Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Είχαν στήσει παγίδες στις καταλήψεις οι αντιεξουσιαστές για να σκοτώσουν αστυνομικούς



Οι δηλώσεις του Εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση των καταλήψεων

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

Όπως γνωρίζετε σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στην περιοχή του Κουκακίου και συγκεκριμένα στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην οδό Ματρόζου, υπήρχαν ήδη δημοσιογράφοι.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός) 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιούς του – αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθηκαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων.

Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά - βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.



Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής.

Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Όπως θα δείτε ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Θα διαπιστώσετε ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα το οποίο και σας διαβάζω σε μετάφραση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρείς καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί.

Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Θέλω να κλείσω, με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής : Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα.»































0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου