Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

«H Τουρκία θέλει να μας γυρίσει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία»


Σαφές μήνυμα καταδίκης της συμφωνίας που συνυπέγραψαν η Άγκυρα και η κυβέρνηση της Τρίπολης στέλνει ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σαλέχ Ίσα, μιλώντας αποκλειστικά στην "Καθημερινή", σημειώνοντας πως "η Τουρκία θέλει να μας ξαναγυρίσει στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας".

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, τονίζει πως η πρόσφατη συμφωνία του Λίβυου πρωθυπουργού αλ Σάρατζ με τον Ερντογάν αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης και παραβίαση των ΑΟΖ όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Σαλέχ Ίσα, η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ανδρείκελο της Άγκυρας και εκβιάζεται από το καθεστώς του Ερντογάν. "Η διοίκηση αλ Σάρατζ είναι μια δοτή κυβέρνηση, που δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ελεγχεται από τρομοκρατικές οργανώσεις που καταζητούνται διεθνώς και υποστηρίζονται από την Τουρκία", σχολιάζει χαρακτηριστικά. "Η κυβέρνηση αλ Σάρατζ είναι μη νόμιμη, όπως και η συμφωνία της με τους Τούρκους, η οποία δεν πρόκειται να κυρωθεί από τη νόμιμη Βουλή των Αντιπροσώπων", προσθέτει.


Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό του αλ Σάρατζ, ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου θεωρεί ότι μια τέτοια δήλωση αντιπροσωπεύει μια απειλή. "Οι ένοπλες δυνάμεις μας, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ), δήλωσαν ότι είναι έτοιμες και είναι διατεθειμένες να καταστρέψουν οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή επιχειρήσει να διεισδύσει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης".

Μετά την απελευθέρωση της Τρίπολης, επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η ενοποίηση των θεσμών του κράτους και η εθνική συμφιλίωση ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με τον Σαλέχ Ίσα.

Τέλος, ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει στους κόλπους της ΕΕ ότι η κυβέρνηση αλ Σάρατζ είναι παράνομη, δεν εφαρμόζει την πολιτική συμφωνία για την ειρήνευση στη Λιβύη και μοιράζει την περιουσία των Λίβυων με άδικο τρόπο. "Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να αναγνωρίζει αυτή την κυβέρνηση", υπογραμμίζει.





Mε πληροφορίες από «Καθημερινή»

Φωτό: Ευρωκίνηση
thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου