Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Η στιγμή του ξυλοδαρμού του διαιτητή, Θανάση Τζήλου



Ο Θανάσης Τζήλος έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού -το πρωί της Τετάρτης (19.12.2018)- έξω από το σπίτι του στη Λάρισα, γεγονός που… προκάλεσε την αποχή των διαιτητών από τις υποχρεώσεις τους στην Superleague και την αναβολή της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Το “Open TV” έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα συγκλονιστικό βίντεο με τη στιγμή του ξυλοδαρμού του διαιτητή, από τρεις  κουκουλοφόρους κακοποιούς άνδρες.




Η ξαφνική καρδιακή προσβολή σε υγιή άτομα μπορεί να οφείλεται σε ΑΥΤΟ


Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μια καρδιακή προσβολή (έμφραγμα) επηρεάζει ακόμα και νεότερους ανθρώπους, που είναι υγιείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε ότι πρόκειται για μια καρδιακή προσβολή τύπου SCAD (spontaneous coronary artery dissection). Είναι η "αυθόρμητη διάσπαση της στεφανιαίας αρτηρίας". Συμβαίνει όταν ένα ή περισσότερα από τα εσωτερικά στρώματα μιας στεφανιαίας αρτηρίας αποκόπτονται από το εξωτερικό στρώμα.

Τότε, το αίμα διαρρέει στο κενό διάστημα μεταξύ των δύο στρωμάτων και αυτό προκαλεί θρόμβο αίματος. Αυτό με την σειρά του μειώνει τη ροή του αίματος μέσω της αρτηρίας και οδηγεί σε μια πιθανώς θανατηφόρα καρδιακή προσβολή.

Καρδιακή προσβολή και άγχος

Η καρδιακή προσβολή τύπου SCAD έχει συνδεθεί με σοβαρό συναισθηματικό άγχος που μπορεί να προκληθεί από σημαντικά γεγονότα της ζωής.

Η πάθηση είναι ασυνήθιστη, επειδή συμβαίνει ακόμα και σε άτομα που είναι υγιή και δεν κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς αναφέρει: «Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με αυτά της στηθάγχης ή μιας καρδιακής προσβολής. Μπορεί να αισθανθείτε βάρος, ή σφίξιμο στο στήθος σας. Αυτό μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον λαιμό, τη γνάθο, την πλάτη ή το στομάχι σας. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε δύσπνοια, εφίδρωση και ζαλάδα. Εάν η αρτηρία μπλοκαριστεί εντελώς, μπορεί να πάθετε καρδιακή προσβολή».

Και προσθέτει ότι η καρδιακή προσβολή τύπου SCAD δεν φαίνεται να μπορεί να προληφθεί.

«Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε αυτήν την σπάνια κατάσταση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι το SCAD συνήθως 'χτυπάει' μεταξύ των ηλικιών 19 και 64 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι με SCAD θα έχουν λίγους ή καθόλου παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο ή κάποια ασθένεια στο κυκλοφορικό σύστημα. Πάνω από το 80% των ατόμων με SCAD είναι γυναίκες».

Τι ρόλο παίζει η... εγκυμοσύνη
Το SCAD πιστεύεται ότι εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα για την καρδιακή προσβολή τύπου SCAD βρίσκεται σε εξέλιξη και το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς αναφέρει ότι προσπαθεί να βρει ενδείξεις σχετικά με το τι προκαλεί την κατάσταση και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής της.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η θεραπεία μεταβάλλεται από άτομο σε άτομο ανάλογα με την κατάστασή του και πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά του.

Σε μερικούς ανθρώπους, η καρδιακή πάθηση τύπου SCAD μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, μερικές περιπτώσεις απαιτούν στεντ για την πληγείσα αρτηρία και μερικές φορές θεραπεία με χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.express.co.uk


Πηγή : iatropedia.gr


Κι όμως αυτοί οι δέκα άνθρωποι είναι αληθινοί




Δέκα άνθρωποι που κυκλοφορούν στον πλανήτη μας και προκαλούν.






Κύμα συμπαράστασης στον φτωχό Tαϊβανέζο που τράκαρε 4 Φεράρι



Σε δεινή θέση βρέθηκε ένας φτωχός 20χρονος άνδρας από την Ταϊβάν, ο οποίος λόγω υπερκόπωσης έπεσε με το όχημά του σε τέσσερις πανάκριβες Φεράρι. Πρόκειται για τον Λιν Τσιν Χσιάνγκ, ο οποίος εργάζεται νυχτερινός σε εστιατόριο-ψησταριά. Το κόστος της κάλυψης των ζημιών τους ανέρχεται σε 326.000 ευρώ, ενώ συνολικά τα προαναφερθέντα τέσσερα αυτοκίνητα τιμώνται σχεδόν 1,4 εκατ. ευρώ.

Το μίνι-βαν, με το οποίο προκλήθηκε το ατύχημα, ανήκει στη μητέρα του, η οποία και αυτή έχει περιορισμένα οικονομικά – οπότε, θα πρέπει να καλύψει μόνος το κόστος, καθώς το όχημά του είναι ανασφάλιστο. Βέβαια, με τα πενιχρά του εισοδήματα αυτό είναι αδύνατον. Για να καλύψει τη ζημιά, πρέπει να δουλεύει 28 ολόκληρα χρόνια. Η ιστορία του δεν άφησε τους ανθρώπους ασυγκίνητους, οι οποίοι με δωρεές προσπαθούν να συγκεντρώσουν το ποσόν. Προς το παρόν έχουν μαζέψει περίπου 21.000 ευρώ, και όπως αναφέρει το BBC, η προσφορά των πολιτών δείχνει την ολοένα και εντονότερη δυσαρέσκειά τους για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ταϊβάν.

Το συμβάν

Ο Λιν Τσιν Χσιάνγκ, παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, διέκοψε φέτος τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο. Ετσι θα μπορούσε να βοηθήσει τη μητέρα του στο οικογενειακό κατάστημα στο οποίο πωλούνται λατρευτικά είδη, όπως χρυσόχαρτα και λιβάνι. Εχασε τον πατέρα του προ λίγων ετών από ασθένεια.

Την Κυριακή που μας πέρασε, τελείωσε από τη βραδινή του βάρδια στο εστιατόριο στις 3 τα ξημερώματα. Επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε τη μητέρα του να μην αισθάνεται καλά και ανέλαβε εκείνος τις παραδόσεις που έπρεπε να γίνουν. Εξαντλημένος από την πολύωρη εργασία μέσα στη νύχτα και μέχρι το ξημέρωμα, τον πήρε ο ύπνος στο τιμόνι. Ετσι χτύπησε με το αυτοκίνητο στις έξι παρά είκοσι το πρωί τις τέσσερις Φεράρι (μία κόκκινη, μία μπλε, μία κίτρινη και μία άσπρη). Βρίσκονταν όλες μαζί επειδή οι οδηγοί τους είχαν οργανώσει από κοινού ταξίδι. Το όχημα έπεσε στην κίτρινη Φεράρι και μετά στην άσπρη, η οποία χτύπησε την μπλε και μετά την κόκκινη, αλλά η τελευταία είχε ελάχιστες ζημιές.

«Οταν αντιλήφθηκα τι είχε συμβεί, σκέφθηκα πόσο άσχημα είχα μπλέξει και πόσο θα επιβάρυνα τη μητέρα μου», είπε ο κ. Λιν στο BBC. Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ίδιος ποτέ άλλοτε δεν είχε δημιουργήσει πρόβλημα με την οδική του συμπεριφορά ούτε είχε κάνει πριν από το ατύχημα χρήση αλκοόλ.

Μετά το συμβάν οι ταϊβανέζικες εφημερίδες υπολόγισαν το κόστος αποκατάστασης των ζημιών – και πολλοί από όσους διάβασαν για το ατύχημα αυτό έσπευσαν να κάνουν δωρεές από 3,5 μέχρι σχεδόν 5.700 ευρώ. Ο υπαίτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, ενώ πολλοί στα κοινωνικά δίκτυα ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες των Φεράρι να συγχωρήσουν τον κ. Λιν. Ενας από τους τέσσερις, όμως, δήλωσε δημοσίως ότι είχε δουλέψει πολύ σκληρά για να αγοράσει το όχημα και ήθελε να αποζημιωθεί. Εν κατακλείδι, και ο ίδιος ο Λιν Τσιν Χσιάνγκ θεωρεί πως το σωστό είναι να αποζημιώσει τους οδηγούς των Φεράρι.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ομιλία Κ. Μητσοτάκη στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Συνταγματική αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη»



«Να συμπεριληφθεί το άρθρο 24 στην αναθεώρηση του Συντάγματος, έστω και με 151 ψήφους».

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση σε αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο, τον κ. Στασινό και για την ανάληψη της πρωτοβουλίας, αλλά και για τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε με την εισαγωγική του ομιλία σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο, ο οποίος πραγματικά γίνεται -τολμώ να πω- κεκλεισμένων των θυρών, λες και το Σύνταγμα είναι ένα ζήτημα που αφορά λίγους ειδικούς και όχι την ευρύτερη κοινωνία. Και αυτό, βέβαια, οφείλεται και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια αναθεωρητική διαδικασία-εξπρές, χωρίς να δοθεί επαρκής χρόνος στη Βουλή να διαβουλευτεί τα ζητήματα αυτά. Και σε μια πολιτική συγκυρία πολιτικά άκυρη, καθώς η χώρα έχει εισέλθει ουσιαστικά σε μια προεκλογική περίοδο ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις που είναι δύσκολο να εξευρεθούν μέσα σε ένα πολωμένο κλίμα.

Προσωπικά, έχω εμπειρία από συμμετοχή σε επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, ως νέος βουλευτής στην αναθεωρητική διαδικασία του 2005-2006. Και ήταν πολύ ουσιαστική η συζήτηση που έγινε τότε και είχε ακουμπήσει μια σειρά από ζητήματα, τα οποία θίγονται και στη  σημερινή ημερίδα. Είχε συζητηθεί και τότε, με πρόταση της ΝΔ, να κριθεί το άρθρο 24 αναθεωρητέο για να αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους συνταγματικούς περιορισμούς, οι οποίοι δεν μας επιτρέπουν σήμερα μια περιβαλλοντική πολιτική, η οποία να είναι πιο σύγχρονη και πιο εναρμονισμένη με τις προκλήσεις τις οποίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.


Το πρώτο ερώτημα που θέτετε στο δημόσιο διάλογο, αγαπητέ πρόεδρε, είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ισόρροπης προστασίας του περιβάλλοντος. Χαίρομαι πολύ που το θέτετε με αυτόν τον επιτακτικό τρόπο, γιατί η κλιματική αλλαγή, συνολικά, είναι  το μεγαλύτερο -κατά την άποψη μου- μέσο-μακροπρόθεσμο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα. Και δεν συζητείται επαρκώς στον δημόσιο διάλογο.


Όταν ήμουν πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος, την περίοδο 2007-2009, είχαμε κάνει τότε πολλές συζητήσεις για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, την εποχή που ο Sir Nicholas Stern είχε βγάλει την έκθεση του και για πρώτη φορά είχε βάλει έναν συγκεκριμένο οικονομικό αριθμό στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ήταν η εποχή που είχε ακολουθήσει τις μεγάλες καταστροφικές φωτιές της Ηλείας και για πρώτη φορά βιώναμε ως κοινωνία της τραγικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Φοβάμαι, όμως, ότι από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι ως προς την παγκόσμια συζήτηση, αλλά στην Ελλάδα η συζήτηση εξακολουθεί, δυστυχώς, να γίνεται στο περιθώριο.


Είχαμε τη μεγάλη επιτυχία της διάσκεψης του Παρισιού, στην οποία συμφωνήθηκε να κρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς. Έχουν από τότε εκπονηθεί πολλά σχέδια δράσης με την Ε.Ε. να βρίσκεται  στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής, με μια πολύ επιθετική υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στη χώρα μας έχουμε ένα εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και για το κλίμα, πολύ φοβάμαι, όμως, ότι παραμένει ένα γενικό ευχολόγιο.

Για εμένα η υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως αποτελεί προτεραιότητα και μια συγκεκριμένη πολιτική που αφορά την ηλεκτροκίνηση.  Είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα αναλυτικό σχέδιο για βιώσιμες μεταφορές, δίνοντας μεγάλη έμφαση στα ζητήματα της ηλεκτροκίνησης.

Παραταύτα, υπάρχουν και συγκεκριμένες συνταγματικές προβλέψεις οι οποίες κατά την άποψή μας πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να μπορέσει και το Σύνταγμα να συμβάλλει μαζί με το κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε να υλοποιούμε πιο αποτελεσματικά πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά βρίσκω ενδιαφέρον το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην κρίνει αναθεωρητέο το άρθρο 24 για λόγους τους οποίους προσωπικά δεν καταλαβαίνω. Μπορούμε να συζητήσουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο μιας συγκεκριμένης αναθεώρησης του άρθρου 24 αλλά θεωρώ πια ότι είναι σχεδόν κοινός τόπος ότι το άρθρο 24 πρέπει να προταθεί στην επόμενη Βουλή ως άρθρο αναθεωρητέο. Και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να χάσουμε αυτήν την μεγάλη ευκαιρία, να μην συμπεριλαμβάνεται το 24 στα άρθρα τα οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα προς την κυβέρνηση, την ίδια έκκληση την οποία έκανα από άλλο βήμα σε σχέση με το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το άρθρο 16 και το άρθρο 24 κατ’ ελάχιστον, να είναι δύο άρθρα τα οποία θα κριθούν αναθεωρητέα έστω και με 151 βουλευτές. Ώστε η επόμενη Βουλή, σε αυτήν την περίπτωση με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να μπορεί να κρίνει το περιεχόμενο της αναθεώρησης των σχετικών άρθρων.

Εάν προχωρούσαμε σε μια αναθεώρηση του άρθρου 24 ποιες προβλέψεις θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε μια τέτοια πρόταση;

Πρώτον, να αναγνωριστεί ως συνταγματική υποχρέωση του κράτους η βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων και η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Να καταστεί ρητή η υποχρέωση να κηρύσσονται αναδασωτέες και να μην διατίθενται για άλλον προορισμό δημόσια και ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Και να προβλέπονται και κυρώσεις για τους τυχόν παραβάτες.
Να απαγορεύεται προφανώς  η μεταβολή του προορισμού των δασών, εκτός αν προκύπτει άλλη χρήση, την οποία να επιβάλει «επιτακτικό δημόσιο συμφέρον».
Και βέβαια η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική να σέβεται και να προάγει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.


Και βέβαια, περιβαλλοντικές τομές όπως αυτές, θα πρέπει να συνδυάζονται και με άλλες διατάξεις που θα εκκαθαρίσουν θέματα τα οποία  τώρα δεσμεύουν πολύ και χωρίς ουσιαστικό λόγο την ατομική ιδιοκτησία.  Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να λογίζεται ως δάσος έκταση η οποία θα φέρει τα χαρακτηριστικά του δάσους την 11η Ιουνίου 1975. Δηλ. την ημερομηνία αφετηρίας του ισχύοντος Συντάγματος. Έτσι πιστεύουμε ότι θα υπάρχει μια σαφής χρονική αναγωγή και θα αποφεύγεται η παραπιστική χρήση αποδείξεων για τις ιδιοκτησίες.  


Διάβασα με πολύ προσοχή την πρότασή σας αγαπητέ Πρόεδρε για τη συνταγματική κατοχύρωση της έννοιας της θεσμικής γραμμής, δηλαδή της δυνατότητας να μπορούμε σε ένα σημείο να βρίσκουμε με σαφή προσδιορισμό όλες τις γραμμές που καθορίζουν την χρήση γης και που άπτονται δασικών χαρακτηριστικών, αρχαιολογίας, αλλά και γενικότερων ζητημάτων χρήσεως γης. Δεν ξέρω εάν αυτό είναι κάτι το οποίο χρήζει συνταγματικής κατοχύρωσης πάντως θυμάστε ότι είχα προσέλθει στην ημερίδα για να υποστηρίξω την πρότασή σας. Κρίνω ότι είναι μία ιδέα πάρα πολύ σημαντική, η οποία θα ξεκαθαρίσει πολλά και σίγουρα θα διευκολύνει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Όπως θα διευκολύνει σίγουρα και το να μην επιτρέπεται πλέον το συχνό φαινόμενο να μπλοκάρονται για δεκαετίες, χωρίς αποζημίωση, ιδιοκτησίες κατ’ εφαρμογή της πολεοδομικής, χωροταξικής ή αρχαιολογικής νομοθεσίας. Γιατί αυτό στην πράξη, οδηγεί με πλάγιο τρόπο στην στέρηση της ιδιοκτησίας των πολιτών.

Έρχομαι τώρα στο δεύτερο ζήτημα που έχετε θέσει προς συζήτηση στην ημερίδα σας, αυτό της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως πυλώνα της πολιτικής για το περιβάλλον, με βάση και την εμπειρία της κρίσης. Θέλω να σας θυμίσω ότι η δική μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν η πρώτη η οποία με νόμο, τον ν. 4270/2014, θέσπισε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτοί είναι π.χ. ο κανόνας της ισοσκελισμένης ή πλεονασματικής δημοσιονομικής θέσης και ο κανόνας της μείωσης του δημοσίου χρέους. Αυτοί οι κανόνες ενσωματώθηκαν τελικά στο εθνικό δίκαιο σε συνέχεια κύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση, η οποία μάλιστα αναφερόταν στην ενσωμάτωση διατάξεων δεσμευτικού και μόνιμου χαρακτήρα, κατά προτίμηση συνταγματικού.

Μάλιστα συζητούνται σήμερα τα σχετικά άρθρα, στην αρμόδια επιτροπής της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ανοίγω μια παρένθεση για να αναφέρω ως παράδειγμα της διαδικασίας εξπρές στην οποία αναφέρθηκα και πριν: σήμερα στην αρμόδια επιτροπή συζητούνται μαζί 16 άρθρα, για να καταλάβετε τη σπουδή με την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό θέμα. Εμείς σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρούμε ότι χρήζουν αναθεώρησης και τα άρθρα 78 και 79 του Συντάγματος. Διότι, αν η χώρα μας κινηθεί τελικά στην κατεύθυνση συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοσιονομικών κανόνων, με άμεση ενσωμάτωση και μεταγενέστερη εφαρμογή, προφανώς αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα. Διότι η αξιοπιστία μας μόνο να ενισχυθεί μπορεί μέσα από την αποφασιστικότητα για τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας την οποία θα αποδείξει η εισαγωγή πρόβλεψης τήρησης αυτής της πειθαρχίας στο ίδιο το Σύνταγμά μας.

Επιπλέον, σε ένα πλαίσιο συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοσιονομικών κανόνων, ακόμη και αν υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, αυτές προφανώς και θα γίνονται σεβαστές, όπως μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει, στο πλαίσιο όμως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Χωρίς να ανατρέπεται η δημοσιονομική ισορροπία  και χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση κεντρικές πολιτικές επιλογές που έχουν επικρατήσει στις εκλογές και έχουν επικυρωθεί  από τους πολίτες.

Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η συνταγματική κατοχύρωση δημοσιονομικών κανόνων μπορεί να συμβάλλει σήμερα σε ένα κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής που δεν είναι άλλος από την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού κάτι το οποίο θα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά σε ολόκληρη την οικονομία, θα βοηθήσει την ανάπτυξη, θα βοηθήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να δανείζονται με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό με το οποίο δανείζονται σήμερα. Θα ήθελα να πω μια κουβέντα ακόμα για ένα εργαλείο το οποίο είχε θεσπιστεί και επί των δικών μας ημερών και το οποίο θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο στην αποκατάσταση της έννοιας του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο Πράσινο Ταμείο.

Το Πράσινο Ταμείο δημιουργήθηκε προκειμένου να διαχειριστεί εισπράξεις από πρόστιμα για αυθαιρεσίες του παρελθόντος. H βασική λογική δημιουργίας του Πράσινου Ταμείου ήταν ότι με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να προβαίνουμε σε άλλες παρεμβάσεις, πάντα στην έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, οι οποίες θα μπορούν να εξισορροπήσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από προηγούμενες αυθαιρεσίες. Αναπλάσεις, παρεμβάσεις συνολικές στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο. Σήμερα όμως, το Πράσινο Ταμείο έχει καταλήξει να χρησιμοποιεί μόλις το 2,5% των πόρων του για τέτοιες δράσεις. Ένα λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό θα μπορούσε να έχει πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα για μια ουσιαστική βιώσιμη ανάπτυξη και πολύ καλύτερες συνθήκες ζωής στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Από την άλλη, τα ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική πολιτική και τα κίνητρα τα οποία μπορούμε να δώσουμε για να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα και να συμβάλλουμε κι εμείς στην προσπάθεια μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εκ των πραγμάτων δεν είναι μόνο ένα πλαίσιο το οποίο αφορά το ίδιο το Σύνταγμα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα μόνο μίας πολιτικής που έχουμε προτείνει και η οποία θεωρούμε ότι θα έχει θετικά οφέλη και για την οικονομία και για την προστασία του περιβάλλοντος. Θέλουμε να δώσουμε πολύ ισχυρά κίνητρα για την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Επενδύσεις οι οποίες θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των υφιστάμενων κτιρίων είναι επενδύσεις που εκ των πραγμάτων θα κινήσουν την αγορά ακινήτων όλων των επαγγελμάτων που συνδέονται με αυτήν. Θα είναι όμως ταυτόχρονα επενδύσεις που θα μειώσουν την πολύ σημαντική ενεργειακή κατανάλωση ενός πολύ παλιού αποθέματος κτιρίων και φυσικά θα αυξήσουν και την ίδια την αξία τους.

Σε αντίστοιχη λογική κινούνται και προτάσεις που έχουμε συζητήσει με τους φορείς και τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, να μπορούμε να δώσουμε παραδείγματος χάρη αυξημένο συντελεστή δόμησης για κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων υπό την προϋπόθεση ότι τα ξενοδοχεία αυτά θα προβούν σε μια γενναία, τολμηρή ενεργειακή αναβάθμιση. Πιστεύω ότι αυτές είναι λύσεις οι οποίες τελικά μπορούν να είναι προς το συμφέρον όλων -και της αγοράς και του δημοσίου- και μπορούν να συμβάλλουν στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, να συμπληρώσω ότι ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη εμπεριέχει ως δεύτερο συστατικό του την ίδια την έννοια της ανάπτυξης. Μόνο ένα κράτος με μία ισχυρή και αναπτυσσόμενη οικονομία μπορεί τελικά να υλοποιεί και μια πολιτική η οποία είναι φιλική προς το περιβάλλον. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ορισμένες, όχι όλες, από τις παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας, μπορεί να έχουν ένα βραχυπρόθεσμο κόστος. Είναι βέβαιο όμως ότι θα έχουν ένα σημαντικό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία του περιβάλλοντος εν τη ευρεία έννοια, όχι απλά η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί μονόδρομο για την χώρα μας γιατί το ίδιο το συγκριτικό μας πλεονέκτημα ως χώρα, συνδέεται με την ομορφιά του φυσικού μας τόπου. Κατά συνέπεια το όποιο αναπτυξιακό μοντέλο προτείνουμε για το μέλλον, δε μπορεί παρά να έχει την προστασία του περιβάλλοντος σε απόλυτη προτεραιότητα. Σε συνδυασμό με βιώσιμη αγροτική παραγωγή, με ανάδειξη του πολιτισμικού μας πλούτου, μπορούν να συνθέσουν για τη χώρα μας μια αναπτυξιακή πρόταση με πραγματικά μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο. Και βέβαια, το Σύνταγμα, ως ο καταστατικός χάρτης της χώρας, έχει και αυτό να παίξει τον πολύ σημαντικό ρόλο προκειμένου να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ας μην χάσουμε λοιπόν την ευκαιρία λοιπόν. Αντί να κάνουμε μια Συνταγματική Αναθεώρηση εξαιρετικά λάιτ -επιτρέψτε μου την έκφραση- ας τολμήσουμε να κρίνουμε αναθεωρητέα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν και ας αφήσουμε στην επόμενη Βουλή, έστω και με αυξημένη πλειοψηφία, την αρμοδιότητα να επιλέξει την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί ώστε αυτά τα άρθρα να αναθεωρηθούν. Και να μην  περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια δέσμιοι αγκυλώσεων που μας κρατάνε στο παρελθόν.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσοχή σας.




Ν.Δ. : Την λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση.



Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. για την τοποθέτηση της κ. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Διορίστηκε νύχτα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρακάμπτοντας την επετηρίδα. Προσπάθησε να παρατείνει τη θητεία της αντισυνταγματικά. Απέτυχε, αλλά ο Πρωθυπουργός την τακτοποίησε στο Μαξίμου. Τώρα φροντίζει και για το μέλλον της και την διόρισε Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Την λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση.

Την ενημερώνουμε απλά ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του».




Απαξίωσαν τον Γαβρόγλου όπως του αξίζει οι εκπαιδευτικοί



Οι ομοσπονδίες, έχοντας προαναγγείλει εδώ και ημέρες την κινητοποίησή τους έξω από το κτίριο του υπουργείου σήμερα στις 13:00, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην πρωινή συνάντηση με τον Υπουργό. «Καταδικάζουμε την παρελκυστική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, που μετά τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τον αριθμό των διορισμών, έπαιξε και παίζει με την ελπίδα των αδιόριστων εκπαιδευτικών, προσπαθώντας παράλληλα να υπονομεύσει τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος», αναφέρουν οι ομοσπονδίες. Και σχολιάζουν ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να «»διευκολύνει» την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποφύγει την ισχυρή αντίδραση του κλάδου». «Δεν γινόμαστε συνεργοί στα σχέδιά τους. Η συνάντηση της Πέμπτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο Υπουργείο Παιδείας υπό την δυναμική αντίδραση του κλάδου» επισημαίνουν.




Η σημασία της εντολής Τραμπ για αποχώρηση από τη Συρία



Η εκπνοή του 2018 επεφύλασσε μία από τις πιο θεαματικές εξελίξεις όλης της χρονιάς, καθώς, όπως αρχικά έγινε γνωστό από διαρροές στον Τύπο και κατόπιν επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αιφνιδιαστικά διέταξε την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στις κουρδοκρατούμενες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2.000 πεζοναύτες.

"Έχουμε νικήσει τον ISIS στη Συρία, πράγμα που αποτελούσε τον μόνο λόγο για να είμαστε εκεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας Τραμπ” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο ένοικος του Λευκού Οίκου, που ως γνωστόν αρέσκεται στην εμφάνιση "επιτυχιών".

Λίγα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά ως προς τον τρόπο υλοποίησης αυτής της απόφασης, η οποία απηχεί μεν τις προτιμήσεις που έχει εκφράσει ο Τραμπ προ πολλού, όμως έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τους σχεδιασμούς του Πενταγώνου, που έμοιαζε το προηγούμενο διάστημα να έχει επικρατήσει.

Όμως οι αντιφάσεις της αμερικανικής πολιτικής (στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο) έρχονται να επιλυθούν με εκρηκτικό τρόπο, ιδίως μετά την αποφασιστική παρεμβολή του Ταγίπ Ερντογάν.

Για τους Αμερικανούς στρατηγούς και τους νεοσυντηρητικούς κύκλους, η κατοχύρωση στρατιωτικής παρουσίας στο κουρδοκρατούμενο ανατολικό τρίτο της Συρίας (περιοχή ίση σε έκταση λ.χ. με την Κροατία) και η παγίωση της απόσχισης της περιοχής από την εξουσία της Δαμασκού ήταν ένα χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις για την "επόμενη μέρα” της συριακής κρίσης, ένα απαραίτητο αντίβαρο στο ισχυρό στρατιωτικό αποτύπωμα που βρέθηκε να έχει για πρώτη φορά στην περιοχή η Ρωσία και κυρίως ένας εναλλακτικός τρόπος (μετά και την αποτυχία του αυτοανακηρυχθέντος "χαλιφάτου” του ISIS) για να διακοπεί η εδαφική συνέχεια του "άξονα” Τεχεράνης-Βαγδάτης-Δαμασκού-Βηρυτού, που βρίσκεται στην φυσική κατάληξη του κινεζικού "νέου δρόμου του μεταξιού”, αλλά και απειλεί το Ισραήλ.

Στο φόντο αυτό θα πρέπει να ερμηνευθούν οι κινήσεις δημιουργίας οιονεί κρατικών υποδομών στην επίμαχη περιοχή, καθώς και οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάττις για συγκρότηση μόνιμης δύναμης αποτελούμενης από 40.000 Κούρδους μαχητές του YPG (δηλ. της αδελφής οργάνωσης του ΡΚΚ στη Συρία) και για τοποθέτηση αμερικανικών παρατηρητηρίων στη μεθόριο με την Τουρκία.

Για την Άγκυρα, που παλεύει διαχρονικά με το δικό της κουρδικό πρόβλημα, η προοπτική δημιουργίας μιας δεύτερης (μετά από αυτήν του Ιρακινού Κουρδιστάν) αυτόνομης οντότητας στα νότια σύνορά της, με αμερικανική μάλιστα στρατιωτική προστασία, αποτελούσε πραγματικό εφιάλτη. Εξ ού και ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να ανακοινώσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στα ανατολικά του Ευφράτη είναι υπόθεση 24ώρων. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων δυνάμεις τεθωρακισμένων και πυροβολικού, αλλά και ισλαμιστές αντάρτες, σύμμαχοι της Τουρκίας, προερχόμενοι από τον συριακό θύλακα της Ίντλιμπ.

Είναι προφανές ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω αυτών των εντάσεων, κατέληξε σε κάποιου είδους συναλλαγή. Άλλωστε το ίδιο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος με αμφίσημες δηλώσεις του κρατούσε ανοικτό το ζήτημα της έκδοσης του εγκατεστημένου στην Πενσιλβάνια μεγάλου αντιπάλου του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ μόλις την Τρίτη οι ΗΠΑ εμφανίσθηκαν έτοιμες να προσφέρουν στην Τουρκία αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, προκειμένου να ακυρωθεί η τουρκική παραγγελία των ρωσικών συστοιχιών S-400.

Όμως τα συμφραζόμενα της πιθανολογούμενης συμφωνίας δίνει κατεξοχήν η υπόθεση της εξαφάνισης στην Κωνσταντινούπολη του εξόριστου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία διατηρείται μονίμως στον αφρό από την πλευρά της Τουρκίας και απέληξε ήδη σε μια μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ: ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας κατονομάζει ως "υπεύθυνο” της δολοφονίας τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, εκλεκτό της προεδρικής οικογένειας και "πυλώνα” της μεσανατολικής πολιτικής Τραμπ.

Είναι τέτοιος ο βαθμός στον οποίο το ζήτημα της Σαουδικής Αραβίας έχει συνυφανθεί με τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της Ουάσιγκτον (δεδομένου άλλωστε του ότι η CIA δεν θα επέτρεπε τη συγκάλυψη της εξόντωσης ενός συνεργάτη της, όπως ο Κασόγκι), που δεν εισακούσθηκε από το Καπιτώλιο ούτε η συνήθως πολύ επιδραστική ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία ποικιλοτρόπως προσβλέπει στον Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν.

Επαναβεβαιώνοντας, αυτή τη φορά έναντι του Πενταγώνου, την πρωτοκαθεδρία του σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, την οποία η Γερουσία μόλις είχε αμφισβητήσει, ο Τραμπ αποδεικνύει ότι δεν παραδίδεται εύκολα. Και κυρίως ότι δεν βάζει στο ίδιο επίπεδο την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του ΝΑΤΟ με τους Κούρδους, οι οποίοι, όσο και αν υπήρξαν οι πιο αξιόπιστοι συμπολεμιστές των ΗΠΑ κατά του ISIS, τώρα εγκαταλείπονται και έχουν σημάνει συναγερμό.


Θα όφειλαν όμως να έχουν διακρίνει το προφανές ήδη από τότε που η Τουρκία καταλάμβανε αβρόχοις ποσί τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία (ή όταν η Βαγδάτη και οι σύμμαχοί της εξίσου εύκολα ανακαταλάμβαναν το Κιρκούκ και ακύρωναν το δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν).

Στην πραγματικότητα, η κίνηση του Τραμπ, εφόσον ολοκληρωθεί, δίνει στην αμερικανική πλευρά την ευκαιρία να διεμβολίσει τη συμμαχία Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν, χωρίς τα ρίσκα της αυτοπρόσωπης παρουσίας σε μια περίκλειστη και μη υπερασπίσιμη περιοχή.

Το κενό που πρόκειται να ανοίξει προσκαλεί σε αγώνα δρόμου, τόσο την Άγκυρα, η οποία πιθανότητα θα υλοποιήσει τα σχέδιά της για επέμβαση, όσο και την Δαμασκό, που προφανώς επείγεται να ανακαταλάβει αυτό το κρίσιμο για τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση (λόγω των πετρελαιοπηγών του και των εύφορων εδαφών πέριξ του φράγματος του Ευφράτη) τμήμα της επικράτειάς της. Αδιευκρίνιστο παραμένει το αν θα μπορέσουν να επωφεληθούν και τα υπολείμματα του ISIS.

Την ώρα που ο Τραμπ αίφνης εισακούει μια πάγια απαίτησή της, η Μόσχα βρίσκεται φορτωμένη με έναν διπλωματικό (ίσως και επιχειρησιακό) πονοκέφαλο.

Του Κώστα Ράπτη
Πηγή : capital.gr


Καταδίκη της Ελλάδας για την υποχρεωτική εφαρμογή της Σαρία



Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη χώρα μας για διακρίσεις σε βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης, όπου το ειδικό ισλαμικό δίκαιο υπερισχύει του ελληνικού αστικού Δικαίου.

Ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας, καταδίκασε την χώρα μας για παραβίαση της αρχής της μη διάκρισης καθώς και για προσβολή του δικαιώματος  ιδιοκτησίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τον νόμο σε υπόθεση κληρονομικής διαμάχης μεταξύ μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε ότι είναι άκυρη η διαθήκη Έλληνα μουσουλμάνου συζύγου της Molla Sali που είχε γίνει σε συμβολαιογράφο και όχι μέσω του μουφτή.

Την διαθήκη προσέβαλαν οι δύο αδελφές του που επικαλέστηκαν τις Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης, με τις οποίες τα ισλαμικά έθιμα και το θρησκευτικό δίκαιο εφαρμόζονται για τους Έλληνες μουσουλμάνους. Τα ελληνικά δικαστήρια σε πρώτο βαθμό αλλά και στην έφεση δεν τις δικαίωσαν. Τις αποφάσεις ανέτρεψε ο Άρειος Πάγος και η χήρα του εκλιπόντος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελικά την δικαίωσε.

«Το συνταγματικό δικαίωμα της πρόσβασης σε έννομη προστασία από το φυσικό δικαστή και όχι από τον ιεροδίκη για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στη μειονότητα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο για τις ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες.  Αλλά και οι δικαστές, μάλιστα του Αρείου Πάγου, ακολουθούσαν μια πατερναλιστική λογική: Προέκριναν δυστυχώς συστηματικά την επιβολή της Σαρία, την εφαρμογή δηλαδή του θρησκευτικού δικαίου, «για το καλό» των μελών της μειονότητας, ακόμα και ενάντια στη θέλησή τους. Το ερώτημα είναι γιατί τέτοια εμμονή;», ανέφερε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Ο νόμος για τις αρμοδιότητες του μουφτή τροποποιήθηκε μόλις πρόσφατα ξεκαθαρίζοντας πολλά ζητήματα. Υπάρχει όμως ακόμα μια ιδιαίτερα σημαντική εκκρεμότητα, η οποία είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει ξανά: η συμβατότητα του ίδιου του ιερού μουσουλμανικού δικαίου όπως τον εφαρμόζει ο δικαστής-μουφτής με την αρχή της ισότητας, ιδιαίτερα της ισότητας των φύλων και με το συμφέρον του παιδιού», κατέληξε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Πηγή : in.gr


Νέα ακροαριστερή αλητεία του Νεάτερνταλ Πολάκη : Αν σε πυροβολήσουν εγώ θα φταίω



Ανάρτηση σοκ από τον ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο Παύλο Πολάκη που έχει σοκάρει όλη την ελληνική κοινωνία.

Ο ακροαριστερός επικίνδυνος Παύλο Πολάκης γίνεται ηθικός αυτουργός με ανάρτηση του ξεκαθαρίζοντας ότι όποια τρομοκρατική ενέργεια γίνει κατά του Άδωνι Γεωργιάδη θα είναι ο Πολάκης υπεύθυνος.

Η νέα ακροαριστερή αθλιότητα Πολάκη γράφει : «Αν σε πυροβολήσουν ΕΓΩ θα φταίω, εγώ σε έχω αναφέρει πολύ περισσότερες φορές από τον Τσίπρα και έχω πάει κάτι χιλιάδες έγγραφα στους εισαγγελείς για τα έργα και τις ημέρες σου», γράφει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.


Παυλος Πολακης
12 ώρες πριν
ΟΧΙ ΒΡΕ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΓΚΡΟΥΠΟΥΣΚΟΥΛΟ!!!
Αν σε πυροβολήσουν ΕΓΩ θα φταίω ,εγω σε εχω αναφέρει πολύ περισσότερες φορές απο τον Τσιπρα και εχω παει κάτι χιλιάδες έγγραφα στους εισαγγελείς για τα έργα και τις ημέρες σου ....
Υ.γ.μαλλον εχεις κόψει αλυσίδα πλέον.....
ALTSANTIRI.GR
Την ώρα που σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ως ηθική αυτουργό της βομβιστικής επίθεσης στον ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης πάει, ως συνήθως,