Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη από όλες τις χώρες της Ε.Ε.



Στα συμπεράσματα τα οποία συμφωνήθηκαν ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής, κατόπιν εισήγησης της Αθήνας και σε συμφωνία με την κυπριακή πλευρά, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια τόνισε πως «Ζήτησε και έλαβε από όλους τους ομολόγους του την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ενημέρωσε αναλυτικά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την εντός εισαγωγικών συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, γιατί για εμάς είναι ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο, και ως προς την ουσία του, γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του γιατί δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου». 

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Ελληνες, σε όλες τις Ελληνίδες, από το Καστελλόριζο ως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο ως τον Έβρο, να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο επειδή έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός. 


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου