Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Οι Γάλλοι στέλνουν μία φρεγάτα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ


Τη γαλλική συνδρομή με την παρουσία  πολεμικών πλοίων κοντά στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει τους «τσαμπουκάδες» και την παράνομη δραστηριότητα θα έχει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Όπως αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ οι Γάλλοι στέλνουν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού να προασπίσει τα συμφέροντα τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, μετά την χθεσινή συνάντηση που είχε με την Γαλλίδα ομόλογο του σχετικά με την εξοπλιστική συμφωνία για γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στην Ελλάδα, «διερεύνησε» ποια θα ήταν η στάση των Γάλλων απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα.

Ο ίδιος αναφέρει πως αν και δεν είναι σε θέση να κάνει ένα τέτοιο αίτημα προς τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκείνοι, από μόνοι τους, θέλοντας να προασπίσουν τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην περιοχή και όντας παραδοσιακοί σύμμαχοι των Ελλήνων, στέλνουν εντός της Κυπριακής ΑΟΖ μια φρεγάτα.

Ο ΥΕΘΑ έχει την πεποίθηση πως αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς «αυτή η εντύπωση [πως πρέπει να υπάρξει απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα] υπάρχει και από Ιταλικής πλευράς.  Νομίζω θα στείλουν και οι Ιταλοί κάποιο πολεμικό πλοίο στο οικόπεδο 7».

«Το οικόπεδο 7 είναι μια τεράστια περιοχή, οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν να δραστηριοποιηθούν σε ένα κομμάτι ενώ οι Γάλλοι σε ένα άλλο» ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος χωρίς να αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο, «καταγράφουμε την παρουσία, δεν νομίζω πως η πρόθεση κανενός είναι να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο. Όταν όμως μιλάμε για ναυτικές, στρατιωτικές δυνάμεις, αντίπαλες φαινομενικά σε μία περιοχή, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα».

Όσον αφορά τα δρώμενα στη Συρία, ο ΥΕΘΑ επεσήμανε πως η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή όσα γίνονται, τάσσεται ενάντια στην τουρκική επέλαση και περιμένει.

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την στάση των Αμερικανών απέναντι μας». Με τις νέες βάσεις, η Ελλάδα εδραιώνει τη θέση της στην περιοχή ως «πάροχος ασφαλείας» και στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία.

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του ΥΕΘΑ στο βίντεο που ακολουθεί. 



Πηγή : onalert.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου