Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Συνελήφθη ο Ασάνζ στη Βρετανία



Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού. Ειδικότερα, οι βρετανικές αρχές ανέφεραν ότι στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος, ο Ασάνζ συνελήφθη αφού «εκλήθη στον χώρο της πρεσβείας του Ισημερινού από τον Πρέσβη μετά την άρση την άρση της ασυλίας του από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ».

Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, ενώ δήλωσε ότι έλαβε από τις βρετανικές αρχές τη διαβεβαίωση ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν θα εκδοθεί προς χώρα όπου μπορεί να αντιμετωπίσει την θανατική ποινή.

Ο Ασάνζ είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, αλλά και τις ΗΠΑ, όπου του έχει ασκηθεί δίωξη για δημοσιοποίηση απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου