Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Financial Times: H Ελλάδα εξασφαλίζει πλεόνασμα «πατώντας φρένο» στις επενδύσεις


Financial Times: Greece racks up surplus by keeping foot on investment brake.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τον δημοσιονομικό στόχο, όμως οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για μακροπρόθεσμους κινδύνους στην οικονομία» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι το 2018 θα έχει επιφέρει ένα ακόμη ρεκόρ δημοσιονομικού πλεονάσματος, ενώ προσπαθεί να ικανοποιήσει τους επενδυτές - ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η υπερβολική πειθαρχία που επιδεικνύει η Ελλάδα μπορεί τελικά να μην είναι προς όφελός της. 

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι Financial Times, σε δημοσίευμά τους με τίτλο «H Ελλάδα εξασφαλίζει πλεόνασμα πατώντας φρένο στις επενδύσεις».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο για τους πρώτους 11 μήνες του 2018 δείχνουν ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τον ετήσιο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - πριν από την καταβολή των τόκων και του κεφαλαίου που οφείλονται στο δημόσιο χρέος - με πολύ μεγαλύτερη διαφορά από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 7,6 δισ ευρώ τους πρώτους 11 μήνες του 2018, ποσό που αντιστοιχεί στο 4% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπερβαίνοντας την επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε τον Δεκέμβριο σε ένα roadshow με αμερικανούς επενδυτές ότι η υπέρβαση των στόχων προϋπολογισμού αύξησε την αξιοπιστία της Ελλάδας. «Αποδεικνύει πως όταν η κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην επίτευξή τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, δεν είναι η καλύτερη στρατηγική να υπερβαίνει η κυβέρνηση τους στόχους κάθε χρόνο, αφού αυτό θα είχε (αρνητικές) συνέπειες για την οικονομία.

Όπως εξηγούν οι Financial Times, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο, ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει δεσμευτεί να επιτυγχάνει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, για το διάστημα 2018-2022.

Όταν προτάθηκε αρχικά από τους πιστωτές της χώρας, ο στόχος του πλεονάσματος απορρίφθηκε από τους Έλληνες οικονομολόγους ως «υπερβολικά υψηλός». «Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι τα ιδιαίτερα υψηλά πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν τα έτη 2017 και 2018 μπορεί να υπονομεύουν ήδη τη δυνητική ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης προέρχεται από βαθιές περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες παίζουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας».

«Οι περικοπές σημαίνουν ότι το περιορισμένο δημοσιονομικό περιθώριο της Ελλάδας χαραμίζεται χάριν βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων εις βάρος της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και ευημερίας», εξηγεί η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και μελετητής του think tank «Centre for International Governance Innovation». 

«Τα επιδόματα σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα δεν πρέπει να υποκαθιστούν τις επενδύσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας, που δημιουργούν άφθονες θέσεις εργασίας», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.


Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, o Αλέξης Τσίπραςείχε δηλώσει επανειλημμένα ότι ένα σημαντικό μέρος του επιπλέον πλεονάσματος του τρέχοντος έτους θα δινόταν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ξεκινώντας με μια εφάπαξ επιδότηση τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους των οποίων τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά το ήμισυ κατά τη διάρκεια της κρίσης .


«Ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, οι παροχές αποσκοπούν επίσης στο να ξανακερδίσουν τους δυσαρεστημένους υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι δεν έχουν δει ακόμη κανένα όφελος από την επιστροφή της Ελλάδας στην θετική ανάπτυξη, έπειτα από τη μεγαλύτερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας» αναφέρει το άρθρο.

Και συνεχίζει: «Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα έκτακτα μέτρα μείωσης της φτώχειας, μαζί με τις επιδοτήσεις καυσίμων θέρμανσης και τις πληρωμές σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που κέρδισαν ομαδικές αγωγές κατά της πολιτείας για την περικοπή των μισθών τους στο πλαίσιο των δύο πρώτων προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, μπορεί να ξεπεράσουν σε ύψος τα 2 δισ. ευρώ κατά τους προσεχείς μήνες. Ενώ οι παροχές θα εισάγουν ρευστότητα στην οικονομία, είναι μάλλον απίθανο να προωθήσουν την ανάπτυξη, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, αφού τα ελληνικά νοικοκυριά αναμένεται να ξοδέψουν τα επιπλέον χρήματα σε εισαγόμενα καύσιμα και ρούχα για τον χειμώνα, και όχι σε διασκέδαση σε τοπικά καφέ και εστιατόρια».

Ο περιορισμός των επενδύσεων και η επικέντρωση σε κοινωνικά μέτρα «θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη», εξηγεί ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Τα στοιχεία από το προηγούμενο έτος το καθιστούν αυτό πολύ ξεκάθαρο», προσθέτει ο καθηγητής.

Η Αθήνα σημείωσε ρεκόρ πρωτογενούς πλεονάσματος το 2017, που ανερχόταν στο 4,2% του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον στόχο του 1,75%. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν μόλις 1,4% έναντι της δημοσιονομικής πρόβλεψης του 2,7%.

«Το ρεκόρ της δημοσιονομικής αυστηρότητας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντυπωσιακό σε μια χώρα που δεν κατάφερνε ποτέ να πετύχει το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ΕΕ μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη και κατέφυγε στην παραποίηση των επίσημων στατιστικών προκειμένου να καλύψει τη διαφορά», αναφέρουν οι Financial Times. 

Και προσθέτουν: «Τον Δεκέμβριο, το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου προέβλεψε ότι το πλεόνασμα του 2018 θα έφτανε το 4,5% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ, η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2018 μειώθηκε από 2,5%-2,7% του ΑΕΠ σε 1,8-2%».

«Έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με το 2017. Τα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ δεν επηρεάζονται, όμως αυτά που χρηματοδοτούνται από τον εθνικό προϋπολογισμό επενδύσεων "παγώνουν", παρά το γεγονός ότι είναι εκείνα που δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο κ. Τσακλόγλου.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε από 20% σε 18% το περασμένο έτος, όμως περίπου οι μισές θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι θέσεις μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Περισσότερο από το 60% των ανέργων Ελλήνων είναι χωρίς εργασία για περισσότερο από 12 μήνες, και όλο και περισσότεροι επιλέγουν να εγκαταλείψουν εντελώς το εργατικό δυναμικό.
«Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η Ελλάδα χρειάζεται να επιταχύνει την ανάκαμψή της για να επανορθώσει για μια δεκαετία χαμένης ανάπτυξης», τονίζει η κυρία Ξαφά.


Νάνσυ Κουλούρα
Πηγή : protothema.gr


Πώς λειτουργούν οι low cost αεροπορικές εταιρείες;



Το βίντεο που ακολουθεί προσπαθεί να δείξει πώς λειτουργούν οι low cost αεροπορικές εταιρείες.

Πώς δηλαδή αυτές μπορούν και διαθέτουν φτηνά εισιτήρια σε σχέση με κάποιες άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με το βίντεο, για τη διατήρηση των χαμηλών τιμών παίζουν ρόλο τα νέα αεροσκάφη αλλά και το γεγονός ότι κατά κανόνα οι low cost έχουν μόνο ένα τύπο αεροπλάνου.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί.



Πηγή : newmoney.gr


H ζωή των ντελιβεράδων στα χέρια ανεγκέφαλων




Το video που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες προκαλεί θλίψη αλλά και ντροπή. Δύο ντελιβεράδες παλεύουν για το μεροκάματο μέσα στο χιόνι και στον πάγο, ρισκάροντας τη ζωή τους…

Στη χιονισμένη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, όπως φαίνεται από το video που κυκλοφόρησε στο youtube, δύο διανομείς μικρογευμάτων-ήρωες κατά τα λοιπά- προσπαθούν να ανέβουν μια χιονισμένη ανηφόρα με τα μηχανάκια τους για να παραδώσουν το φαγητό.

Πριν από αυτό, προηγήθηκε ένα τηλέφωνο από κάποιους «συμπολίτες» μας, που επέλεξαν να παραγγείλουν φαγητό μια τέτοια μέρα, καθώς επίσης και μια εντολή από τον εργοδότη, ο οποίος επέτρεψε να βγουν οι δύο εργαζόμενοι στους δρόμους κάτω από αυτές τις συνθήκες…

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέσα από το Newsauto πως ο κλάδος του Delivery λειτουργεί χωρίς κανόνες και χωρίς καμία προστασία για αυτούς τους ανθρώπους που οργώνουν τους δρόμους κάτω από άθλιες συνθήκες. Και σίγουρα, video όπως το παρακάτω, για μια ακόμη φορά -δυστυχώς- μας επιβεβαιώνουν…

Όμως έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης. Την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις σκέψου αν θέτεις σε κίνδυνο τη ζωή κάποιου. Κάνε λίγο υπομονή όταν βρέχει ή χιονίζει. Στο κάτω-κάτω, θα ωφελήσει τα κιλά σου, αλλά και την τσέπη σου…




Πηγή : newsauto.gr


Υπό την προστασία του ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη η 18χρονη από τη Σ. Αραβία



Υπό την προστασία του ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη βρίσκεται πλέον η 18χρονη Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν από τη Σαουδική Αραβία, ευγνώμων για τη στήριξη του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης που πιθανότατα της έσωσαν τη ζωή, σύμφωνα με μαρτυρία φίλης της στην «Guardian».

«Χθες, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης έκαναν τη διαφορά στη ζωή της Ράχαφ. Σώσατε τη ζωή της: ο κόσμος, τα Μέσα», υποστηρίζει η 20χρονη φίλη της Νουράχ Αλχάρμπι.

Η Αλ Κούνουν υποστηρίζει ότι βίωσε σωματική και ψυχολογική βία μέσα στην οικογένειά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια, υπέστη ξυλοδαρμό από άνδρες συγγενείς της, οι οποίοι απείλησαν να τη δολοφονήσουν και την κράτησαν κλεισμένη σε ένα δωμάτιο για έξι μήνες επειδή έκοψε τα μαλλιά της.

Γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη επιλογή, καθώς για να βγει από τη χώρα της μια γυναίκα, πρέπει να συναινέσει κάποιος «άνδρας σωματοφύλακας» - σύζυγος, πατέρας, αδελφός, ακόμη και γιος - η Αλ Κούνουν άδραξε την ευκαιρία σε ένα οικογενειακό ταξίδι στο Κουβέιτ, με την ελπίδα ότι θα ξεγλιστρούσε και θα κατάφερνε από εκεί να ταξιδέψει στην Αυστραλία, όπου σύμφωνα με την «Guardian» σκόπευε να ζητήσει άσυλο – και είχε εξασφαλίσει βίζα για την τρίμηνη παραμονή της.

Αφού συνελήφθη μετά την είσοδό της στην ταϊλανδική επικράτεια, κατήγγειλε ότι το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. Η σαουδαραβική πρεσβεία διέψευσε την καταγγελία.



Οι αρχές της Ταϊλάνδης σκόπευαν να την απελάσουν χθες το πρωί. Αλλά η Κούνουν κλειδώθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και συνέχισε να αναρτά απελπισμένα μηνύματα και βίντεο στο Twitter, τονίζοντας πως οι άνδρες της οικογένειά τους «θα τη σκοτώσουν», όπως έχουν απειλήσει, αν ξαναπέσει στα χέρια τους.

Η υπόθεση πήρε όπως αναμενόταν μεγάλες διαστάσεις, μετά τη δολοφονία τον Οκτώβριο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πολύ γρήγορα, μια αίτηση να μην απελαθεί η νεαρή εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και υποστηρίχθηκε από χιλιάδες ανθρώπους. Αντιμέτωπη με διεθνείς πιέσεις και εκκλήσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, η Ταϊλάνδη αποφάσισε τελικά να μην την στείλει πίσω και να επιτρέψει στην UNHCR να αναλάβει την υπόθεσή της. Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» οποιοδήποτε αίτημα χορήγησης ασύλου.

Βάσει της διεθνούς αρχής της μη επαναπροώθησης, οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να απελαύνονται στις πατρίδες τους αν απειλείται η ζωή τους.  Όμως η Ταϊλάνδη δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση της Γενεύης (1951) για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο και γενικά οι άνθρωποι αυτοί είτε απελαύνονται από την ασιατική χώρα είτε αναγκάζονται να περιμένουν για χρόνια πριν τελικά τους επιτραπεί να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP


Στη Βουλή της ΠΓΔΜ αύριο οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος


Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι κοινοβουλετικές διαδικασίες στην ΠΓΔΜ για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς αύριο το μεσημέρι προγραμματίζεται να αρχίσει η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της σμφωνίας καθώς και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος.

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Πρόσφατα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80 - κάτι όμως που, σε σημαντικό βαθμό, θα εξαρτηθεί από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στη Βουλή της χώρας, σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν ψηφίσει υπέρ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Αυτός είναι ο 65χρονος που συνελήφθη για ασελγείς προτάσεις σε ανήλικο


Κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, αναρτώνται στον ιστότοπο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες ατόμου, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος δικογραφία τακτικής διαδικασίας και του ασκήθηκε ποινική δίωξη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση και πορνογραφική παράσταση ανηλίκων.

Ειδικότερα 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ημεδαπός, μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης, απέστειλε πορνογραφικό υλικό και στη συνέχεια προέβη σε ασελγείς προτάσεις σε βάρος ανηλίκου.

Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Ακολούθησε εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, κατά την οποία προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν σε σύνδεση στην οικία του ημεδαπού.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του ημεδαπού, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, σε περιοχή της Βορείου Ελλάδας, βρέθηκε και κατασχέθηκε φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ταυτοποιήθηκε η δράση του.

Το κατασχεθέν ψηφιακό πειστήριο απεστάλη στο αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ, η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.




Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, χρονικής διάρκειας (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, των ανηλίκων, των ευάλωτων ή ανίσχυρων πληθυσμιακών ομάδων και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των διερευνώμενων αδικημάτων.

Για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στο 111 88 ή στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr καθώς και με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος ομοίως στο 111 88 ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ydheve@cybercrimeunit.gov.gr . Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων



Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα και που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας. Και θέλω να σας πω ότι συμμερίζομαι -και συμμεριζόμαστε ως Νέα Δημοκρατία- απόλυτα τις ανησυχίες τις οποίες για ακόμη μια φορά διατυπώσατε δημόσια σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της Δικαιοσύνης.  

Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων. H εντύπωση η οποία μπορεί να δημιουργείται ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της πολιτικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.  

Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτα απ’ όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους Συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι, χωρίς να δέχονται και χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση. 

Καλούμε, επίσης, για ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση, και προσωπικά καλώ τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του -τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει- οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. 

Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών στην πατρίδα μας. Αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να σταματήσει με συλλογική αντίδραση όλων των εμπλεκομένων: των λειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ώστε να πουν επιτέλους ένα μεγάλο “όχι” σε αυτές τις πρακτικές.

Ως προς τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία σας αφορούν και τα οποία αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα έχουμε συζητήσει στο παρελθόν θα μας δοθεί και σήμερα η ευκαιρία να τα συζητήσουμε και πάλι. Όπως θα συζητήσουμε -μιας και είναι εξαιρετικά επίκαιρο το ζήτημα- και τις προτάσεις τις δικές σας και τις προτάσεις τις δικές μας για τις Συνταγματικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στα κεφάλαια που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Αλλά θα κλείσω επαναλαμβάνοντας το μείζον: την υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών. Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται και να ακούγονται πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου. 

Και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είστε εδώ σήμερα και θα χαρώ να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση».  






Κλειστά σχολεία στην Αττική




Κλειστά σχολεία στην Αθήνα

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση:

Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Ηλιούπολης
2. Δήμος Γαλατσίου
3. Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας
4. Δήμος Βύρωνα
5. Δήμος Καισαριανής
6. Δήμος Ζωγράφου
7.Δήμος Δάφνη-Υμηττού

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Κηφισιάς
2. Δήμος Παπάγου-Χολαργού
3.Δήμος Βριλησσίων
4. Δήμος Αγίας Παρασκευής
5. Δήμος Ηρακλείου
6. Δήμος Νέας Ιωνίας
7. Δήμος Φιλοθέη – Ψυχικού
8. Δήμος Χαλανδρίου
9. Δήμος Αμαρουσίου
10. Δήμος Πεντέλης
11.Δήμος Κεφαλόβρυση-Πεύκης
12.Δήμος Μεταμόρφωσης

Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Αλίμου
2. Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης
3. Δήμος Αγίου Δημητρίου
4. Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου
5. Δήμος Νέας Σμύρνης

Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού
2. Δήμος Πετρούπολης
3. Δήμος Χαϊδαρίου

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Αχαρνών
2. Δήμος Λαυρεωτικής
3. Δήμος Μαραθώνα και για 9/1/2019
4.Δήμος Παιανίας
5. Δήμος Σπάτων -Αρτέμιδας
6. Δήμος Ωρωπού
7. Δήμος Διονύσου
8. Δήμος Σαρωνικού
9. Δήμος Κρωπίας
10. Δήμος Παλλήνης
11. Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
12. Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου

Π.Ε. Δυτικής Αττικής κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων:

1. Δήμος Μεγαρέων
2. Δήμος Ελευσίνας
3. Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας
4. Δήμος Φυλής
5. Δήμος Ασπροπύργου

Π.Ε. Νήσων κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία των Δήμων

1. Δήμος Σπετσών
2. Δήμος Σαλαμίνας

Κλειστά σχολεία στα βόρεια προάστια

Αυτοί οι δήμοι είναι:

Αγία Παρασκευή

Βριλήσσια

Ηράκλειο

Κηφισιά