Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Σε εξέλιξη τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία



Σε πλήρη εξέλιξη είναι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν, oι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους -θέσεις κούρδων ανταρτών

Εκτός από τους αρχικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF στη βορειοανατολική Συρία, κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, συγκρούονται  κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος βομβαρδίζει  θέσεις Κούρδων μαχητών (του YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες και του  PKK) σε βάθος ακόμα και  30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους 8 άμαχοι, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Μεταξύ των θυμάτων, δύο σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενάντια στην πόλη Καμισλί, μια πόλη ο πληθυσμός της οποίας είναι κυρίως Κούρδοι, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Τουρκία στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναφέρει ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας είναι μια «κακή ιδέα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών.
Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου