Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΕΦΚΑ διαγράφει μικροοφειλές ασφαλισμένων


Τη διαγραφή ξεχασμένων, αλλά και νέων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Στόχος της κίνησης αυτής  είναι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του Ε.Φ.Κ.Α. από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους, οι οποίες απλά επιβαρύνουν τον εισπρακτικό μηχανισμό του ΚΕΑΟ, χωρίς να εισπράττονται.

Η διάταξη περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με θέμα «ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, με τη συγκεκριμένη διάταξη καθιερώνεται μια πάγια διαδικασία διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών, που θα υλοποιείται κάθε χρόνο από την Κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) με στόχο την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων «Ε.Φ.Κ.Α.» από ληξιπρόθεσμες οφειλές πολύ μικρού ύψους.

Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, το κόστος της είσπραξης των ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους οφειλών αφενός προκαλεί δυσανάλογο διοικητικό βάρος και αφετέρου υπερβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις το οφειλόμενο ποσό.

Ειδικότερα, προβλέπεται η διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:

α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον «Ε.Φ.Κ.Α» δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη, 
β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.

Επίσης, προβλέπεται η κατ’ έτος διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να ελέγχεται ο χρόνος δημιουργίας της οφειλής ή ο χρόνος βεβαίωσής της στο ΚΕΑΟ.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω διαγραφών αποτρέπεται η συσσώρευση μικρών οφειλών αμφιβόλου εισπραξιμότητας η οποία θέτει τροχοπέδη στο στρατηγικό προγραμματισμό, και την εκπλήρωση των σκοπών των υπηρεσιών είσπραξης του Φορέα.

Εκτιμάται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα έχουν θετικές επιπτώσεις και στη λειτουργία του «Ε.Φ.Κ.Α», οι οποίες συνίστανται στην εξοικονόμηση του κόστους για την έκδοση ειδοποιήσεων και την αποδέσμευση του προσωπικού από την επιδίωξη είσπραξης των εν λόγω οφειλών.

Το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου

Άρθρο 25 – Διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών για ποσά πολύ μικρού ύψους
1. Η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ προβαίνει σε διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπέρ νομικών ή φυσικών προσώπων έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτος από την πάροδο 20 χρόνων από το έτος βεβαίωσης, εφόσον:
α) το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων (200) ευρώ ανά οφειλέτη,
β) δεν υφίστανται άλλες οφειλές του ίδιου προσώπου κατά το χρόνο της διαγραφής.
2. Η Κεντρική Υπηρεσία του ΚΕΑΟ προβαίνει σε διαγραφή ληξιπρόθεσμων κύριων οφειλών προς τον Ε.Φ.Κ.Α, οι οποίες στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, δεν υπερβαίνουν το ποσό των δέκα (10) ευρώ συνολικά ανά οφειλέτη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από το χρόνο που γεννήθηκαν ή το χρόνο βεβαίωσης τους στο ΚΕΑΟ, μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

Και η εφορία

Υπενθυμίζεται ότι στη διαγραφή χρεών προς την εφορία ύψους μέχρι 10 ευρώ θα προβεί και η ΑΑΔΕ, για τους ίδιους λόγους δηλαδή, για να μην επιβαρύνεται ο εισπρακτικός μηχανισμός και να φύγουν από τη λίστα των οφειλετών, περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν χρεωθεί με ποσά έως 10  ευρώ.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου