Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την επίθεση στη Συρία ψήφισε η αμερικανική Βουλή



Την υιοθέτηση σκληρών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

Με συντριπτική πλειοψηφία, ενέκρινε ψήφισμα που καλεί τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στην Τουρκία και σε τούρκους αξιωματούχους για την επίθεσή της στη βόρεια Συρία.


Ειδικότερα, 403 βουλευτές, 225 Δημοκρατικοί και 176 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ των κυρώσεων, ενώ μόνο 16 ψήφισαν κατά, μια απόφαση που σηματοδοτεί ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ.

Είχε προηγηθεί η έγκριση του ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Στο στόχαστρο της αμερικανικής Βουλής βρίσκονται περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ερντογάν, ενώ περιλαμβάνεται απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ τούρκων αξιωματούχων, πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς και απαγόρευση πώλησης στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία.

Μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν ότι η τουρκική εισβολή ήταν η αιτία για να ξεκινήσει ένας κύκλος βίας και χάους, που συνεχίζει να αντηχεί σε ολόκληρη την περιοχή.

Η πρόεδρος της Βουλής, Νανσί Πελόσι, αποφάσισε μάλιστα να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία για την ψήφιση του σχεδίου νόμου που έχει στόχο να εξαναγκάσει τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει τις κυρώσεις στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, η νομοθεσία προβλέπει:

Πλήρη απαγόρευση των περισσότερων πωλήσεων αμερικανικών όπλων στην Τουρκία και επιβολή κυρώσεων στις υπόλοιπες στρατιωτικές συναλλαγές της χώρας.
Να τεθεί στη μαύρη λίστα μια κρατική τράπεζα που αποτελεί το βασικό πυλώνα της οικονομίας της Τουρκίας.
Να απαιτήσει από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να παράσχει λεπτομερή περιγραφή του καθαρού εισοδήματος του Ερντογάν, καθώς και των εσόδων των μελών της οικογένειάς του.


Πηγή : in.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου