Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Ελεγκτές από τη Μεσσηνία επέβαλαν πρόστιμο 500 ευρώ για ένα κουλούρι



Ελεγκτές από την Μεσσηνία πραγματοποίησαν ελέγχους στον Πύργο Ηλείας για την έκδοση αποδείξεων. 

Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους μπήκαν σε φούρνο και εκεί, διαπίστωσαν ότι στο κατάστημα ήταν μια πελάτισσα που είχε στα χέρια της ένα κουλούρι για το οποίο δεν είχε απόδειξη.

Ο ιδιοκτήτης του φούρνου υποστήριξε ότι η πελάτισσα ήταν η μητέρα του και ότι της χάρισε το κουλούρι και για αυτό δεν είχε εκδώσει απόδειξη. Οι ελεγκτές ζήτησαν από τον καταστηματάρχη τη μνήμη της ταμειακής μηχανής που έδειξε ότι εκείνη την ημέρα είχε εκδώσει αρκετές αποδείξεις αλλά η συνολική αξία τους ήταν περίπου 70 ευρώ.
Θεώρησαν ότι ο τζίρος για τον οποίο κόπηκαν αποδείξεις είναι λίγος και ότι ο ιδιοκτήτης του φούρνου δεν εκδίδει όλες τις αποδείξεις με αποτέλεσμα να του επιβάλλουν το πρόστιμο για τη μη έκδοση απόδειξης για το κουλούρι. Τήρησαν το γράμμα του νόμου και επέβαλαν πρόστιμο 500 ευρώ για ένα κουλούρι που ο φούρνος πωλούσε προς 80 λεπτά του ευρώ.
Η μητέρα του φούρναρη τους παρακάλεσε να μην επιβάλλουν το πρόστιμο αλλά ήταν ανένδοτοι και το πρόστιμο επιβλήθηκε κανονικά. O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να παρέμβει, όπως έκανε με την υπόθεση της ηλικιωμένης στη Θεσσαλονίκη που πωλούσε τερλίκια στη λαϊκή χωρίς να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος...

Μετά τα αρνητικά σχόλια των πολιτών, η ΑΑΔΕ διευκρίνησε ότι μετά το πλήθος ειρωνικών σχολίων που προκάλεσε η επιβολή από ελεγκτές της ΑΑΔΕ υψηλού προστίμου 500 ευρώ όταν εντόπισαν πελάτη σε φούρνο να μην έχει απόδειξη για ένα κουλούρι, η Αρχή παρέχει διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, ακόμα και για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης, ανεξαρτήτως ποσού.
Μετά το πλήθος αντιδράσεων και ειρωνικών σχολίων που προκάλεσε η επιβολή από ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) υψηλού προστίμου 500 ευρώ όταν εντόπισαν πελάτη σε συνοικιακό φούρνο να μην έχει απόδειξη για ένα κουλούρι, πηγές της ΑΑΔΕ παρέχουν διευκρινίσεις, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, ακόμα και για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης, ανεξαρτήτως ποσού.
Οι ίδιοι δεν αποκλείουν την διαγραφή του προστίμου, απαντούν, ωστόσο, σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα και να «αμφισβητήσουν» το έργο και τα κριτήρια των ελεγκτών ότι «από  έναν πρώτο έλεγχο φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα σημεία σχετικά με τη συνολική φορολογική συμμόρφωση της συγκεκριμένης εταιρείας, που παραμένουν αδιευκρίνιστα και για τα οποία θα απαιτηθεί ενδελεχής έλεγχος.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου