Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

"Κλειδί" το "κούρεμα" οφειλής στις ρυθμίσεις των δανείων του νέου νόμου Κατσέλη



Δικαίωμα εισόδου με βάση την αντικειμενική, αλλά "κούρεμα" δανείου με βάση την εμπορική  αξία της πρώτης κατοικίας, θα έχουν οι δανειολήπτες του νέου νόμου Κατσέλη.

Το "κούρεμα" του δανείου θα αποτελεί το αρχικό βήμα για τον καθορισμό της ρύθμισης που θα γίνεται στο δάνειο, της επιμήκυνσης στη χρονική διάρκεια της αποπληρωμής του και της κρατικής επιδότησης στη μηνιαία δόση. Σημειώνεται ότι η τελευταία θα μπαίνει κατευθείαν στον λογαριασμό του δανείου και δεν θα καταβάλλεται στον δανειολήπτη. Επίσης, η επιδότηση δεν θα είναι φιξαρισμένη στο 1/3 της δόσης, αλλά θα διαμορφώνεται αναλογικά στη βάση των εισοδηματικών και περιουσιακών δεδομένων του δανειολήπτη. Τα δεδομένα αυτά θα επανελέγχονται ανά τριετία ώστε η επιδότηση να καταβάλλεται μόνο εφόσον ο δανειολήπτης συνεχίζει να αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Δικαίωμα σε "κούρεμα" δανείου και επιδότηση δόσης, θα έχουν τυπικά όλοι οι εισερχόμενοι στον νέο νόμο Κατσέλη.

Σε αντίθεση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα καθορίζει μαζί με τον συνολικό δανεισμό του δανειολήπτη, το δικαίωμα υποβολής ένταξης στο νέο καθεστώς προστασίας, η εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας θα είναι αυτή που θα καθορίζει το "κούρεμα" του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι για υπαγωγή στον νέο νόμο Κατσέλη, τα βασικά κριτήρια είναι ύψος δανεισμού του οφειλέτη έως 130.000 ευρώ και αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ. Αναφορικά με το ύψος του δανεισμού στις 130.000 ευρώ, διευκρινίζεται ότι αυτό αφορά πάσης φύσεως δάνεια (στεγαστικά, επαγγελματικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά, επισκευαστικά κ.λπ.) τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και όχι αθροιστικά όλα τα δάνεια του δανειολήπτη (π.χ. στεγαστικό και επιχειρηματικό δάνειο που έχουν προσημείωση στην πρώτη κατοικία, αλλά όχι και καταναλωτικό δάνειο που δεν έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία).

Το "κλειδί" για τις ρυθμίσεις των δανείων που θα γίνουν με το νέο νόμο, αποτελεί το "κούρεμα" της οφειλής.

Το "κούρεμα" θα γίνεται στη βάση της σχέσης της υπολειπόμενης οφειλής με την εμπορική αξία του ακινήτου, δηλαδή την αξία με την οποία το έχει εκτιμήσει η τράπεζα στα βιβλία της. Η σχέση αυτή πρέπει να διαμορφώνει μια ποσοστιαία αναλογία 120%, με το υπόλοιπο του δανείου να υπερβαίνει την αξία του ακινήτου. Το "κούρεμα" θα γίνεται στο ποσό της διαφοράς των δύο.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ, θα "κουρεύονται" από το δάνειο 10.000 ευρώ, ώστε να διαμορφώνεται η αναλογία LTV (loan to value, αξία δανείου προς αξίας ακινήτου) στο 120% και ο δανειολήπτης να έχει να αποπληρώσει δάνειο 120.000 ευρώ.

Αντιστοίχως, με βάση την αναλογία του 120%, εάν π.χ. το υπολειπόμενο δάνειο ανέρχεται σε 130.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου στις 80.000 ευρώ, το ποσό στο οποίο θα γίνει η ρύθμιση του δανείου θα είναι οι 96.000 ευρώ, αφού θα "κουρεύεται" το υπόλοιπο μέχρι τις 130.000.

Ή εάν π.χ. το ύψος του δανείου ανέρχεται σε 75.000 ευρώ και η αξία της πρώτης κατοικίας στις 50.000 ευρώ, η ρύθμιση που θα προκύπτει για τον δανειολήπτη κατόπιν του "κουρέματος", θα αφορά την αποπληρωμή 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο νέο νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση ένστασης του δανειολήπτη αναφορικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου του από την τράπεζα. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Δημόσιο θα μπορεί να ζητήσει εκτίμηση του ακινήτου από ανεξάρτητους εκτιμητές.

Τέλος, η επιμήκυνση που θα δίνεται στις ρυθμίσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα φτάνει μέχρι τα 25 έτη, ενώ το επιτόκιο με το οποίο θα γίνονται οι ρυθμίσεις των δανείων θα είναι το euribor τριμήνου με περιθώριο 2%.


Της Νένας Μαλλιάρα
capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου