Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

120 δόσεις σήμερα στη Βουλή


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Το απόγευμα της Κυριακής, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία

Το κούρεμα της βασικής οφειλής θα προκύψει από επανυπολογισμό της οφειλής του ασφαλισμένου, η οποία έχει δημιουργηθεί από το 2002 και μετά, στη βάση της κατώτατης εισφοράς που ορίζει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Επίσης, θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Στη συνέχεια, θα προκύψει μία νέα οφειλή μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να εξοφλείται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι όλες οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. 
Το κούρεμα των προσαυξήσεων θα είναι 85%. Μεσοσταθμικά η μείωση θα είναι 65% και η οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως 120 δόσεις, με την ελάχιστη δόση να είναι τα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα μπορούν να μπουν όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα, ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα βιβλία τους καθώς και επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις, πάντως, δεν θα υπάρξει κούρεμα της βασικής οφειλής. Προβλέπεται όμως διαγραφή 100% των προσαυξήσεων για εφάπαξ καταβολή του χρέους ή διαγραφή 50% των προσαυξήσεων για αποπληρωμή σε δόσεις.

Στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως αν ασκούν εμπορική δραστηριότητα, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. «Επιπλέον, υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές, δηλαδή οι οφειλές των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από την απασχόληση των μισθωτών τους. Ειδικά, για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, ωστόσο, αυτό που προβλέπει η ρύθμιση, είναι ότι θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100%, αν προχωρήσουν σε εφάπαξ εξόφληση και κούρεμα προσαυξήσεων κατά 50%, αν προχωρήσουν σε εξόφληση με δόσεις. Ειδικά, για τους αγρότες, η ρύθμιση προβλέπει ότι θα γίνεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% και θα εξοφλούν την οφειλή τους σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

Διαγραφή προσαυξήσεων προβλέπεται και για τους αγρότες, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

Δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν πολίτες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν, μέχρι τα τέλη του 2018. Όσοι θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουν αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόλις ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο.

Συνταξιούχοι και αγρότες

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση θα έχει ένα πολύ μεγάλο ευεργέτημα για περίπου 80.000 «εγκλωβισμένους» ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ έχουν συμπληρώσει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Με τη ρύθμιση, όμως, θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και με μία μικρή παρακράτηση που θα γίνει στη σύνταξή τους σε έως 120 δόσεις, θα εξοφλήσουν και την οφειλή τους. Ειδικά, για τους αγρότες, αλλάζει το όριο της οφειλής προς το ευνοϊκότερο. Δηλαδή, η οφειλή που μπορεί να έχει ένας αγρότης σήμερα, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του, είναι 4.000 ευρώ και το ανεβάζουμε στις 6.000 ευρώ για όσους μπουν στη ρύθμιση, προκειμένου να καλυφθούν οι περισσότεροι» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στον ΕΦΚΑ, η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ.

Οι συντάξεις χηρείας

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων. «Για πρώτη φορά, θεσπίζουμε το βάσιμο λόγο για τις απολύσεις. Πλέον, οι απολύσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες, προκειμένου να είναι έγκυρες», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας. Όπως ανέφερε, «καταργούνται τα ηλικιακά όρια στις συντάξεις χηρείας, αυξάνεται το ποσό της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70%, τα τέκνα του θανόντος θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το ποσό από τη σύνταξη χηρείας που τους αναλογεί, μέχρι τα 24 έτη και θα συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, μέχρι τα 35 έτη. Τέλος, αλλάζει η ελάχιστη χρονική διάρκεια γάμου, για να δικαιούται κάποιος σύνταξη χηρείας, από τα πέντε στα τρία έτη».

Η ρύθμιση για χρέη στην εφορία

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για τα χρέη στην εφορία παρουσίασε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως είπε στα φυσικά πρόσωπα αναγνωρίζεται η επιβάρυνση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής και υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης έως 120 δόσεις, βάσει της φορολογικής δυνατότητας του οφειλέτη.

Στη ρύθμιση για αποπληρωμή σε 120 δόσεις χρεών προς την εφορία μπορούν να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η ελάχιστη δόση θα είναι 30 ευρώ. Προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% για εφάπαξ αποπληρωμή. Ο ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως τις 30 Ιουνίου. Μπορούν να μπουν και όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση 12 δόσεων, αλλά όχι όσοι έχουν ρύθμιση 100 δόσεων σε ισχύ. Αν την έχουν χάσει όμως τη ρύθμιση αυτή, τότε μπορούν να ενταχθούν. Σημειώνεται πως θα αναστέλλονται και οι κατασχέσεις. Εξαιρούνται όσοι έχουν «πιαστεί» για φοροδιαφυγή.

Η ρύθμιση για χρέη στους δήμους

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τη ρύθμιση «ανάσα» για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν οφειλές στους δήμους. Στη ρύθμιση υπάγονται όλοι ανέφερε και τόνισε πως υπάρχει πλάνο διαγραφής προσαυξήσεων.

Για όσους θελήσουν να ρυθμίσουν έως 100 δόσεις τα χρέη τους στους δήμους προβλέπεται:

Διαγραφή 100% για εφάπαξ πληρωμή
Διαγραφή 80% για αποπληρωμή από 2 έως 24 δόσεις
Διαγραφή 70% για αποπληρωμή από 25 έως 48 δόσεις
Διαγραφή 60% για αποπληρωμή από 49 έως 72 δόσεις και
Διαγραφή 50% για αποπληρωμή από 73 έως 100 δόσεις.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου