Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας, που διέπραττε ληστείες σε περιοχές της Λαμίας και της Αττικής


Για την υπόθεση, συνελήφθησαν συνολικά τρεις ημεδαποί, ηλικίας 51, 41 και 51 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, διάπραξη ληστειών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα (κατοχή) και κατά περίπτωση για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα αδικήματα.

Η αποδόμηση της ανωτέρω εγκληματικής ομάδας και η σύλληψη των μελών της, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, καθώς και ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (08-03-2019) το πρωί, στη Λαμία και σε περιοχές της Αττικής.

Αναλυτικότερα, μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, με φυσικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους έρευνας, προέκυψε η μεθοδολογία δράσης των μελών της εγκληματικής σπείρας, η οποία χρονολογείται ότι συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018.

Όπως προέκυψε, τα συλληφθέντα μέλη της, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, ενέχονται στη διάπραξη ληστειών, με πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις ακόλουθες:

Ø βραδινές ώρες της 01-03-2018, σε περιοχή της Λαμίας, τρεις δράστες, φορώντας κουκούλες, αφαίρεσαν από ημεδαπό, με την χρήση σωματικής βίας και την απειλή πιστολιού, χρηματικό ποσό. Ακολούθως με κλειδιά που απέσπασαν από το θύμα τους, εισήλθαν εντός της οικίας του, όπου αφού ακινητοποίησαν την σύζυγό του, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν επιπλέον χρηματικό ποσό και διάφορα κοσμήματα,

Ø πρωινές ώρες της 12-02-2018, σε περιοχή της Εκάλης Αττικής, δύο δράστες, φορώντας κουκούλες, αφαίρεσαν από ημεδαπή, έξωθεν της οικίας της, με την χρήση σωματικής βίας, την τσάντα της, η οποία περιείχε χρηματικό ποσό και

Ø μεσημβρινές ώρες της 27-02-2019, στο Μαρούσι Αττικής, ημεδαπός που οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπίστωσε ότι ο δρόμος, σε συμβολή οδών της ανωτέρω περιοχής, ήταν κλειστός με κάδους απορριμμάτων και αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει προσωρινά το όχημά του.

Ακολούθως ένας δράστης τον πλησίασε από την πλευρά του συνοδηγού και προσπάθησε να εισέλθει στο εσωτερικό πυροβολώντας το τζάμι του οχήματος, ενώ άμεσα δεύτερος δράστης τον πλησίασε από την πλευρά του οδηγού και αφαίρεσε από την κατοχή του τσάντα που περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό, αποτελούμενο από ευρώ και δολάρια Η.Π.Α.. Στη συνέχεια οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και τράπηκαν σε φυγή.

Σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των τριών συλληφθέντων, καθώς επίσης σε επιχείρηση που διατηρεί ένας εξ αυτών, αλλά και σε χώρο που εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριό» τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

(5) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα αεροβόλο,
(71) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων,
(3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
(3) κλεμμένες μοτοσικλέτες, μεγάλου κυβισμού, εκ των οποίων οι δύο έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας,
(4) φορητοί ασύρματοι και κάμερα καταγραφής κινήσεων,
τμήμα αγαλματιδίου αρχαίας εποχής, το οποίο θα σταλεί για εκτίμηση στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων,
πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ,
πληθώρα κινητών τηλεφώνων,
διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία και
κουκούλες τύπου full face.






Μέρος των ανωτέρω κατασχεθέντων, έχει σταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Σημειώνεται ότι δύο εκ των συλληφθέντων, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για παρόμοια και άλλα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκαν για να απολογηθούν ενώπιον του κ. Ανακριτή Λαμίας.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου