Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Μυστήριο στο Άγιο Όρος: Βρέθηκαν γυναικεία οστά σε παρεκκλήσι


Μυστήριο στο Άγιο Όρος αφού βρέθηκαν οστά γυναίκας θαμμένα σε βυζαντινό παρεκκλήσι.

Η ανακάλυψη έγινε από την ανθρωπολόγο Λόρα Γουίν-Αντίκας η οποία εξεπλάγην, αφού ήξερε για το άβατο που ισχύει για τις γυναίκες στο Άγιο Όρος.

«Ανάμεσα στα οστά υπήρχε η κνήμη, ο πήχης και το ιερό οστό από έναν σκελετό που φαινόταν ότι δεν ανήκαν σε άνδρα. Ήταν διαφορετικά σε μέγεθος» λέει στον Guardian.

Τα οστά βρέθηκαν ενσωματωμένα στο υπέδαφος του παρεκκλησίου στο Άγιο Όρος και είναι εμφανές πως τα οστά μεταφέρθηκαν εκεί από τον αρχικό τάφο.

Τα οστά εντοπίστηκαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στο μοναστήρι του Παντοκράτορα και αναμένεται να γίνει χρονολόγηση με τη μέθοδο του Άνθρακα-14.

«Αν όντως πρόκειται για οστά μίας γυναίκας, εγείρονται πολλά ερωτήματα, ξεκινώντας από το ποια μπορεί να ήταν αυτή η γυναίκα» λέει η ανθρωπολόγος.

«Η είσοδος στις γυναίκες στο Άγιο Όρος έχει απαγορευτεί από την ίδρυση της αυτόνομης μοναστικής κοινότητας τον 10ο αιώνα. Απαγορεύονται ακόμη και τα θηλυκά ζώα – με εξαίρεση τις γάτες» γράφει ο Guardian.

«Αν αποδειχθεί ότι τα οστά ανήκουν σε κάποια γυναίκα, θα είναι το πρώτο γνωστό περιστατικό ταφής της στο Άγιον Όρος», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου, ο οποίος ανακάλυψε τα οστά κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης στο παρεκκλήσι.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπω οστά κάτω από το πάτωμα ενός παρεκκλησίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα βρίσκονταν εδώ αν δεν ανήκαν σε ανθρώπους που ήταν σημαντικοί για το μοναστήρι» λέει ο κ. Χατζηαντωνίου.

Τα οστά μεταφέρθηκαν στο ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, όπου ο Δρ. Γιάννης Μανιάτης θα εφαρμόσει χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα για να καθορίσει τον χρόνο του θανάτου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου