασμού το υπουργείο Μεταφορών στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση θα θεσπίσει μέγιστο όριο ηλικίας των κυκλοφορούντων οχημάτων, θα δώσει κίνητρα για την αντικατάσταση των παλαιών αυτοκινήτων και θα ενισχύσει την ηλεκτροκίνηση αλλά όλα τα παραπάνω από το… 2027!
Τα εν λόγο «πυροτεχνήματα» σύμφωνα με στελέχη της αγοράς αποτελούν μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων ενόψει των εκλογών και βέβαια το χρονοδιάγραμμα με εκκίνηση το 2027 σίγουρα προβλημάτισε αρκετούς καθώς η Ελλάδα έχει γίνει το… παλιατζίδικο της ΕΕ με δεκάδες χιλιάδες εισαγωγές από παλιά οχήματα που αγοράζονται έναντι πινακίου φακής και στη συνέχεια πωλούνται με γυρισμένα χιλιόμετρα.
Αλλά από τη στιγμή που το ίδιο το κράτος αναιρεί τα λεγόμενά του είναι σχεδόν απίθανο να συμβούν όλα αυτά που περιγράφονται το 2027 στην Ελλάδα.
Άλλωστε ένα σωστό πράγμα που πήγε να κάνει το υπουργείο Μεταφορών και αφορούσε στο κόψιμο των αυτοκινήτων με γυρισμένα χιλιόμετρα «τροποποιήθηκε» τελικά πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και πλέον κόβονται μόνο τα οχήματα που έχουν ανακολουθία χιλιομέτρων σε σχέση με τον προηγούμενο έλεγχο και όχι στο σύνολο των ελέγχων!
Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα του Έθνους στόχος είναι η αντιμετώπιση ενός σηµαντικού προβλήµατος των οδικών µεταφορών στην Ελλάδα που σχετίζεται µε τον µέσο όρο ηλικίας των οχηµάτων, ο οποίος στα σηµερινά επίπεδα κατατάσσει τη χώρα µας ψηλά στη λίστα µε τους πιο γερασµένους στόλους στην Ευρώπη.
Η δέσµη µέτρων, που έρχεται λίγο καιρό µετά τις προτάσεις κινήτρων για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης, περιλαµβάνει προτάσεις οι οποίες κατηγοριοποιούνται στις εξής τρεις βασικές κατηγορίες µε χρονοδιάγραµµα το 2027 και το 2037:
Περιορισµοί στην ηλικία εισαγοµένων οχηµάτων παντός τύπου, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των οχηµάτων που εισάγονται στη χώρα. Υπάρχει µόνο πρόβλεψη µέγιστης ηλικίας 15 ετών για εισαγόµενα µεταχειρισµένα λεωφορεία. Ετσι, προτείνεται να συµφωνηθεί ένα προοδευτικό χρονοδιάγραµµα περιορισµού της ηλικίας για τα εισαγόµενα οχήµατα ανά τύπο τόσο για το 2027 όσο και για το 2037.
Σύστηµα bonus malus µέσω φόρων και κινήτρων ανά ζεύγη, δηλαδή µεταξύ παλαιών και νέων οχηµάτων και ρυπογόνων και «καθαρών» οχηµάτων παντός τύπου. Και αυτό γιατί, όπως επισηµαίνεται, υπάρχει έλλειψη διαφοροποιηµένων κινήτρων για τις δύο αυτές κατηγορίες. Στο πλαίσιο αυτό, οι µελετητές συνιστούν τον προσδιορισµό ενός προοδευτικού προγράµµατος κινήτρων/εκπτώσεων/φόρων/τελωνειακών δασµών ανά τύπο οχήµατος, τύπο καυσίµου και ηλικία και για τους δύο ορίζοντες (2027 και 2037).
Καθιέρωση κλίµακας µέγιστων ορίων ηλικίας ή/ και επιπέδου εκποµπών για όλα τα οδικά οχήµατα. Σήµερα δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των οχηµάτων που κυκλοφορούν στη χώρα µε την εξαίρεση των λεωφορείων, για τα οποία έχει καθοριστεί µέγιστο όριο τα 27 χρόνια.
Η πρόταση εστιάζει στον καθορισµό µερικής ή ολικής απαγόρευσης ανάλογα µε την ηλικία ή/και το επίπεδο εκποµπών των οχηµάτων, καθώς και στον ορισµό ενός προοδευτικού χρονοδιαγράµµατος περιορισµού της ηλικίας ανά τύπο οχήµατος. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για το 2018, ο µέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα έφτανε τα 15 χρόνια, όταν ο ευρωπαϊκός µέσος όρος βρισκόταν στα 10,5. Αντίστοιχα, ο µέσος όρος ηλικίας των φορτηγών ως 3,5 τόνους ήταν 18,3 έτη και των βαρέων οχηµάτων άνω των 3,5 τόνων τα 20,9 χρόνια.
Ανανέωση του στόλου
Ως προς τα επαγγελµατικά οχήµατα, στο Σχέδιο επισηµαίνεται πως «υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί η ανανέωση του (εσωτερικού) στόλου επαγγελµατικών οχηµάτων. Ταυτόχρονα, οικολογικοί και οικονοµικοί λόγοι απαιτούν ανανέωση του στόλου οχηµάτων ιδιωτικής χρήσης».
Στην κατεύθυνση αυτή τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονοµίας έχουν ήδη εντάξει στις προσκλήσεις του Επιχειρησιακού Προγράµµατος ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020 τη συγχρηµατοδότηση της µετατροπής του κινητήρα των επαγγελµατικών οχηµάτων, σε κινητήρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Συγκεκριµένα, προβλέπονται η προµήθεια αυτοκινούµενων οχηµάτων αµιγώς επαγγελµατικής χρήσης για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης και η µετατροπή κινητήρα επαγγελµατικού ή µεικτής χρήσης πετρελαιοκίνητου/ βενζινοκίνητου οχήµατος σε κινητήρα διπλού καυσίµου πετρελαίου/βενζίνης – φυσικού αερίου. Η συγχρηµατοδότηση για µετατροπή του κινητήρα µπορεί να φθάσει σε ποσοστό 65% και έως 12.000 ευρώ, ανάλογα µε τα κριτήρια επιλεξιµότητας.
Πιέστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών που έχει τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση.

Γιώργος Κ. Ανδρής
Πηγή : newsauto.gr


Τον νόμο έγκλημα Παρασκευόπουλου έρχεται να συμπληρώσει ο νόμος έγκλημα Καλογήρου



Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνηση να ευνοεί κακοποιούς και τρομοκράτες σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Είναι τραγικό ότι για να εξυπηρετηθούν σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί, τρομοκράτες και αντιεξουσιαστές αλλάζουν τον ποινικό κώδικα και μετατρέπουν τα κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Είναι προκλητικό επίσης να αλλάζουν τον ποινικό κώδικα για να προστατεύσουν υπουργούς και κυβερνητικούς υπαλλήλους του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για να μην αντιμετωπίσουν ευθύνες και την δικαιοσύνη μετά τις εκλογές για τα όσα έχουν διαπράξει σε βάρος του δημοσίου, προσώπων και της χώρας γενικότερα.

Οι τροποποιήσεις και καταργήσεις στον Ποινικό Κώδικα που προκαλούν την κοινή γνώμη

Να σημειωθεί ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας έχει 463 άρθρα, ενώ ο ισχύον έχει 474 και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας έχει 585 άρθρα, ενώ ο ισχύον έχει 603 άρθρα. 

Με το νέο Ποινικό Κώδικα καταργείται ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (καταργούνται τα άρθρα 59-64 του ΠΚ). Σήμερα σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης επιβάλλεται και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έως 5 χρόνια και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης συνεπάγεται αυτοδικαίως και πάλι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Όμως, με το νέο Ποινικό Κώδικα δεν προβλέπεται ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Τα αδικήματα τα οποία μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα και έχουν επιεικέστερη αντιμετώπιση είναι:

- το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που χρησιμοποιούν οι αντιεξουσιαστές στην Αθήνα, το οποίο μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει (άρθρο 272),

-οι προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας (άρθρο 135),

-η νόθευση αποδεικτικών (άρθρο 139), 

-το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας μετατρέπεται σε πλημμέλημα (άρθρο 370Α) , 

-η υπηρεσία στον εχθρό (άρθρο 143), 

-η δωροδοκία πολιτικών προσώπων (άρθρο 159Α), 

-η τρομοκρατική οργάνωση ( άρθρο 187Α) και 

-ο εμπρησμός (άρθρο 264) και η πλημμύρα (άρθρο 268). 


Καταργούνται και ουσιαστικά άρθρα του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα τα οποία συνθέτουν το ιδεολογικό και πολιτικό στάτους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούν, εκτός από την άρση του πολιτικού ασύλου:

-πρόκληση σε δημόσιες βιαιοπραγίες (άρθρο 192), 

-κατάρτιση ένοπλης ομάδας (άρθρο195),

-διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων (άρθρο 197),

- κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και θρησκεία (άρθρα 198-199),

- περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201) και

-εγκλήματα που ανάγονται στην στρατιωτική υπηρεσία, στην υποχρέωση στράτευσης και παράνομη αποδημία προς αποφυγή της στράτευσης (άρθρα 202 - 206).


Κυρ. Μητσοτάκης: Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές



Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε. Λέσβου, Λήμνου, Σάμου και Χίου.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω, λέγοντάς σας για ακόμη μία φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο για τη σημερινή δυναμική σας παρουσία, αλλά για το χαμόγελό σας, τον ενθουσιασμό σας, το χειροκρότημα σας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους τους αγώνες που έχετε δώσει για τη Νέα Δημοκρατία, τη μεγάλη μας παράταξη. Δεν θα κουραστώ να το λέω, η Νέα Δημοκρατία είστε εσείς, τα απλά μέλη του κόμματός μας. Οι υποστηρικτές της παράταξης, οι εκατοντάδες εθελοντές, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει προθυμία να μας υποστηρίξουν οργανωτικά την ημέρα των εκλογών. Τα χιλιάδες ενεργά μέλη του κόμματος που συνεισφέρουν με την ετήσια συνδρομή τους στην οικονομική εξυγίανση της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα αυτής της χώρας. Είναι η παράταξη που για άλλη μία φορά θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Είμαι εδώ για 5η φορά από τότε που εξελέγην, με τη δική σας στήριξη, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια και δύο μήνες. Είμαι εδώ, όχι μόνο γιατί αγαπώ τη Λέσβο -ή τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη όπως θα έλεγε κάποιος άλλος- αλλά πρωτίστως για δύο λόγους:  Ο πρώτος λόγος είναι για να παρέχω και εγώ  με τη σειρά μου την αμέριστη πολιτική μου στήριξη σε μία επιτυχημένη Περιφερειάρχη, τη Χριστιάνα Καλογήρου. Είμαι εδώ για ζητήσω, από όλους, στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Λήμνο, στους Φούρνους, να στηρίξουμε ενωμένοι -επαναλαμβάνω ενωμένοι- την κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος, που είναι η επανεκλογή της Χριστιάνας Καλογήρου ως Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου. Δεν το κρύψαμε φίλοι. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δώσει  πολιτικό χρώμα στη μάχη για τις Περιφέρειες. Δεν το κάνουμε μόνο γιατί φιλοδοξούμε το βράδυ των Περιφερειακών εκλογών ο χάρτης της χώρας -και στο επίπεδο των Περιφερειών- να είναι γαλάζιος. Διότι γαλάζιος θα είναι ούτως ή άλλως σε επίπεδο Ευρωεκλογών και σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Το κάνουμε διότι θέλουμε την επόμενη μέρα να συνεργαστούμε με τους εκλεγμένους Περιφερειάρχες, για να κάνουμε πράξη το μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο έχουμε για τη χώρα. Και εδώ, στο Βόρειο Αιγαίο, το οποίο τόσο υπέφερε τα τελευταία χρόνια. Το Βόρειο Αιγαίο, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με πρωτόγνωρες καταστάσεις. Καταστάσεις που ξεπερνούσαν όχι μόνο την φαντασία μας, αλλά πολύ συχνά και τις δυνατότητές μας. Εδώ, το Βόρειο Αιγαίο θέλω την επόμενη μέρα να συνεργαστώ με τη Χριστιάνα Καλογήρου, εγώ ως εκλεγμένος Πρωθυπουργός και η Χριστιάνα ως εκλεγμένη Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. Σας ζητώ λοιπόν να αφήσουμε στην άκρη τα όποια παράπονα, τις όποιες διαφωνίες, τις όποιες επιφυλάξεις, μπορεί να υπάρχουν, τα οποία είναι ανθρώπινα στην πολιτική. Η πολιτική από μόνη της, ειδικά όταν παίρνεις αποφάσεις, παράγει τριγμούς, αντιπαραθέσεις, ενίοτε και αντιπαλότητες. Ας τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη και ας δώσουμε συντεταγμένα τη μάχη για τις περιφερειακές εκλογές.

Ο δεύτερος λόγος, όμως, που είμαι εδώ, φίλες και φίλοι, είναι για να στείλω και από τη Λέσβο το μήνυμα ότι το 2019 θα είναι μία κρίσιμη πολιτική χρονιά για τη χώρα. Το 2019 είναι χρονιά εκλογών, χρονιά που, επιτέλους, θα βάλουμε τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά. Είναι χρονιά που θα στείλουμε ένα μεγάλο μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Είναι χρονιά που οι Έλληνες πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τις τύχες του τόπου στη Νέα Δημοκρατία. Στη μεγάλη Παράταξή μας, η οποία πάντα στο παρελθόν, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, κλήθηκε σε δύσκολες στιγμές να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να οδηγήσει τον τόπο σε μία νέα πορεία. Σε μία νέα πορεία εθνικής ανάταξης, εθνικής αναγέννησης, εθνικής επανεκκίνησης. Θέλω να σας θυμίσω, φίλες και φίλοι, ότι όσες φορές στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία πλάτυνε την πολιτική της επιρροή το έκανε επειδή κατάφερε και έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές κέντρου, δεξιάς και αριστεράς. Μίλησε σε ολόκληρη την κοινωνία. Όσες φορές επεδίωξε ειλικρινά να ενώσει τον ελληνικό λαό απέναντι σε διχαστικές λογικές, πέτυχε εντυπωσιακά πολιτικά αποτελέσματα. Θέλω να σας θυμίσω τις τρεις ιστορικά μεγάλες πολιτικές νίκες της Νέας Δημοκρατίας: 1974, 54% με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. 1989-90, 47% με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. 2004, τη χρονιά που και εγώ μπήκα στην πολιτική -θυμήθηκα ότι σαν σήμερα πριν από μερικές μέρες, στις 7 Μαρτίου του 2004 συμπληρώθηκαν ακριβώς 15 χρόνια από τη μεγάλη εκλογική νίκη του Κώστα του Καραμανλή- η Νέα Δημοκρατία έλαβε 45%. Αναρωτηθείτε λίγο τι κοινά είχαν αυτές οι τρεις μεγάλες εκλογικές αναμετρήσεις: Όλες ήταν εποχές που έπρεπε η παράταξη να διευρύνει την απήχησή της. Στηριζόμενη στον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων που ήταν πάντα κοντά της, τόλμησε να αλλάξει η ίδια και να απευθύνει ένα μεγάλο κάλεσμα συμπόρευσης, σε πολιτικά στρώματα, κοινωνικές ομάδες, συμπολίτες μας που δεν άνηκαν παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και σε αυτές τις εκλογές. Αναγνωρίζω, τιμώ και ευχαριστώ την κάθε μία και το κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά, τους παραδοσιακούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας  που μας κρατήσατε όρθιους σε δύσκολες στιγμές. Αυτούς που ήταν κοντά μας όταν η παράταξη δοκιμάστηκε. Εξίσου, όμως, καλωσορίζω στην Παράταξή μας και συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί για πρώτη φορά να τόλμησαν να έρθουν σε μια κομματική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δική τους ξεχωριστή υπέρβαση· αναγνωρίζοντας ότι όταν το εθνικό διακύβευμα είναι τόσο σημαντικό, τόσο κρίσιμο, οι ιδεολογικές γραμμές του παρελθόντος ενδεχομένως να ξεθωριάζουν. Όπως καλωσορίζω σήμερα και φίλους μας οι οποίοι μας ψήφισαν στο παρελθόν και μας εγκατέλειψαν στην πορεία για διαφορετικούς λόγους. Μπορεί να πικράθηκαν, μπορεί να στενοχωρήθηκαν, μπορεί να είχαν δίκιο, μπορεί να είχαν άδικο. Τους λέω όμως τώρα, σε αυτή την εκλογική μάχη: σας θέλουμε κοντά μας, ξανάγυρίστε στο σπίτι σας.  Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική σας οικογένεια, είναι το σπίτι σας.  Γιατί το 2019 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για την πατρίδα μας.

Με ρωτoύν συχνά, άνθρωποι που με σταματούν στο δρόμο πότε θα γίνουν εκλογές.  Τους απαντώ λοιπόν με απόλυτη βεβαιότητα την οποία θέλω να μεταφέρω και σε εσάς: εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου. Το επαναλαμβάνω: στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Ή θα έχουμε εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, περιφερειακές εκλογές, δημοτικές εκλογές, όλες μαζί.

 Ή -αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να εξαντλήσει τη συνταγματική του προθεσμία και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο- οι ευρωεκλογές, εκτός από το φυσικό τους χαρακτήρα που είναι να εκλέξουμε τους ευρωβουλευτές μας για την ευρωβουλή, αποκτoύν και άλλη σημασία. Γίνονται δημοψήφισμα εθνικής κάλπης για να στείλουμε σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση ένα μήνυμα: Τελειώσατε, ήρθε η ώρα να φύγετε. Γι’ αυτό και επιμένουμε πάρα πολύ στον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της εκλογικής μάχης. Αναρωτηθείτε λίγο μαζί μου, πότε ήταν η τελευταία φορά στη χώρα που μεσολάβησαν σχεδόν 4 χρόνια χωρίς καμία κάλπη; Από τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν έχει δοθεί ξανά η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να εκφράσουν τη θέλησή τους ούτε σε τοπικές εκλογές, ούτε σε εθνικές εκλογές, ούτε σε εκλογές Ευρωβουλής. Θα είναι η πρώτη φορά, λοιπόν, που θα βρεθεί η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα απέναντι στις δικές της ευθύνες και ο λαός θα της στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα.  Στην πρώτη κάλπη που οι Έλληνες θα βρουν μπροστά τους θα τιμωρήσουν τον κ. Τσίπρα, τον κ. Καμμένο και αυτή την παρέα η οποία οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάντια, η οποία φτώχυνε τους Έλληνες και  υπονόμευσε την αξιοπρέπειά τους.

Όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό και να σταθούν οι Έλληνες πολίτες απέναντι στη κάλπη και να σκεφτούν: «τώρα τι πρέπει να θυμάμαι από αυτά τα 4 χρόνια κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου;», θα θυμούνται 4 πράγματα:

Το πρώτο είναι πώς έκανε το “όχι”, “ναι”. Πώς κορόιδεψε τους Έλληνες πολίτες, πώς εξαπάτησε καλόπιστους συμπολίτες μας λέγοντάς τους ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, θα αυξήσει τις συντάξεις και θα δημιουργήσει με κάποιο μαγικό τρόπο έναν κόσμο ευδαιμονίας. Κορόιδεψε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία ο κ. Τσίπρας και στην πορεία μας στοίχισε δυο Μνημόνια και παραπάνω από 100 δισεκατομμύρια πρόσθετο κόστος για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο που θα θυμόμαστε, λοιπόν, είναι ότι ο κ. Τσίπρας -όσο και να τον ενοχλεί- είναι ψεύτης. Όπως του είπα στη Βουλή είναι: ψεύτης, ψεύτης, ψεύτης. Και σήμερα εξακολουθεί να λέει ψέματα.

Το δεύτερο που θα θυμόμαστε είναι ότι σας έπνιξε όλους στους φόρους. Κυρίως, όμως, τη μεσαία τάξη, την οποία διέλυσε σχεδόν με μία τιμωρητική διάθεση. Επέβαλε ο κ. Τσίπρας 29 καινούργιους φόρους. Από αυξήσεις σε άμεσους φόρους, μέχρι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους. Τσάκισε τη μεσαία τάξη, τσάκισε την παραγωγική οικονομία. Φτάνουν στο σημείο πια οι ελεύθεροι επαγγελματίες -τους οποίους συνάντησα και σήμερα εδώ στη Μυτιλήνη- να μου λένε: “Δεν έχει νόημα να δουλεύουμε. Όσο πιο πολύ δουλεύουμε, τόσο πιο πολλά μου παίρνουν. Για κάθε πρόσθετο ευρώ το οποίο κερδίζω, το 80%-90% πηγαίνει στο κράτος”. Εδώ οδήγησε ο κ. Τσίπρας την ελληνική οικονομία με την πολιτική του. Γιατί το κάνει;  Το κάνει γιατί θέλει να δημιουργήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα για να μοιράσει μετά χριστουγεννιάτικα επιδόματα στην εκλογική του πελατεία. Για να κάνει διορισμούς, για να κλείνει το μάτι σε κάποιους συμβασιούχους και να τους λέει: “μην ανησυχείτε, εγώ θα έρθω κάποια στιγμή να σας διορίσω μόνιμους στο Κράτος”. Να επαναλάβει με άλλα λόγια τα ίδια λάθη τα οποία οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Γιατί αυτό είναι ο κ. Τσίπρας. Εκλέχτηκε ως δήθεν καινούριος, αλλά στην ουσία αναπαράγει όλες τις παθογένειες του χειρότερου παρελθόντος μας. Το δεύτερο πράγμα λοιπόν που θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα, είναι οι φόροι.

Το τρίτο πράγμα που δυστυχώς θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα και θα μας καταδιώκει για πολλά χρόνια ακόμα, είναι η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για μία διαφαινόμενη συμφωνία με τη γειτονική χώρα, είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα λέγοντάς του: “Γιατί τέτοια βιασύνη, γιατί τέτοια επίσπευση, τι γραμμάτια μπορεί ενδεχομένως να έχεις υπογράψει για να φέρεις στο τραπέζι μια συμφωνία η οποία υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα;”. Θα το πω πολύ απλά, έτσι όπως το είπα στον κ. Τσίπρα στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που έξι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”. Δέχθηκε “μακεδονική” γλώσσα, δέχθηκε “μακεδονική” ταυτότητα, δέχθηκε ουσιαστικά “μακεδονική” εθνότητα, “μακεδονικό” πολιτισμό. Εκχώρησε την αποκλειστική χρήση του μακεδονικού, της μακεδονικής ταυτότητας στους γείτονές μας, δημιουργώντας όχι απλά πολλά προβλήματα στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά προσβάλλοντας ταυτόχρονα βάναυσα το 70% των συμπολιτών μας που βρέθηκαν απέναντι σε αυτή τη συμφωνία. Όσοι διαφωνήσαμε, φίλες και φίλοι, τεκμηριωμένα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν είμαστε ούτε ακροδεξιοί, ούτε εθνικιστές. Πατριώτες είμαστε που αγαπάμε την Πατρίδα μας, γνωρίζουμε και τιμούμε την Ιστορία μας και ξέρουμε πολύ καλά πότε μία συμφωνία είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και πότε τα βλάπτει. Και βλέπετε, τα απόνερα αυτής της συμφωνίας,τα οποία καταλήγουν, δυστυχώς, από το επιζήμιο στο γελοίο. Αναφέρομαι σε όλη αυτή τη συζήτηση η οποία έγινε από την Υπουργό Πολιτισμού για δήθεν ανταλλαγή ενός εμβληματικού αγάλματος, το οποίο δεν ανήκει καν στο Κράτος, ανήκει στο Δήμο της Αθήνας, με κάποιο κιτς άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απόδειξη της παραχάραξης της Ιστορίας. Κάποιοι ήθελαν να φέρουμε και να στήσουμε στη θέση του “Δρομέα” ένα άγαλμα το οποίο συμβόλιζε τον  σκοπιανό αλυτρωτισμό. Τους λέμε λοιπόν ξεκάθαρα: Ο “Δρομέας” δεν πάει πουθενά. Αυτοί θα πάρουν δρόμο πολύ γρήγορα από τη εξουσία με την δική σας απόφαση, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Το τέταρτο δυστυχώς το οποίο θα θυμούνται, είναι αυτό το κλίμα, το αφόρητο κλίμα τοξικότητας, δυσοσμίας, πόλωσης, διχασμού, το οποίο συνειδητά καλλιεργεί η Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια. Άκουσα για λίγο και σήμερα τον κ. Τσίπρα να μιλάει στην κοινοβουλευτική του ομάδα με έναν λόγο βαθιά διχαστικό.  Με έναν λόγο βαθιά πολωτικό χωρίς να έχει να πει απολύτως τίποτα για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Χωρίς να μπορεί να περιγράψει ο ίδιος το δικό του όραμα για το πώς φαντάζεται την Ελλάδα μετά την κρίση. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει όραμα, φίλες και φίλοι, δεν υπάρχει σχέδιο. Υπάρχει μόνο αγάπη για την καρέκλα και η ανάγκη ο κ. Τσίπρας να συσπειρώσει την κομματική του βάση -η οποία φυλλορροεί- με διχαστικά συνθήματα από μια άλλη εποχή. Του λέμε λοιπόν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα: σε ό,τι λέει θα λαμβάνει απάντηση.  Αλλά εμείς θα κοιτάξουμε μπροστά.  Εμείς θα μιλήσουμε για το μέλλον της πατρίδας μας. Εμείς θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας καλύτερη. Δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Τσίπρα σε αυτόν τον δρόμο της τοξικότητας, της πόλωσης, του ανούσιου διχασμού.  Ξέρετε πολύ καλά -και βρίσκομαι σε ένα νησί με βαριά ιστορική συνείδηση- ότι κάθε φορά που η πατρίδα μας διχάστηκε στο παρελθόν, κάθε φορά που επικράτησαν στενές αντιλήψεις, το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά. Και η ενότητα του Ελληνισμού είναι υποχρέωση για να μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά.  Και να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση. Και έχω την υποχρέωση, αυτή τη βαθιά ηθική δέσμευση απέναντί σας ως ένας άνθρωπος ο οποίος διεκδικώ την εμπιστοσύνη σας και τη στήριξή σας για να γίνω ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, να μην ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα σε αυτό τον ανούσιο διχασμό. Τον παραδίδω στην κρίση των Ελλήνων και τους αφήνω να αντιληφθούν οι ίδιοι γιατί επιλέγει αυτό το δρόμο: γιατί πολύ απλά δεν έχει έργο για το οποίο μπορεί να μιλήσει.

Όμως, φίλες και φίλοι, εδώ στη Λέσβο, στο βόρειο Αιγαίο, εσείς θα θυμάστε τον κ. Τσίπρα και για έναν πρόσθετο λόγο ακόμη.  Για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε ή μάλλον για τον τρόπο με τον οποίο δεν διαχειρίστηκε την προσφυγική κρίση. Για τις δηλώσεις του περί θάλασσας η οποία δεν έχει σύνορα, για τις τοποθετήσεις της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι οι πρόσφυγες “λιάζονται“ και μετά με κάποιο τρόπο μαγικό “εξαφανίζονται“. Για την παντελή αδιαφορία που έδειξε για τις τοπικές κοινωνίες και την πρωτοφανή επιβάρυνση την οποία υπέστησαν τα νησιά του βορείου Αιγαίου από το προσφυγικό κύμα. Για τη λογική σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν χρειάζεται να φυλάει τα σύνορά της και λίγο-πολύ όλοι μπορεί να είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και κατά συνέπεια και στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, η πολιτική του κ. Τσίπρα ήταν και παραμένει ένα μείγμα ιδεοληψίας, ανικανότητας και απανθρωπιάς. Ναι, και απανθρωπιάς. Η δήθεν ευαίσθητη Αριστερά, αυτή που νοιάζεται για τα δικαιώματα των προσφύγων, των μεταναστών, είναι αυτή που επέτρεψε στη Μόρια να φτάσει στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε. Η δήθεν Αριστερά της αποτελεσματικότητας είναι αυτή που τρία χρόνια τώρα δεν μπόρεσε να φτιάξει έναν απλό αγωγό που να συνδέει το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης με τον βιολογικό του νησιού, ώστε να μην υπάρχει αυτή η θλιβερή την οποία είδα και σήμερα: τα λύματα να τρέχουν στον δρόμο. Και αυτή η δήθεν Αριστερά της προόδου είναι αυτή που αρνείται να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή συζήτηση για το πώς η Ευρώπη -και όχι μόνο η Ελλάδα- μπορεί καλύτερα να φυλάξει τα σύνορά της. Εμείς, λοιπόν, στο θέμα του προσφυγικού είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι. Και είχα την ευκαιρία αρκετές φορές να μιλήσω για το θέμα αυτό και να μιλήσω και εδώ στη Μυτιλήνη, όπως το έκανα και στη Χίο στο προσυνέδριο το οποίο είχαμε διοργανώσει μαζί με τον Νότη Μηταράκη. Και όπως είχαμε κάνει και στη Σάμο. Και θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία του Δημάρχου Σάμου, του Μιχάλη Αγγελόπουλου, ο οποίος είναι και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Έχει εκπροσώπηση το βορειοανατολικό Αιγαίο στο ευρωψηφοδέλτιό μας. Μιλήσαμε, λοιπόν, ξεκάθαρα και είπαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να φυλάει τα σύνορά της Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να λέμε ότι έχουμε ελεύθερη ζώνη διακίνησης πολιτών μέσα στη Σένγκεν και ταυτόχρονα να μην φυλάμε τα σύνορά μας. Και θέλουμε, ναι, ευρωπαϊκή βοήθεια για να φυλάμε τα σύνορά μας. Γι’ αυτό και αγωνιστήκαμε και καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα χρειαστούμε 10.000 Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τις ελληνικές δυνάμεις και το πώς θα φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά.

Η δεύτερη πολιτική μας, ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας στο προσφυγικό είναι επίσης ξεκάθαρος: Γρήγορες και αποτελεσματικές επιστροφές στην Τουρκία. Η αποσυμφόρηση δεν μπορεί να γίνεται προς την ηπειρωτική Ελλάδα, πρέπει να γίνεται προς την Τουρκία. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Πολύ απλά, διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Και πως μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη;  Από τη στιγμή που όλοι όσοι έρχονται στα νησιά μας -το γνωρίζετε πολύ καλά- από την πρώτη μέρα υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου, με το να αλλάξουμε τη νομοθεσία περί ασύλου και πολύ γρήγορα να τελεσιδικούν οι αποφάσεις. Ωστε να ξέρουμε ποιος είναι πρόσφυγας, ο οποίος πρέπει να απολαμβάνει καθεστώς προστασίας και ποιος είναι οικονομικός μετανάστης, ο οποίος πρέπει, βάσει της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, να επιστρέφει στην Τουρκία. Ξέρετε πόσοι επέστρεψαν στην Τουρκία όλο το 2018 από τη Μυτιλήνη;  Ζήτημα αν επέστρεψαν 300 άτομα, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν εθελοντικά. Γιατί γίνεται αυτό; Διότι η κυβέρνηση αρνείται να αλλάξει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Διότι κάπου βολεύεται, διότι έχει πιέσεις από τις διάφορες αριστερές συνιστώσες ή τις πολύ “προοδευτικές” μη κυβερνητικές οργανώσεις. Δεν αναφέρομαι σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Διότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις που κάνουν εξαιρετική δουλειά και τους είμαστε υπόχρεοι γιατί μας βοηθούν. Υπάρχουν, όμως, και άλλες που έχουν έναν πολύ πιο ύποπτο ρόλο. Εσείς τα ξέρετε πολύ καλύτερα εδώ στα νησιά. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να την απλοποιήσουμε, να την κάνουμε πολύ πιο σύντομη. Θα  αγωνιστώ στην Ευρώπη ώστε να αποκτήσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή διαδικασία ασύλου, ώστε το ζήτημα αυτό να μην διέπεται από την εθνική νομοθεσία, αλλά από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το τρίτο που θα κάνουμε είναι, επίσης, αρκετά προφανές: Καλύτερη διαχείριση των πολύτιμων πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Τέρμα στο πάρτι με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, το οποίο και σήμερα γίνεται και έχει οδηγήσει σε πολλαπλές παραιτήσεις στελεχών του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Μιλτιάδης  Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αναδεικνύοντας όλη αυτή τη δυσοσμία η οποία απορρέει από το σύστημα αυτό. Πρέπει να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πολλά χρήματα που έχουμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Και το τέταρτο το οποίο πρέπει να κάνουμε -και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το κάνουμε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια- είναι μια ειδική μέριμνα, ένα ειδικό σχέδιο για τα νησιά τα οποία έχουν χτυπηθεί περισσότερο από το προσφυγικό κύμα. Με πρώτη τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, νησιά τα οποία πραγματικά επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Χάλασε η εικόνα τους και είναι, δυστυχώς, πολύ άδικο αυτό το οποίο έχει γίνει σήμερα στη Λέσβο. Να συνδέεται στο μυαλό ξένων επισκεπτών μόνο με έναν τόπο διαμονής, παραμονής μεταναστών και προσφύγων. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε με μια στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που θα αναδεικνύει τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών αυτών και ειδικά της Λέσβου. Θα πρέπει να το αλλάξουμε δίνοντας και πάλι τον αγώνα για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε ουσιαστικά οικονομικά αντισταθμιστικά μέτρα που θα εξισορροπήσουν τη ζημιά που έχετε υποστεί από το προσφυγικό. Εμείς ήμασταν αυτοί που πετύχαμε να κρατήσουμε χαμηλό το Φ.Π.Α.. Η κυβέρνηση, όμως, αυτή ήταν η οποία τελικά ενέδωσε και υποχώρησε. Έχετε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Σήμερα είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τους ποτοποιούς της Λέσβου οι οποίοι παράγουν το εξαιρετικό σας ούζο. Συναντήθηκα με κτηνοτρόφους, με αλιείς, με ελαιοπαραγωγούς και συζητήσαμε για το πώς μπορούμε εμείς, ως κεντρικό Κράτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια να βοηθήσουμε αυτό το νησί να αξιοποιήσει ουσιαστικά τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Και είναι πολλά αυτά. Και θέλω να ξέρετε ότι για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, κάθε Περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα αποτελεί ξεχωριστό τμήμα στο οποίο επενδύουμε. Χωρίς να τάζουμε “λαγούς με πετραχήλια” εκπονούμε σε συνεργασία με τις περιφερειακές ηγεσίες ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά.

Και αυτό, βέβαια, με φέρνει σε ένα ζήτημα -στο οποίο αναφέρθηκε και ο Μπάμπης Αθανασίου- που έχει να κάνει με την κατάτμηση του Δήμου Λέσβου σε δυο δήμους, της ανατολικής και της δυτικής Λέσβου που προωθήθηκε άρον-άρον και αιφνιδιαστικά από αυτή την απερχόμενη κυβέρνηση. Κοιτάξτε, εμείς ως Νέα Δημοκρατία -οι παλαιότεροι βουλευτές θα θυμούνται, όταν φτιάχτηκε ο Καλλικράτης- είχαμε εκφράσει τότε την έντονη επιφύλαξή μας για το γεγονός ότι πολύ μεγάλα νησιά, η Λέσβος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα, ενοποιούνται σε έναν δήμο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες και το απόλυτο μέγεθος αυτού του μεγάλου και πολύ ποικιλόμορφου νησιού. Όμως, το να έρχεται η κυβέρνηση προεκλογικά, δυο μήνες πριν τις εκλογές, για λόγους μόνο και μόνο ικανοποίησης της εκλογικής της πελατείας, χωρίς καμία απολύτως μελέτη, χωρίς καμία κεντρική λογική και να σπάει δήμους με αυτό τον τρόπο, είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να δεχθούμε. Προσέξτε, θα γυρίσει κάποιος και θα μου πει: “γιατί δυο δήμοι και όχι τρεις ή όχι τέσσερεις;”. “Γιατί η Κεφαλονιά που είναι μονοεδρική Περιφέρεια σπάει σε τρεις δήμους, η Λέσβος σπάει σε δύο κα η Χίος που είναι και αυτή μεγάλο νησί παραμένει ένας Δήμος;. Γιατί η Χίος μένει ένας Δήμος, γιατί  η Ρόδος -άλλο μεγάλο νησί- μένει και αυτή ενιαία;”.  Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο και καμιά λογική πίσω από αυτές τις κατατμήσεις, παρά μόνο η εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Και θυμηθείτε αυτό το οποίο θα σας πω:  Το να ενώσεις διοικητικά δύο, τρεις, τέσσερις δήμους είναι απλό. Το να χωρίσεις διοικητικά δύο δήμους είναι εξαιρετικά περίπλοκο.  Θα τσακώνονται οι δήμαρχοι για το ποιος θα πάρει τις μπουλντόζες, για το ποιος θα αναλάβει τις υποχρεώσεις, τα χρέη, το προσωπικό. Όλα αυτά είναι στον αέρα και προειδοποιώ την κυβέρνηση ότι αυτή η κατάτμηση, -και θέλω να σας το πω γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους- έτσι όπως γίνεται, μπορεί να ικανοποιεί κάποιους οι οποίοι πάντα ήθελαν το σπάσιμο του Δήμου, είναι, όμως, τόσο απροετοίμαστη που θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα υλοποίησης στην πορεία, τα οποία φυσικά θα κληθούμε να τα διαχειριστούμε εμείς την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η οπτική γωνία με την οποία γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις. Όπως αυτή είναι και η οπτική γωνία, φίλες και φίλοι, με την οποία γίνονται όλες οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής από αυτή την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ένα πράγμα τους νοιάζει μόνο: πως θα εξαγοράσουν κάποιες ψήφους, πως θα μοιράσουν χρήματα τα οποία μπορεί να μην διαθέτουν, πως θα ναρκοθετήσουν την πορεία της επόμενης κυβέρνησης, πως θα κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη. Δεν ενδιαφέρονται να λύσουν τα προβλήματά σας. Καθόλου δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Τους ενδιαφέρει να κάνουν τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη.  Ας είναι, τους λέμε. Είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε και θα χειριστούμε κάθε πρόβλημα και κάθε δυσκολία που θα βάλουν στο δρόμο μας. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα και θα ανταποκριθούμε και σε αυτές τις προκλήσεις.

Φίλες και φίλοι, καθώς πηγαίνουμε στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές, σας εξήγησα ποια είναι η πολιτική τους σημασία και γιατί είναι σημαντικό να μην χαθεί καμία ψήφος εφόσον δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Και γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό το μήνυμα από την ευρωκάλπη να είναι καταλυτικό. Μήνυμα καταδίκης αυτή της κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα μήνυμα ισχυρής στήριξης της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς μπαίνουμε λοιπόν σε αυτήν την πορεία, είναι πάρα πολύ σημαντικό ο προγραμματικός μας λόγος να φτάσει μέχρι τον τελευταίο Έλληνα πολίτη. Θα γυρίσω όλη την Ελλάδα. Το έχω ήδη κάνει και θα την ξαναγυρίσω. Θα πάω σε πόλεις, θα πάω σε χωριά, θα πάω σε χωράφια, θα πάω σε επιχειρήσεις, θα πάω σε συνδικαλιστικούς φορείς για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα της αισιοδοξίας, ότι έχουμε σχέδιο, ότι την επόμενη μέρα η Ελλάδα μπορεί να γίνει καλύτερη. Γιατί πιστεύουμε στη δύναμη μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται με πολιορκητικό κριό τις επενδύσεις. Την επόμενη μέρα που θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, φόροι και εισφορές θα μειωθούν.          Δεν αντέχει άλλο η ελληνική κοινωνία αυτήν την υπερφορολόγηση.

Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τονώσουμε τη δημόσια παιδεία, αλλά  και για το πώς και τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους διακριτό χαρακτήρα. Θα συνδεθούν με την αγορά, θα παράγουν νέους πτυχιούχους -και χαίρομαι που σήμερα έχουμε μία τόσο δυναμική παρουσία από τη νεολαία μας- οι οποίοι δεν θα αναρωτιούνται αν το πτυχίο τους την επόμενη μέρα έχει αξία, αλλά θα ξέρουν ότι έχουν σπουδάσει κάτι το οποίο θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Γιατί τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να είναι συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Και βέβαια, την επόμενη μέρα η Νέα Δημοκρατία θα εγγυηθεί και κάτι ακόμη: Ασφάλεια για όλους τους Έλληνες, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Οι μπαχαλάκηδες τελειώνουν την επόμενη μέρα. Φεύγουν από τα Πανεπιστήμια. Το άσυλο καταργείται. Δεν αλλάζει, το επαναλαμβάνω, το άσυλο καταργείται. Η αστυνομία αφήνεται ελεύθερη να κάνει τη δουλειά της και η Δικαιοσύνη απερίσπαστη να αποδώσει δικαιοσύνη.  

Βλέπω τελευταία κάποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για έναν νέο ποινικό κώδικα και έναν νέο κώδικα ποινικής δικονομίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμό ο ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας. Άλλο, όμως, το να φτάνουμε στο σημείο να λέμε, ότι “δεν βαριέσαι, μια μολότοφ ένα πλημμεληματάκι είναι” ή να βγαίνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με θράσος και να λέει, “δεν θυμάμαι να σκοτώθηκε κανείς από μολότοφ”, όταν κάηκε η Marfin  και τρεις συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, κάηκαν ζωντανοί. Ας σκύψουν τουλάχιστον με λίγη ντροπή το κεφάλι, αντί να λένε αυτές τις σαχλαμάρες. Το αίσθημα, λοιπόν, της τάξης, φίλες και φίλοι, θα αποκατασταθεί την επόμενη μέρα διότι ευταξία και σεβασμός των νόμων είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε υγιή Δημοκρατία. Η ασφάλεια μας αφορά όλους. Αφορά τα Εξάρχεια, αλλά αφορά και τη Μυτιλήνη. Αφορά τα νησιά μας, αφορά τις πόλεις, αφορά τις κωμοπόλεις. Αυτό το αίσθημα της ασφάλειας θα το αποκαταστήσουμε, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με μία αστυνομία ελεύθερη και απερίσπαστη να μπορεί να κάνει τη δουλειά της έτσι όπως ξέρει να την κάνει.

Αυτό το μήνυμα αυτής της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, αυτό το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα έτοιμο, ώριμο, που έχει μάθει από τα λάθη του, έχει αλλάξει, έχει κρατήσει τις παραδόσεις και τις αξίες της, αλλά ταυτόχρονα έχει μπολιαστεί με νέο αίμα,  θέλω -και το ζητώ και από τις κομματικές μας οργανώσεις- να φτάσει μέχρι το τελευταίο σπίτι, μέχρι το τελευταίο νοικοκυριό, μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας.  Θέλουμε να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι στις επόμενες εκλογές δεν προσερχόμαστε μόνο για να καταδικάσουμε μια αποτυχημένη κυβέρνηση-είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς μας να εξηγούμε γιατί η  κυβέρνηση αυτή είναι αποτυχημένη.  Το πιο δύσκολο, η πιο μεγάλη πρόκληση, είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι αξίζει και πάλι να μας εμπιστευτούν.  Ότι έχουμε και το σχέδιο και τη διάθεση και το όραμα να μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη φυγή προς τα μπρος, ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι μετά από 10 χρόνια κρίσης, σε ένα παιδί 20 χρονών, -σκεφτείτε το λίγο- η μόνη του ανάμνηση είναι η κρίση.  Δεν θυμάται τίποτα άλλο. Θυμάται μια Ελλάδα σε κρίση. Αυτές οι αναμνήσεις πρέπει επιτέλους να αποτελούν παρελθόν. Και φιλοδοξία μου είναι να μπορούμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία να είμαστε η Παράταξη η οποία θα βάλει ένα οριστικό τέλος στην κρίση. Θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα βιώσιμη ανάκαμψη, σε μια ανάπτυξη από την οποία θα έχουν όφελος όλοι και όχι μόνο λίγοι, με ένα δίκαιο κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα μοιραστεί σε όλους. Με ένα Κράτος  λιτό και αποτελεσματικό που θα φροντίζει τους πολίτες εκεί που πραγματικά το χρειάζονται, αλλά θα δίνει χώρο και ελευθερία στην ιδιωτική οικονομία να αναπτυχθεί και δεν θα πνίγει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κάτω από ένα απίστευτο βάρος γραφειοκρατίας.

Αυτό είναι το όραμά μας και αυτό ήταν πάντα το όραμα της μεγάλης φιλελεύθερης Παράταξης.  Το μήνυμά μας είναι -κατά βάθος- ένα μήνυμα ελευθερίας. Ένα μήνυμα ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε όσο καλύτεροι μπορούμε, αρκεί να θέλουμε να το κάνουμε. Είναι ένα μήνυμα ίσων ευκαιριών. Δεν μπορώ να προδικάσω που θα καταλήξει κανένα από αυτά τα νέα παιδιά, τα οποία σήμερα μας παρακολουθούν. Αλλά θέλω να έχουν όλοι στην αφετηρία της ζωής τους ίσες ευκαιρίες να διακριθούν και να πάνε όσο ψηλά τους οδηγήσει η εργατικότητα, το ταλέντο, η επιθυμία τους για πρόοδο. Και βέβαια, με μια κοινωνία συνεκτική η οποία θα φροντίζει πάντα τους πιο αδύναμους.  Αυτό είναι το όραμα της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι ένα όραμα επίκαιρο για μια Ελλάδα η οποία ψάχνει για κατεύθυνση.

Σκεφτείτε λίγο τις μεγάλες τραγωδίες τις οποίες βίωσε αυτός ο τόπος.  Το ’22, όταν έφτασαν εδώ στο νησί σας και αλλού ξεριζωμένοι άνθρωποι οι οποίοι τα έχασαν όλα. Οι οποίοι, όμως, είχαν τη θέληση και τη δύναμη να ξεκινήσουν και πάλι τη ζωή τους και να πετύχουν θαύματα. Σκεφτείτε τη γενιά των πατεράδων μας και των παππούδων μας η οποία βγήκε από έναν πόλεμο, από έναν εμφύλιο και έχτισε με πολύ κόπο, με πολλή δουλειά αυτό το οικονομικό θαύμα της Ελλάδας του 1950 και του 1960. Το λέω αυτό γιατί η Ιστορία μας είναι γεμάτη από καταστροφές, αλλά και από θριάμβους. Και πιστεύω ότι τώρα πια έχει έρθει η ώρα να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορική πορεία αυτής της σπουδαίας χώρας. Και είμαι σίγουρος ότι το γαλάζιο του Αιγαίου, του Βόρειου Αιγαίου θα ενωθεί με το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας για να μπορέσουμε όλοι μαζί να γράψουμε μια νέα ένδοξη σελίδα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χειροκρότημά σας, σας ευχαριστώ για τη στήριξή σας, για τον ενθουσιασμό σας, για τη δύναμή σας.  Και πάμε όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη, ενωμένοι για μια μεγάλη εκλογική επικράτηση σε όποια κάλπη και αν στηθεί πρώτη το 2019. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά.  Εις το επανιδείν.




Ξύλο μεταξύ δημοσιογράφων στους διαδρόμους της ΕΡΤ



Δύο συντάκτες στο αθλητικό τμήμα της ΕΡΤ, πιάστηκαν στα χέρια. 

Ο ένας δημοσιογράφος δέχθηκε σκαμπίλι και μια γροθιά και βρίσκεται τώρα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και ο δεύτερος που προκάλεσε την επίθεση έχει εξαφανιστεί και αναζητείται στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Ο καβγάς ξεκίνησε για κάποια κομμένα θέματα του προσώπου που δέχθηκε την επίθεση και όταν το θύμα ζήτησε το λόγο από τον άλλο δημοσιογράφο, ο οποίος τον παρέπεμψε αρχικά στον αρχισυντάκτη και στη συνέχεια τον χαστούκισε.


Στέιτ Ντιπάρτμεντ «Χούντα» Ερντογάν



Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, η οποία κυκλοφόρησε σήμερα 13 Μαρτίου.

Το σχετικό κεφάλαιο για την Τουρκία αναφέρει ότι η χώρα βίωσε σημαντικές πολιτικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

«Η διετής κατάσταση έκτακτης ανάγκης - που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 - έληξε στις 19 Ιουλίου, αλλά είχε σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα θεσμικά όργανα της χώρας, περιορίζοντας την άσκηση πολλών θεμελιωδών ελευθεριών.

Οι νέοι νόμοι και διατάγματα κωδικοποίησαν ορισμένες διατάξεις από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εγκρίθηκε συνέχισε τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου».

Όπως καταγράφει η έκθεση, μέχρι το τέλος του έτους, οι αρχές απέλυσαν ή έθεσε σε αργία περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους από τη δουλειά τους, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν πάνω από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για λόγους σχετικούς με τρομοκρατία, από την απόπειρα πραξικοπήματος, κυρίως για δεσμούς με τον κληρικό Φερουλά Γκουλέν και το κίνημά του, που κατηγορούνται από την κυβέρνηση για την εκπόνηση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται στην έκθεση περιλαμβάνουν «αναφορές αυθαιρέτων δολοφονιών, ύποπτων θανάτων ατόμων υπό κράτηση, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων αντιπροσώπων του κοινοβουλίου, δικηγόρων, δημοσιογράφων, αλλοδαπών πολιτών και τριών τουρκικής υπηκοότητας υπαλλήλων της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία, με ισχυρισμούς για δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή ειρηνικό νόμιμο λόγο».

Στους πολιτικούς κρατούμενους συμπεριλαμβάνονται πολλοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί ενώ άλλα προβλήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφει αφορούν, στο κλείσιμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την ποινική δίωξη ατόμων για κριτική που ασκούν σε κυβερνητικές πολιτικές και αξιωματούχους, μπλοκάρισμα ιστοτόπων του διαδικτύου και του περιεχομένου τους, σοβαρό περιορισμό των ελευθεριών του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία και τη βία κατά των γυναικών, κλπ».

Κύπρος
Υπό τον τίτλο «Κύπρος» και δύο χωριστά μέρη («Κυπριακή Δημοκρατία» και «Περιοχή Διοικούμενη από Τουρκοκυπρίους»), εμφανίζεται και φέτος η Κύπρος στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαίωμα στον κόσμο, που κυκλοφόρησε σήμερα 13 Μαρτίου.

Στην κοινή και για τα δύο τμήματα αναφορά, σημειώνεται ότι «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου, το οποίο διοικείται από Τουρκοκυπρίους, αυτοανακηρύχθηκε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») το 1983. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ», ούτε και καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία».

Αναφέρεται ότι «σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παραμένει στο νησί. Μια διαχωριστική ζώνη ή «πράσινη γραμμή», που περιπολείται από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), χωρίζει τις δύο πλευρές». Διευκρινίζει τέλος ότι η έκθεση αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη: την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκυπρίους. 

Στο σχετικό μέρος για την Κυπριακή Δημοκρατία, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «είναι μια συνταγματική δημοκρατία και πολυκομματική προεδρική δημοκρατία. Στις 4 Φεβρουαρίου, οι εκλογείς επανεξέλεξαν τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το 2016 οι ψηφοφόροι εξέλεξαν 56 εκπροσώπους στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».
Επισημαίνει ότι οι πολιτικές αρχές διατηρούσαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου υπήρξαν προβλήματα σημειώνει ότι σχετίζονταν με «εγκλήματα που αφορούσαν βία κατά μελών εθνοτικών και εθνικών ομάδων μειονοτήτων».

Επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση διερεύνησε και άσκησε διώξεις κατά αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τα κατεχόμενα αναφέρει ότι «το βόρειο τμήμα της Κύπρου διοικείται από τους Τουρκοκυπρίους από το 1974 και ανακηρύχθηκε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ("ΤΔΒΚ") το 1983. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ» ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας».

Αναφέρει ότι «ο Μουσταφά Ακιντζί εξελέγη «πρόεδρος» το 2015 σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Το «Σύνταγμα της ΤΔΒΚ» αποτελεί τη βάση για τους νόμους που διέπουν την περιοχή που διαχειρίζονται οι τουρκοκυπριακές αρχές».

Επισημαίνει πάντως πως «η Αστυνομία και οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας τελικά βρίσκονται υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το μεταβατικό άρθρο 10 του «Συντάγματος της ΤΔΒΚ», το οποίο παραχωρεί προσωρινά στην Τουρκία την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια και την άμυνα».

Ενώ αναφέρει ότι «οι αρχές διατήρησαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας».

Στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγράφονται στην έκθεση, περιλαμβάνονται η εμπορία ανθρώπων και εγκλήματα που αφορούν τη βία κατά των εθνοτικών μειονοτήτων.

«Οι αρχές έλαβαν μέτρα για να διερευνήσουν αξιωματούχους της αστυνομίας ύστερα από ισχυρισμούς του τύπου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις ατιμωρησίας», καταγράφει η έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Πηγή : newsbomb.gr