Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Διεθνείς αντιδράσεις για την πολιτική κρίση το Χονγκ Κονγκ



Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως τα δικαιώματα του λαού του Χονγκ Κονγκ και το κράτος δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστά, καθώς παρότρυνε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και τους διαδηλωτές να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιδιώξουν το διάλογο έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει από την αρχή Ιουνίου διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλυτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η κινεζική εξουσία μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού από τη Βρετανία, το 1997.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την αποφυγή της βίας και για την εξεύρεση επιλογών για μια λύση μέσα από το διάλογο», τόνισε η Μέρκελ, έπειτα από συνάντησή της στο Βερολίνο με τον Λιθουανό πρόεδρο Γκιτάνας Ναουσέντα

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την ενθάρρυνση του διαλόγου «αλλά στη βάση των ισχυόντων νόµων στο Χονγκ Κονγκ» που θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και το κράτος δικαίου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν κάλεσε τις αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας σήμερα να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

«Καλώ όλα τα μέρη, ιδιαίτερα τις αρχές του Χονγκ Κονγκ, να επαναφέρουν τον διάλογο ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτή την κρίση και να τεθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

Χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ημιαυτόνομη περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποκλιμακώσουν επειγόντως την κατάσταση.

Την Δευτέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζουν περίπου 300.000 Καναδοί υπήκοοι, και παρότρυνε τις κινεζικές αρχές να αντιμετωπίσουν με διακριτικότητα τις διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου