Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Στα ίχνη του χρυσού της Βενεζουέλας



Τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας διαρκώς συρρικνώνονται και, ενώ αυτό γινόταν σχετικά αργά στο παρελθόν, τώρα ο ρυθμός επιταχύνεται. Το ερώτημα που θέτει η Deutsche Welle (DW) είναι κατά πόσον ευθύνεται η κυβέρνηση Μαδούρο και πού οδηγούν τα ίχνη τα οποία αφήνει πίσω του ο χρυσός της Βενεζουέλας; Η Βενεζουέλα δεν κατάφερε να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε από την Deutsche Bank. Για τον λόγο αυτό, η γερμανική τράπεζα προχώρησε σε κατάσχεση του χρυσού που είχε δοθεί. Το ακριβές ύψος του δανείου δεν το αναφέρει η γερμανική τράπεζα.

Γερμανία και χρυσός

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Deutsche Bank έχει κατασχέσει περίπου 20 τόνους χρυσού, ενώ η αξία του δανείου υπολογίζεται σε 750 εκατ. δολάρια. Εντούτοις, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt, η αξία του χρυσού, που έχει κατασχεθεί, έχει ξεπεράσει στην πραγματικότητα το οφειλόμενο ποσό. Οπότε, θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να επιστρέψει το επιπλέον ποσό η γερμανική τράπεζα στη Βενεζουέλα. Πάντως, η ιστορία με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων από την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν είναι καινούργια. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της αμερικανικής τραπέζης Citibank.

Σύμφωνα με τον Βενεζουελανό βουλευτή της αντιπολίτευσης Ανχελ Αλβαράδο, ο οποίος έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα στην DW, εικάζεται ότι ο Νικολάς Μαδούρο πωλεί τον χρυσό της χώρας.

Ο 38χρονος βουλευτής παρακολουθεί τις διαδρομές του χρυσού. «Η πώληση γίνεται κρυφά», λέει χαρακτηριστικά, ενώ και ο εμπειρογνώμονας Γκίντερ Μάιχολντ από το γερμανικό Ιδρυμα Επιστήμη και Πολιτική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της πώλησης χρυσού.

Επισημαίνει δε ότι η πώληση πολύτιμων μετάλλων είναι μια μορφή επένδυσης που μπορεί εύκολα να ρευστοποιηθεί και η οποία «κινείται γρήγορα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».  Από το τέλος του 2014 τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας εμφανίζουν σταθερή μείωση, ενώ μόνο από τις αρχές του έτους έχουν ελαττωθεί κατά το ήμισυ.

Σημειωτέον ότι το 2014 κατρακύλησε η τιμή του πετρελαίου, το οποίο και συνιστά τη σημαντικότερη πηγή ξένου συναλλάγματος για τη χώρα. Υπάρχει, επίσης, η θεωρία ότι ο Νικολάς Μαδούρο χρηματοδότησε μέσω της πώλησης χρυσού το πρόγραμμα αναδιανομής πλούτου υπό τον τίτλο «Σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα». Οσο όμως η οικονομική εξαθλίωση στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται, η πώληση χρυσού επιταχύνεται. Οι αμερικανικές κυρώσεις προς την κυβέρνηση της χώρας έχουν αυξήσει επίσης τις πιέσεις. «Ο χρυσός είναι από τις λίγες εναπομείνασες πηγές ξένου συναλλάγματος», αναφέρει ο κ. Αλβαράδο.

Εκτός όμως από τα αποθέματα χρυσού στο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, κομβικής σημασίας είναι και ο ρόλος του ακατέργαστου χρυσού.  Αυτός καταλήγει είτε στην Ελβετία, όπου, άλλωστε, γίνεται η επεξεργασία του 40% του χρυσού που διακινείται παγκοσμίως, είτε στην Τουρκία, με την οποία η λατινοαμερικανική χώρα έχει υπογράψει διμερή σχετική σύμβαση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για επιστροφή ράβδων χρυσού από την Τουρκία στη Βενεζουέλα, ενώ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2018 διένειμε στη Βενεζουέλα τρόφιμα αξίας περίπου 61 εκατ. δολαρίων.

Σχετικά με τα αποθέματα επεξεργασμένου χρυσού, εικάζεται ότι το Καράκας από το 2011 είχε διαμοιράσει μεγάλες ποσότητες σε τράπεζες ανά τον κόσμο, όπως σε αυτές της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και ο Ανχελ Αλβαράδο εκφράζει τον φόβο «ότι στο τέλος δεν θα μείνει τίποτα από τον χρυσό της χώρας», ενώ σύμφωνα με το Reuters, αν συνεχιστεί η εικαζόμενη αυτή πρακτική, ο χρυσός της Βενεζουέλας ενδέχεται να έχει εξαντληθεί πλήρως έως το 2020.

Πληθωριστικό χρήμα

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να τυπώσει νέα χαρτονομίσματα αξίας 10.000, 20.000 και 50.000 μπολιβάρ, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Κι αυτό γιατί ο υπερπληθωρισμός του 815.000% τον Μάιο εξάλειψε τον αντίκτυπο από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να βελτιώσει τη διαθεσιμότητα σε ρευστό. Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Αύγουστο ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο διέγραψε 5 μηδενικά από το νόμισμα και τις τιμές, στοχεύοντας να αμβλύνει τις ελλείψεις ρευστού, που είχαν οδηγήσει ολόκληρη την οικονομία να λειτουργεί με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Επιπλέον, η κατάσταση αυτή δημιούργησε ισχυρές πιέσεις στις ψηφιακές πλατφόρμες λιανεμπορίου.  Μάλιστα, η κυκλοφορία των χαρτονομισμάτων των 10.000, 20.000 και 50.000 ξεκίνησε χθες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το χαρτονόμισμα των 50.000 μπολιβάρ αντιστοιχεί σε μόλις 8 δολάρια, μιας και η αξία του μπολιβάρ προς το αμερικανικό νόμισμα έχει κατακρημνισθεί. Για μια τάξη μεγέθους, θα πρέπει να σκεφθούμε ότι ο ελάχιστος μισθός στην Βενεζουέλα φθάνει τις 40.000 μπολιβάρ σε μηνιαία βάση, όπως αναφέρει ο Guardian. Μέχρι πρότινος, το υψηλότερης αξίας χαρτονόμισμα ήταν εκείνο των 500 μπολιβάρ, το οποίο σήμερα δεν αρκεί να αγοράσει ούτε μία σοκολάτα. Οταν οι Βενεζουελανοί δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές στο δικό τους νόμισμα, κάτι που συμβαίνει συχνά λόγω σοβαρών ελλείψεων, χρησιμοποιούν κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές, κρυπτογραφημένα νομίσματα, δολάρια ή απλώς καταφεύγουν σε μια παμπάλαιη και δοκιμασμένη μέθοδο, δηλαδή το ανταλλακτικό εμπόδιο.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου