Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι τράπεζες στην κόψη του ξυραφιού – Σήμερα οι τραπεζίτες στο Μαξίμου – Τι ζητούν κυβέρνηση και δανειστές


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης βλέποντας το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έστειλε πολλαπλά μηνύματα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, που σε απλά ελληνικά θα σημαίνει κούρεμα καταθέσεων και νέο μνημόνιο.

Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα δύσπιστοι απέναντι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει τότε το μέλλον είναι ζοφερό, όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τράπεζες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και χωρίς τράπεζες οικονομία δεν υπάρχει.

Η κυβέρνηση προχωράει σε προτάσεις με άκρως μαξιμαλιστικό χαρακτήρα, που ως στόχο έχουν να προσελκύσουν ψηφοφόρους και όχι να λύσουν προβλήματα.

Οι τραπεζίτες και οι δανειστές αντιδρούν και μάλιστα σφοδρά. Οι τραπεζίτες θα προσέλθουν σήμερα στο Μαξίμου και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και να στείλει μηνύματα προς τις αγορές και τους επενδυτές και όχι να χαϊδέψει για μία ακόμη φορά τις πλάτες των κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές και να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά κουλτούρα «δεν πληρώνω».
Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, την Παρασκευή δηλαδή, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει καταθέσει την συνολική της πρόταση, τόσο για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για λύση που θα αφορά τα κόκκινα δάνεια στο σύνολό της. Σήμερα μάλιστα εκτός από την συνάντηση στο Μαξίμου υπάρχει και μία ακόμη καθοριστική συνάντηση. Αυτή στο Eurogroup του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομολόγους του. Σε διπλωματική αναμένεται να του στείλουν μήνυμα να τελειώνει η Αθήνα με το θέμα και μάλιστα να αφήσει κατά μέρος τις γαλαντομίες. Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην σημερινή ατζέντα του Eurogroup, αντίθετα είναι στο επόμενο που είναι προγραμματισμένο για τις 11 Μαρτίου, εκεί όπου θα τεθεί επί τάπητος το ελληνικό ζήτημα με την 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Οι δανειστές διαβλέποντας τον κίνδυνο που υπάρχει με το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα απαιτούν να δοθεί λύση εδώ και τώρα.


Νόμος Κατσέλη

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι το σχέδιο της για το διάδοχο σχήμα θα διευρύνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που βέβαια βρίσκει αντίθετες και τις τράπεζες και τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στους θεσμούς προβλέπει τα ανώτατα όρια για την προστασίας της κύριας κατοικίας να ανέρχονται στις 250.000 ευρώ ως προς την αντικειμενική αξία της κατοικίας και στις 35.000 ευρώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη.

Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, σε ειδικό εργαλείο που θα λειτουργήσει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στη συνέχεια, η τράπεζα θα προτείνει στον οφειλέτη ρύθμιση που θα προβλέπει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και 20 χρόνια, ανάλογα με την ηλικία του.

Το επιτόκιο, αλλά και ενδεχόμενο κούρεμα του υπολοίπου θα εξαρτώνται από τη σχέση οφειλής – αξίας ακινήτου. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η νέα μηνιαία δόση να μειώνεται κατά τουλάχιστον 30%. Η διαγραφή της οφειλής, όπου προβλέπεται, θα γίνεται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην πληρωμή των δόσεων του. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης αρνηθεί τη ρύθμιση, η υπόθεσή του θα εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο.

Επιπλέον, το Δημόσιο θα επιδοτεί τις δόσεις οφειλετών με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλει στην τράπεζα για λογαριασμό του δανειολήπτη το 1/3 της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτόν το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για το 2019 και των 200 εκατ. ευρώ για το 2020.

Κόκκινα δάνεια

Η ελληνική πλευρά έχει καταλήξει στην υιοθέτηση της πρότασης του ΤΧΣ που προβλέπει τη μεταφορά 15-20 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού που θα συστήσουν οι τράπεζες. Τα δάνεια θα τιτλοποιηθούν για να πουληθούν σε επενδυτές, συνοδευόμενα από κρατικές εγγυήσεις. Μέσω αυτών, το Δημόσιο θα εγγυάται το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς μεταξύ των προβλέψεων που καλύπτουν τα δάνεια και της τιμής αγοράς στην οποία θα αγοραστούν, προκειμένου να περιοριστεί δραστικά η ζημιά για τις τράπεζες. Οι εγγυήσεις μπορεί να φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν από την DGCοmp κρατική ενίσχυση.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι πολύ πιο έτοιμο και έχει παρουσιαστεί στους αρμόδιους φορείς και δείχνει να έχει αποδοχή. Το πλάνο της ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση περίπου 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δηλαδή του συνόλου των καταγγελμένων δανείων) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ύψους 7,4 δισ., που έχει εγγραφεί στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μία Εταιρεία Ειδικού Σκοπού.

Τα δάνεια θα μεταβιβαστούν στην αξία ισολογισμού (μετά από προβλέψεις). Το ποσό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που θα μεταβιβαστεί θα αντιστοιχεί σε κάλυψη πρόσθετων ζημιών, ώστε οι αποτιμήσεις των εν λόγω δανείων να προσεγγίσουν τιμές αγοράς. Εν συνεχεία, νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση του SPV έναντι του ελληνικού Δημοσίου μεπροκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια του σχήματος).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ
Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου