Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Δώρο γιορτής, γενεθλίων δεν μετράει πόσο ακριβό είναι αλλά η πράξη που επιβεβαιώνει το συναίσθημα


Φανταστείτε σε μία σχέση ο ένας να δίνει, να δίνει, να δίνει και ο άλλος να παίρνει, να παίρνει, να παίρνει και να μην ανταποδίδει όπως κάνουν τα αρπακτικά! Άσχημο ε; Αλλά υπαρκτό σε πολλές σχέσεις που τελειώνουν άδοξο γιατί υπάρχουν αυτά τα μικρά που επιβεβαιώνουν συναίσθημα.

Οι εορταστικές ανταλλαγές δεν είναι μια απλή συνήθεια αλλά πολύπλοκη πράξη, δεν είναι το δώρο που μετράει είναι η σκέψη που μετράει που επιβεβαιώνει την σκέψη. Οι γιορτές είναι ταυτισμένες στην ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα με δώρα. Νομίζετε ότι απλώς δίνετε και παίρνετε ένα δωράκι λόγω της ημέρας και αυτό είναι όλο; Δεν είναι έτσι καθόλου μετράει πολύ το πώς υπολογίζεις τον άλλο.

Πόσοι και πόσες του Αγίου Βαλεντίνου πήρατε, ένα δώρο αγάπης ένα τραπέζι αγάπης και δεν ανταποδώσατε έστω με ένα λουλούδι που κόψατε από μία γλάστρα; Εγώ ξέρω περιπτώσεις που ήταν ξεφτίλα και μετά αναρωτιόνταν γιατί χώρισαν.

Η προσφορά των δώρων είναι μεγάλης σημασίας για την έκβαση μιας σχέσης, νέας ή παλιάς, ερωτικής, φιλικής ή τυπικής. Το δώρο μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη σχέση με τον παραλήπτη του, ανάλογα με την ποιότητα της σχέσης τη στιγμή της προσφοράς του δώρου. 

'Έχω περίπτωση σχέσης έντονης με μεγάλη αγάπη που ο ένας έδινε, έδινε, έδινε και η άλλη έπαιρνε, έπαιρνε, έπαιρνε και δεν έδινε ούτε για πλάκα με αποτέλεσμα αυτό μαζί με κάτι άλλα (όπως ότι δεν έφτιαχνε ούτε ένα αυγό στον σύντροφο της) διέλυσε την σχέση άδοξα και έγειρε η πλάστιγγα σε άλλη που μπορούσε να ξυπνάει συναισθήματα χωρίς να υπάρχει τόσο μεγάλη αγάπη μεταξύ τους. Ξέρω δαχτυλίδι που έμεινε στα χέρια του συντρόφου μήνες χωρίς να το δώσει γιατί απλά η σύντροφος του δεν το άξιζε.

Κατ’ αρχάς ένα δώρο έχει την ικανότητα να ενδυναμώσει μια σχέση εν τω γεννάσθαι της, η να την επαναφέρει μετά από χωρισμό. Τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια υπάρχουσα καλή σχέση, πράγμα με το οποίο είμαστε και περισσότερο εξοικειωμένοι καθώς συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε δώρα με φίλους και σχέσης επιβεβαιώνοντας συναισθήματα για τον άλλο, ερωτικά, φιλικά.

Βεβαίως ένα δώρο μπορεί να έχει και μηδαμινή επιρροή στον παραλήπτη του αλλά η πράξη δεν περνάει απαρατήρητη. Ακόμη τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια αρνητική σχέση, όπως όταν κανείς χαρίζει κάτι χωρίς να σκεφτεί αν αυτό θα ευχαριστήσει τον παραλήπτη ή αν του είναι χρήσιμο.  Τα δώρα έχουν τη δύναμη να χαλαρώσουν τους δεσμούς μεταξύ ατόμων ή ακόμη και να τους κόψουν τελείως, εάν δεν υπάρχει ανταπόδοση και κατανόηση για την πράξη.

Χωνέψτε το, τα δώρα μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη ροή μιας σχέσης προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο όπως μπορούν και να φέρουν κοντά ζευγάρια που έχουν χωρίσει ακόμα και για σοβαρούς λόγους. 

Ένα δώρο μπορεί ξαφνικά να μας φέρει μια επιφώτιση, μια αναπάντεχη συνειδητοποίηση ότι αυτός που κάνει το δώρο επιδιώκει να ανεβάσει τη σχέση σε ένα άλλο, θετικότερο και εντονότερο επίπεδο. 

Με λίγα λόγια δεν είναι το δώρο που μας κάνει ευτυχισμένους εκτός και εάν είμαστε συμφεροντολόγοι και αρπακτικά, είναι η πράξη που ξυπνάει συναισθήματα και δείχνει πόσο μας αγαπάει και μας υπολογίζει ο άλλος.

Νάντια


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου