Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Με ποιήματα και SMS κηρύχθηκε ο πόλεμος Τσίπρα - Καμμένου


Και τώρα «γαία πυρί μειχθήτω». Ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, του είπε πως «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος», ανεβάζοντας όχι απλά τους τόνους, αλλά κηρύσσοντας τον πόλεμο με τον πρωθυπουργό, ο οποίος σήκωσε το γάντι και πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ευθέως τον πρώην εταίρο του για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης. Τα παραπάνω ήταν μόνο το «κερασάκι στην τούρτα» μιας συνεδρίασης που εξελίχθηκε σε κατά μέτωπον σύγκρουση μεταξύ των επί τέσσερα χρόνια εταίρων, παρά το γεγονός ότι το θέμα ήταν η κύρωση πρωτοκόλλου για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, νωρίτερα κατά την ομιλία του, είχε καταγγείλλει τον πρωθυπουργό ευθέως για αποστασία. «Συγχαρητήρια κ. Πρωθυπουργέ, τα καταφέρατε. Πήρατε το κεφάλι μου» του είπε σε μία αποστροφή, ενώ άφηνε και υπονοούμενα: «Ελπίζω να μη δούμε και καμία φωτογραφία σας σαν αυτή που είδαμε του κ. Ζάεφ στο Νταβός» (σ.σ. εννοούσε με τον Σόρος). Η απάντηση του κ. Τσίπρα με το πέρας της ομιλίας Καμμένου έδινε ακόμα πιο προσωπικά χαρακτηριστικά, καθώς ανταπέδιδε τα υπονοούμενα για «γέφυρες» του κ. Καμμένου «με τη διαπλοκή» αλλά και τη Ν.Δ.: «Ακούγοντάς σας και χωρίς να θέλω να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες, τέσσερις φορές αναφερθήκατε για γέφυρες, λες και κάποιος σας το ζήτησε».

Καβάφης και Ματρόζος

Ακολούθησαν... αφιερώσεις. «Θα σας αφιερώσω αυτούς τους στίχους» είπε ο κ. Τσίπρας: «Καινούργιους τόπους δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ’ ακολουθεί. Και σας το αφιερώνω γιατί σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην Ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε», προσθέτοντας πως τον ευγνωμονεί που «είδα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση και απέτρεψα να καταγραφείτε στην Ιστορία ως νέος Αντώνης Σαμαράς». Ο κ. Καμμένος επανήλθε, αποκαλύπτοντας πως έχει sms που του έστειλε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη: «Τις γέφυρές μου τις γράψατε σε μήνυμα που μου στείλατε στο κινητό μου. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό με ενόχλησε περισσότερο από όλα», είπε ο κ. Καμμένος, «αφιερώνοντας» από την πλευρά του στον πρωθυπουργό τον στίχο από το ποίημα του Γ. Στρατήγη, «Ματρόζος» – ναυάρχου από τις Σπέτσες που έδωσε την περιουσία του για τον Αγώνα του 1821. «Αν ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν και σε δεν θα φορούσαν στέμμα».

Πώς φτάσαμε όμως ώς εδώ; Ηταν 13 Ιανουαρίου όταν ο κ. Καμμένος αποφάσιζε να φύγει από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Τότε οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού, κρατήθηκαν χαμηλά, καθώς ο κ. Τσίπρας σημείωνε πως «παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές βγάλαμε τη χώρα από τη δύσκολη περιπέτεια». Μάλιστα, μέχρι μία εβδομάδα πριν, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πως κεντρική γραμμή είναι οι χαμηλοί τόνοι, και δεν προτίθενται να μπουν σε «λασπομαχία» με τον κ. Καμμένο. Τι άλλαξε; Σύμφωνα με πληροφορίες κομβικό ήταν το γεγονός πως ενώ στις 31 Ιανουαρίου ο κ. Καμμένος δήλωνε πως «η κυβέρνηση δεν θα κάνει παρέλαση» την επομένη, το Μαξίμου του έστελνε μήνυμα ανακωχής, μέσω του κ. Τζανακόπουλου, ο οποίος δήλωνε πως η κυβέρνηση σκέπτεται την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Αντ’ αυτού ο κ. Καμμένος απάντησε με επίθεση στον πρωθυπουργό: «Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα. Εκτός από “Ρουβίκωνες” υπάρχουν και Ελληνες, Αλέξη», σημείωνε στο μήνυμα που αποτέλεσε για πολλούς τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Και τώρα; Η ψύχραιμη αποτίμηση της κόντρας λέει πως ο κ. Τσίπρας έχοντας κεντρικό αφήγημα το «προοδευτικό μέτωπο» βοηθείται από την εξέλιξη ώστε να πετάξει από πάνω του τη «στάμπα» της συγκυβέρνησης με έναν πολιτικό της «λαϊκής Δεξιάς», ενώ και ο κ. Καμμένος θα προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με ένα κοινό από το οποίο αποκόπηκε. Αυτά θεωρητικά, γιατί πρακτικά ο εκρηκτικός χαρακτήρας του κ. Καμμένου και η δεινή δημοσκοπική του θέση μπορεί να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη σύγκρουση που θα επιταχύνει την κυβερνητική φθορά.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου