Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η απόλυτη ξεφτίλα ΣΥΡΙΖΑ! Ιορδανία, Περού και Ουκρανία μας περνούν στην ανταγωνιστικότητα


Η κυβέρνηση μπορεί να προσπάθησε να παραπλανήσει για τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο όπως φαίνεται από τον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα είναι κάτω από χώρες όπως η Κολομβία, η Ιορδανία, ή η Ουκρανία που πέρασε πρόσφατα πόλεμο!

Η χώρα μας έχασε μία θέση στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, παρά τη βελτίωση που παρουσίασαν οι επιδόσεις της χώρας σε τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών, αυτές της οικονομικής, κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

Λαμβανομένων υπόψη 342 υποδεικτών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών, ανήκοντας στην ομάδα των δέκα κρατών-ουραγών, μαζί με τις χώρες Ουκρανία, Περού, Νότια Αφρική, Ιορδανία, Βραζιλία, Κροατία, Αργεντινή, Μογγολία και Βενεζουέλα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος* (ΣΒΕ).


Σημειώνει μάλιστα τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κροατία (που είναι εξηκοστή), τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατατάσσονται αντίστοιχα στην 48η και 49η θέση!

Στην 60ή θέση για την «Οικονομική Αποδοτικότητα»

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην εξηκοστή θέση μεταξύ 63 χωρών για το 2019, έναντι της εξηκοστής πρώτης στην προηγούμενη κατάταξη, ούσα τέταρτη από το τέλος. Μικρή βελτίωση σημειώθηκε επίσης στους δείκτες της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», όπου κατατάσσεται επίσης εξηκοστή, έχοντας βελτιώσει κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας επίσης κατά μία θέση, σε σχέση με πέρυσι, αφού κατατάσσεται πλέον πεντηκοστή όγδοη.

Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες δεικτών, στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται μικρή επιδείνωση της κατάταξης της χώρας: συγκεκριμένα από την τεσσαρακοστή θέση του 2018, το 2019 κατατάσσεται τεσσαρακοστή πρώτη, εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ.τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας για την επετηρίδα του 2019 αφορούν τις επιδόσεις της κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2018). Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί -κατά τον ΣΒΕ- το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) «η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, συνιστά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, υπόδειξη για εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες, που θα εισφέρουν θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε (5) κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι: 1) η υιοθέτηση φιλικής προς τις επιχειρήσεις φορολογικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, 2) η άρση των εμποδίων και των προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα, 3)η ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, 4) η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και 5) η προσαρμογή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα νέα δεδομένα της οικονομίας, για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Με πληροφορίες απο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου