Κυριακή 19 Μαΐου 2019

«Christina O»: Δείτε φωτογραφίες από το ανακαινισμένο «πλωτό παλάτι» του Ωνάση




Στη μαρίνα του Μεσολογγίου βρίσκεται το Christina O, το «πλωτό παλάτι» του Αριστοτέλη Ωνάση το οποίο φωτογράφισε αποκλειστικά το «Gala», το περιοδικό των διασήμων που κυκλοφορεί δωρεάν με το ΘΕΜΑ κάθε Κυριακή. 


Σύμφωνα με το ρεπόρταζ της Μαρίας Λεμονιά που δημοσιεύτηκε στο «Gala», η πρωτοποριακή για την εποχή της θαλαμηγός ήταν μία υπό απόσυρση ανθυποβρυχιακή φρεγάτα του καναδικού στόλου που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως συνοδό σκάφος των νηοπομπών για τη μεταφορά πολεμικού υλικού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αγγλία και τη Ρωσία. 


Eχτισε την ιστορία της στα χέρια του «σωτήρα» της Αριστοτέλη Ωνάση, που της έδωσε το όνομα της κόρης του και φιλοξένησε στα καταστρώματά της ιστορικές προσωπικότητες όπως τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου, τη Μέριλιν Μονρόε, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, τον Τζον Φ. Κένεντι, τον Φρανκ Σινάτρα, τον πρίγκιπα Ρενιέ και την Γκρέις Κέλι.



christina-o-5


Το ιστορικό αυτό γιοτ, μήκους 99 και πλάτους 11 μέτρων, πέρασε στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση, το 1954, στην τιμή των 34.000 δολαρίων. Στη συνέχεια ο ίδιος ξόδεψε για την ανακαίνισή του το μυθικό για την εποχή ποσό των 4 εκατ. δολαρίων. Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975 το «Christina O.» κληρονομήθηκε από την κόρη του, η οποία το παραχώρησε στο ελληνικό κράτος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η μετονομασία του σε «Αργώ». Τη συντήρηση της θαλαμηγού ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το «Αργώ» χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Μετά από 23 χρόνια, η θαλαμηγός ανακαλύφθηκε μισοβυθισμένη στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας από τον διακεκριμένο ναυπηγό Κώστα Καράμπελα. Ο τελευταίος ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία την επικοινωνία με επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση του σκάφους και την αναβίωση του μύθου του, μεταξύ των οποίων και ο Τζον-Πολ Παπανικολάου. Ο Ελληνας εφοπλιστής, λαμπρός επιχειρηματίας και φίλος της οικογένειας Ωνάση, ο οποίος είχε φιλοξενηθεί στη θαλαμηγό ως παιδί, προχώρησε στην αγορά της μέσα από δημοπρασία, την ανακαίνισε και επανέφερε το αρχικό της όνομα προσθέτοντας και το γράμμα «Ο».



christina-o-2



Μετά από κάποιες επισκευές για την ανάκτηση της δυνατότητας κίνησης, το «Christina Ο.» μεταφέρθηκε στα ναυπηγεία της Ριέκα στην Κροατία, όπου και πραγματοποιήθηκε η πλήρης ανακατασκευή του. Η διαδικασία, που ολοκληρώθηκε με απόλυτο σεβασμό προς την ιστορία του σκάφους, διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε 50 εκατ. δολάρια. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής του, το 2001, το «Christina O.» βραβεύτηκε στο Μονακό ως το ωραιότερο mega yacht στον κόσμο.



christina1


Ποια να συγκριθεί μαζί της;


Η πολυτέλεια της συγκεκριμένης θαλαμηγού είναι εμφανής σε όλους τους χώρους της: στην εντυπωσιακή προεδρική σουίτα του Αριστοτέλη Ωνάση με το σαλόνι, το τζάκι, τη βιβλιοθήκη και τον πίνακα του Ρενουάρ, τις 18 καμπίνες επιβατών, το εσωτερικό και εξωτερικό μπαρ, την εξωτερική πισίνα με το ψηφιδωτό δάπεδο όπου απεικονίζεται ο Μινώταυρος, το οποίο ανυψώνεται και μετατρέπεται σε πίστα χορού, τη βιβλιοθήκη «Ουίνστον Τσόρτσιλ» με έργα Ελλήνων κλασικών συγγραφέων, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με μια επιβλητική σπειροειδή σκάλα. Μάλιστα, το ψηφιδωτό της πισίνας με τον Μινώταυρο αναπαλαιώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς οι ψηφίδες βρέθηκαν διαλυμένες και επανατοποθετήθηκαν από τον μαθητή του καλλιτέχνη που τη φιλοτέχνησε. Η θαλαμηγός διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, παιδότοπο, τζακούζι και χώρο μασάζ. Ενα από τα πιο εντυπωσιακά και ιστορικής σημασίας σημεία της είναι το μπαρ «Αρης», με τα φτιαγμένα από δέρμα λευκής φάλαινας περίτεχνα σκαμπό και τα χερούλια από δόντια φάλαινας, όπου είναι σκαλισμένες αναπαραστάσεις από την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Αξιο θαυμασμού είναι και το περίφημο σαλόνι Μαρία Κάλλας, στο οποίο βρίσκεται κορνιζαρισμένος ο πρώτος χρυσός της δίσκος, που αποκτήθηκε σε δημοπρασία, τα δαχτυλίδια της από τον γάμο της με τον Τζιοβάνι Μπατίστα Μενεγκίνι, το πιάνο της, καθώς και το αναμνηστικό δώρο που της είχε δώσει ο πρόεδρος Κένεντι μετά από παράστασή της στη Νέα Υόρκη. Η βιβλιοθήκη του Τσόρτσιλ, ο οποίος ήταν τακτικός επισκέπτης της θαλαμηγού, αλλά και το σαλόνι «Τζάκι Κένεντι», όπου υπάρχουν φωτογραφίες από τη ζωή της καθώς και πίνακες του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, αποτελούν χώρους που φέρουν, επίσης, ιδιαίτερες μνήμες.



christina-o-3


Στο εσωτερικό υπάρχουν και άλλα αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση, τα οποία έχουν διασωθεί μέσα στον χρόνο, αν και τα περισσότερα έχουν ανακτηθεί μέσα από δημοπρασίες. Μέσω δημοπρασιών αποκτήθηκαν επίσης το κλιμακοστάσιο, το περίτεχνο κάγκελο της σπειροειδούς σκάλας, αυθεντικοί πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις θρυλικές στιγμές της θαλαμηγού. Από το 2005 το «Christina Ο.» διατίθεται προς ναύλωση αντί 800.000 ευρώ την εβδομάδα. Τη διαχείριση του σκάφους έχει αναλάβει η εταιρεία The Christina Limited Partnership, με πρόεδρο τον Ιρλανδό φιλέλληνα δικηγόρο Αϊβορ Φιτζπάτρικ, ο οποίος μας υποδέχτηκε μαζί με τον Κώστα Καράμπελα και τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο και μας ξενάγησαν στα ενδότερα της θαλαμηγού. 

Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου το άλλοτε mega yacht του Ωνάση βρίσκεται στη μαρίνα του Μεσολογγίου. Στη νέα του εποχή το «Christina O.» χρησιμοποιεί για home port τη νεοσύστατη μαρίνα της πόλης, κίνηση που εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης του τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Επισκέπτες απ’ όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυτό το ιστορικό πλωτό παλάτι και να θαυμάσουν το μεγαλείο και την αίγλη που αποπνέουν τα σαλόνια του. Το «Christina Ο.» οδηγεί κάθε επισκέπτη που θα πατήσει στο κατάστρωμά του σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σε μια εποχή λάμψης και ανυπέρβλητης πολυτέλειας στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ένας άνθρωπος που ήταν γνωστός σε ολόκληρη την υφήλιο για τους έρωτές του, τα πάθη του, το επιχειρηματικό δαιμόνιό του και την αμύθητη περιουσία του: ο Αριστοτέλης Ωνάσης.



christina2
christina3
christina4


christina5
christina6
christina7
christina8


Μαρία Λεμονιά
Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου