Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Αυτοί που βρίζουν είναι ευφυείς έχουν χιούμορ και είναι πιο έξυπνοι σύμφωνα με ψυχολόγους



Το βρίσιμο θεωρείται ανάρμοστη και πολλές φορές προσβλητική συμπεριφορά. Ερευνητές υποστηρίζουν όμως ότι, κάνει καλό στη ψυχική και σωματική υγεία. Όπως λένε είναι σημάδι υψηλού δείκτη νοημοσύνης και χιούμορ. Σύμφωνα με έρευνα του Κολεγίου Μάριστ των ΗΠΑ, σε συνεργασία με το Κολέγιο της Μασαχουσέτης, οι άνθρωποι που βρίζουν δεν είναι αμόρφωτοι, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά πιο έξυπνοι.

Οι ψυχολόγοι Kristin και Timothy Jay ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στο πείραμα, να πουν όσες περισσότερες βρισιές μπορούσαν σε ένα λεπτό. Μετά τους ζήτησαν να πουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Από αυτό το απλό πείραμα, οι ερευνητές κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι που βρίζουν περισσότερο είναι εύγλωττοι, εκφραστικοί και έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο. Οι υβριστές απέδωσαν επίσης, καλύτερα και στα IQ τεστ. Παράλληλα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κιλ στην Αγγλία, παρατήρησαν ότι οι βρισιές μειώνουν τον πόνο. Ο επικεφαλής Richard Stephens, έβαλε 67 φοιτητές να κρατήσουν τα χέρια τους, κάτω από παγωμένο νερό. Στην πρώτη δοκιμασία, τους επέτρεψαν να βρίζουν για όσο έκαναν το πείραμα και στη δεύτερη φάση τους το απαγόρευσαν. Παρατηρήθηκε ότι, οι φοιτητές άντεξαν το παγωμένο νερό, 40 δευτερόλεπτα παραπάνω όταν έβριζαν και δεν ένιωθαν πόνο.

Ο Stephens διαπίστωσε επίσης ότι, το βρίσιμο βοηθάει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Εκτονώνεται ο θυμός και το άγχος. Δημιουργεί το αίσθημα της ανακούφισης και βελτιώνει τη ψυχική κατάσταση, γιατί εξωτερικεύονται τα αρνητικά συναισθήματα. Ο ψυχολόγος Timothy Jay, αναφέρει στο βιβλίο του «Why We Curse» ότι, όσοι βρίζουν φαίνονται πιο αστείοι. Η συμπεριφορά επηρεάζεται από τη νευρολογική κατάσταση, τους ψυχολογικούς περιορισμούς και τις κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες. Έτσι, μια ιστορία γίνεται πιο αστεία όταν χρησιμοποιούνται βρισιές. «Φέρνει τους άλλους προ εκπλήξεως γιατί λένε λέξεις που θεωρούνται ταμπού και τους κάνουν να γελάνε», ανέφερε ο ψυχολόγος. 


[time] [bbc] [businessinsider] [vfl]
tilestwra.com


Εφορία : Τρεις μεγάλες ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις του 2019


Μεγάλες ανατροπές στις φορολογικές δηλώσεις, φέρνει το 2019 εφόσον τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Αλλαγές στις σχέσεις με την εφορία και διαφορετική αντιμετώπιση των φορολογούμενων που έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχονται τα πάνω – κάτω.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, τρεις είναι οι κύριες αλλαγές που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα υλοποιηθούν καθώς απαιτείται κινητοποίηση όλου του μηχανισμού για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

1. Η πρώτη ανατροπή αφορά στο χρόνο που θα κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις. Εξετάζεται η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά -ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο. Για την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2019 έγινε ήδη ευρεία σύσκεψη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους (υπηρεσίες Δημοσίου, οικονομικό επιμελητήριο, λογιστές κ.λπ.). Το να ανοίγει το Taxis από τον Φεβρουάριο αποτελεί επιθυμία της φορολογικής διοίκησης εδώ και πολλά χρόνια (ουσιαστικά από τότε που ψηφίστηκε ο βασικός φορολογικός νόμος 4172), αλλά ουδέποτε αυτό κατέστη εφικτό. Ηδη όμως εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να γίνει εφικτό αυτό διότι από φέτος τίθεται σε ισχύ η δυνατότητα ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων των ζευγαριών, κάτι που θα προκαλέσει μια σχετική αναταραχή. Και δεύτερον, μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2019, θα γίνει «αγώνας δρόμου» προκειμένου να εκδοθούν τα καινούργια εκκαθαριστικά των συντάξεων όπως αυτές θα προκύπτουν με βάση τον υπολογισμό των «προσωπικών διαφορών» (αρνητικές ή θετικές, οι προσωπικές διαφορές θα αποτυπωθούν για πρώτη φορά στις βεβαιώσεις ώστε οι συνταξιούχοι να μάθουν είτε τις αυξήσεις που θα πάρουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, είτε και το πόσο θα κοβόταν η σύνταξή τους αν προχωρούσε το μέτρο της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς). Έτσι, είναι αμφίβολο αν θα προλάβει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης να αποστείλει εγκαίρως τα εκκαθαριστικά αποδοχών περίπου 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων στην ΑΑΔΕ. Και δεν είναι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία. Μεγάλη κινητοποίηση απαιτείται από τις τράπεζες (για δάνεια και τόκους) και φυσικά από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και το Δημόσιο.

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα θεωρηθεί έκπληξη πρώτου βαθμού το να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων πριν από το τέλος Μαρτίου. Άλλωστε, ο νόμος που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και ορίζει ότι οι παντρεμένοι μπορούν αν το επιθυμούν να κάνουν και ξεχωριστή φορολογική δήλωση, ορίζει ότι έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να κάνουν την απαιτούμενη δήλωση στην εφορία.

2. Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή είναι η δυνατότητα έκδοσης ατομικών εκκαθαριστικών για όλους τους φορολογούμενους, ανεξαρτήτως αν τα ζευγάρια κάνουν ξεχωριστή δήλωση ή όχι. Θα εκδίδεται δηλαδή υποχρεωτικά ατομικό εκκαθαριστικό για όλους τους φορολογούμενους -περίπου 8,8 εκατομμύρια στο σύνολό τους. Η «ιδέα» είναι ότι ακόμη και αν υποβληθεί κοινή δήλωση από τους παντρεμένους, το Taxis θα εκδίδει δύο διαφορετικά εκκαθαριστικά: ένα στη μερίδα της συζύγου και ένα στη μερίδα του συζύγου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση στα εκκαθαριστικά μόνο με τους ατομικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis, κάτι που σημαίνει ότι αν προχωρήσει το «ατομικό εκκαθαριστικό» θα δημιουργηθεί άλλο ένα «κύμα επισκέψεων» στις εφορίες από συζύγους οι οποίες θα πρέπει να αποκτήσουν τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης.

H βασική αλλαγή που θα επιφέρει το «ατομικό εκκαθαριστικό» θα είναι η εξής: Σήμερα, αν ο ένας σύζυγος έχει χρεωστική εκκαθάριση και ο δεύτερος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, η εφορία συμψηφίζει και το τελικό ποσό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό είναι το άθροισμα των δύο ποσών. Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι χρεωστικό, υπόχρεος για την καταβολή του ποσού είναι ο σύζυγος ανεξάρτητα από το αν ο φόρος προκύπτει από τα εισοδήματα της συζύγου. Με τα ατομικά εκκαθαριστικά, δεν θα γίνεται συμψηφισμός. Ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό. Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ αν δικαιούται επιστροφή θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρέη) και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο εκκαθαριστικό τού ή της συζύγου. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να πληρώνει άμεσα τα ποσά των επιστροφών σε όσους τα δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός. Ενώ όποιος έχει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσει στις τρεις δόσεις που έχει δικαίωμα. Ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα με τα έσοδα διότι ενώ τα δημόσια ταμεία θα πρέπει να πληρώνουν τις επιστροφές δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πληρώνουν τους φόρους τους όσοι είναι υπόχρεοι. Αν π.χ. ο σύζυγος πρέπει να πληρώσει φόρο και η σύζυγος να της επιστραφεί φόρος μέχρι σήμερα γινόταν συμψηφισμός. Αν τώρα το κράτος πληρώσει υποχρεωτικά τη σύζυγο αλλά ο σύζυγος δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του θα δημιουργηθεί «τρύπα» στα έσοδα.

3. Η τρίτη αλλαγή είναι να ενεργοποιηθεί ο ήδη ψηφισμένος νόμος που θα δίνει το δικαίωμα στους παντρεμένους να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. ο φορολογικός νόμος επιτρέπει την ξεχωριστή εκκαθάριση, καθώς το άρθρο 67 του νόμου 4172/2013 ορίζει ότι «οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου, βεβαιώνεται χωριστά, και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο».


ΤΑ ΝΕΑ


Συνελήφθη ο δράστης της δολοφονίας του Αφγανού




22 Δεκεμβρίου 2018 στην οδό Σοφοκλέους 47 στην Ομόνοια, συντελέστηκε δολοφονία σε βάρος υπηκόου Αφγανιστάν.

Ο δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ένας 24χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για «Ανθρωποκτονία με πρόθεση», για παράβαση του Νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών», καθώς και για παράβαση του Νόμου «Περί όπλων».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών για την ανακάλυψη και σύλληψη του δράστη, προσήχθησαν πλήθος μαρτύρων, κατά κύριο λόγο αλλοδαπών που συχνάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και εξετάστηκαν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Όπως διακριβώθηκε, ο δράστης και το θύμα είχαν διαπληκτιστεί έντονα πριν τη δολοφονία, όμως με την παρέμβαση τρίτων το συμβάν έληξε, με αποτέλεσμα ο δράστης να αποχωρήσει προσωρινά με μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα, όπου συνεπιβάτης ήταν μια γυναίκα, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας. Λίγα λεπτά αργότερα, επέστρεψε πεζός μαζί με την ίδια γυναίκα, κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα μαχαίρι και αναζητούσε το θύμα. Μόλις το θύμα τον αντιλήφθηκε προσπάθησε να ξεφύγει, ωστόσο ο δράστης τον πρόλαβε και με το μαχαίρι τον έπληξε τρεις (3) φορές, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Από την συνδυαστική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του. Αμέσως και προ του κινδύνου να διαφύγει στο εξωτερικό, σχηματίστηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα η οποία ενήργησε επισταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με αποτέλεσμα μεσημβρινές ώρες της 23-12-2018 και στα όρια του αυτοφώρου, να εντοπιστεί και να συλληφθεί στην περιοχή της Καλλιθέας.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Τουλάχιστον 38 τραυματίες σε αεροπορικό ατύχημα με στρατιωτικό αεροσκάφος στο Κονγκό



Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της Λ.Δ. Κονγκό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, λοχαγός Μάκε Χαζουκάι.

Τριάντα οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι οκτώ σοβαρά, όταν ένα αεροσκάφος Antonov που μετέφερε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Λ.Δ.Κονγκό έκανε ανώμαλη προσγείωση στο αεροδρόμιο της πόλης Μπένι, όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.

Από τους τραυματίες, οι 26 είναι στρατιώτες και οι τέσσερις μέλη του πληρώματος, όπως διευκρίνισε ένας υπεύθυνος της ασφάλειας του αεροδρομίου.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανδρών των ενόπλων δυνάμεων της Λ.Δ. Κονγκό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του στρατού στην περιοχή, λοχαγός Μάκε Χαζουκάι.

Το Μπένι είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας, όπου πρόσφατα εκδηλώθηκε επιδημία του ιού Έμπολα. Εκεί δρα επίσης η ένοπλη οργάνωση Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF).

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρεις Ρώσοι πιλότοι, σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη όταν ένα Antonov 26 συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Ντζίλι της Κινσάσα. Το αεροσκάφος επέστρεφε από την Τσικάπα της επαρχίας Κασάι, αφού μετέφερε εκλογικό υλικό για λογαριασμό της Ανεξάρτητης Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (Ceni).

Οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 23 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν και θα διεξαχθούν στις 30 του μηνός.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


Το «άμπρα κατάμπρα, κάνε και μια κωλοτούμπα» του Τσίπρα με τον μάγο στο Μαξίμου





Ο πρωθυπουργός έγινε βοηθός μάγου για χάρη των μικρών παιδιών που βρέθηκαν στο Μαξίμου τη Δευτέρα για τα κάλαντα.

Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη χάρισαν αρκετές στιγμές προς σχολιασμό καθώς τα μικρά παιδιά υποδύθηκαν τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός έκανε high five με μικρούς μαθητές και μια μικρούλα με ένα τρίγωνο να γίνεται η μασκότ.

Από τις κορυφαίες στιγμές τη Δευτέρα στο Μαξίμου ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να κάνει τον βοηθό σε έναν μάγο.

Ο μάγος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πει μαζί του τις μαγικές λέξεις προκειμένου το μπλε πανί που έβαλε στην απόχη του να μετατραπεί στο τραπουλόχαρτο (5 κούπα) που είχε διαλέξει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

«Άμπρα κατάμπρα, λούμπα τουλούμπα, κάνε μια τούμπα και μια κωλοτούμπα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και το μαγικό πέτυχε.

Πολλοί βέβαια έκαναν το συνειρμό με την κωλοτούμπα του Τσίπρα για να πετύχουν τα «μαγικά» του με τους αριθμούς.



Πηγή : protothema.gr


Δημοσιοποίηση στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών 3 κακοποιών για κλοπές από οχήματα στην Γλυφάδα



Δίνονται στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες δύο (2) ατόμων, τα οποία συνελήφθησαν, βραδινές ώρες της 20-10-2018 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) και του Α.Τ. Γλυφάδας, κατηγορούμενοι για κλοπές από οχήματα.

Ειδικότερα :

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω, βραδινές ώρες της 20-10-2018 στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) και του Α.Τ. Γλυφάδας, ένας 47χρονος αλλοδαπός και ένας 53χρονος ημεδαπός, την στιγμή που είχαν παραβιάσει σταθμευμένο αυτοκίνητο με σκοπό την κλοπή.

Από την περαιτέρω έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Γλυφάδας, προέκυψε ότι οι δράστες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη χρήση εργαλείου θραύσης υαλοπινάκων διερρήγνυαν σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή της Γλυφάδας, αφαιρώντας από το εσωτερικό τους χρηματικά ποσά, έγγραφα, προσωπικά αντικείμενα και άλλα τιμαλφή.

Στην κατοχή τους, καθώς και από την έρευνα στο όχημα που χρησιμοποιούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εργαλείο θραύσης υαλοπινάκων, διαρρηκτικά εργαλεία, ζευγάρια γάντια και κλεμμένο διαβατήριο.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών από οχήματα, ενώ η έρευνα για την συμμετοχή τους σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, συνεχίζεται.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή.


Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:

Α. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ Αναστάσιο του Ελευθερίου και της Μέλης, γεννηθέντα στις 26-12-1965 στο Καζακστάν



Β. (επιθ) KHACHATRYAN (ον) Norayr του Agabek και της Tamara γεννηθέντα στις 5-2-1971 στην Αρμενία



Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου και προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8986870 του Τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.


Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας στη Σικελία



Το ηφαίστειο της Αίτνας, το υψηλότερο και ενεργότερο ηφαίστειο της Ευρώπης, εξερράγη, με αποτέλεσμα να υψωθεί μια τεράστια στήλη τέφρας στον ουρανό και οι αρχές να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνιας στις ανατολικές ακτές της Σικελίας.

130 μικρές σεισμικές δονήσεις έχουν σημειωθεί στο ηφαίστειο μετά την έκρηξη, και σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, η μεγαλύτερη δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών.

 Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου, ύψους 3.330 μέτρων, σημειώθηκε το 1992.

Δείτε ζωντανά το σημείο: