Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Μητσοτάκης: Καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή



Δήλωση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη για τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας. 

Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει. 

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης».


Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμική εκτροπή η απόπειρα παρέμβασης Πολάκη στο έργο μας



Η νέα καθεστωτική προκλητική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook, χθες, αναφορικά με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis και νέα προσπάθεια παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

Ο προκλητικός Πολάκης έγραψε: «Κανένα παρακράτος, καμια "αργοπορία" ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τη διερεύνηση και τιμωρία αυτών που ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ τη χώρα και τωρα τολμάνε να κουνάνε το δάκτυλο, να απειλούν με μηνύσεις και να θέλουν οι "άριστοι της λαμογιάς" να ξανακυβερνήσουν!!! Απο αύριο στοιχεία με ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ονόματα και διευθύνσεις ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ...Τέρμα η υπομονή και η ανοχή στους αργούς ρυθμούς και στις υπόγειες κινήσεις των μηχανισμών της διαφθοράς!!!». Ο Πολάκης παραθέτει στην ανάρτησή του σχετικό δημοσίευμα της δημοσιογράφου Άντας Ψαρρά από την "Εφημερίδα των Συντακτών" με τίτλο «Τώρα τι θα πουν;»:

«Ο προστατευόμενος μάρτυρας -στο σκάνδαλο Novartis- ήταν ο δικός τους άνθρωπος, ο "κολλητός". Και πήγε να την κοπανήσει...Ενδιαφέρον θα έχουν τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες οι αντιδράσεις όσων έγραφαν, δήλωναν αλλά και απειλούσαν ευθέως εκείνους που μέσα στο Μαξίμου...δήθεν συνωμοτούσαν προκειμένου να στηθούν σκευωρίες εναντίον πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων για το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Τα πιο σφοδρά βέλη μάλιστα εκτοξεύτηκαν από τους κ.κ. Σαμαρά, Λοβέρδο, Γεωργιάδη κλπ. κατά των προστατευόμενων μαρτύρων τους οποίους κατηγορούσαν ότι ήταν στημένοι από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα που αποκαλύφθηκε ότι ο δικός τους άνθρωπος, ο «κολλητός», ο πρώην υπουργικός σύμβουλος, φέρεται να είναι ένα από τα πρόσωπα που κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες τί θα πουν άραγε τα «θύματα» της σκευωρίας και τα μιντιακά φερέφωνα τους;

Τώρα που με συντονισμένες ενέργειες και υπό την επίβλεψη ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού πιάστηκε ο κύριος καθηγητής να προσπαθεί κοινώς να την κοπανήσει α λα Χριστοφοράκο, τί θα πουν άραγε όλοι εκείνοι που απειλούσαν με μηνύσεις και φυλακή τους «κουκουλοφόρους»;

Ολοι εκείνοι που τριγυρνούν μέχρι και σήμερα στα φιλικά τους ΜΜΕ διαλαλώντας ότι το σκάνδαλο της φαρμακευτικής που στοίχισε 23 δισ. στο δημόσιο είναι μία σκευωρία τί θα υποστηρίξουν για τον δικό τους άνθρωπο που προσπάθησε να διαφύγει;

Κακά τα ψέμματα όσο καθυστερεί η κύρια ανάκριση, όσο δεν έχουν ακόμα κληθεί για καταθέσεις ή και ανακρίσεις τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας και όλοι όσοι φέρονται να γνωρίζουν ή να έχουν διαπράξει βαριά αδικήματα θα υπάρχει διαρκώς ο κίνδυνος να διαφύγουν όπως διέφυγαν τόσοι και τόσοι άλλοι στο παρελθόν και κυρίως όπως διέφυγαν σε παραδείσους τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Μόνο αν προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση θα είναι εφικτό να διαχωριστούν οι ένοχοι από τους αθώους και να αποκατασταθεί ένα ελάχιστο αίσθημα δικαίου στους πολίτες».


Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έβγαλε σκληρή ανακοίνωση κατά του Παύλου Πολάκη: 

«Αναφορικά με την προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών από τον Αν. Υπουργό Υγείας

Είχαμε καλώς διαβλέψει και το επισημάναμε εμφατικά στο Ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης στις 15 Δεκεμβρίου 2018, ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σε χθεσινή του ανάρτηση ζητάει από Δικαστές και Εισαγγελείς, τους οποίους αυτή τη φορά ονοματίζει και επιπλήττει, να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία συγκεκριμένων υποθέσεων, τους προτρέπει ορισμένες φορές σε ενδεδειγμένες, κατά την άποψή του, ενέργειες (πχ προφυλάκιση) και θεωρεί μάλιστα και ύποπτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή τους.


Την ίδια στιγμή που  ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία προστατεύουν απόλυτα το τεκμήριο της αθωότητας, Υπουργός της Κυβέρνησης παραβιάζει βάναυσα το τεκμήριο αυτό. Η δημόσια διαπόμπευση και τα υπονοούμενα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, που σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους, δεν θα έχει τέλος, όπως σαφώς προδικάζει ο ίδιος αξιωματούχος με τη λέξη «συνεχίζεται».

Επισημαίνουμε ότι το ολίσθημα του εν λόγω υπουργού να αποπειραθεί να παρέμβει στο έργο Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών συνιστά θεσμική εκτροπή, δεδομένου ότι αποτελεί ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, οι οποίες πλήττουν την Δικαστική Ανεξαρτησία και το Κράτος Δικαίου.

Σε κάθε περίπτωση οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί έχουν μοναδικό τους καθήκον την ολοκλήρωση των ανατεθειμένων σ’ αυτούς δικογραφιών, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζονται από την κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου».





Μανιαδάκης: «Μου ασκούν πιέσεις να πω ότι έχουν χρηματιστεί Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας»




Μόνο σε ακροαριστερά και ακροδεξιά καθεστώτα γίνονται αυτά τα πράγματα, και η κοινωνία ανησυχεί για την δημοκρατία μας και την "ανεξαρτησία" της δικαιοσύνης που βάλλεται από την ακροαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Από προστατευόμενος μάρτυρας έγινε μέσα σε λίγες ώρες κατηγορούμενος.

Ο άνθρωπος που από προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis έγινε κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία, υποστήριξε πως όταν τον συνέλαβαν πριν από μερικές μέρες στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” δεν είχε σκοπό να διαφύγει στο εξωτερικό. Αντίθετα, είπε, ότι όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει περισσότερα από 70 ταξίδια, όλα σε γνώση των αρχών.

Ο άλλοτε προστατευόμενος μάρτυρας «Γιάννης Αναστασίου» επέμεινε ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με παράνομες πράξης άλλων. Αρνήθηκε πως έχει κάνει οτιδήποτε επιλήψιμο. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ευθύνες για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων».

«Οι εισαγγελείς εμμένουν στην άποψη ότι εγώ γνωρίζω για το αν έχουν γίνει έκνομες πράξεις από πλευράς πολιτικών προσώπων. Εγώ όμως δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα ούτε έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ενέργειες», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μου ζητήθηκε πολλές φορές να κατονομάσω πρόσωπα».

Το ανησυχητικό είναι ότι σε μια δημοκρατική χώρα ισχυρίζεται ο καταγγέλλων  ότι δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και στις 28 Δεκεμβρίου, εκλήθη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να ενοχοποιήσει τρία πολιτικά πρόσωπα: Τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.