Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Μείωση εγκλήματος κατά 25% ο στόχος της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι το τέλος του χρόνου



Μείωση των δεικτών εγκληματικότητας κατά 25% μέχρι το τέλος του χρόνου ζήτησε από τους επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων όλης της χώρας ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης εξειδίκευσε τους στόχους της αντιεγκληματικής πολιτικής για το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2019 και διευκρίνισε ότι οι επιδόσεις της κάθε αστυνομικής διεύθυνσης θα ελέγχονται μέσω online συστήματος.

Ο νέος υπουργός ζήτησε αύξηση της εμφανούς αστυνόμευσης, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Εθεσε, μάλιστα, ως στόχο ο αριθμός των μοτοσικλετών και των δικυκλιστών να αυξηθούν στα επίπεδα του 2010, έτος ίδρυσης των ομάδων. Προέτρεψε τους επικεφαλής των Διευθύνσεων να μετακινήσουν αστυνομικούς από τις λεγόμενες υπηρεσίες γραφείου σε άλλες, πρώτης γραμμής, που ασχολούνται με τη δίωξη του εγκλήματος. Για να υπάρχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, έθεσε ως στόχο, οι βασικοί δείκτες εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες) να μειωθούν κατά 25% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κάθε προϊστάμενος Διεύθυνσης είναι στο εξής αρμόδιος να χαράξει τις επιμέρους στρατηγικές για την επίτευξη των στόχων. Ωστόσο, στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί για τις επιδόσεις του στη μάχη κατά του εγκλήματος.

Στο μεταξύ, σε αύξηση των περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας συμφώνησε ο κ. Χρυσοχοΐδης με εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, σε συνάντηση που είχαν χθες στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Μάλιστα, για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία αποφάσισαν ένας αξιωματικός να αναλάβει καθήκοντα «συνδέσμου» ανάμεσα στην αστυνομία και στον εμπορικό σύλλογο και να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της νέας, στενότερης συνεργασίας στα μέσα Νοεμβρίου.

Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του ΕΣΑ, κ. Σταύρος Καφούνης, δήλωσε ότι στη συνάντηση ήταν παρούσα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., από την οποία έλαβαν διαβεβαιώσεις για ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών στο κέντρο, ώστε να ελεγχθούν το παρεμπόριο, οι κλοπές και η διακίνηση ναρκωτικών. «Εχουμε ήδη διαπιστώσει ένταση της αστυνόμευσης και από ό,τι μας είπε ο νέος υπουργός, η παρουσία ένστολων στο κέντρο θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καφούνης πρόσθεσε ότι στο τραπέζι τέθηκαν και τα θέματα των διαδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας, με αίτημα οι κινητοποιήσεις να διαταράσσουν το λιγότερο δυνατόν τη λειτουργία της πόλης.

Αστυνομικοί στο μετρό

Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ», από τις αρχές της εβδομάδας, 130 ένστολοι και οπλισμένοι αστυνομικοί περιπολούν στις αποβάθρες και στους σταθμούς του μετρό, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των επιβατών. Το μέτρο αποτελεί υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2018 και προέβλεπε δωρεάν χρήση του δικτύου από αστυνομικούς, με αντάλλαγμα τη φύλαξη των σταθμών από την ΕΛ.ΑΣ. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι στους σταθμούς με μεγάλη επιβατική κίνηση περιπολούν από ένας έως τρεις αστυνομικοί από την έναρξη λειτουργίας του μετρό μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα μεσάνυχτα. Οι σταθμοί με μικρότερη επιβατική κίνηση επιτηρούνται από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα περιπολικών της Αμεσης Δράσης.

Μήνυση για αστυνομική βία

Μήνυση για ξυλοδαρμό από αστυνομικό κατέθεσε, την περασμένη Τετάρτη, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Ελβετός υπήκοος. Ο 39χρονος Γιεν Ρέαθ υποστηρίζει ότι του επιτέθηκε και τον γρονθοκόπησε απρόκλητα αστυνομικός αργά το απόγευμα της 29ης Ιουλίου, στην οδό Μοναστηρίου, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Στη μήνυσή του αναφέρει ότι δύο αυτοκίνητα χωρίς διακριτικά, ένα βαν και τέσσερις μοτοσικλέτες της αστυνομίας, σταμάτησαν στο σημείο για να κάνουν έλεγχο σε μετανάστες. Περικύκλωσαν, όπως λέει, τον ίδιο και τον έσπρωξαν με βία στον τοίχο, ενώ ένας αστυνομικός τον χτύπησε στο πρόσωπο. Οπως υποστηρίζει ο κ. Ρέαθ, όταν ζήτησε τον λόγο για τη βίαιη αντιμετώπιση, του απάντησε ένας αστυνομικός ότι έδρασαν με αυτό τον τρόπο «επειδή είναι μαύρος». Αφού έλεγξαν το διαβατήριο και την ταυτότητά του, τον άφησαν να φύγει. Ο κ. Ρέαθ έχει καταγωγή από το Σουδάν και έχει λάβει ελβετική ιθαγένεια. Ζει με την οικογένειά του και εργάζεται στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου