Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Morgan Stanley: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα



Ως "κλειδί" για τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει η Morgan Stanley την  ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, επισημαίνοντας σε νέο της note πως το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων καθώς και η βιωσιμότητα της ανάκαμψης στην οικονομία η οποία έχει μόλις ξεκινήσει.

Το κόμμα της συγκυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ, ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει την υποστήριξη της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι θα ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, σημειώνει. Όπως επισημαίνει, είναι πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να περάσει αυτό εμπόδιο, ωστόσο, εάν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν προς το παρόν την πιθανότητα στροφής των ψηφοφόρων προς τις mainstream πολιτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι εξελίξεις αποτελούν σημαντική δοκιμασία για την ελληνική κυβέρνηση: ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, η οποία απαιτεί 151 βουλευτές.

Το κατά πόσον η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης είναι συνεπώς αβέβαιη. Εναλλακτικά, μία κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελεί μια πιθανότητα. Ωστόσο, εάν χάσει μια τέτοια ψήφο, το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε πρόωρες γενικές εκλογές, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους εφαρμογής της πολιτικής στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Επιπλέον, η μεταβλητότητα στην αγορά θα μπορούσε να αυξηθεί, σε μια στιγμή που η Ελλάδα ψάχνει να βρει το κατάλληλο timing για την επιστροφή της στις αγορές - αν και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση, δεδομένης της ύπαρξης ενός μεγάλου αποθέματος μετρητών (cash buffer).

Τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση πρόωρων εκλογών;

Αντίθετα με τις απόψεις πολλών αναλυτών, κατά την Morgan Stanley, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός κινδύνου (οι επόμενες γενικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο ούτως ή άλλως). Πάντως, όπως επισημαίνει, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αν διεξαχθούν σύντομα νέες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να τις κερδίσει με μεγάλη διαφορά.

Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και το "βουνό" των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα είναι ζητήματα καίριας σημασίας για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Morgan Stanley. "Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για τους επενδυτές, κατά την άποψή μας, είναι εάν αυτή η τάση είναι βιώσιμη", όπως επισημαίνει.

Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου