Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Βρούτσης: Διαψεύδει δημοσίευμα του Reuters περί πώλησης των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων σε ξένα funds



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπουν στο στόχαστρο των funds τα οποία θα τους προσφέρουν επιλογές αποπληρωμής - Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα, θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Eπιβεβαιώνουν κύκλοι του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, το δημοσίευμα του Reuters ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία σε ξένα funds, προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση διαψεύδουν ότι υπάρχει το περιγραφόμενο στο δημοσίευμα σχέδιο. Δημοσιεύματα με ανάλογο περιεχόμενο είχαν δει το φως της δημοσιότητας και τον Σεπτέμβριο, αλλά και τότε διαψεύστηκαν από τον κ. Βρούτση.

Για επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των ασφαλισμένων κάνει λόγο η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Μηταράκης» τονίζει σε ανακοίνωσή της, «διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει. Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα μπουν στο στόχαστρο των funds τα οποία θα τους προσφέρουν επιλογές αποπληρωμής, συνήθως με κούρεμα. Μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί στον ΕΦΚΑ, κάτι που προσδοκά η κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν οι αυξήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.

"Υπάρχει μια στρατηγική να πωληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία, τις οποίες το σύστημα δεν κατάφερε να συλλέξει τα προηγούμενα χρόνια", ανέφερε ένας εκ των Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters.

Το project, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, θα προβλέπει αρχικά πώληση οφειλών της τάξης των 12 δισ. ευρώ, σε σύνολο 35 δισ. οφειλών που είναι καταγεγραμμένες στα "βιβλία" των Ταμείων. Οι οφειλές έχουν να κάνουν κυρίως με εργοδοτικές εισφορές τις οποίες διάφορες εταιρείες αδυνατούσαν να καταβάλουν, εξαιτίας του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης. Από τα 35 δις τα 15 δις θεωρούνται “ χαμένα” καθώς αφορούν επιχειρήσεις που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια ενώ οφειλές 4,5 εκ έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις

Η διαδικασία δεν θα προβλέπει τιτλοποίηση, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί έκδοση χρέους και να συναντήσει αντίσταση από πλευράς Eurostat.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται έτσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην πώληση των οφειλών σε ιδιώτες επενδυτές έναντι μετρητών και σε συμφωνία μαζί τους για ένα ποσοστό κέρδους επί ποσών που τελικώς θα καταβληθούν από οφειλέτες. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας.

Οι οφειλές που θα περιληφθούν στο σχήμα, θα αφορούν την περίοδο έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Η έμφαση θα δοθεί σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ και δεν θα αφορά εκείνες των αυτοαπασχολουμένων.

Στόχος είναι οι πωλήσεις να λάβουν χώρα το β' τρίμηνο του 2020.


Μαίρη Λαμπαδίτη
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου