Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΚΕΠΑ: Διαβητική ασθενής έπαθε υπογλυκαιμία μπροστά σε Επιτροπή Αναπηρίας κι οι γιατροί την αγνόησαν



Καταγγελίες φτάνουν συχνά τον τελευταίο καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία για ανάρμοστη συμπεριφορά γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), οι οποίοι στην προσπάθειά τους να περικόψουν ποσοστά και κατ'επέκταση τα συνοδά ευεργετήματα του νόμου (επιδόματα κλπ), αμφισβητούν τις γνωματεύσεις άλλων συναδέλφων τους, ακόμα κι από δημόσια νοσοκομεία.

Υποβάλλουν δε σε μεγάλη ταλαιπωρία ασθενείς, από τους οποίους ζητούν συμπληρωματικά έγγραφα, τις περισσότερες φορές χωρίς να υπάρχει λόγος. Σε περίπτωση ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, μάλιστα, οι γιατροί των ΚΕΠΑ έφτασαν στο σημείο να επιδείξουν απάνθρωπη συμπεριφορά, τη στιγμή που η ασθενής έπαθε υπογλυκαιμικό επεισόδιο μπροστά τους.

“Οι συγκεκριμένοι γιατροί, αντί να επιδείξουν την ανάλογη ευαισθησία και να προσφέρουν και την απαιτούμενη βοήθεια στο άτομο που βρισκόταν σε υπογλυκαιμία, επέλεξαν το ρόλο του "Δικαστή" και αναιρώντας την ιατρική τους ιδιότητα, απαξίωσαν και αμφισβήτησαν έναν πάσχοντα άνθρωπο, που βρισκόταν σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, εξαιτίας του υπογλυκαιμικού επεισοδίου!”, αναφέρει χαρακτηριστικά επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), στην προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Παροχών Υγείας ΕΦΚΑ.

"Της ζήτησαν να ξαναπληρώσει στα ΚΕΠΑ τα 46,14 ευρώ"

Με την επιστολή που έχει τίτλο: "Απάνθρωπη και απαράδεκτη συμπεριφορά ιατρών των ΚΕΠΑ σε άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Διαβητικών κ. Χρήστος Δαραμήλας, ενημέρωσε την προϊσταμένη του ΕΦΚΑ για το περιστατικό, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία και την οργή της Ομοσπονδίας.

Το περιστατικό έχει ως εξής:

Γυναίκα με διαβήτη τύπου 1 θέλησε να καταθέσει τα δικαιολογητικά της με το σχετικό ποσοστό αναπηρίας της, σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Πρόσφατα είχε εξεταστεί από την υγειονομική επιτροπή των ΚΕΠΑ στις 11.2.2019 και είχε λάβει γνωμάτευση ότι πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, σε ποσοστό 50%, το οποίο δικαιούται βάσει νόμου.

Οταν απευθύνθηκε εκ νέου στην αρμόδια υπηρεσία για να λάβει τη γνωμάτευση που χρειαζόταν για το ΑΣΕΠ, οι ιατροί της Επιτροπής την πληροφόρησαν ότι εφόσον χρειάζεται γνωμάτευση των ΚΕΠΑ για κάθε νόμιμη χρήση, θα πρέπει να ξαναπεράσει από Επιτροπή, πληρώνοντας εκ νέου το παράβολο των 46,14 ευρώ.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκε τηλεφωνικά ότι θα εξεταστεί από την Επιτροπή των ΚΕΠΑ στις 9.5.2019 και ότι δεν χρειαζόταν να προσκομίσει κάτι επιπλέον, εκτός από την ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας, καθώς είχε ήδη ελεγχθεί πρόσφατα ο φάκελος.

"'Επαθε υπογλυκαιμία μπροστά την Επιτροπή κι οι γιατροί δεν την βοήθησαν"

Ωστόσο, μπαίνοντας στην Επιτροπή "η συμπεριφορά των ιατρών ήταν το λιγότερο απαράδεκτη και απάνθρωπη, καθώς, σαν άλλοι δικαστές, την ενημέρωσαν ότι ο φάκελος που κατέθεσε την πρώτη φορά ήταν ελλιπής και με επιτακτικό τρόπο ανέφεραν ότι δεν πείθονται από αυτά που τους λέει”, όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τα μέλη της οποία καταγγέλλουν την απαράδεκτη συμπεριφορά, όπως λένε, που επέδειξαν οι γιατροί της επιτροπής στη συνέχεια:

“Το ακόμη χειρότερο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, η ασθενής έπαθε υπογλυκαιμία και ενημέρωσε τους γιατρούς ότι δεν αισθάνεται καθόλου καλά. Οι γιατροί την αγνόησαν και την έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση”

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: "Δεν είναι το μόνο περιστατικό"

Οι γιατροί που πλαισιώνουν τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ θα πρέπει να επιλέγονται με αυστηρότερα κριτήρια, λένε οι διαβητικοί, “να επιδεικνύουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πάσχοντες που προσέρχονται σε αυτές και κυρίως να έχουν την κατάλληλη εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση, ώστε να είναι σε θέση να γνωματεύουν σωστά και να αποδίδουν το προβλεπόμενο, βάσει της κείμενης νομοθεσίες, ποσοστό αναπηρίας. Οι Επιτροπές, σε πολλές περιπτώσεις και εξαιτίας των απάνθρωπων συμπεριφορών κάποιων γιατρών που τις πλαισιώνουν, γίνονται χώροι απαξίωσης των χρονίως πασχόντων και των ατόμων με αναπηρία, που προσέρχονται σε αυτές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευεργετήματα που έχει θεσπίσει ο νομοθέτης”.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητά από την προϊσταμένη να εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση και να προβεί σε όλες τι νόμιμες ενέργειες “προκειμένου να εκλείψουν οι άδικες συμπεριφορές που εισπράττουμε και βιώνουμε πολλοί από εμάς στα Κέντρα Αξιολόγησης, που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται εφιάλτης”.

“Να υπερασπιστείτε το δικαίωμά μας στο σεβασμό και στην αξιοπρέπεια!”, καταλήγουν οι διαβητικοί.

Καταγγελίες υπάρχουν ακόμη και για τα νοσοκομεία Παίδων. Γιατροί Επιτροπών ΚΕΠΑ αμφισβητούν γνωματεύσεις παιδιών που πάσχουν από αυτισμό και ζητούν διευκρινήσεις και συμπληρωματικές εξετάσεις, φέρνοντας στα όρια της απελπισίας τις οικογένειες, αλλά και τους γιατρούς του νοσοκομείου, που ταλαιπωρούνται με περιττή γραφειοκρατία. 


Γιάννα Σουλάκη
Πηγή : iatropedia.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου