Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Οι βόλτες του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια Δημήτρη Κουφοντίνα προκαλέσαν την οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.



Συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά και τον δημοοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίτζο

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι στο Αιγαίο;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει στρατηγική επιλογή της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Βεβαίως η αύξηση της έντασης ενέχει πάντα τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Δεν πιστεύω όμως ότι η Τουρκία θα επιλέξει τη στρατηγική του θερμού επεισοδίου φέρνοντας αυτή τη στιγμή όλη τη διεθνή κοινότητα απέναντί της. Σε κάθε περίπτωση είναι η ώρα των πράξεων από πλευράς ΕΕ για συγκεκριμένες κυρώσεις στην Τουρκία

Η Κομισιόν και ο ESM έχουν απευθύνει συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για την ελληνική οικονομία. Η ΝΔ ως κυβέρνηση πως θα καταφέρει και να καλύψει το κενό αυτό και να εφαρμόσει τις μειώσεις φόρων που υπόσχεται;

Η συμπεριφορά του χρηματιστηρίου αμέσως μετά τις ευρωεκλογές που έδωσαν το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, καθώς και η σημαντική πτώση των σπρεντς είναι ένα δείγμα για το πως μπορεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία. Όπως ξέρετε η πορεία της οικονομίας είναι 50% ψυχολογία και 50% πραγματικοί δείκτες. Πρακτικά αυτό σημάνει ότι οι αναπτυξιακοί στόχοι του 4ου τριμήνου του έτους αλλά και η μεγένθυσή τους μπορούν να επιτευχθούν πολύ πιο εύκολα και άρα θα δοθεί μια πρόσθετη δημοσιονομική ανάσα. Θέλω να σας θυμίσω ότι η μείωση του ΦΠΑ το 2014 αύξησε τα έσοδα και μείωσε τη φοροδιαφυγή. Επίσης η ΝΔ θα προχωρήσει σε εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών οι οποίες έχουν περιθώρια περικοπών. Και για να σας προλάβω χωρίς αυτό να σημαίνει απολύσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων αλλά με μείωση της σπατάλης.

Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και δείχνει να προχωρά προς μια κανονικότητα. Ποιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών του Ιουλίου;

Καταρχήν δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κανονικότητα διότι το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να πνίγει τα νοικοκυριά, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τα νέα παιδιά συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν αντέχει πολιτική αστάθεια, η οποία εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία. Το διακύβευμα είναι η αναπτυξιακή έκρηξη την οποία η ελληνική οικονομία χρειάζεται για να μπορέσει να μεγαλώσει την πίτα και να δώσει το μέρισμα ευημερίας στο σύνολο των πολιτών της.

Ποια από τις «νάρκες» που έχει πει η ΝΔ ότι αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση σας φοβίζει περισσότερο;

Με φοβίζει η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, η ΔΕΗ, καθώς έχει ζημιές 900 εκατομμυρίων ενώ το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατομμυρίων. Οι λανθασμένες επιλογές και οι ιδεοληψίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στέρησαν από την επιχείρηση τη δυνατότητα εξυγίανσης και ανάπτυξης και την οδηγούν στο βάραθρο.  Επίσης η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων των κρατικών συγκοινωνιών είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα χρειαστεί πολύ δουλειά για την εξυγίανσή τους. Τέλος η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι μια πρόκληση για την κυβέρνηση της ΝΔ την οποία όμως έχουμε τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσουμε.

Εκτιμάτε ότι η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ή μια μεγάλη σκευωρία και αν είναι έτσι, τότε ποιοι είναι οι σκευωροί;

Δεν έχω αρνηθεί ποτέ ότι στο χώρο της υγείας υπήρξαν φαινόμενα κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Όμως αυτό είναι διαφορετικό από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Η προσπάθεια αυτή τους γύρισε μπούμερανγκ και όλοι κατάλαβαν ότι η σπίλωση για παράδειγμα του Παναγιώτη Πικραμμένου έγινε για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Εκτιμώ λοιπόν ότι η υπόθεση Novartis ήταν το μεγαλύτερο φιάσκο προσπάθειας εξόντωσης αντιπάλου στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Με την κυβέρνηση της ΝΔ ο Κουφοντίνας θα μείνει στη φυλακή και πως θα γίνει πρακτικά αυτό;

Ακούστε κ. Παπαχλιμίτζο, δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω στην ερώτηση αυτή. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η δικαιοσύνη θα λειτουργεί και θα αποφασίζει χωρίς παρεμβάσεις. Θέλω να σας θυμίσω ότι πριν λίγους μήνες ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός αρνήθηκε την παροχή άδειας στον Κουφοντίνα με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος για τέλεση νέων αδικήματων και για το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η τελευταία άδεια που πήρε ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια Δημήτρης Κουφοντίνας και η βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου δολοφονήθηκαν ο Παύλος Μπακογιάννης, ο Θάνος Αξαρλιάν, ο Μιχάλης Βρανόπουλος, προκαλέσαν την οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου