Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Στην αναμονή για ακτινοθεραπεία



Η ενίσχυση των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων με μόλις 25 τεχνολόγους είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για πολλούς ογκολογικούς ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς, η αναμονή για την έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής φτάνει και τους τρεις μήνες, χρόνος που θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά εάν τα ακτινολογικά τμήματα λειτουργούσαν περισσότερες ώρες. Και όπως εκτιμούν, προκειμένου να λειτουργήσουν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων σε διπλές βάρδιες, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα το υπάρχον προσωπικό και παράλληλα να προσληφθεί ένας μικρός αριθμός τεχνολόγων που δεν θα ξεπερνούν τους 25.

Τις μεγάλες λίστες αναμονής για την έναρξη ακτινοθεραπείας καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που ζητεί να ενταχθούν άμεσα τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 46 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, 29 στον δημόσιο τομέα (εκκρεμεί η ενεργοποίηση άλλων δύο στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο), με μέση «ηλικία» τα 6-7 χρόνια, και 17 στον ιδιωτικό, με μέση ηλικία που ξεπερνά τα 8-8,5 χρόνια. Μετά την πρόσφατη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για 12 νέους γραμμικούς επιταχυντές που άρχισαν να τοποθετούνται σε δημόσια νοσοκομεία αρχές του 2017, αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ διανύει την καλύτερη στιγμή του σε ό,τι αφορά την ακτινοθεραπεία. Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για να εξαφανιστούν οι λίστες αναμονής, αφού εκτιμάται ότι απαιτούνται τουλάχιστον άλλα 20 μηχανήματα για να καλύψουν τις ανάγκες. Εχει, άλλωστε, διαπιστωθεί ότι το 60% των ογκολογικών ασθενών κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία (είτε ριζικές θεραπείες που διαρκούν ένα με ενάμιση μήνα, είτε ανακουφιστικές που διαρκούν 5-10 ημέρες).

Οπως ανέφερε μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ), κ. Γιώργος Πισσάκας, «η μέση αναμονή για την έναρξη ακτινοθεραπείας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου κυμαίνεται μεταξύ 2,5 με 3 μήνες, χρόνος μη αποδεκτός ειδικά για ορισμένες μορφές καρκίνου όπως της κεφαλής και τραχήλου, ή ανεγχείρητοι γυναικολογικοί καρκίνοι. Δύο λύσεις υπάρχουν για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα: είτε η αγορά επιπλέον μηχανημάτων που ωστόσο πρόκειται για μία χρονοβόρα διαδικασία, είτε η αύξηση των ωρών εργασίας των μηχανημάτων». Σημειώνεται ότι μόνο στον δημόσιο τομέα το νοσοκομείο Αγιος Σάββας έχει ξεκάθαρη δεύτερη βάρδια λειτουργίας ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος με αντίστοιχες προσπάθειες να κάνουν και άλλα ογκολογικά νοσοκομεία (Μεταξά και Αγιοι Ανάργυροι). Αντίστοιχα, διπλή βάρδια στα ακτινοθεραπευτικά τους μηχανήματα έχουν στο σύνολό τους τα ιδιωτικά νοσοκομεία με αντίστοιχα τμήματα.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσλήψεις τεχνολόγων στα νοσοκομεία», σημειώνει ο κ. Πισσάκας. Και συνεχίζει: «Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι τεχνολόγοι τοποθετήθηκαν στα ακτινολογικά τμήματα και όχι στα ακτινοθεραπευτικά. Εάν αυτό το υπάρχον προσωπικό αξιοποιηθεί σωστά και παράλληλα προσληφθούν επιπλέον 25 τεχνολόγοι, μπορούν τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα να λειτουργούν σε δύο βάρδιες. Με λίγη καλή διάθεση και λίγο να καθίσουν οι διοικήσεις να εξετάσουν σοβαρά το ζήτημα, θα μπορέσουν να δώσουν μία μεγάλη ανάσα στην ακτινοθεραπεία στο δημόσιο σύστημα».

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου