Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Βέμπερ: Όταν θα ξαναέρθω ο Κυριάκος θα είναι πρωθυπουργός



Μήνυμα ενότητας στον αγώνα για μία Ευρώπη που θα υπερβεί τις δυνάμεις των άκρων και του λαϊκισμού έστειλαν από κοινού ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το ΕΛΚ, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την επίσκεψή τους σήμερα στη Νεμέα.

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που βίωσε τον λαϊκισμό. Θα θυμάστε ότι η kolotumba του κ. Τσίπρα έγινε διεθνής όρος, αλλά τώρα η χώρα μας γυρίζει σελίδα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ μίλησε για τον συμβολισμό που έχει η επιλογή του να ξεκινήσει επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία από τη χώρα μας, υπονοώντας ότι αυτή καθεαυτή διαλύει τα στερεότυπα που είχαν καλλιεργηθεί για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Βέμπερ βρίσκεται από το πρωί στην Ελλάδα καθώς απόψε από το Ζάππειο ξεκινά επίσημα η προεκλογική εκστρατεία του, ως υποψηφίου του  Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επικείμενες ευρωεκλογές. Οι πρώτες κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών έγιναν σε οινοποιείο της Νεμέας το οποίο επισκέφθηκαν παρουσία και 60 δημοσιογράφων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος επανειλημμένα τον έχει αποκαλέσει «ανθέλληνα», ο κ. Βέμπερ τόνισε ότι το να χαρακτηρίζει ο ένας τον άλλο βάσει της εθνικής του ταυτότητας όχι μόνον είναι ξεπερασμένο αλλά δεν συνάδει και με την κοινή ευρωπαϊκή μας πορεία. Θυμίζοντας επιπλέον ότι έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, άσκησε σκληρή πολιτική κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και δεν τα υλοποίησε» ενώ εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε ήδη στην απαρχή της περιόδου μετά τον λαϊκισμό». Αντιθέτως για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι η πολιτική του, όπως και του ΕΛΚ, είναι να λέμε πάντα την αλήθεια και για αυτό δεσμευόμαστε μόνο για αυτά τα οποία όντως μπορούμε να κάνουμε πράξη.

Για την απαξιωτική κριτική που ασκεί ο κ. Τσίπρας στον κ. Βέμπερ απάντησε και ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός «ανθέλληνας» που χρησιμοποιεί ο κ. Τσίπρας είναι ίδιον της ρητορικής των εθνικιστών, την οποία υποκριτικά απορρίπτει.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΝΔ «υπενθύμισε» ότι ο κ. Τσίπρας «συγκυβερνούσε επί 4 χρόνια με τους ΑΝΕΛ», και ότι «στηρίζεται ακόμη σε βουλευτές τους για να παραμείνει στην εξουσία». Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστες ούτε τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χ.Α. Αναφέρε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πολιτική» τη δίκη της Χ.Α., παρ’ ότι η Χ.Α. διώκεται ως εγκληματική οργάνωση, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο τη βασική υπερασπιστική γραμμή των υποδίκων μελών της.

Βέμπερ: Σέβομαι τις ανησυχίες των Ελλήνων για τη Μακεδονία 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση του κ. Βέμπερ σε ερώτημα που του τέθηκε για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει «να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τις ανησυχίες και τα συναισθήματα των πολιτών της Θεσσαλονίκης», αναφερόμενος ουσιαστικά σε ολόκληρη την Β. Ελλάδα.

Μιλώντας τέλος για το σχέδιο του για την Ευρώπη, ο κ. Βέμπερ ανέφερε πως οι τρεις βασικοί άξονες είναι να οικοδομήσει μία Ευρώπη ισχυρή, μία Ευρώπη που θα στηρίζει την καινοτομία αλλά και μία Ευρώπη της αλληλεγγύης που θα στέκεται στους πιο αδύναμους. Τόνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα που πολλοί νέοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της κρίσης, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα το βασικό πολιτικό του πρόταγμα ότι «κανένας πολίτης της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη χώρα του χωρίς να το θέλει για οικονομικούς λόγους». 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στη Νεμέα οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν σε κελάρι οινοποιείου, όπου ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού των οινοπαραγωγών της πόλης τους ενημέρωσε σχετικά με τον τρόπο παρασκευής του κρασιού. Στο συγκεκριμένο οινοποιείο εργάζονται 25 άνθρωποι και μάλιστα οι περισσότερες από τις  εξαγωγές του κατευθύνονται στη Γερμανία.

Νωρίτερα, οι κ. Μητσοτάκης και Βέμπερ επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Νεμέας όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις συλλογές του και στη συνέχεια να ξεναγηθούν από τον διακεκριμένο αρχαιολόγο Δρ. Στήβεν Μίλερ στον αρχαιολογικό χώρο.

Κατά την έξοδο τους από τον αρχαιολογικό χώρο, οι κ. Βέμπερ και Μητσοτάκης συνάντησαν τον Δήμαρχο Νεμέας, κ. Κώστα Καλατζή ο οποίος τους δώρισε βιβλία με την ιστορία της περιοχής καθώς και από ένα καλάθι με τα περίφημα τοπικά κρασιά. Ο δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Βέμπερ να ξαναεπισκεφθεί τη Νεμέα ως Πρόεδρος της Κομισιόν. «Θέλω να ξαναέρθεις εδώ ως Πρόεδρος»του είπε για να λάβει την άμεση απάντηση του κ. Βέμπερ: «Θα έρθω, αλλά μαζί με τον επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδος».





0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου