Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Δυναμικό παρών της Νέας Δημοκρατίας με Μπακογιάννη - Αυγενάκη στην Κρήτη


Δύο κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γραμματέα της Π.Ε. της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη επισκέπτονται από το πρωί τις περιοχές των Χανίων και του Ηρακλείου.



Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη, που βρίσκεται ήδη από χθες στα Χανιά, επισκέπτεται από το πρωί συνοδεία τοπικών στελεχών της ΝΔ τις περιοχές του νομού Χανίων που επλήγησαν περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την κ. Μπακογιάννη συνόδευαν σήμερα επίσης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης και ο πρώην δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης. Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Το κλιμάκιο της ΝΔ κατέβηκε στα Χανιά για να έχουμε ιδίαν αντίληψη για το μέγεθος των καταστροφών. Μετά και από τη συζήτηση που είχα με τον καθηγητή Συνολάκη αλλά και την συζήτηση την οποία είχαμε με τον αντιπεριφερειάρχη και την ενημέρωση, διαπιστώνω ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ό,τι περίμενα. Έχουμε τεράστιες καταστροφές σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Ακόμα σήμερα δεν έχουμε επικοινωνία με το σύνολο του νομού. Άρα το πρώτο θέμα είναι οι διανοίξεις. Το δεύτερο θέμα είναι η λεπτομερής καταγραφή, ώστε στο τέλος της εβδομάδας να έχουμε τα τεχνικά δελτία και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεση χρηματοδότηση. Άκουσα ότι ο κ. Σπίρτζης μίλησε για 10 εκατομμύρια. Δέκα εκατομμύρια είναι αστείο ποσό για το μέγεθος της καταστροφής, άλλωστε δεν υπάρχει κανένας μηχανικός, που να θεωρεί ότι με 10 εκατ. είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες, όχι οι μακροπρόθεσμες, για τις οποίες το ποσό υπερβαίνει τα 100 εκατ. κατά πολύ.

Είναι εξαιρετικά επείγον να υπάρξουν λεπτομερείς καταγραφές της αγροτικής ζημιάς. Οι ζημιές στις καλλιέργειες είναι τεράστιες. Επικοινώνησα με τον Διοικητή του ΕΛΓΑ και του ζήτησα να έρθουν άμεσα συνεργεία και από την Αθήνα, αλλά και από το Ηράκλειο. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί ο ΕΛΓΑ, από τη νομοθεσία του, αποζημιώνει καρπό. Εμείς όμως έχουμε ζημιές σε δέντρα. Χάθηκαν ολόκληρα στρέμματα με δέντρα. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποζημίωσης. Υπάρχει ένα κονδύλι στην Ε.Ε., ειδικό για φυσικές καταστροφές. Αυτό χρειάζεται να ενεργοποιηθεί άμεσα από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια.

Η τέταρτη παρατήρησή μου αφορά στο ΒΟΑΚ. Η κατάσταση με τον ΒΟΑΚ είναι απαράδεκτη. Οι πρώτες ζημιές του Φεβρουαρίου ήταν της τάξεως των 30.000 ευρώ και με τον γνωστό τρόπο, γραφειοκρατία, ανευθυνότητα κ.ο.κ., θα φτάσουν το 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα κινδυνεύει να κλείσει ο δρόμος Χανιά – Ηράκλειο. Καλώ τον κ. Σπίρτζη να καθαρίσει τον ΒΟΑΚ για να μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον ασφάλεια στον κεντρικό δρόμο Χανίων – Ηρακλείου, επισημαίνοντας τη λανθασμένη απόφαση της κυβέρνησης να αφαιρέσει την αρμοδιότητα για τον ΒΟΑΚ από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΟΑΚ».


Ταυτόχρονα, επίσκεψη στις περιοχές του νομού Ηρακλείου που υπέστησαν σημαντικές ζημιές πραγματοποιεί από το πρωί και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, συνοδευόμενος από τον Τομεάρχη Υγείας και Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, κ. Βασίλη Οικονόμου. Αύριο, το κλιμάκιο της ΝΔ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου όπου σημειώθηκαν καταστροφές, ενώ θα έχει συνεργασία με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες, κ. Κουκιαδάκη και κα Λιωνή.


Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Αυγενάκης, δήλωσε:

«Προτεραιότητά μας η ακριβέστερη ενημέρωση και από κοινού αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν προκύψει. Η Νέα Δημοκρατία συμπαρίσταται στους κατοίκους, στους επαγγελματίες, και στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί. Ωστόσο, επισημαίνουμε ότι η πρόληψη και η αποτελεσματική συντήρηση είναι καλύτερη και αποδοτικότερη των έργων αποκατάστασης των ζημιών. Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει να λειτουργήσει Ηλεκτρονικό Μητρώο Έργων Υποδομής, το οποίο θα περιλαμβάνει την πλήρη ταυτότητα του κάθε έργου (κατασκευή, συντήρηση, ευθύνη εκτέλεσης έργων). Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, για την γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει υπεύθυνα κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου