Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Το τελευταίο χαρτί του απελπισμένου Τσίπρα – Θέλει να γίνει… Ανδρέας Παπανδρέου



To φλερτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το «παλαιό» ΠΑΣΟΚ δεν είναι καινούργιο. Προτού ακόμη γίνει πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε… θεοποιήσει τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, πολλοί μάλιστα τον κατηγορούσαν ότι τον μιμήθηκε σε όλα. Στις κινήσεις, στη φωνή, στις πολιτικές τακτικές.

Ο λόγος προφανής. Ενας νέος πολιτικός ήθελε να έχει λίγο από το φως ενός πραγματικού ηγέτη. Ο… αφανής λόγος, αυτός για τον οποίον ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θυμάται τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι η αγωνιώδης προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ηγεμονεύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Με την ταμπέλα του πιο μνημονιακού κόμματος που πέρασε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε οριστικά την αριστερή του ταυτότητα και το μόνο που τον διασώζει είναι να «λεηλατήσει» το χώρο που κάποτε είχε το ΠΑΣΟΚ και που τώρα μετά βίας στέκεται το Κίνημα Αλλαγής.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαίου και η διαφαινόμενη ήττα στις εθνικές κάλπες της 7ης Ιουλίου δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς του Τσίπρα για «άλωση» της Κεντροαριστεράς. Αντιθέτως ενισχύει αυτή την προσπάθεια, την κάνει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Η πρώτη προσπάθεια λεηλασίας απέτυχε καθώς οι Ραγκούσης, Τόλκας, Μωραϊτης, Μπίστης και κάποιες «γκρεμισμένες» γέφυρες, δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα στίγμα ότι το Κίνημα Αλλαγής διαλύεται προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος… Ανδρέας

Όμως, ο Τσίπρας χτίζει και για την επόμενη ημέρα. Χτίζει ένα κεντροαριστερό κόμμα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις από το Κίνημα Αλλαγής. Θέλει να γίνει ο νέος… Ανδρέας στο νέο κεντροαριστερό κίνημα που θα αποτελεί το αντίπαλον δέος της Δεξιάς.

Εξ’ ου τα διχαστικά διλήμματα, η «αγιοποίηση» του Ανδρέα Παπανδρέου, τα διχαστικά συνθήματα άλλων εποχών.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 23 χρόνων από το θάνατο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια τόσο προφανή κίνηση που μόνον αυτός θα μπορούσε. Με κυνισμό και με απόλυτη συναίσθηση ότι μόνο με προσέγγιση του παλαιού ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να βγει στις εκλογές με ένα ισχυρό ποσοστό, ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι «σαν σήμερα πριν από 23 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Παπανδρέου, που κατάφερε να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου».

Σε πρώτο πλάνο και το «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», ταυτίζοντας τη σημερινή Νέα Δημοκρατία με τις αλήστου μνήμες εποχές της κυριαρχίας της Δεξιάς στη χώρα.

Ετσι, λοιπόν, μετά τις μεταγραφές αποτυχημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα και για την «μεταγραφή» του ηγέτη του. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμάται ξαφνικά ότι υπήρξε κάποτε ένας ηγέτης του διαμετρήματος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και ο βασικός αντίπαλος της Δεξιάς.

Κλασσικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού από τον Αλέξη Τσίπρα που ακόμη και μετά από 4 χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας δείχνει να μην είναι αυτόφωτος, αλλά να αναζητά τεχνάσματα, πρακτικές, αλλά και συνθήματα μιας άλλης εποχής κι ενός άλλου χώρου στον οποίον δεν ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετάλλαξη

Η μετάλλαξη του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο προφανής από ποτέ και βοηθιέται, είναι η αλήθεια, ακόμη και από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που ασκούν πολύ χαλαρή κριτική στα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ ενώ αντίθετα ρίχνουν πυρά κατά βούληση στη Νέα Δημοκρατία, τον νεοφιλελευθερισμό, τη Δεξιά κ.λπ.

Όπως ήταν αναμενόμενο το «ψάρεμα» στα βαθιά του ΠΑΣΟΚ δεν άρεσε στη Φώφη Γεννηματά η οποία μίλησε για απάτη και για υποκρισία από πλευρά Τσίπρα. Όμως, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έχει να αντιμετωπίσει διπλή πίεση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να κλέψει ψηφοφόρους με αντιδεξιά σύνδρομα που τώρα βρίσκονται στο Κίνημα Αλλαγής. Κι από την άλλη από ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που θέλουν να φύγει με κάθε τρόπο ο Τσίπρας από την εξουσία και θα ψήφιζαν τον Μητσοτάκη για να γίνει αυτό.

Όμως, είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας, και οι κινήσεις που κάνει δύσκολα θα ανατρέψουν το αποτέλεσμα της κάλπης. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που βλέπουν με καλό μάτι την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον τελειώσει, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για το τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα κι αν θα διαλυθεί προς όφελος του Τσίπρα, αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα και από τη διαχείριση που θα κάνει η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Ένα κακό αποτέλεσμα, κάτω από το 7,8% των ευρωεκλογών ασφαλώς θα δημιουργούσε πολλές γκρίνιες κι ενδεχομένως να ετίθετο θέμα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Βλέπει την επόμενη ημέρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στην επόμενη ημέρα περισσότερο από την ημέρα της κάλπης. Δεν πιστεύει δηλαδή ότι θα μετακινηθεί ένα αξιόλογο ποσοστό από το ΚΙΝΑΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ένα αποδυναμωμένο Κίνημα Αλλαγής θα το έκανε ευκολότερο «θήραμα» για τον Τσίπρα τους επόμενους μήνες.

Γι’ αυτό και η επιστροφή στα στερεότυπα της δεκαετίας του 80, η υπενθύμιση της δράσης της Δεξιάς, ο Ανδρέας Παπανδρέου σε πρώτο πλάνο, το «ξύπνημα» του αντιδεξιού συνδρόμου που διακατέχει μεγάλο μέρος του κόσμου που βρίσκεται στην  κεντροαριστερά.

Μοιάζει με το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα για να διαλύσει το ΚΙΝΑΛ, να φράξει τον τρίτο δρόμο και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίπολο Δεξιάς – Κεντροαριστεράς που θα αντιπαρατίθεται στη Βουλή, στους δρόμους και φυσικά στις κάλπες τα επόμενα χρόνια.

Αν θα το πετύχει θα φανεί στις 7 Ιουλίου. Στο πόσες αντοχές θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν θα προσεγγίσει το 30%, αν το ΚΙΝΑΛ θα έχει φθορές και δεν θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, η μνήμη του, η εικόνα του και η πολιτική του παρακαταθήκη είναι το μήλον της έριδος και γι’ αυτές τις κάλπες και για τις επόμενες. Αν ο παλαιός ιδιοκτήτης θα αντέξει στην επίθεση του νέου «παίκτη» θα το δούμε πολύ σύντομα.


Πηγή : in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου