Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Δεν βάζουν μυαλό οι Συριζαίοι! Η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον κοινό πυροσβεστικό στόλο της ΕΕ




Απορία προκαλεί η είδηση οτι η Ελλάδα, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, δεν θα συμμετάσχει στον κοινό πυροσβεστικό στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς οτι είμαστε από τις χώρες που υποφέρουμε από πυρκαγιές την καλοκαιρινή περίοδο. Νωπή είναι ακόμα η μνήμη της τραγωδίας στο Μάτι.

Η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα rescEU δεν θα μας επιβάρυνε σημαντικά (καθώς η ΕΕ καλύπτει το 75% του κόστους) ενώ παράλληλα θα αποκομίζαμε σημαντικά οφέλη ειδικά στον τομέα της πρόληψης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα στο Μάτι απέδειξαν ότι η πρόληψη είναι τόσο αναγκαία, διότι τα νέα φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, δημιουργούν καταστροφές. Eιδικά η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το rescΕU, καθώς θα τη βοηθήσει στο θέμα της πρόληψης και της προετοιμασίας», δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Είναι προς όφελος και της Ελλάδας, που είναι χώρα πολύ ευάλωτη σε θέματα φυσικών καταστροφών, να συμμετάσχει στη μεταβατική περίοδο, να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις κοινές μας ανάγκες». Όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να πιέσει για την συμμετοχή στο πρόγραμμα καθώς πρόκειται για εθνική απόφαση.

Η χώρα μας, σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα συνεχίζει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό σύστημα που ήδη υπάρχει στην Ε.Ε., όπου η βοήθεια έρχεται εθελοντικά και εναπόκειται στην καλή διάθεση των υπολοίπων κρατών-μελών να ανταποκριθούν σε διμερές αίτημα του κράτους-μέλους που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Δείτε από το επίσημο site της ευρωπαίκής επιτροπής τι είναι το πρόγραμμα RescEU που δεν θα συμμετέχει η χώρα μας:



Δείτε εδώ αναλυτικά

omadaalithias.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου