Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Η... made in USA σιωπή κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη σύλληψη Ασάνζ


Η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του αμφιλεγόμενου συνιδρυτή των WikiLeaks (και εγκαλούμενου για σχέσεις με το Κρεμλίνο), μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, στην Ελλάδα η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, τήρησαν άκρα του τάφου σιωπή.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να ξεσηκώσει τον κόσμο για τη «φίμωση» μιας «ανεξάρτητης φωνής που υπηρέτησε τη διαφάνεια» μέσω των αποκαλύψεων των WikiLeaks.

Ανεξαρτήτως του μύθου που έχει δημιουργηθεί -τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο- για τον ρόλο του Ασάνζ, θα περίμενε κανείς από την πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση (που έχει επίσης καλλιεργήσει τον μύθο της αποκλειστικότητας στην ευαισθησία) να διαρρήξει τα ιμάτιά της για τη σύλληψη του συνιδρυτή των Wikileaks.

Ούτε μια ανακοίνωση -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τουλάχιστον- από τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, μέχρι και του Δημήτρη Κουφοντίνα της 17Ν. Κι όμως, Μαξίμου και Κουμουνδούρου επέλεξαν τη μέθοδο της σιωπής. Και τούτο παρά το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν κατά καιρούς μιλήσει ένθερμα για τη στάση του Ασάνζ.

Πού οφείλεται η σιωπή κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ

Το ερώτημα είναι «γιατί;». Η απάντηση μάλλον έγκειται στο γεγονός ότι την έκδοση του Ασάνζ επιδιώκουν διακαώς οι ΗΠΑ. Και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν έρθει πολύ κοντά μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις απειλές Ερντογάν για την αγορά των ρωσικών S-400, γεγονός που αναδιατάσσει, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων, τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει καταστεί η πλέον φιλοαμερικανκή στην Ευρώπη των 27 -αν μη τι άλλο.

Τι έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ασάνζ

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, είχαν μιλήσει ένθερμα για τον ρόλο των WikiLeaks και τον ίδιο τον Ασάνζ.

Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2016 είχε γίνει ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση των ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία ανήκε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου και τους Κούρτσιο Μαλτέζε και Μιγκέλ Ουρμπάν. Σε αυτή είχε μιλήσει μέσω Skype ο συνιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Μάλιστα, ο Στέλιος Κούλογλου του υπέβαλε το ερώτημα αν πιστεύει ότι μετά τις δικαστικές δοκιμασίες, τη φυλάκιση και τον πολυετή εγκλεισμό του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, αξίζει το τίμημα που πληρώνει. Ο ιδρυτής των WikiLeaks απάντησε πως για σημαντικά πράγματα καθολικής αξίας αξίζει να πληρώσει κανείς.

Στην ίδια εκδήλωση είχε μιλήσει και ο Κώστας Αρβανίτης, νυν υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία «ενός δικτύου που θα έχει συνεταιριστική μορφή και θα προωθεί μια αριστερή ματιά των ειδήσεων».

Επίσης, σε άρθρο τους με τίτλο «Εταιρειοκρατία ή δημοκρατία;» πέντε στελέχη τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Σακελλάρης, Αντώνης Ελευθεριάδης, Γιώργος Κακούρης, Νίκος Στεφάνου και Άκης Καλαμαράς) είχαν επισημάνει: «Σε μια περίοδο που η γνώση και η πληροφορία αποτελούν πολύτιμο "αγαθό", οι πολυεθνικές του χώρου και το ιερατείο των γραφειοκρατών κυνηγούν όποιον "αποστάτη" του συστήματος μπορεί να απειλήσει τα σαθρά θεμέλια της αδιαφάνειας, διαχέοντας την πληροφόρηση. Η τύχη του Ασάνζ είναι ενδεικτική».

Και φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε χάσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις αποκαλύψεις των WikiLeaks όταν αυτές συνέφεραν την πολιτική του.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε ξεσπάσει απηνής αντιπαράθεση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για την αποκάλυψη από τον ιστότοπο των WikiLeaks τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια ότι η ΠΓΔΜ ήταν διατεθειμένη να δεχτεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και στον αντίποδα απαιτούσε αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας ήδη από το 2008, δέκα χρόνια πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο υπουργός Εξωτερικών τότε, Νίκος Κοτζιάς, είχε απαντήσει σκληρά στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επικαλούμενος τις διαρροές του ιστότοπου του Ασάνζ. «Με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο "Μακεδονία" για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχθεί», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Οταν αποκαλύφθηκαν οι διάλογοι των αξιωματούχων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του στο «Εθνος της Κυριακής» δήλωνε οργισμένος ότι «δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας «δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα», καταγγέλλοντας ότι «κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης».

Ο Στέλιος Κούλογλου με ερώτησή του στην Ευρωβουλή ζητούσε επίσης να πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα όσα διέρρευσαν τα WikiLeaks αναφορικά με τη στάση αξιωματούχων του ΔΝΤ απέναντι στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Οταν βέβαια τα WikiLeaks αποκάλυπταν ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε παρέμβει για να πείσει τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί τη συμβιβαστική πρόταση των Ευρωπαίων στην πολύωρη διαπραγμάτευση το 2015, δεν υπήρχαν σχόλια.

Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ ασφαλώς δεν μπορεί να διεκδικήσει δάφνες του «κυνηγού της αλήθειας». Ξεκίνησε ως κλασικός χάκερ, με πειρατικές εισβολές σε διαδικτυακούς τόπους μεγάλων εταιρειών. Ιδρύοντας το WikiLeaks το 2006, ο Ασανζ έμοιαζε να θέτει την τεχνολογία των υπολογιστών στην υπηρεσία και της δημοκρατίας.

Οι μετοχές του ανέβηκαν το 2010, όταν διέρρευσε πλήθος απόρρητων εγγράφων για τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μαζί με το βίντεο της επίθεσης ενός αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 18 αμάχους στη Βαγδάτη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήρθε σε δύσκολη θέση.

Στο απόγειο της φήμης του, ο Τζούλιαν Ασανζ χαιρετιζόταν ως ο φορέας ενός νέου είδους διαφάνειας και λάμβανε το περιζήτητο βραβείο «Μάρθα Γκέλχορν» για τη δημοσιογραφία.

Ωστόσο, οι καταγγελίες δύο γυναικών εναντίον του για βιασμό το 2010 επέφεραν πλήγμα στην εικόνα του, πολλώ δε μάλλον όταν ο Ασάνζ απέδωσε στις κατηγορίες πολιτικό χαρακτήρα, με απώτερο στόχο τη φίμωση του WikiLeaks.

Οι στοχευμένες προσωπικές επιθέσεις του κατά της Χίλαρι Κλίντον επίσης δημιούργησαν την εικόνα μιας προσωπικής αντιπάθειας εναντίον της. Οι αποκαλύψεις του WikiLeaks σχετικά με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 με τη δημοσίευση περίπου 20.000 e-mail της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, τρεις ημέρες πριν από το συνέδριο που θα επικύρωνε την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, έδειχναν ότι επιχειρήθηκε υπονόμευση της υποψηφιότητας του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς.

Ωστόσο, η έρευνα που ξεκίνησε το FBI υποστηρίζει ότι η πηγή των υποκλαπέντων μηνυμάτων είναι Ρώσοι χάκερ, καθοδηγούμενοι από κύκλους του Κρεμλίνου.


Πηγή : iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου