Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Πόρισμα εμπειρογνωμόνων για τη Novartis - Δεν έχει αναφορά σε πολιτικούς



Σε αξιολόγηση του πολυσέλιδου πορίσματος για την υπόθεση της Novartis, που υποβλήθηκε από κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο οποίο προεδρεύει η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, θα προχωρήσουν οι εισαγγελείς διαφθοράς, με κατεύθυνση να ξεκαθαρίσουν το τοπίο των ευθυνών για κάποια πολιτικά πρόσωπα τουλάχιστον για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς η οποία έχει συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο από τότε, που η Βουλή έστειλε πίσω στη δικαιοσύνη τη δικογραφία, εμπλουτίζεται από το λεγόμενο πόρισμα Παπασπύρου (έτσι συνηθίζεται να λέγεται), καθώς κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων εξέτασε το θέμα των υπερτιμολογήσεων για συγκεκριμένα σκευάσματα της Novartis.

To πόρισμα, το οποίο αριθμεί περί τις 3 χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνει λεπτομερή αποτίμηση των υπερτιμολογήσεων και αναφέρεται στη μακρά διαδρομή διαμόρφωσης των τιμών για συγκεκριμένα σκευάσματα του φαρμακευτικού κολοσσού, τα οποία διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά από το 2005 και μέχρι το 2014.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το πόρισμα επικεντρώνεται στην περίοδο 2010- 2014 προσδιορίζοντας στο χρόνο αυτό συμπεράσματα και αξιολογήσεις.

Σε κάθε περίπτωση στο λεγόμενο πόρισμα Παπασπύρου δεν υπάρχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση, ούτε άλλωστε το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε με ευθύνες πολιτικών.

Η έρευνα του κλιμακίου ασχολήθηκε πρωτίστως με τυχόν ευθύνες των επιτροπών διαμόρφωσης των τιμών συγκεκριμένων φαρμάκων και της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε για χρόνια στον τομέα των υπερτιμολογήσεων.

Ωστόσο το πόρισμα αυτό θα διαδραματίσει, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, σημαντικό ρόλο στην τελική αποτίμηση των εισαγγελέων διαφθοράς που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται προς το τέλος της έρευνας τους, τουλάχιστον για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη φάση αυτή η Εισαγγελία Διαφθοράς θα προχωρήσει, εφόσον ολοκληρωθεί η έρευνά της, σε αρχειοθέτηση για κάποιους από τους δέκα πολιτικούς για τους οποίους δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία, ενώ για άλλους η έρευνα θα συνεχιστεί.

Σχετικά με την περίοδο από το 2010 ως το 2013 η το 2009 ως το 2014 ( ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί) η Εισαγγελία Διαφθοράς, όπως όλα δείχνουν θα προχωρήσει σε κλήσεις ως υπόπτων για πολιτικά πρόσωπα για τα οποία μαρτυρικές καταθέσεις έχουν εμπλέξει σε θέματα δωροδοκίας, ενώ από όλες τις δικαστικές πηγές, προκύπτει, ότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών η συγγενικών τους προσώπων η σε στενούς συνεργάτες τους.

Γι αυτό άλλωστε η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν τους αποδίδει αδίκημα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς για τη στοιχειοθέτησή του απαιτείται η ύπαρξη χρημάτων, έτσι  για όσους θα αποσταλούν κλήσεις, θα αφορούν στην κατηγορία της δωροδοκίας, με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις, στοιχεία από ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλα που υπάρχουν στη δικογραφία.

Πάντως διαφαίνεται, ότι υπάρχει δυσκολία στη στοιχειοθέτηση της κατηγορίας για δωροδοκία σε κάποιους από τους δέκα πολιτικούς, καθώς οι καταθέσεις των μαρτύρων και μόνον, δεν μπορεί να αποτελούν επαρκείς ενδείξεις, ενώ είναι βέβαιον ότι θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους και όχι μόνον στην περίπτωση που σταλούν κλήσεις με μόνα στοιχεία τις μαρτυρικές καταθέσεις.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου